....imi aduc aminte cu placere de aceste bomboane facute de sora mea cand eram adolescenti...bineinteles ca am adaptat un pic reteta...
ingrediente pentru bomboane :
500 gr de biscuiti
-200 gr de unt
-350 ml de lapte
-150 gr de nuci
-150 gr de zahar pudra
-esenta de rom
-4 linguri de cacao
-cirese sau visine din lichior
ingrediente pentru glazura :
-fulgi de nuca de cocos
-pudra de cacao
-ciocolata topita
.....biscuitii si nuca dati prin masina....amestecati cu zaharul si cacaoa...untul topit in laptele cald....un pic de esenta de rom....lasati sa se raceasca si turnat peste amestecul de biscuiti...amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.....apoi faceti guguloaie in mijlocul carora puneti o cireasa sau visina....
.....glazura....tavalite prin cacao sau nuca de cocos....sau ciocolata topita si frisca lichida turnate peste ele (bomboanele puse pe un gratar )...puse la frigider cam o ora....AMINTIRI DIN COPILARIE....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
joi, 23 februarie 2017
sâmbătă, 18 februarie 2017
fudulii de curcan trase la tigaie
....nu am putut sa ma abtin cand le-am vazut....fudulii de curcan.....trase in tigaie cu usturoi si vin.....alaturi de un piure de spanac si cartofi....si innobilat cu un pahar de ALIGOTE....ce poti sa iti doresti mai mult...creatie divina....
ingrediente pt preparat fuduliile :
-300-400 gr de fudulii de curcan
-2 legaturi de usturoi verde....tocate marunt
-un pahar de vin alb pt gatit si un pahar de ALIGOTE ....ca sa fie bine , sa nu fie rau....
-2 linguri de ulei
-50 gr de unt
- sare si piper ....din belsug....
ingrediente pt piure :
3-4 cartofi medii curatati si taiati cubulete
-2 legaturi de baby-spanac....spalate ....
50 gr de unt
-3-4 linguri de smantana
-o leg de ceapa verde
- sare si piper
....in primul rand puneti piure-ul la fiert...apoi incepeti cu paharul de ALIGOTE..,si sa ne ,,apucam'' de fudulii....spalate bine cu apa rece, curatate cu ,,grija'' de pielite si lasate intr-un bol cu apa rece si o lingura de otet cca 10 min....tocam usturoiul marunt si il calim in tigaie in uleiul si untul incinse ....adaugam fuduliile si le calim si pe ele un pic...adaugam vinul si un pahar de apa si le lasam la inabusit cam 15 min cad scade sosul si se ,,sparg'' fuduliile....stingem focul...
...sa pregatim si piure-ul......simplu....blenduim cartofii si spanacul...cu sare si piper....untul si smantana....ceapa calita se adauga si ea....
.....montati farfuria....daca mai apucati....DAI CU CACIULA DUPA CAINI....nu uitati de paharul de ALIGOTE....
ingrediente pt preparat fuduliile :
-300-400 gr de fudulii de curcan
-2 legaturi de usturoi verde....tocate marunt
-un pahar de vin alb pt gatit si un pahar de ALIGOTE ....ca sa fie bine , sa nu fie rau....
-2 linguri de ulei
-50 gr de unt
- sare si piper ....din belsug....
ingrediente pt piure :
3-4 cartofi medii curatati si taiati cubulete
-2 legaturi de baby-spanac....spalate ....
50 gr de unt
-3-4 linguri de smantana
-o leg de ceapa verde
- sare si piper
....in primul rand puneti piure-ul la fiert...apoi incepeti cu paharul de ALIGOTE..,si sa ne ,,apucam'' de fudulii....spalate bine cu apa rece, curatate cu ,,grija'' de pielite si lasate intr-un bol cu apa rece si o lingura de otet cca 10 min....tocam usturoiul marunt si il calim in tigaie in uleiul si untul incinse ....adaugam fuduliile si le calim si pe ele un pic...adaugam vinul si un pahar de apa si le lasam la inabusit cam 15 min cad scade sosul si se ,,sparg'' fuduliile....stingem focul...
...sa pregatim si piure-ul......simplu....blenduim cartofii si spanacul...cu sare si piper....untul si smantana....ceapa calita se adauga si ea....
.....montati farfuria....daca mai apucati....DAI CU CACIULA DUPA CAINI....nu uitati de paharul de ALIGOTE....
miercuri, 15 februarie 2017
rulouri din carne de porc
....am zis sa combin iarna cu primavara si am decis sa fac niste rulouri umplute cu carne tocata si verdeata de primavara...
ingrediente :
-cateva bucati de pulpa , taiate si batute ca pentru snitele
-350 gr de carne tocata
-o legatura de ceapa verde
-o legatura de usturoi verde
-( o legatura de leurda....cand o aparea)
-cateva frunze de spanac proaspat
-o legatura de patrunjel
-sare si piper
-cimbru
-o cana de vin alb + un pahar de ALIGOTE
-ulei
.....hai sa pregatim umplutura....incepem cu paharul de ALIGOTE....sa fie rece....asta este pt mine....apoi tocam zarzavatul.....asezonam carnea tocata cu sare , piper si cimbru si apoi amestecam cu vedeata tocata....
...luam cate o bucata de carne batuta ca pt snitele si punem la mijloc amestec de carne si verdeata....roluim ca pe sarma si le fixam cu scobitori de frigarui ca sa nu se desfaca ....le punem intr-o tava....la inceput ca pe friptura cu ulei si apa , sare si piper...usturoi tocat....200 grade cca 1 ora....le scoateti din cand in cand si le mai intoarceti....la a treia intoarcere turnati cana de vin....le lasati pana scade sosul si se rumenesc....sevitile alaturi de un piure ....poate fi de spanac....de mazare....de care va place...BON APETIT.....
ingrediente :
-cateva bucati de pulpa , taiate si batute ca pentru snitele
-350 gr de carne tocata
-o legatura de ceapa verde
-o legatura de usturoi verde
-( o legatura de leurda....cand o aparea)
-cateva frunze de spanac proaspat
-o legatura de patrunjel
-sare si piper
-cimbru
-o cana de vin alb + un pahar de ALIGOTE
-ulei
.....hai sa pregatim umplutura....incepem cu paharul de ALIGOTE....sa fie rece....asta este pt mine....apoi tocam zarzavatul.....asezonam carnea tocata cu sare , piper si cimbru si apoi amestecam cu vedeata tocata....
...luam cate o bucata de carne batuta ca pt snitele si punem la mijloc amestec de carne si verdeata....roluim ca pe sarma si le fixam cu scobitori de frigarui ca sa nu se desfaca ....le punem intr-o tava....la inceput ca pe friptura cu ulei si apa , sare si piper...usturoi tocat....200 grade cca 1 ora....le scoateti din cand in cand si le mai intoarceti....la a treia intoarcere turnati cana de vin....le lasati pana scade sosul si se rumenesc....sevitile alaturi de un piure ....poate fi de spanac....de mazare....de care va place...BON APETIT.....