.....HRISTOS A INVIAT.....PASTE FERICIT...
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
sâmbătă, 30 aprilie 2016
tiramisu
...doar nu credeati ca nu fac si o prajitura ?....
ingrediente :
-piscoturi ....un pachet...sunt cam 24 de piscoturi...
-mascarpone 500 gr
-frisca lichida... 4 cutii de 100 gr
-esenta de care vreti
-zahar pudra cam 100 gr
-cacao pt ornat
-ciocolata de menaj pt ornat
-4 galbenusuri de oua
-cafea sau ness
coniac ccva 25 ml
....mixam galbenusurile de oua cu 60 gr de zahar pudra....punem un pic de esenta de care aveti pofta....mixam in continuare....adaugam mascarpone si coniac ..mixam....cand devine o compozitie omogena cu o textura fina adaugam frisca lichida o cutie si jumatate cam 150 gr...mixam....
...luam o tava din folie de aluminiu din acelea de unica folosinta....inmuiem un pic piscoturile in cafea si le punem pe fundul tavii....turnam din compozitia de mai sus peste piscoturi...bagam la frigider....intre timp facem frisca....restul de frisca lichida frecata cu mixerul si zaharul pudra..pana se intareste...punem in tava peste compozitia dinainte....pudram cu cacao si ciocolata rasa pe deasupra....
merge la ceas de seara cu un frizante de la prietenii de la Carastelec ..Vinca....
ingrediente :
-piscoturi ....un pachet...sunt cam 24 de piscoturi...
-mascarpone 500 gr
-frisca lichida... 4 cutii de 100 gr
-esenta de care vreti
-zahar pudra cam 100 gr
-cacao pt ornat
-ciocolata de menaj pt ornat
-4 galbenusuri de oua
-cafea sau ness
coniac ccva 25 ml
....mixam galbenusurile de oua cu 60 gr de zahar pudra....punem un pic de esenta de care aveti pofta....mixam in continuare....adaugam mascarpone si coniac ..mixam....cand devine o compozitie omogena cu o textura fina adaugam frisca lichida o cutie si jumatate cam 150 gr...mixam....
...luam o tava din folie de aluminiu din acelea de unica folosinta....inmuiem un pic piscoturile in cafea si le punem pe fundul tavii....turnam din compozitia de mai sus peste piscoturi...bagam la frigider....intre timp facem frisca....restul de frisca lichida frecata cu mixerul si zaharul pudra..pana se intareste...punem in tava peste compozitia dinainte....pudram cu cacao si ciocolata rasa pe deasupra....
merge la ceas de seara cu un frizante de la prietenii de la Carastelec ..Vinca....
drob de miel in foitaj
....sa ne apucam de preparatul nostru....
ingrediente :
-organe de miel ....1 kg
-un pachet de foitaj de placinta
-ceapa verde 1 leg mare
-marar verde 1 leg
-patrunjel verde 1 leg
-oua de gaina 2 buc
-oua de prepelite 7-8 buc
-sare si piper dupa gustul fiecaruia
-unt pt uns tava
....punem la fiert organele....cand sunt fierte le scoatem si le lasam la racit....cand s-au racit le taiem bucatele mici cu cutitul....puteti sa le dati prin masina de tocat dar veti pierde textura ....punem intr-un castron si potrivim de sare si piper....verdeata si ceapa tocate marunt, marunt si amestecate cu organele taiate marunt....peste ele cele 2 oua sparte....amestecam....intre timp fierbem ousoarele de prepelita si le decojim cand sau racit....
....ungem tava cu unt si punem foitaj in tava de cozonac...punem din compozitie in tava si apoi din loc in loc ouale de prepelite...compozitie deasupra ....acoperim cu foitajul de pe margini si bagam la cuptor....
ingrediente :
-organe de miel ....1 kg
-un pachet de foitaj de placinta
-ceapa verde 1 leg mare
-marar verde 1 leg
-patrunjel verde 1 leg
-oua de gaina 2 buc
-oua de prepelite 7-8 buc
-sare si piper dupa gustul fiecaruia
-unt pt uns tava
....punem la fiert organele....cand sunt fierte le scoatem si le lasam la racit....cand s-au racit le taiem bucatele mici cu cutitul....puteti sa le dati prin masina de tocat dar veti pierde textura ....punem intr-un castron si potrivim de sare si piper....verdeata si ceapa tocate marunt, marunt si amestecate cu organele taiate marunt....peste ele cele 2 oua sparte....amestecam....intre timp fierbem ousoarele de prepelita si le decojim cand sau racit....
....ungem tava cu unt si punem foitaj in tava de cozonac...punem din compozitie in tava si apoi din loc in loc ouale de prepelite...compozitie deasupra ....acoperim cu foitajul de pe margini si bagam la cuptor....
vineri, 29 aprilie 2016
friptura de miel
.....vine Pastele.....asta inseamna friptura de miel......
ingrediente :
-100 ml de tuica galbena de pruna
-o pulpa de miel
-verdeturi : ceapa verde 2 fire, usturoi verde 1 leg mare, cateva fire de cimbru proaspat, 2 cracute de rozmarin verde, trei frunzulite de menta verde....
-3 capatani de usturoi uscat neaparat din acela mic ROMANESC....
-ulei de masline
-sare si piper
-o cana de vin alb
-500 gr de cartofi noi din aceeia mici,mici
....se ia tuica si se bea un pic...pe urma luam pulpa de miel si o spalam....o crestam din loc in loc cu varful de la cutit....o frecam cu sare si piper si bagam in crestaturile facute catei de usturoi....o ungem cu ulei de masline....nu uitati sa mai luati o tuica mica....tocam marunt cimbrul, rozmarinul si menta....frecam pur si simplu pulpa de miel cu ele....punem in tava si turnam ulei de masline....nu foarte mult....tocam ceapa si usturoiul verde si le punem in tava...punem apa si acoperim cu folie alimentara...bagam la cuptor....circa 20-25 de minute....foc potrivit...scoateem , indepartam folia si intoarcem pulpa...iar cuptor cca 15 min....scoatem, intoarcem si punem vinul....cuptor....15 min...scoatem...sa nu uitam de tuica...punem cartofii de jur imprejurul pulpei si bagam la cuptor din nou...peste 20 de minute scoatem....este gata....si cu ce crede-ti ca se potriveste ?...balla geza cabernet sauvignon/cabernet franc.....
ingrediente :
-100 ml de tuica galbena de pruna
-o pulpa de miel
-verdeturi : ceapa verde 2 fire, usturoi verde 1 leg mare, cateva fire de cimbru proaspat, 2 cracute de rozmarin verde, trei frunzulite de menta verde....
-3 capatani de usturoi uscat neaparat din acela mic ROMANESC....
-ulei de masline
-sare si piper
-o cana de vin alb
-500 gr de cartofi noi din aceeia mici,mici
....se ia tuica si se bea un pic...pe urma luam pulpa de miel si o spalam....o crestam din loc in loc cu varful de la cutit....o frecam cu sare si piper si bagam in crestaturile facute catei de usturoi....o ungem cu ulei de masline....nu uitati sa mai luati o tuica mica....tocam marunt cimbrul, rozmarinul si menta....frecam pur si simplu pulpa de miel cu ele....punem in tava si turnam ulei de masline....nu foarte mult....tocam ceapa si usturoiul verde si le punem in tava...punem apa si acoperim cu folie alimentara...bagam la cuptor....circa 20-25 de minute....foc potrivit...scoateem , indepartam folia si intoarcem pulpa...iar cuptor cca 15 min....scoatem, intoarcem si punem vinul....cuptor....15 min...scoatem...sa nu uitam de tuica...punem cartofii de jur imprejurul pulpei si bagam la cuptor din nou...peste 20 de minute scoatem....este gata....si cu ce crede-ti ca se potriveste ?...balla geza cabernet sauvignon/cabernet franc.....
duminică, 17 aprilie 2016
tort kodrit kadir
....am vazut reteta , mi s-a parut interesanta si am zis sa incerc....a-si spune ca este o combinatie intre crema de zahar ars si o prajitura inteligenta...
ingrediente :
-pt blat :
-2 oua
-100 gr de zahar
-100 gr de faina
-100 ml de ulei
-100 de ml de lapte
-esenta de brandy sau chiar un pic de coniac
-4 linguri de cacao
-un praf de copt
- pt crema :
-5 oua
-800 ml de lapte
-200 gr de zahar
-esenta de ce vreti voi...eu am pus de portocale
- pt caramel :
-5 linguri de zahar
...sa ne apucam de treaba...eu am folosit un vas de yena rotund ...punem cele 5 linguri de zahar la topit in vas si cand incepe sa se topeasca il intindem pe peretii vasului si lasam la racit....
...pregatim blatul : mixam cele 2 oua cu un praf de sare...adaugam cacaoa..laptele...esenta...mixam....punem in continuare uleiul....mai mixam...adugam si faina impreuna cu praful de copt....omogenizam...
....hai sa facem si crema :mixam cele 5 oua cu zaharul...adugam laptele si esenta....omogenizam...
...in vasul in care am facut caramelul turnam crema....in mijloc turnam blatul....nu va speriati ca se amesteca....o bagam la cuptor....180 grade cam 25-30 minute....cand o scoateti veti vedea ca sau separat com[pozitiile....lasam sa se raceasca si rasturnam pe un platou....
ingrediente :
-pt blat :
-2 oua
-100 gr de zahar
-100 gr de faina
-100 ml de ulei
-100 de ml de lapte
-esenta de brandy sau chiar un pic de coniac
-4 linguri de cacao
-un praf de copt
- pt crema :
-5 oua
-800 ml de lapte
-200 gr de zahar
-esenta de ce vreti voi...eu am pus de portocale
- pt caramel :
-5 linguri de zahar
...sa ne apucam de treaba...eu am folosit un vas de yena rotund ...punem cele 5 linguri de zahar la topit in vas si cand incepe sa se topeasca il intindem pe peretii vasului si lasam la racit....
...pregatim blatul : mixam cele 2 oua cu un praf de sare...adaugam cacaoa..laptele...esenta...mixam....punem in continuare uleiul....mai mixam...adugam si faina impreuna cu praful de copt....omogenizam...
....hai sa facem si crema :mixam cele 5 oua cu zaharul...adugam laptele si esenta....omogenizam...
...in vasul in care am facut caramelul turnam crema....in mijloc turnam blatul....nu va speriati ca se amesteca....o bagam la cuptor....180 grade cam 25-30 minute....cand o scoateti veti vedea ca sau separat com[pozitiile....lasam sa se raceasca si rasturnam pe un platou....
marți, 12 aprilie 2016
coaste de porc la ceaun cu cartofi noi trasi la tigaie
....de seara...de pranz...un vin alb bun...
ingrediente :
-coaste de porc, cateva bucati
-cartofi noi , 1 kg
-doua fire de ceapa verde
-doua fire de usturoi verde
-o capatana de usturoi pt mujdei
-o legatura de marar proaspat
-ulei, sare si piper
-unt cam 50 gr
-untura , dupa preferinta
....punem la prajit in ceaun cu untura coastele de porc ....apoin ne apucam de cartofii noi ...spalati bine cu apa rece si NECURATATI DE COAJA....tigaie, unt si ulei...incinse bine...punem cartofii la prajit...atentie ca se fac repede...cand incep sa se rumeneasca adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt...sare si piper...cand se rumeneste si zarzavatuadaugam mararul tocat.... scoatem pe o farfurie....intre timp s-au facut si coastele....puse peste cartofi si apoi peste tot turnam mujdeiul...vin alb....ce sa va zic ?....INCERCATI....
ingrediente :
-coaste de porc, cateva bucati
-cartofi noi , 1 kg
-doua fire de ceapa verde
-doua fire de usturoi verde
-o capatana de usturoi pt mujdei
-o legatura de marar proaspat
-ulei, sare si piper
-unt cam 50 gr
-untura , dupa preferinta
....punem la prajit in ceaun cu untura coastele de porc ....apoin ne apucam de cartofii noi ...spalati bine cu apa rece si NECURATATI DE COAJA....tigaie, unt si ulei...incinse bine...punem cartofii la prajit...atentie ca se fac repede...cand incep sa se rumeneasca adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt...sare si piper...cand se rumeneste si zarzavatuadaugam mararul tocat.... scoatem pe o farfurie....intre timp s-au facut si coastele....puse peste cartofi si apoi peste tot turnam mujdeiul...vin alb....ce sa va zic ?....INCERCATI....
luni, 4 aprilie 2016
pui la cuptor facut cu sticla & piure de brocoli, morcov, pastarnac cu ceapa prajita
ingrediente pt friptura de pui :
-un pui
-o legatura de usturoi verde
- o legatura mica de leurda
-cimbru proaspat
-rozmarin proaspat
-2 frunze de menta
-sare si piper
- zeama de lamaie si portocala
-mustar de dijon
-ulei de masline
- bere , o sticla
-miere, o lingura
....pregatim marinata ; tocam zarzavatul....amestecam cu celelalte ingrediente...luam puiul intreg dupa ce l-am spalat si il ungem cu marinata....il punem intr-o tava si bagam o sticla umpluta cu apa in fundul lui....restul de marinata il turnam peste el impreuna cu berea....acoperim cu folie alimentara si bagam la cuptorul incins.....dupa circa 25-30 de minute scoatem folia si il lasam in continuare in cuptor pana se rumeneste frumos....
ingrediente pt piure :
-un broccoli mic
-doi morcovei
-un pastarnac mic
- un cartof
-2 fire de ceapa verde
-o lingura de unt
-o lingura de iaurt de bivolita
-sare si piper
....facem piure-ul....fierbem legumele...le pasam cu sare si piper, unt ssi iaurt....adaugam ceapa prajita peste....
-un pui
-o legatura de usturoi verde
- o legatura mica de leurda
-cimbru proaspat
-rozmarin proaspat
-2 frunze de menta
-sare si piper
- zeama de lamaie si portocala
-mustar de dijon
-ulei de masline
- bere , o sticla
-miere, o lingura
....pregatim marinata ; tocam zarzavatul....amestecam cu celelalte ingrediente...luam puiul intreg dupa ce l-am spalat si il ungem cu marinata....il punem intr-o tava si bagam o sticla umpluta cu apa in fundul lui....restul de marinata il turnam peste el impreuna cu berea....acoperim cu folie alimentara si bagam la cuptorul incins.....dupa circa 25-30 de minute scoatem folia si il lasam in continuare in cuptor pana se rumeneste frumos....
ingrediente pt piure :
-un broccoli mic
-doi morcovei
-un pastarnac mic
- un cartof
-2 fire de ceapa verde
-o lingura de unt
-o lingura de iaurt de bivolita
-sare si piper
....facem piure-ul....fierbem legumele...le pasam cu sare si piper, unt ssi iaurt....adaugam ceapa prajita peste....
duminică, 3 aprilie 2016
baclava
...nu va tenteaza ?
ingrediente :
-foi de placinta...eu am folosit proaspete , nu congelate...le gasiti la raionul de paste proaspete, parmezan, drojdie proaspata....
-nuca macinata circa 350-400 gr
-400 gr de miere
-unt 200 gr pt uns foile
-un baton de scortisoara
-zeama de la o lamaie sau portocala
....pregatim intai siropul....300 ml de apa pusa pe foc impreuna cu scortisoara....adaugam si lamaia si mai apoi mierea si fierbem cam 5-6 minute sa se omogenizeze compozitia...daca nu vi se pare dulce mai adaugam zahar....o lasam la racit si apoi o bagam la frigider...
....pregatim baclavaua.;...intr-o tava 25/35 cm unsa cu unt punem 4 foi de placinta...punem nuca macinata...continuam la fel punand doar 2 foi...si asa mai departe pana se umple tava...o bagam la cuptor....o scoatem cand s-a rumenit deasupra....o insiropam cu siropul racit.....
ingrediente :
-foi de placinta...eu am folosit proaspete , nu congelate...le gasiti la raionul de paste proaspete, parmezan, drojdie proaspata....
-nuca macinata circa 350-400 gr
-400 gr de miere
-unt 200 gr pt uns foile
-un baton de scortisoara
-zeama de la o lamaie sau portocala
....pregatim intai siropul....300 ml de apa pusa pe foc impreuna cu scortisoara....adaugam si lamaia si mai apoi mierea si fierbem cam 5-6 minute sa se omogenizeze compozitia...daca nu vi se pare dulce mai adaugam zahar....o lasam la racit si apoi o bagam la frigider...
....pregatim baclavaua.;...intr-o tava 25/35 cm unsa cu unt punem 4 foi de placinta...punem nuca macinata...continuam la fel punand doar 2 foi...si asa mai departe pana se umple tava...o bagam la cuptor....o scoatem cand s-a rumenit deasupra....o insiropam cu siropul racit.....
sâmbătă, 2 aprilie 2016
salate aperitiv cu maioneza
...specialista in maioneza Flori a preparat din 2 oua niste maioneza si eu voi face 2 salate aperitiv ....
ingrediente 1 :
-maioneza
-o conopida mica
-sare si piper
-o capatana de usturoi romanesc
-doi cartofi fierti si taiati marunt
...fierbem conopida cu sare si apoi o lasam la racit...o rupem bucatele mici...curatam usturoiul , il pisam si il frecam cu un pic de ulei...amestecam conopida cu usturoiul si cu 2-3 linguri de maioneza....paine prajita si ...credeti-ma ca o sa mai faceti...acest preparat poate fi folosit ca si sos alaturi de un snitel si cartofi wedges....
ingrediente 2 :
-maioneza
-ton maruntit scurs de ulei
-ceapa verde o legatura
-patrunjel proaspat tocat
-zeama de lamaie
-sare si piper
....tonul scurs de ulei si cartofii amestecati cu maioneza... dupa gust....sare si piper dupa acelasi gust...ceapa tocata si zeama de lamaie...un pic de patrunjel tocat....paine prajita si....mai vorbim....
ingrediente 1 :
-maioneza
-o conopida mica
-sare si piper
-o capatana de usturoi romanesc
-doi cartofi fierti si taiati marunt
...fierbem conopida cu sare si apoi o lasam la racit...o rupem bucatele mici...curatam usturoiul , il pisam si il frecam cu un pic de ulei...amestecam conopida cu usturoiul si cu 2-3 linguri de maioneza....paine prajita si ...credeti-ma ca o sa mai faceti...acest preparat poate fi folosit ca si sos alaturi de un snitel si cartofi wedges....
ingrediente 2 :
-maioneza
-ton maruntit scurs de ulei
-ceapa verde o legatura
-patrunjel proaspat tocat
-zeama de lamaie
-sare si piper
....tonul scurs de ulei si cartofii amestecati cu maioneza... dupa gust....sare si piper dupa acelasi gust...ceapa tocata si zeama de lamaie...un pic de patrunjel tocat....paine prajita si....mai vorbim....
tuslama
...nu am mai mancat de cand eram mic....sincer am uitat si gustul...
ingrediente :
-1 kg de burta de vaca
-un rasol de vita
-2 capatani de usturoi din acela mic romanesc
-2 morcovi
-o ceapa mare
-un pastarnc
-o jumatate de telina
-sare si piper dupa gust
-iaurt de bivolita 200gr
-unt cam 2 -3 linguri
-1 lingura de faina
... punem la fiert rasolul si burta....cu sare,,.cand sunt aproape fierte adaugam legumele....cand sau fiert blenduim legumele si le amestecam cu zeama in care au fiert...taiem carnea si burta fideluta...intr-o tigaie incingem untul si calim burta....adaugam o lingura de faina.... adaugam legumele blenduite si zeama peste....in timp ce fierbe pregatim usturoiul....pisat, frecat cu sare si un pic de ulei si amestecat cu iaurtul de bivolita....adaugam in tigaie ...sare si piper....lasam pana scade...o tuica si ardei iute...senzatie...
ingrediente :
-1 kg de burta de vaca
-un rasol de vita
-2 capatani de usturoi din acela mic romanesc
-2 morcovi
-o ceapa mare
-un pastarnc
-o jumatate de telina
-sare si piper dupa gust
-iaurt de bivolita 200gr
-unt cam 2 -3 linguri
-1 lingura de faina
... punem la fiert rasolul si burta....cu sare,,.cand sunt aproape fierte adaugam legumele....cand sau fiert blenduim legumele si le amestecam cu zeama in care au fiert...taiem carnea si burta fideluta...intr-o tigaie incingem untul si calim burta....adaugam o lingura de faina.... adaugam legumele blenduite si zeama peste....in timp ce fierbe pregatim usturoiul....pisat, frecat cu sare si un pic de ulei si amestecat cu iaurtul de bivolita....adaugam in tigaie ...sare si piper....lasam pana scade...o tuica si ardei iute...senzatie...