marți, 30 august 2016

vinete si dovlecei in sos de rosii

...va recomand o delicatesa din vinete si dovlecei in sos de rosii de va lingeti pe buze.....este un aperitiv demn de orice masa boiereasca....
    ingrediente :
-3 vinete mici cat sa incapa intr-un borcan de 400 ml
-3 dovlecei la fel
-1500 ml de suc de rosii facut de mine in casa
-50 ml de ulei
-piper
- cimbru
-dafin
-3 capatani de usturoi
......spalam legumele in apa rece , le curatam ,,zebra,, de coaja si le taiem felii de 1 cm....le frigem pa gratar pe ambele parti si le lasam la zvantat....
....intre timp ne ocupam de sos : punem la fiert sucul de rosii cu piper, cimbru , dafin si ulei ....fierbem circa 15 minute....
....curatam usturoiul si il taiem marunt....
...luam borcanele sterilizate si incepem si punem cate o felie din fiecare, apoi usturoi si asa pana se umple borcanul ....turnam suc de rosii ...strangem caapacul si fierbem la bain marie...pofta buna....


gem de prune cu nuci si vin rosu

.....inca un gem nemaipomenit care se adauga la celelalte din camara....
     ingrediente :
-2 kg de prune foarte coape
-1 kg de zahar
-250 gr de nuci
- o cana de vin rosu
.....prunele se spala bine , se taie in jumatati si se scot samburii....intr-o oala se pune zaharul si cana de vin si se pune la fiert pana se topeste zaharul ...se fierbe pana incepe sa se lege siropul sin apoi se adauga prunele...se fierbe....se fierbe...se va lasa o gramada de sirop pe care il scoatem, lasand prunele in mai putina zeama....cand a inceput scada si sa se ingroase se adauga nucile  se stinge focul si se pune in borcanele sterilizate ....incercati-l cu clatite....nu o sa va mai saturati....

luni, 29 august 2016

suc de rosii

....incet , incet vine toamna si trebuie sa pregatim conservele pentru la toamna....primul pe lista este sucul de rosii...
      ingrediente :
- rosii coapte 2 kg...
-sare 1 lingura
-zahar 1 lingura
...spalam rosiile bine cu apa rece si apoi le curatam de cotoare...le taiem bucati si le dam prin blende....putetinfolosi masina de tocat speciala de rosii dar parerea mea ca munciti mai mult si rezultatul este acelasi....deci dupa ce le-am tocat le punem la fiert cu sare si zahar....le fierbem pana obtinem consistenta dorita....le punem in sticle sterilizate si le mai fierbem la bain marie ....este nemaipomenit de bun si de sanatos...

duminică, 28 august 2016

prajitura desteapta ....cu ciocolata

...pentru ca este duminica seara si ne este pofta de ceva dulce ne-am gandit la o prajitura desteapta. ..cu ciocolata.....
ingrediente :
- 7 oua
-7 linguri de zahar
-10 linguri de faina
-500 ml de lapte
-3 linguri de cacao
-ciocolata amaruie 200 gr
-100 gr de unt
-esenta de rom
...inainte sa ne apucam de prajitura ne asiguram ca avem destule provizii din lichiorul de menta pe care l-am facut cu ceva timp in urma.....pt acompaniament....deci separam ouale si mixam albusurile cu un praf de sare.....musai sa se intareasca.....dupa aceea ne ocupam de galbenusuri....le mixam impreuna cu zaharul....intre timp topim ciocolata si untul imprreuna cu cacaoa la bain marie....cand aceastea sau omogenizat si racit le amestecam cu ouale....mixam incet si adaugam si laptele si esenta....dupa omogenizare adaugam incet , incet si faina amestecand usor.....mai bem un shot de lichior de menta....dupa ce am incorporat faina adaugam si albusurile amestecand incet pt omogenizare cu o spatula...
....luam o tava de 20/30 pe care o tapetam cu hartie de copt...punem compozitia si bagam la cuptor....cca 25-30 de minute la foc mic....scoatemm si lasam la racit /////pudram cu zahar si servim.....o sa va placa.....

duminică, 14 august 2016

catina cu miere

...pentru ca este sezonul catinei si este cel mai plin de vitamine fruct care se gaseste in Romania il preparam si noi ....
  ingrediente :
-1 kg de catina
 -1 kg de miere de albine neaparat naturala de la prisaca.....
.....se pune in borcane  in cantitati egale miere si catina ....se lasa la macerat 10 zile la rece....se consuma in fiecare dimineata cate o lingurita pe stomacul gol.....minune de la Dumnezeu pentru sanatate....

luni, 1 august 2016

prajitura Tosca

....o prajitura care imi place foarte mult....
ingrediente :
    pt blat 1 :
-6 albusuri
-un praf de sare
-8 linguri de zahar
-5 linguri de faina
-100 gr de seminte de mac
-40 gr de nuca de cocos rasa
     pt crema :
-8 galbenusuri
-un praf de sare
-6 linguri de zahar
-600 ml de lapte
-2 plicuri de pudding de vanilie
-200 gr de unt
      pt blat 2 :
-200  gr biscuiti populari
-o cana de cafea pregatita
    pt glazura :
-200 ml frisca lichida
-200 gr de ciocolata amaruie
-50 gr de unt
-2 linguri de cacao
....sa incepem...
....facem blatul : batem albusurile cu praful de sare si apoi adaugam zaharul mixam pana se face spuma....adaugam macul si nuca de cocos si amestecam ...cand sau omogenizat adaugam faina si praful de copt...amestecam pana compozitia devine cremoasa....pregatim o tava acoperita cu hartie de copt si turnam compozitia....bagam la cuptorul incins circa 10-15 min pana se rumeneste usor....incercam cu scobitoarea si daca este gata o lasam la racit...
.... intre timp pregatim crema....mixam galbenusurile cu sarea  si zaharul....adaugam laptele si pudinng-ul si punem pe foc pana incepe sa se incalzeasca laptele ....adaugam untul taiat cubulete si fierbem pana se topeste untul si se omogenizeaza compozitia....lasam un pic la racit si turnam peste blatul asezat in tava de data asta fara hartia de copt si bagam la racit....
....operatiunea nr 3 : facem 2 cafele ....una o bem si in cealalta inmuiem foarte putin  biscuiti si ii punem peste creme unul langa altul pana acoperim toata suprafata tavii.....mai bagam iar la frigider....
.....facem si glazura :topim ciocolata la bain marie si apoi adaugam cacaoa....punem craticioara pe foc si adaugam si untul si amestecam pana se topeste si se omogenizeaza....punem si frisca lichida si omogenizam....luam de pe foc si lasam la racit....turnam peste stratul de biscuiti si bagam tava la frigider pentru 2-3 ore....sa aveti pofta....



luni, 25 iulie 2016

dulceata de pere cu nuci si menta

....pentru ca perele din curte s-au copt si cad pe jos este pacat sa nu facem o dulceata cu nuci si iz de menta si binenteles un sirop racoros.....
ingrediente :
- 1,5 kg de pere....noi avem in curte din acelea mici care se coc repede....
-1 kg de zahar
-1 lamaie stoarsa
-o cana de apa
-200 gr de miez de nuca
- 2 fire de menta proaspata
.....ne punem pe treaba...spalam perele, le curatam de coaja si le taiem cubulete svand grija sa scoatem samburii si cotoarele.....intre timp punem o oala la fiert cu zaharul , apa, lamaia stoarsa si menta....cand se topeste zaharul , scoatem crenguta de menta si fierbem pana incepe sa se lege siropul....stiti metoda de verificare....cateva picaturi pe farfurie,,, daca este gros inseamna caa este gata.....adaugam perele si fierbem cam 25-30 de min...scoatem din sirop....cam 1 litru....mai fierbem cam 15 min ....stingem focul si lasam cam 15 min la racit .....adaugam nuca  si punem in borcanele sterilizate in prealabil...capace si intoarse cu fundul in sus pentru 15 min pentru etanseizare.....o sa va placa la nebunie......