......a inceput postul Pastelui...detoxifiere...pai, hai sa facem o reteta de la manastire...spanac cu orez....
ingrediente :
-500 gr de spanac....gasiti in piata , trufanda....
-2 cesti de orez
-ceapa si usturoi verde....cate o legatura
-sare si piper
-ulei
-rosii pasate sau rosii cubulete...
-.....era sa uit ...o cana de vin....alb...pentru bucatar...
...puneti orezul la fiert....pana fierbe orezul spalati spanacul si opariti-l....punetil la scurs...cand s-a scurs si racit tocati-l....tocati si ceapa si usturoiul....intr-o tigaie pune-ti 2-3 linguri de ulein si caliti ceapa si usturoiul...adaugati sin spanacul....caliti-l si pe el cam 5 minute....adsugati orezul....sare si piper....rosiile.....un pahar de apa....fierbe-ti cam 15- 20 de minute...si POFTA BUNA...daca puteti sa il mancati asa este foarte bine....daca nu adaugati un gratar langa el....si cana de vin....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
miercuri, 1 martie 2017
joi, 23 februarie 2017
bomboane din biscuiti si cirese
....imi aduc aminte cu placere de aceste bomboane facute de sora mea cand eram adolescenti...bineinteles ca am adaptat un pic reteta...
ingrediente pentru bomboane :
500 gr de biscuiti
-200 gr de unt
-350 ml de lapte
-150 gr de nuci
-150 gr de zahar pudra
-esenta de rom
-4 linguri de cacao
-cirese sau visine din lichior
ingrediente pentru glazura :
-fulgi de nuca de cocos
-pudra de cacao
-ciocolata topita
.....biscuitii si nuca dati prin masina....amestecati cu zaharul si cacaoa...untul topit in laptele cald....un pic de esenta de rom....lasati sa se raceasca si turnat peste amestecul de biscuiti...amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.....apoi faceti guguloaie in mijlocul carora puneti o cireasa sau visina....
.....glazura....tavalite prin cacao sau nuca de cocos....sau ciocolata topita si frisca lichida turnate peste ele (bomboanele puse pe un gratar )...puse la frigider cam o ora....AMINTIRI DIN COPILARIE....
ingrediente pentru bomboane :
500 gr de biscuiti
-200 gr de unt
-350 ml de lapte
-150 gr de nuci
-150 gr de zahar pudra
-esenta de rom
-4 linguri de cacao
-cirese sau visine din lichior
ingrediente pentru glazura :
-fulgi de nuca de cocos
-pudra de cacao
-ciocolata topita
.....biscuitii si nuca dati prin masina....amestecati cu zaharul si cacaoa...untul topit in laptele cald....un pic de esenta de rom....lasati sa se raceasca si turnat peste amestecul de biscuiti...amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.....apoi faceti guguloaie in mijlocul carora puneti o cireasa sau visina....
.....glazura....tavalite prin cacao sau nuca de cocos....sau ciocolata topita si frisca lichida turnate peste ele (bomboanele puse pe un gratar )...puse la frigider cam o ora....AMINTIRI DIN COPILARIE....
sâmbătă, 18 februarie 2017
fudulii de curcan trase la tigaie
....nu am putut sa ma abtin cand le-am vazut....fudulii de curcan.....trase in tigaie cu usturoi si vin.....alaturi de un piure de spanac si cartofi....si innobilat cu un pahar de ALIGOTE....ce poti sa iti doresti mai mult...creatie divina....
ingrediente pt preparat fuduliile :
-300-400 gr de fudulii de curcan
-2 legaturi de usturoi verde....tocate marunt
-un pahar de vin alb pt gatit si un pahar de ALIGOTE ....ca sa fie bine , sa nu fie rau....
-2 linguri de ulei
-50 gr de unt
- sare si piper ....din belsug....
ingrediente pt piure :
3-4 cartofi medii curatati si taiati cubulete
-2 legaturi de baby-spanac....spalate ....
50 gr de unt
-3-4 linguri de smantana
-o leg de ceapa verde
- sare si piper
....in primul rand puneti piure-ul la fiert...apoi incepeti cu paharul de ALIGOTE..,si sa ne ,,apucam'' de fudulii....spalate bine cu apa rece, curatate cu ,,grija'' de pielite si lasate intr-un bol cu apa rece si o lingura de otet cca 10 min....tocam usturoiul marunt si il calim in tigaie in uleiul si untul incinse ....adaugam fuduliile si le calim si pe ele un pic...adaugam vinul si un pahar de apa si le lasam la inabusit cam 15 min cad scade sosul si se ,,sparg'' fuduliile....stingem focul...
...sa pregatim si piure-ul......simplu....blenduim cartofii si spanacul...cu sare si piper....untul si smantana....ceapa calita se adauga si ea....
.....montati farfuria....daca mai apucati....DAI CU CACIULA DUPA CAINI....nu uitati de paharul de ALIGOTE....
ingrediente pt preparat fuduliile :
-300-400 gr de fudulii de curcan
-2 legaturi de usturoi verde....tocate marunt
-un pahar de vin alb pt gatit si un pahar de ALIGOTE ....ca sa fie bine , sa nu fie rau....
-2 linguri de ulei
-50 gr de unt
- sare si piper ....din belsug....
ingrediente pt piure :
3-4 cartofi medii curatati si taiati cubulete
-2 legaturi de baby-spanac....spalate ....
50 gr de unt
-3-4 linguri de smantana
-o leg de ceapa verde
- sare si piper
....in primul rand puneti piure-ul la fiert...apoi incepeti cu paharul de ALIGOTE..,si sa ne ,,apucam'' de fudulii....spalate bine cu apa rece, curatate cu ,,grija'' de pielite si lasate intr-un bol cu apa rece si o lingura de otet cca 10 min....tocam usturoiul marunt si il calim in tigaie in uleiul si untul incinse ....adaugam fuduliile si le calim si pe ele un pic...adaugam vinul si un pahar de apa si le lasam la inabusit cam 15 min cad scade sosul si se ,,sparg'' fuduliile....stingem focul...
...sa pregatim si piure-ul......simplu....blenduim cartofii si spanacul...cu sare si piper....untul si smantana....ceapa calita se adauga si ea....
.....montati farfuria....daca mai apucati....DAI CU CACIULA DUPA CAINI....nu uitati de paharul de ALIGOTE....
miercuri, 15 februarie 2017
rulouri din carne de porc
....am zis sa combin iarna cu primavara si am decis sa fac niste rulouri umplute cu carne tocata si verdeata de primavara...
ingrediente :
-cateva bucati de pulpa , taiate si batute ca pentru snitele
-350 gr de carne tocata
-o legatura de ceapa verde
-o legatura de usturoi verde
-( o legatura de leurda....cand o aparea)
-cateva frunze de spanac proaspat
-o legatura de patrunjel
-sare si piper
-cimbru
-o cana de vin alb + un pahar de ALIGOTE
-ulei
.....hai sa pregatim umplutura....incepem cu paharul de ALIGOTE....sa fie rece....asta este pt mine....apoi tocam zarzavatul.....asezonam carnea tocata cu sare , piper si cimbru si apoi amestecam cu vedeata tocata....
...luam cate o bucata de carne batuta ca pt snitele si punem la mijloc amestec de carne si verdeata....roluim ca pe sarma si le fixam cu scobitori de frigarui ca sa nu se desfaca ....le punem intr-o tava....la inceput ca pe friptura cu ulei si apa , sare si piper...usturoi tocat....200 grade cca 1 ora....le scoateti din cand in cand si le mai intoarceti....la a treia intoarcere turnati cana de vin....le lasati pana scade sosul si se rumenesc....sevitile alaturi de un piure ....poate fi de spanac....de mazare....de care va place...BON APETIT.....
ingrediente :
-cateva bucati de pulpa , taiate si batute ca pentru snitele
-350 gr de carne tocata
-o legatura de ceapa verde
-o legatura de usturoi verde
-( o legatura de leurda....cand o aparea)
-cateva frunze de spanac proaspat
-o legatura de patrunjel
-sare si piper
-cimbru
-o cana de vin alb + un pahar de ALIGOTE
-ulei
.....hai sa pregatim umplutura....incepem cu paharul de ALIGOTE....sa fie rece....asta este pt mine....apoi tocam zarzavatul.....asezonam carnea tocata cu sare , piper si cimbru si apoi amestecam cu vedeata tocata....
...luam cate o bucata de carne batuta ca pt snitele si punem la mijloc amestec de carne si verdeata....roluim ca pe sarma si le fixam cu scobitori de frigarui ca sa nu se desfaca ....le punem intr-o tava....la inceput ca pe friptura cu ulei si apa , sare si piper...usturoi tocat....200 grade cca 1 ora....le scoateti din cand in cand si le mai intoarceti....la a treia intoarcere turnati cana de vin....le lasati pana scade sosul si se rumenesc....sevitile alaturi de un piure ....poate fi de spanac....de mazare....de care va place...BON APETIT.....
duminică, 29 ianuarie 2017
trandafiri cu nuca
.....astazi am ales sa facem o reteta de cozonacei cu nuca si stafide pregatita de specialista casei in cozonaci Flori....
ingrediente :
-500 gr de faina
-20 gr de drojdie proaspata
-2 oua
50 gr de margarina
-150 gr de lapte caldut
-100 gr de unt
-100 gr de zahar + 2 lg de zahar
-1 zahar vanilat
-coaja de portocala si lamaie
-200 gr de nuca
-100 gr de stafide aurii
....in laptele caldut dizolvam drojdia si 2 lg de zahar....aceasta este maiaua si o lasam la dospit la caldura cam 20-25 de minute.....
....intr-un lighean cernem faina....cand maiaua este dospita o turnam peste faina impreuna cu margarina moale , ouale si coaja de lamaie si amestecati pana se obtine un aluat moale si foarte pufos.....il acoperim cu un prosop si il lasam la caldura ca sa creasca....
...intre timp frecam untul si zaharul si zaharul vanilat....
-aluatul dospit il mai framantam un pic si il intindem in forma dreptunghiulara pe masa ....il ungem cu untul....il impaturim....il ungem iar...si asa cat se poate.....il lasam pe masa la caldura cam 20 de minute....
...se presara masa cu faina si se intinde aluatul cat de subtire se poate....se taie dreptunghiular , se unge cu unt , se presara nuca pisata pe toata suprafata si opoi se pune si stafide....se roluieste..asa se procedeaza pana se termina aluatul....cand terminam de roluit se taie bucati cam de grosimea unui deget....se unge tava cu unt...se aseaza feliile si se baga la cuptorul incins la 200 de gr ....cand sunt gata...POFTA BUNA....
ingrediente :
-500 gr de faina
-20 gr de drojdie proaspata
-2 oua
50 gr de margarina
-150 gr de lapte caldut
-100 gr de unt
-100 gr de zahar + 2 lg de zahar
-1 zahar vanilat
-coaja de portocala si lamaie
-200 gr de nuca
-100 gr de stafide aurii
....in laptele caldut dizolvam drojdia si 2 lg de zahar....aceasta este maiaua si o lasam la dospit la caldura cam 20-25 de minute.....
....intr-un lighean cernem faina....cand maiaua este dospita o turnam peste faina impreuna cu margarina moale , ouale si coaja de lamaie si amestecati pana se obtine un aluat moale si foarte pufos.....il acoperim cu un prosop si il lasam la caldura ca sa creasca....
...intre timp frecam untul si zaharul si zaharul vanilat....
-aluatul dospit il mai framantam un pic si il intindem in forma dreptunghiulara pe masa ....il ungem cu untul....il impaturim....il ungem iar...si asa cat se poate.....il lasam pe masa la caldura cam 20 de minute....
...se presara masa cu faina si se intinde aluatul cat de subtire se poate....se taie dreptunghiular , se unge cu unt , se presara nuca pisata pe toata suprafata si opoi se pune si stafide....se roluieste..asa se procedeaza pana se termina aluatul....cand terminam de roluit se taie bucati cam de grosimea unui deget....se unge tava cu unt...se aseaza feliile si se baga la cuptorul incins la 200 de gr ....cand sunt gata...POFTA BUNA....
joi, 26 ianuarie 2017
portokalopita
.....sa facem o prajitura greceasca cu iaurt si portocale un pic reinterpretata....
ingrediente :
1. pt prajitura :
-1 pachet de foi de placinta- 400 gr
-5 oua
-400 gr de iaurt....nu vom folosi din cel grecesc ci unul pur romanesc ....de bivolita ...foarte gras si gustos...
-100 gr de unt
-100 ml de ulei
-un praf de sare
-5 linguri de zahar
- 2 pliculete de praf de copt
-coaja de portocala rasa
-zeama de la o portocala
-100 gr de stafide aurii
.....desfacem foile de placinta si le rupem bucati.....le bagam cam 10 min la cuptor sa se usuce si le scoatem...duapa aceea pur si simplu le zdobim cu mana cat sa se rupa bucatele mici....
...sa ne apucam de crema.....lusm iaurtul si punem in el praful de copt ca sa ,,lucreze''....intre timp batem spuma ouale impreuna cu un praf de sare....adaugam zaharul si untul topit si mixam ca sa se omogenizeze....adaugam si uleiul si amestecam in continuare....adaugam si zeama si coaja de portocala urmate de iaurt....mixam pana devine o crema omogenizata....adaugam si stafidele si foile zdrobite amestecand incet cu o spatula......luam o tava si o ungem cu unt apoi turnam compozitia....bagam la cuptorul incins la 180 gr pt 45 de minute....
2. pt sirop ;
- 150 gr de zahar
-o cana de apa
-coaja de prtocala rasa
-zeam de la trei portocale
....pana se raceste prajitura hai sa facem siropul....punem la fiert zaharul si apa si fierbem pana siropul inepe sa se ingroase....apoi adaugam zeama si coaja de portocala si mai fierbem cam 15 minute....lasam sa se raceasca si insiropam prajitura.......POFTA BUNA ....
ingrediente :
1. pt prajitura :
-1 pachet de foi de placinta- 400 gr
-5 oua
-400 gr de iaurt....nu vom folosi din cel grecesc ci unul pur romanesc ....de bivolita ...foarte gras si gustos...
-100 gr de unt
-100 ml de ulei
-un praf de sare
-5 linguri de zahar
- 2 pliculete de praf de copt
-coaja de portocala rasa
-zeama de la o portocala
-100 gr de stafide aurii
.....desfacem foile de placinta si le rupem bucati.....le bagam cam 10 min la cuptor sa se usuce si le scoatem...duapa aceea pur si simplu le zdobim cu mana cat sa se rupa bucatele mici....
...sa ne apucam de crema.....lusm iaurtul si punem in el praful de copt ca sa ,,lucreze''....intre timp batem spuma ouale impreuna cu un praf de sare....adaugam zaharul si untul topit si mixam ca sa se omogenizeze....adaugam si uleiul si amestecam in continuare....adaugam si zeama si coaja de portocala urmate de iaurt....mixam pana devine o crema omogenizata....adaugam si stafidele si foile zdrobite amestecand incet cu o spatula......luam o tava si o ungem cu unt apoi turnam compozitia....bagam la cuptorul incins la 180 gr pt 45 de minute....
2. pt sirop ;
- 150 gr de zahar
-o cana de apa
-coaja de prtocala rasa
-zeam de la trei portocale
....pana se raceste prajitura hai sa facem siropul....punem la fiert zaharul si apa si fierbem pana siropul inepe sa se ingroase....apoi adaugam zeama si coaja de portocala si mai fierbem cam 15 minute....lasam sa se raceasca si insiropam prajitura.......POFTA BUNA ....
luni, 23 ianuarie 2017
supa crema de praz
ingrediente :
-5 fire de praz....ROMANESC.....din acela subtire.....ca pe deget.....
-5-6 cartofi mari
-3-4 catei de usturoi
-un morcov
-2 linguri de unt
-100 gr de smantana
-1 pahar de lapte
-sare si piper
-o foaie de dafin, un praf de salvie si busuioc
....deci....incepem cu un pahar de vin....din productie proprie ....nea Vasile....Tancabesti......taiem partea alba de la praz si impreuna cu cartofii curatati si morcovul taiati le punem la fiert....cu sare.....cand sau fiert scurgem de zeama si lasam deoaparte vand grija sa pastram zeama in care i-am fiert...
.....partea verde de la praz taiate fideluta si usturoiul tocat marunt le calim in unt....sare si piper....dafinul, salvia si busuiocul....punem legumele fierte....calim un pic si apoi turnam supa ramasa....fierbem cam 10 min.....oprim focul si separam legumele de supa..blenduim legumele si adaugam laptele pt a mixa mai bine compozitia ...adaugam smantana si omogenizam....potrivim de sare si piper....
.....ingrediente pt servit :
-bagheta cu ceapa
-ulei de masline
-busuioc si patrunjel proaspat
-sare si piper
-parmezan ras....
.....pregatim painea prajita.....taiem bagheta felii.....o punem intr-o tava si turnam ulei de masline in ploaie peste ele.....sare si piper......busuiocul si patrunjelul tocat deasupra....bagam la cuptor.....intre timp incalzim supa si punem intr-un castronel....parmezan ras deasupra...painea prajita.....hmmmmm .....nebunie.....POFTA MARE.....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)