marți, 7 martie 2017

placinta cu branza de oaie, ceapa si leurda

....daca tot a mijit leurda si avem si niste branza de oaie din aceea veche si grasa de ce sa nu facem o placinta ca sa mearga  vinul ?....ca tot mergem la o onomastica ....sa nu mergem cu mana goala.....
    ingrediente :
- un pachet de foi de placinta
-250 gr de branza de oaie.....puteti folosi la fel de bine de capra.....grasa sa fie..
-2  oua
-100 gr de iaurt de bivolita
-o legatura de leurda
-2 fire de ceapa verde
....framantam branza, o amestecam cu iaurt si un ou....tocam ceapa si leurda marunt si adaugam peste compozzitia de branza....
....desfacem foile de placinta si punem din compozitie ....rulam cam trei foi....si asa pana terminam branza....bagam la cuptor si....intre timp puneti vinul la rece....POFTA MARE....

joi, 2 martie 2017

muffins cu ciocolata

....pentru ca este 1 Marie si trebuie sa o surprind pe Flori cu ceva gustos m-am gandit sa fac niste bunatati cu ciocolata si am gasit o reteta de muffins cu ciocolata....
    ingrediente :
-200 gr de ciocolata de menaj
-125 gr de unt
-3 oua
-100 ml de lapte
-1 plic praf de copt
-200 gr de nuca tocata
-zahar pudra.....in functie de cat de dulce doriti....3-4 linguri
-3-4 linguri de faina
-stafide sau fructe confiate taiate marunt...si/sau bucati de ciocolata alba
....pentru inceput topim ciocolata si untul la bain marie....lasam la racit....intre timp mixam ouale cu zaharul pudra....cand ciocolata s-a racit adaugam mixul de oua si zahar....ATENTIE....nu puneti ouale peste ciocolata calda pt ca se fac omleta....dupa ce mixam ouale si ciocolata adaugam laptele....apoi nuca....faina amestecata cu praful de copt peste ele....mixul trebuie sa fie un pic mai tare decat aluatul de chec....umplem  formele  de mufffins pana la jumate...adaugam stafide sau bucatele de fructe confiate....umplem forme cu crema si bagam la cuptor....sunt bestiale....

miercuri, 1 martie 2017

spanac cu orez... manastiresc

......a inceput postul Pastelui...detoxifiere...pai,  hai sa facem o reteta de la manastire...spanac cu orez....
   ingrediente :
-500 gr de spanac....gasiti in piata , trufanda....
-2 cesti de orez
-ceapa si usturoi verde....cate o legatura
-sare si piper
-ulei
-rosii pasate sau rosii cubulete...
-.....era sa uit ...o cana de vin....alb...pentru bucatar...
...puneti orezul la fiert....pana fierbe orezul spalati spanacul si opariti-l....punetil la scurs...cand s-a scurs si racit tocati-l....tocati si ceapa si usturoiul....intr-o tigaie pune-ti 2-3 linguri de ulein si caliti ceapa si usturoiul...adaugati sin spanacul....caliti-l si pe el cam 5 minute....adsugati orezul....sare si piper....rosiile.....un pahar de apa....fierbe-ti cam 15- 20 de minute...si POFTA BUNA...daca puteti sa il mancati asa este foarte bine....daca nu adaugati un gratar langa el....si cana de vin....

joi, 23 februarie 2017

bomboane din biscuiti si cirese

....imi aduc aminte cu placere de aceste bomboane facute de sora mea cand eram adolescenti...bineinteles ca am adaptat un pic reteta...
     ingrediente pentru bomboane :
500 gr de biscuiti
-200 gr de unt
-350 ml de lapte
-150 gr de nuci
-150 gr de zahar pudra
-esenta de rom
-4 linguri de cacao
-cirese sau visine din lichior
    ingrediente pentru glazura :
-fulgi de nuca de cocos
-pudra de cacao
-ciocolata topita
.....biscuitii si nuca dati prin masina....amestecati cu zaharul si cacaoa...untul topit in laptele cald....un pic de esenta de rom....lasati sa se raceasca si turnat peste amestecul de biscuiti...amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.....apoi faceti guguloaie in mijlocul carora puneti o cireasa sau visina....
.....glazura....tavalite prin cacao sau nuca de cocos....sau ciocolata topita si frisca lichida turnate peste ele (bomboanele puse pe un gratar )...puse la frigider cam o ora....AMINTIRI DIN COPILARIE....

sâmbătă, 18 februarie 2017

fudulii de curcan trase la tigaie

....nu am putut sa ma abtin cand le-am vazut....fudulii de curcan.....trase in tigaie cu usturoi si vin.....alaturi de un piure de spanac si cartofi....si innobilat cu un pahar de ALIGOTE....ce poti sa iti doresti mai mult...creatie divina....
     ingrediente pt preparat fuduliile :
-300-400 gr de fudulii de curcan
-2 legaturi de usturoi verde....tocate marunt
-un pahar de vin alb pt gatit si un pahar de ALIGOTE ....ca sa fie bine , sa nu fie rau....
-2 linguri de ulei
-50 gr de unt
- sare si piper ....din belsug....
    ingrediente pt piure :
3-4 cartofi medii curatati si taiati cubulete
-2 legaturi de baby-spanac....spalate ....
50 gr de unt
-3-4 linguri de smantana
-o leg de ceapa verde
- sare si piper
....in primul rand puneti piure-ul la fiert...apoi incepeti cu paharul de ALIGOTE..,si sa ne ,,apucam'' de fudulii....spalate bine cu apa rece, curatate cu ,,grija'' de pielite si lasate intr-un bol cu apa rece si o lingura de otet cca 10 min....tocam usturoiul marunt si il calim in tigaie in uleiul si untul incinse ....adaugam fuduliile si le calim si pe ele un pic...adaugam vinul si un pahar de apa si le lasam la inabusit cam 15 min cad scade sosul si se ,,sparg'' fuduliile....stingem focul...
...sa pregatim si piure-ul......simplu....blenduim cartofii si spanacul...cu sare si piper....untul si smantana....ceapa calita se adauga si ea....
.....montati farfuria....daca mai apucati....DAI CU CACIULA DUPA CAINI....nu uitati de paharul de ALIGOTE....

miercuri, 15 februarie 2017

rulouri din carne de porc

....am zis sa combin iarna cu primavara si am decis sa fac niste rulouri umplute cu carne tocata si verdeata  de primavara...
    ingrediente :
-cateva bucati de pulpa , taiate si batute ca pentru snitele
-350 gr de carne tocata
-o legatura de ceapa verde
-o legatura de usturoi verde
-( o legatura de leurda....cand o aparea)
-cateva frunze de spanac proaspat
-o legatura de patrunjel
-sare si piper
-cimbru
-o cana de vin alb + un pahar de ALIGOTE
-ulei
.....hai sa pregatim umplutura....incepem cu paharul de ALIGOTE....sa fie rece....asta este pt mine....apoi tocam zarzavatul.....asezonam carnea tocata cu sare , piper si cimbru si apoi amestecam cu vedeata tocata....
...luam cate o bucata de carne batuta ca pt snitele si punem la mijloc amestec de carne si verdeata....roluim ca pe sarma si le fixam cu scobitori de frigarui ca sa nu se desfaca ....le punem intr-o tava....la inceput ca pe friptura cu ulei si apa , sare si piper...usturoi tocat....200 grade cca 1 ora....le scoateti din cand in cand si le mai intoarceti....la a treia intoarcere turnati cana de vin....le lasati pana scade sosul si se rumenesc....sevitile alaturi de un piure ....poate fi de spanac....de mazare....de care va place...BON APETIT.....

duminică, 29 ianuarie 2017

trandafiri cu nuca

.....astazi am ales sa facem o reteta de cozonacei cu nuca si stafide pregatita de specialista casei in cozonaci Flori....
   ingrediente :
-500 gr de faina
-20 gr de drojdie proaspata
-2 oua
50 gr de margarina
-150 gr de lapte caldut
-100 gr de unt
-100 gr de zahar + 2 lg de zahar
-1 zahar vanilat
-coaja de portocala  si lamaie
-200 gr de nuca
-100 gr de stafide aurii
....in laptele caldut dizolvam drojdia si 2 lg de zahar....aceasta este maiaua si o lasam la dospit la caldura cam 20-25 de minute.....
....intr-un lighean cernem faina....cand maiaua este dospita o turnam peste faina impreuna cu margarina moale , ouale si coaja de lamaie si amestecati pana se obtine un aluat moale si foarte pufos.....il acoperim cu un prosop si il lasam la caldura ca sa creasca....
...intre timp frecam untul si zaharul si zaharul vanilat....
-aluatul dospit il mai framantam un pic si il intindem  in forma dreptunghiulara pe masa ....il ungem cu untul....il impaturim....il ungem iar...si asa cat se poate.....il lasam pe masa la caldura cam 20 de minute....
...se presara masa cu faina si se intinde aluatul cat de subtire se poate....se taie dreptunghiular , se unge cu unt , se presara nuca pisata pe toata suprafata si opoi se pune si stafide....se roluieste..asa se procedeaza pana se termina aluatul....cand terminam de roluit se taie bucati cam de grosimea unui deget....se unge tava cu unt...se aseaza feliile si se baga la cuptorul incins la 200 de gr ....cand sunt gata...POFTA BUNA....