miercuri, 24 februarie 2016

luni, 22 februarie 2016

placinta cu branza si spanac

...ce ziceti de o placinta cu telemea si spanac ?

ingrediente :
-pt blat :
-faina 450 gr
-drojdie uscata 10 gr
-un albusul de ou
-ulei de masline 80 de ml
-apa minerala 150 ml
-iaurt 150 gr
- o lingura de zahar
drojdia si zaharul plus o lingura de apa se amesteca pana se omogenizeaza...separat iaurtul , albusul, uleiul si apa minerala se amesteca...dupa omogenizare se amesteca cu drojdia...se pune intr-un lighean fsina si un praf de sare si se amesteca cu compozitia de mai sus...se framanta pana nu se mai lipeste..se taie in 4 buc si se lasa acoperite la temperatura camerei...
-pt compozitie :
-spanac proaspat cca 500 gr
-branza telemea de oaie. cca 300 gr
-un ou plus galbenusul ramas
-o leg de ceapa verde
- 2 fire de usturoi verde ..daca gasiti leurda puneti o legatura
-2 linguri de ulei de masline
-piper dupa gust
-o legatura de patrunjel proaspat
-pt uns :
-un ou batut
-seminte de mac
...pregatim crema...spanacul curatat, oparit si pus in apa rece pt a-si pastra culoarea...lasat la racit....ceapa si usturoiul toacate marunt...calite in tigaie in ulei....adaugam spanacul tocat si patrunjelul..mai calim inca un pic....luam dupa foc si lasam la racit....
....telemeaua...data prin razatoare si amestecaata cu ouale...un pic de piper si apoi zarzavatul calit....
....intindem prima bucata de aluat cu facaletul....punem compozitie si roluim ca pe strudel....ungem cu ou si presaram seminte de mac...punem in forma de potcoava in tava pregatita cu hartie de copt ....procedam la fel cu celelalte bucati...ce sa spun ?..incercati...merge cu vin alb sau rosu....sau un pahar de bere rece...

sâmbătă, 20 februarie 2016

sarmale in foi de varza acra fierte in vin

....sa facem trecerea de la iarna la primavara cu o ultima oala de sarmale in foi de varza si fierte in vin...
ingrediente :
-carne tocata...cca 1 kg...de porc sau ar fi si mai buna amestec..vita, oaie , porc...
-2 leg de ceapa verde
-orez ....cam doua cesti
-sare si piper dupa gust
-eu am pus si un varf de cutit de boia iute de ardei
-varza murata de la tanti Lenuta din butoi
-cimbru...eu am verde....
-doua pahare de vin alb
-o sticla de rosii pasate din camara mamei soacre...
...pregatim carnea...ceapa tocata marunt...sare si piper...orez si boia..amestecam..pauza de un vin ...pregatim foile de varza ...spalate si cu cotoarele taiate....incepem si impaturim sarmalele...luam o oala mare in care punem un pic de ulei si un strat generos de cotoare de varza ...punem un strat de sarmale...crengute de cimbru verde...si continuam pana terminam sarmalele...mai luati si beti un pahar de vin....asa este reteta....deasupra turnam rosiile si niste zeama de varza ramasa in castron...punem pe foc sa fiarba....intre timp faceti ce vreti....cand s-a fiert varza pune-ti cele doua pahare de vin si mai fierbeti...inca 20 de min...si apoi bagam oala la cuptor pana scade si se rumenesc deasupra....mamaliga si vin rosu...ce vreti mai mult....

salata de boeuf

....cand am facut reteta de cartofi boieresti ,  am pus cam multi la fiert si pt ca mi-au ramas am facut un pic de salata de boeuf
ingrediente :
-cartofii fierti ramasi  4 buc mari
-3 morcovi mari
-gogosari acri in otet 3 buc
-castraveti murati in saramura 4 buc
-sare si piper
-o mana de mazare congelata
-un sfert de piept de pui
-maioneza facuta de Flori cam 400 de gr
.... am fiert si mazarea ...morcovii si pieptul de pui  fierte si ele...racite si tocate in cubulete..cartofii taiati si ei in cubulete...amestecati legumele ..asezonati cu sare si piper...din cantitatea de maioneza pastram cam 100 de gr  si restul il punem peste legumele ametecate...asezam compozitia pe un platou si punem deasupra restul de maioneza...ornam dupa bunul plac....


primavara





joi, 18 februarie 2016

tarta cu mascarpone si glazura de lime

...ce credeati ca se incheie seara fara un desert pe masura ?

ingrediente :
-pt blat :
-300 gr de biscuiti populari dati prin blender
-250 gr de nuca la fel de macinata
-300 gr de unt topit
-150 gr de zahar brun
- pt crema :
-100 gr frisca lichida
-250 gr mascarpone
- 2 linguri de zahar pudra
- 2 linguri de brandy
- o esenta de lamaie
-un plic de gelatina
-pt glazura :
-coaja de lime rasa
-zeama de la doua lime
-un plic de budinca de lamaie
- 2 linguri de zahar pudra
-un plic de gelatina
..la treaba...biscuitii, nuca date prin blender... amestecate cu zaharul si untul topit...se pun intr-o forma cu margini detasabile si se baga la cuptor pana se rumeneste un pic..
Crema...se mixeaza mascarpone cu frisca lichida, zaharul pudra, brandy-ul , esenta si gelatina dizolvata in doua linguri de apa...
 Se pune crema peste blatul racit si se baga la frigider...
Glazura...intr-o craticioara am pus zeama si coaja de la lime, zaharul, budinca de lamaie si gelatina pregatita dupa instructiunile de pe plic..se pun pe foc pana se dizolva...intre timp mai beti un pahar de vin cu sotia...cand s-a racit pune-ti peste crema si bagati din nou la frigider...