....pentru ca este vremea leurdei si eu sunt innebunit dupa ea m-am gandit sa fac o gustare...
ingrediente :
-o legatura de leurda proaspata
-o jumatate de castravete fabio
-200 ml de smantana
-sare si piper
....spalati bine leurda si o tocati marunt....pe urma o pisati intr-un mojar impreuna cu sare si piper....castravetele spalat si dat prin razuitoarea mare....stors de zeama si amestecat cu pasta de leurda....totul se amesteca cu smantana ...se serveste pe paine prajita....sau alaturi de scrumbie afumata si un paharel de parinca....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
miercuri, 29 martie 2017
luni, 20 martie 2017
clatite cu dulceata
....sa fac ceva dulce , repede si simplu....clatite ....
ingrediente :
- 3 oua
-100 ml de lapte
-100 ml de apa minerala carbogazoasa
-2 linguri de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
- un praf de sare
-coaja de lamaie sau portocala
-5-6 linguri de faina
....batem ouale cu sarea pana se omogenizeaza....adaugam zaharul si zaharul vanilat ....amestecam...punem si laptele si coaja de lamaie....batem cu telul ....adaugam si apa minerala si amestecam ....incet , incet adaugam cate o lingura de faina , una cate una pana obtinem o compozitie un pic ingrosata si omogena fara cocoloase.....in rest cum stiti....tigaie incinsa....copt pe o parte si pe cealalta.....la sfarsit umplute cu dulceata de care vreti ....POFTA MARE....
ingrediente :
- 3 oua
-100 ml de lapte
-100 ml de apa minerala carbogazoasa
-2 linguri de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
- un praf de sare
-coaja de lamaie sau portocala
-5-6 linguri de faina
....batem ouale cu sarea pana se omogenizeaza....adaugam zaharul si zaharul vanilat ....amestecam...punem si laptele si coaja de lamaie....batem cu telul ....adaugam si apa minerala si amestecam ....incet , incet adaugam cate o lingura de faina , una cate una pana obtinem o compozitie un pic ingrosata si omogena fara cocoloase.....in rest cum stiti....tigaie incinsa....copt pe o parte si pe cealalta.....la sfarsit umplute cu dulceata de care vreti ....POFTA MARE....
sâmbătă, 18 martie 2017
saramura de peste
.....as putea sa zic ca am fost la pescuit.....si am prins caras , biban , rosioara, regina .....si ce saramura este mai buna decat cea facuta din ,,marunt''....zis si facut....
ingrediente :
-peste proaspat....caras, biban, rosioara si ce a-ti mai prins.....sau cumparat...
-3 ardei kapia
- 6-7 catei de usturoi
-o legatura de usturoi verde
-o legatura de patrunjel proaspat
-suc de rosii facut in casa
-sare gronjoasa
-pasta de ardei iute....o lingurita
.....curatati pestele de mate...atentie cand il taiati pe burta ....ai mei au fost plin de icre.....lasatii cu solzi....
....pusi pe tabla cu sare gronjoasa......cand sunt fripti se curata singuri de solzi si pielita...dupa ce terminati cu pestele puneti si ardei...copti...curatati si taiati marunt....faceti mujdeiul din usturoiul vechi....intr-un castron mare punem 3-4 linguri de pasta de rosii, ardei tocati, pasta de ardei iute, piper....apa calda peste compozitie ....usturoiul proaspat si patrunjelul tocat marunt ...puse in castron....toata aceasra compozitie pusa peste peste ....acoperiti si lasati o ora ....daca mamaliga este gata serviti....o tuica inainte si un vin alb dupa...
ingrediente :
-peste proaspat....caras, biban, rosioara si ce a-ti mai prins.....sau cumparat...
-3 ardei kapia
- 6-7 catei de usturoi
-o legatura de usturoi verde
-o legatura de patrunjel proaspat
-suc de rosii facut in casa
-sare gronjoasa
-pasta de ardei iute....o lingurita
.....curatati pestele de mate...atentie cand il taiati pe burta ....ai mei au fost plin de icre.....lasatii cu solzi....
....pusi pe tabla cu sare gronjoasa......cand sunt fripti se curata singuri de solzi si pielita...dupa ce terminati cu pestele puneti si ardei...copti...curatati si taiati marunt....faceti mujdeiul din usturoiul vechi....intr-un castron mare punem 3-4 linguri de pasta de rosii, ardei tocati, pasta de ardei iute, piper....apa calda peste compozitie ....usturoiul proaspat si patrunjelul tocat marunt ...puse in castron....toata aceasra compozitie pusa peste peste ....acoperiti si lasati o ora ....daca mamaliga este gata serviti....o tuica inainte si un vin alb dupa...
duminică, 12 martie 2017
brownie cheesecake
....neaparat ceva dulce pentru ca este week end....ceva cu ciocolata ....
ingrediernte :
1. pentru crema de branza :
- 250 gr de ricotta
-150 gr de mascarpone
-1 galbenus de ou
-1 plic de zahar vanilat
-2 linguri de zahar pudra
2. pentru brownie :
5 oua + albusul ramas de la crema
-300 gr de ciocolata de menaj
-250 gr de unt
-4-5 linguri de zahar pudra
-100 ml de lapte
-1 plic de praf de copt
-100 gr de nuca pisata
-100 gr de stafide
-5-6 linguri de faina
-un praf de sare
....prima data pregatim crema de branza.....amestecam ingredientele si le mixam....in caz ca vi se pare prea moale adaugam o lingura de faina....dupa aceea o punem la frigider....
...sa pregatim si brownie ....topim untul si ciocolata la bain marie.....lasam la racit....intre timp mixam ouale si albusul impreuna cu zaharul si praful de sare....adaugam si laptele....cand ciocolata este RACITA adaugam si compozitia de oua....amestecam....adaugam nuca pisata si omogenizam.....dupa aceea adaugam praful de copt si faina....nu toata....cate o lingura, doua....omogenizam....faina se adauga pana obtinem un aluat ca de chec....nici prea moale , nici prea tare....adaugam intr-o tava in care am pus foaie de copt....punem si stafide din loc in loc.....scoatem crema de branza din frigider si cu o lingurita punem in aluat din loc in loc bilute de branza.....la cuptor ....180 gr circa 40 minute....nu ma mai satur....
ingrediernte :
1. pentru crema de branza :
- 250 gr de ricotta
-150 gr de mascarpone
-1 galbenus de ou
-1 plic de zahar vanilat
-2 linguri de zahar pudra
2. pentru brownie :
5 oua + albusul ramas de la crema
-300 gr de ciocolata de menaj
-250 gr de unt
-4-5 linguri de zahar pudra
-100 ml de lapte
-1 plic de praf de copt
-100 gr de nuca pisata
-100 gr de stafide
-5-6 linguri de faina
-un praf de sare
....prima data pregatim crema de branza.....amestecam ingredientele si le mixam....in caz ca vi se pare prea moale adaugam o lingura de faina....dupa aceea o punem la frigider....
...sa pregatim si brownie ....topim untul si ciocolata la bain marie.....lasam la racit....intre timp mixam ouale si albusul impreuna cu zaharul si praful de sare....adaugam si laptele....cand ciocolata este RACITA adaugam si compozitia de oua....amestecam....adaugam nuca pisata si omogenizam.....dupa aceea adaugam praful de copt si faina....nu toata....cate o lingura, doua....omogenizam....faina se adauga pana obtinem un aluat ca de chec....nici prea moale , nici prea tare....adaugam intr-o tava in care am pus foaie de copt....punem si stafide din loc in loc.....scoatem crema de branza din frigider si cu o lingurita punem in aluat din loc in loc bilute de branza.....la cuptor ....180 gr circa 40 minute....nu ma mai satur....
marți, 7 martie 2017
placinta cu branza de oaie, ceapa si leurda
....daca tot a mijit leurda si avem si niste branza de oaie din aceea veche si grasa de ce sa nu facem o placinta ca sa mearga vinul ?....ca tot mergem la o onomastica ....sa nu mergem cu mana goala.....
ingrediente :
- un pachet de foi de placinta
-250 gr de branza de oaie.....puteti folosi la fel de bine de capra.....grasa sa fie..
-2 oua
-100 gr de iaurt de bivolita
-o legatura de leurda
-2 fire de ceapa verde
....framantam branza, o amestecam cu iaurt si un ou....tocam ceapa si leurda marunt si adaugam peste compozzitia de branza....
....desfacem foile de placinta si punem din compozitie ....rulam cam trei foi....si asa pana terminam branza....bagam la cuptor si....intre timp puneti vinul la rece....POFTA MARE....
ingrediente :
- un pachet de foi de placinta
-250 gr de branza de oaie.....puteti folosi la fel de bine de capra.....grasa sa fie..
-2 oua
-100 gr de iaurt de bivolita
-o legatura de leurda
-2 fire de ceapa verde
....framantam branza, o amestecam cu iaurt si un ou....tocam ceapa si leurda marunt si adaugam peste compozzitia de branza....
....desfacem foile de placinta si punem din compozitie ....rulam cam trei foi....si asa pana terminam branza....bagam la cuptor si....intre timp puneti vinul la rece....POFTA MARE....
joi, 2 martie 2017
muffins cu ciocolata
....pentru ca este 1 Marie si trebuie sa o surprind pe Flori cu ceva gustos m-am gandit sa fac niste bunatati cu ciocolata si am gasit o reteta de muffins cu ciocolata....
ingrediente :
-200 gr de ciocolata de menaj
-125 gr de unt
-3 oua
-100 ml de lapte
-1 plic praf de copt
-200 gr de nuca tocata
-zahar pudra.....in functie de cat de dulce doriti....3-4 linguri
-3-4 linguri de faina
-stafide sau fructe confiate taiate marunt...si/sau bucati de ciocolata alba
....pentru inceput topim ciocolata si untul la bain marie....lasam la racit....intre timp mixam ouale cu zaharul pudra....cand ciocolata s-a racit adaugam mixul de oua si zahar....ATENTIE....nu puneti ouale peste ciocolata calda pt ca se fac omleta....dupa ce mixam ouale si ciocolata adaugam laptele....apoi nuca....faina amestecata cu praful de copt peste ele....mixul trebuie sa fie un pic mai tare decat aluatul de chec....umplem formele de mufffins pana la jumate...adaugam stafide sau bucatele de fructe confiate....umplem forme cu crema si bagam la cuptor....sunt bestiale....
ingrediente :
-200 gr de ciocolata de menaj
-125 gr de unt
-3 oua
-100 ml de lapte
-1 plic praf de copt
-200 gr de nuca tocata
-zahar pudra.....in functie de cat de dulce doriti....3-4 linguri
-3-4 linguri de faina
-stafide sau fructe confiate taiate marunt...si/sau bucati de ciocolata alba
....pentru inceput topim ciocolata si untul la bain marie....lasam la racit....intre timp mixam ouale cu zaharul pudra....cand ciocolata s-a racit adaugam mixul de oua si zahar....ATENTIE....nu puneti ouale peste ciocolata calda pt ca se fac omleta....dupa ce mixam ouale si ciocolata adaugam laptele....apoi nuca....faina amestecata cu praful de copt peste ele....mixul trebuie sa fie un pic mai tare decat aluatul de chec....umplem formele de mufffins pana la jumate...adaugam stafide sau bucatele de fructe confiate....umplem forme cu crema si bagam la cuptor....sunt bestiale....
miercuri, 1 martie 2017
spanac cu orez... manastiresc
......a inceput postul Pastelui...detoxifiere...pai, hai sa facem o reteta de la manastire...spanac cu orez....
ingrediente :
-500 gr de spanac....gasiti in piata , trufanda....
-2 cesti de orez
-ceapa si usturoi verde....cate o legatura
-sare si piper
-ulei
-rosii pasate sau rosii cubulete...
-.....era sa uit ...o cana de vin....alb...pentru bucatar...
...puneti orezul la fiert....pana fierbe orezul spalati spanacul si opariti-l....punetil la scurs...cand s-a scurs si racit tocati-l....tocati si ceapa si usturoiul....intr-o tigaie pune-ti 2-3 linguri de ulein si caliti ceapa si usturoiul...adaugati sin spanacul....caliti-l si pe el cam 5 minute....adsugati orezul....sare si piper....rosiile.....un pahar de apa....fierbe-ti cam 15- 20 de minute...si POFTA BUNA...daca puteti sa il mancati asa este foarte bine....daca nu adaugati un gratar langa el....si cana de vin....
ingrediente :
-500 gr de spanac....gasiti in piata , trufanda....
-2 cesti de orez
-ceapa si usturoi verde....cate o legatura
-sare si piper
-ulei
-rosii pasate sau rosii cubulete...
-.....era sa uit ...o cana de vin....alb...pentru bucatar...
...puneti orezul la fiert....pana fierbe orezul spalati spanacul si opariti-l....punetil la scurs...cand s-a scurs si racit tocati-l....tocati si ceapa si usturoiul....intr-o tigaie pune-ti 2-3 linguri de ulein si caliti ceapa si usturoiul...adaugati sin spanacul....caliti-l si pe el cam 5 minute....adsugati orezul....sare si piper....rosiile.....un pahar de apa....fierbe-ti cam 15- 20 de minute...si POFTA BUNA...daca puteti sa il mancati asa este foarte bine....daca nu adaugati un gratar langa el....si cana de vin....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)