luni, 19 iunie 2017

dulceata de cirese cu visine

.....daca am facut de cirese, cirese albe, cirese amare urmeaza cirese cu visine....
     ingrediente :
-1 kg de cirese albe fara samburi
-1 kg de visine fara samburi
-1 kg de zahar
- 2 fire de menta verde
-2 pahare de apa
.....punem zaharul si apa la fiert ca sa iasa siropul...cand fierbe adauga menta si o tinem in oala la fiert cca 3-4 minute si apoi o scoatem.....cand inepe sa se lege siropul adaugam fructele ....fierbem la foc mediu avand grija sa spumam.....dupa cca 15 -20 de minute de fierbere scoatem din sirop.....pentru ca este destul si  vom face niste citronade grozave toata vara.....mai fierbem tot asa cam 20 de minute pana se vor fierbe si fructele ....daca mai este sirop il scoatem ....daca sunt destul de scazute vom stinge focul si punem dulceata in borcanelele sterilizate....punem capacele dupa 10 minute si intoarcem borcanelele cu fundul in sus pt cca 10-15 minute ca sa se etanseizeze.....la camara cu ele.....

dulceata si sirop de cirese albe cu menta

....s-au copt ciresele de mai....cele pietroase albe- rozulii ...din povestea lui Creanga.....deci dulceata si sirop
     ingrediente :
-2 kg de cirese coapte fara samburi
-2 fire de menta verde
-1 kg de zahar
-o lamaie
-2 pahare de apa
....intr-o oala puneti zaharul si apa la fiert.....fierbeti pana se topeste zaharul si adaugati menta.....o fierbeti cam 3-4 minute apoi o scoateti....fierbem pana incepe siropul sa se lege si apoi adugam ciresele ..le fierbem la foc mediu cam 20 de minute  avand grija sa spumam din cand in cand...scoatem din sirop ....circa 0,75 ml.....apoi mai fierbem cam 20-25 de minute pana scade....SA FIE DULCEATA, NU GEM.....oprim focul....punem in borcanele sterilizate.....puse cu fundul in sus ca se ermetizeze....racit si in camara......

vineri, 26 mai 2017

blinii cu mere ( oladii )

....un desert usor si foarte bun.....sa facem si noi....
   ingrediente :
- 5 mere spalate si date prin razuitoarea mare
-3 linguri de smantana
-2 oua
-o lingurita de bicarbonat de sodiu
- 5-6 linguri de faina
-ulei pentru prajit
- dulceata pentru servit
....merele rase le amestecam cu smantana si ouale....faina si bicarbonatul amestecate si puse peste compozitia  de mere.....omogenzati....compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantana groasa....incingem uleiul si punem cu o lingura din compozitie ....lasam cam un minut si intoarcem pe partea cealalta....le scoatem pe un servetel pentru a absorbi surplusul de ulei.....le servim cu dulceata de trandafiri bineinteles.....POFTA MARE ....

joi, 25 mai 2017

cotlete de berbecut & garnitura de cartofi cu busuioc si arpagic caramelizat

...pentru ca astazi este Inaltarea Lui Hrisos si de obicei se mananca miel am scos cotletele de la congelator....cartofi avem....de ierburi nu ducem lipsa....la treaba....
    1. ingrediente pentru cotlete :
-cotlete de berbecut
-sare, piper, zeama de la o lamaie, usturoi granulat,cimbru si busuioc, 3 linguri de ulei de masline....
....asezonam cotletele cu mirodeniile si restul de ingrediente si le punem intr-o tava ....le bagam la cuptor....180 gr , 60 de minute.....din 15 in 15 minute le intoarcem....
     2. ingrediente pentru garnitura de cartofi :
-4 cartofi mari curatati ,spalati si taiati rondele
-zeama de la o lamaie
-sare si piper, cimbru si busuioc
-3 feliute de bacon subtiri si taiate bucatele
- 4 fire de usturoi verde cu capatana
-un borcanel de 200 ml de arpagic murat din camara proprie....daca nu aveti cumparati de la mine....
- o lingura de zahar
....cartofii taiati rondele asezonati cu sare si piper, cimbru si busuioc...pusi intr-un vas jena...
....cateii de usturoi noi si bucatelele de bacon rumenite in uleiul de masline....adaugati zeama de lamaie....arpagicul murat si lingura de zahar....cand sosul scade un pic turnati-l peste cartofi si amestecati.....bagati la cuptor....180 gr , 40-45 de minute....intorsi din cand in cand....
     3. pentru servit :
- o capatana de usturoi
-o lingurita de grean de la borcan
-4 linguri de smantana
- patrunjel tocat
.....pisati usturoiul in mojar, adaugati hreanul si un strop de ulei....frecati cu un pic de sare....cand s-a facut pasta adaugati smantana si amestecati...la sfarsit pineti patrunjelul tocat....
.....cand sunt gata toate montati farfuria si la masa....neaparat un pahar de vin rosu....POFTA BUNA .....

luni, 15 mai 2017

sirop si lichior de trandafiri

....este inca primavara si este sezonul dulceturilor si siropurilor...deci si sezonul....scurt.....al trandafirilor de dulceata...am profitat....
         ingrediente :
- 500gr petale de trandafir de dulceata
-1,5 kg de zahar
-2 lamai
-2 pahare de apa
- de vodca pentru lichior
....culegeti cu grija trandafirii....doar cei desfacuti...desfaceti petalele din parea verde si spalati bine...stoarceti bine de apa....
....intre timp puneti la fiert intr-o oala zaharul, apa si o lamaie stoarsa....cand siropul incepe sa se ingroase adaugati petalele si cealalta lamaie stoarsa....fierbeti cam 20 de minute si scoateti din sirop intr-o sticla ....dupa aceea mai fierbeti 10 minute si opriti focul....umpleti borcanele cu dulceata obtinuta si siropul ramas puneti in sticla ...eu am obtinut 4 borcanele de dulceata si 1 litru de sirop....ca sa obtineti lichior puneti intr-o sticla o jumatate de litru de sirop si aspoi umpleti sticla cu vodca sau alcool rafinat ....este mai bun...lasati cateva zile sa se intrepatrunda aromele ..cu siguranta o sa va placa......