luni, 6 noiembrie 2017

LIMBA DE PORC CU PRAZ SI MASLINE

.....pentru ca este o toamna tarzie si frumoasa m-am gandit sa va incant papilele gustative cu o mancare de ....toamna , frumoasa si gustoasa...limba de porc cu praz si masline acompaniata bineinteles de un tulburel , caci este timpul sau......
     ingrediente : 
- 2 bucati de limba de porc
-4 fire de praz
- 100 gr de masline
-rosii cherry
-120 ml de suc de rosii
- o legatura de leurda
-o portocala
-un pahar de tulburel
-o foaie de dafin
-sare si piper
- cimbru
-ulei
-dulceata de ardei iute
-2 frunze de busuioc
- si era sa uit cei mai important.....lichior de coarne ....din productia proprie.... pentru stimularea chef-ului bucatar....
....penteu inceput punem limba de porc la fiert si pana aceasta este fiarta ne intretinem cu cornata...cand aceata este fiarta si racita cat de cat o curatam de pielita si o taiem felii....
....taiem prazul....partea alba in bucati de 2-3 cm si partea verde tocata marunt...
....intr-o tigaie din acelea smekere care nu necesita mult ulei calim prazul cel tocat marunt, legatura de leuda tocata si frunzele de busuioc....
....adaugam si bucatile de limba si rosiile cherry...dupa circa 3 minute adaugam si prazul si cimbrul...stingem cu zeama de portocala si sucul de rosii....adaugam o lingurita de dulceata de ardei iute, foaia de dafin, tulburelul si o cana de apa si fierbem la foc mic....potrivim de sare si piper ....adaugam si maslinele si fierbem pma acestea s-au fiert....inainte sa stingem focul adaugam patrunjel tocat....eu am servit-o cu felii de paine prajita frecate cu usturoi ....si bineinteles acompaniata de un pahar de tulburel....POFTA  MARE....


sâmbătă, 24 iunie 2017

dulceata de caise cu lavanda si migdale

.....daca tot sau copt caisele si avem si niste migdale prajite vom face o dulceata romaneasca cu tenta orientala.....
      ingrediente :
-2 kg de caise....nu foarte moi, putintel mai tari.... spalate si curatate de samburi....ATENTIE....samburii ii spargeti si miezul il pastrati
-1 kg de zahar
-2 pahare de apa
-100 gr de migdale prajite
-3 fire de lavanda
......mai intai pregatim siropul...zaharul si apa puse in oala la fiert....cand incepe si fierbem adaugam lavanda ....o fierbem circa 2 minute si o scoatem...lasam siropul sa se inchege si adaugam caisele....fierbem cam 15 min si apoi scoatem siropul....mai fierbem 15 minute pana scade  si apoi oprim focul....adaugam in dulceata samburii si migdalele si amestecam.....punem dulceata in borcanele , punem capacele si le intoarcem borcanele cu fundul in sus....o sa va indragostiti de ea....

luni, 19 iunie 2017

bunatati de vara





dulceata de cirese cu visine

.....daca am facut de cirese, cirese albe, cirese amare urmeaza cirese cu visine....
     ingrediente :
-1 kg de cirese albe fara samburi
-1 kg de visine fara samburi
-1 kg de zahar
- 2 fire de menta verde
-2 pahare de apa
.....punem zaharul si apa la fiert ca sa iasa siropul...cand fierbe adauga menta si o tinem in oala la fiert cca 3-4 minute si apoi o scoatem.....cand inepe sa se lege siropul adaugam fructele ....fierbem la foc mediu avand grija sa spumam.....dupa cca 15 -20 de minute de fierbere scoatem din sirop.....pentru ca este destul si  vom face niste citronade grozave toata vara.....mai fierbem tot asa cam 20 de minute pana se vor fierbe si fructele ....daca mai este sirop il scoatem ....daca sunt destul de scazute vom stinge focul si punem dulceata in borcanelele sterilizate....punem capacele dupa 10 minute si intoarcem borcanelele cu fundul in sus pt cca 10-15 minute ca sa se etanseizeze.....la camara cu ele.....

dulceata si sirop de cirese albe cu menta

....s-au copt ciresele de mai....cele pietroase albe- rozulii ...din povestea lui Creanga.....deci dulceata si sirop
     ingrediente :
-2 kg de cirese coapte fara samburi
-2 fire de menta verde
-1 kg de zahar
-o lamaie
-2 pahare de apa
....intr-o oala puneti zaharul si apa la fiert.....fierbeti pana se topeste zaharul si adaugati menta.....o fierbeti cam 3-4 minute apoi o scoateti....fierbem pana incepe siropul sa se lege si apoi adugam ciresele ..le fierbem la foc mediu cam 20 de minute  avand grija sa spumam din cand in cand...scoatem din sirop ....circa 0,75 ml.....apoi mai fierbem cam 20-25 de minute pana scade....SA FIE DULCEATA, NU GEM.....oprim focul....punem in borcanele sterilizate.....puse cu fundul in sus ca se ermetizeze....racit si in camara......

vineri, 26 mai 2017

blinii cu mere ( oladii )

....un desert usor si foarte bun.....sa facem si noi....
   ingrediente :
- 5 mere spalate si date prin razuitoarea mare
-3 linguri de smantana
-2 oua
-o lingurita de bicarbonat de sodiu
- 5-6 linguri de faina
-ulei pentru prajit
- dulceata pentru servit
....merele rase le amestecam cu smantana si ouale....faina si bicarbonatul amestecate si puse peste compozitia  de mere.....omogenzati....compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantana groasa....incingem uleiul si punem cu o lingura din compozitie ....lasam cam un minut si intoarcem pe partea cealalta....le scoatem pe un servetel pentru a absorbi surplusul de ulei.....le servim cu dulceata de trandafiri bineinteles.....POFTA MARE ....