...imi aduc aminte cu placere de chiftelutele cu sos facute de mama mea si ....deja imi ploua in gura....fac si eu.....un pic reinterpretate....din carne de curcan in care am sa pun si spanac proaspat....un sos de rosii si vin....si bineinteles un piure....eu am zis de cartofi si mazare cu ceapa caramelizata si smantana.....
ingrediente pt chiftelute :
- 500 gr de piept de curcan tocat
-o leg de ceapa verde
- 3-4 catri de usturoi
-o legatura de patrunjel verde
-o mana de spanac proaspat
-un ou
-sare si piper
- faina
....pregatiti chiftelele si prajitile.....intre timp desfatati-va cu o ciresata.....daca aveti...daca nu ....luati de la mine....
imgrediente pt sos :
- o ceapa tocata
-4 catei de usturoi tocat
-o frunza de busuioc
- o foaie de dafin
-o felie de lamaie
-sare si piper
-150 ml de suc de rosii sau rosii pasate
-patrunjel tocat
-o lingurita de dulceata de ardei iute
-un pahar de vin rosu
.....caliti ceapa si usturoiul in putin ulei ...adaugati sucul de rosii si un paharel de apa si fierbeti la foc mic....puneti si frunza de busuioc si pe cea de dafin....dupa cca 3 minute adaugati dulceata de ardei si vinul...puneti si lamaia...potriviti de sare si piper si apoi adaugati chiftelele prajite...lasati-le 3 minute si stingeti focul...puneti cateva frunze de patrunjel tocat....
imgrdiente pt piure :
- 3 cartofi potriviti
-250 gr de mazare
- o ceapa mica
-50 gr de unt
-50 ml de smantana
-sae si piper
-um ptaf de cimbru uscat
....fierbeti carofii si mazarea...pasatiile cand sau fiert ...adaugati untul si smantana...asezomati cu sare si piper....caramelizati ceapa si adaugati-o impreuna cu cimbrul in piure...o sa va placa la nebunie...montati farfuria si ...POFTA BUNA....nu uitati de un pahar de vin rosu...
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
marți, 7 noiembrie 2017
luni, 6 noiembrie 2017
LIMBA DE PORC CU PRAZ SI MASLINE
.....pentru ca este o toamna tarzie si frumoasa m-am gandit sa va incant papilele gustative cu o mancare de ....toamna , frumoasa si gustoasa...limba de porc cu praz si masline acompaniata bineinteles de un tulburel , caci este timpul sau......
ingrediente :
- 2 bucati de limba de porc
-4 fire de praz
- 100 gr de masline
-rosii cherry
-120 ml de suc de rosii
- o legatura de leurda
-o portocala
-un pahar de tulburel
-o foaie de dafin
-sare si piper
- cimbru
-ulei
-dulceata de ardei iute
-2 frunze de busuioc
- si era sa uit cei mai important.....lichior de coarne ....din productia proprie.... pentru stimularea chef-ului bucatar....
....penteu inceput punem limba de porc la fiert si pana aceasta este fiarta ne intretinem cu cornata...cand aceata este fiarta si racita cat de cat o curatam de pielita si o taiem felii....
....taiem prazul....partea alba in bucati de 2-3 cm si partea verde tocata marunt...
....intr-o tigaie din acelea smekere care nu necesita mult ulei calim prazul cel tocat marunt, legatura de leuda tocata si frunzele de busuioc....
....adaugam si bucatile de limba si rosiile cherry...dupa circa 3 minute adaugam si prazul si cimbrul...stingem cu zeama de portocala si sucul de rosii....adaugam o lingurita de dulceata de ardei iute, foaia de dafin, tulburelul si o cana de apa si fierbem la foc mic....potrivim de sare si piper ....adaugam si maslinele si fierbem pma acestea s-au fiert....inainte sa stingem focul adaugam patrunjel tocat....eu am servit-o cu felii de paine prajita frecate cu usturoi ....si bineinteles acompaniata de un pahar de tulburel....POFTA MARE....
ingrediente :
- 2 bucati de limba de porc
-4 fire de praz
- 100 gr de masline
-rosii cherry
-120 ml de suc de rosii
- o legatura de leurda
-o portocala
-un pahar de tulburel
-o foaie de dafin
-sare si piper
- cimbru
-ulei
-dulceata de ardei iute
-2 frunze de busuioc
- si era sa uit cei mai important.....lichior de coarne ....din productia proprie.... pentru stimularea chef-ului bucatar....
....penteu inceput punem limba de porc la fiert si pana aceasta este fiarta ne intretinem cu cornata...cand aceata este fiarta si racita cat de cat o curatam de pielita si o taiem felii....
....taiem prazul....partea alba in bucati de 2-3 cm si partea verde tocata marunt...
....intr-o tigaie din acelea smekere care nu necesita mult ulei calim prazul cel tocat marunt, legatura de leuda tocata si frunzele de busuioc....
....adaugam si bucatile de limba si rosiile cherry...dupa circa 3 minute adaugam si prazul si cimbrul...stingem cu zeama de portocala si sucul de rosii....adaugam o lingurita de dulceata de ardei iute, foaia de dafin, tulburelul si o cana de apa si fierbem la foc mic....potrivim de sare si piper ....adaugam si maslinele si fierbem pma acestea s-au fiert....inainte sa stingem focul adaugam patrunjel tocat....eu am servit-o cu felii de paine prajita frecate cu usturoi ....si bineinteles acompaniata de un pahar de tulburel....POFTA MARE....
sâmbătă, 24 iunie 2017
dulceata de caise cu lavanda si migdale
.....daca tot sau copt caisele si avem si niste migdale prajite vom face o dulceata romaneasca cu tenta orientala.....
ingrediente :
-2 kg de caise....nu foarte moi, putintel mai tari.... spalate si curatate de samburi....ATENTIE....samburii ii spargeti si miezul il pastrati
-1 kg de zahar
-2 pahare de apa
-100 gr de migdale prajite
-3 fire de lavanda
......mai intai pregatim siropul...zaharul si apa puse in oala la fiert....cand incepe si fierbem adaugam lavanda ....o fierbem circa 2 minute si o scoatem...lasam siropul sa se inchege si adaugam caisele....fierbem cam 15 min si apoi scoatem siropul....mai fierbem 15 minute pana scade si apoi oprim focul....adaugam in dulceata samburii si migdalele si amestecam.....punem dulceata in borcanele , punem capacele si le intoarcem borcanele cu fundul in sus....o sa va indragostiti de ea....
ingrediente :
-2 kg de caise....nu foarte moi, putintel mai tari.... spalate si curatate de samburi....ATENTIE....samburii ii spargeti si miezul il pastrati
-1 kg de zahar
-2 pahare de apa
-100 gr de migdale prajite
-3 fire de lavanda
......mai intai pregatim siropul...zaharul si apa puse in oala la fiert....cand incepe si fierbem adaugam lavanda ....o fierbem circa 2 minute si o scoatem...lasam siropul sa se inchege si adaugam caisele....fierbem cam 15 min si apoi scoatem siropul....mai fierbem 15 minute pana scade si apoi oprim focul....adaugam in dulceata samburii si migdalele si amestecam.....punem dulceata in borcanele , punem capacele si le intoarcem borcanele cu fundul in sus....o sa va indragostiti de ea....
luni, 19 iunie 2017
dulceata de cirese cu visine
ingrediente :
-1 kg de cirese albe fara samburi
-1 kg de visine fara samburi
-1 kg de zahar
- 2 fire de menta verde
-2 pahare de apa
.....punem zaharul si apa la fiert ca sa iasa siropul...cand fierbe adauga menta si o tinem in oala la fiert cca 3-4 minute si apoi o scoatem.....cand inepe sa se lege siropul adaugam fructele ....fierbem la foc mediu avand grija sa spumam.....dupa cca 15 -20 de minute de fierbere scoatem din sirop.....pentru ca este destul si vom face niste citronade grozave toata vara.....mai fierbem tot asa cam 20 de minute pana se vor fierbe si fructele ....daca mai este sirop il scoatem ....daca sunt destul de scazute vom stinge focul si punem dulceata in borcanelele sterilizate....punem capacele dupa 10 minute si intoarcem borcanelele cu fundul in sus pt cca 10-15 minute ca sa se etanseizeze.....la camara cu ele.....
dulceata si sirop de cirese albe cu menta
....s-au copt ciresele de mai....cele pietroase albe- rozulii ...din povestea lui Creanga.....deci dulceata si sirop
ingrediente :
-2 kg de cirese coapte fara samburi
-2 fire de menta verde
-1 kg de zahar
-o lamaie
-2 pahare de apa
....intr-o oala puneti zaharul si apa la fiert.....fierbeti pana se topeste zaharul si adaugati menta.....o fierbeti cam 3-4 minute apoi o scoateti....fierbem pana incepe siropul sa se lege si apoi adugam ciresele ..le fierbem la foc mediu cam 20 de minute avand grija sa spumam din cand in cand...scoatem din sirop ....circa 0,75 ml.....apoi mai fierbem cam 20-25 de minute pana scade....SA FIE DULCEATA, NU GEM.....oprim focul....punem in borcanele sterilizate.....puse cu fundul in sus ca se ermetizeze....racit si in camara......
ingrediente :
-2 kg de cirese coapte fara samburi
-2 fire de menta verde
-1 kg de zahar
-o lamaie
-2 pahare de apa
....intr-o oala puneti zaharul si apa la fiert.....fierbeti pana se topeste zaharul si adaugati menta.....o fierbeti cam 3-4 minute apoi o scoateti....fierbem pana incepe siropul sa se lege si apoi adugam ciresele ..le fierbem la foc mediu cam 20 de minute avand grija sa spumam din cand in cand...scoatem din sirop ....circa 0,75 ml.....apoi mai fierbem cam 20-25 de minute pana scade....SA FIE DULCEATA, NU GEM.....oprim focul....punem in borcanele sterilizate.....puse cu fundul in sus ca se ermetizeze....racit si in camara......
miercuri, 7 iunie 2017
Abonați-vă la:
Postări (Atom)