....sunt foarte gustosi si nu trebuie sa lipseasca din nici o camara de om gospodar....
ingrediente :
-2 kg de ardei lungi bulgaresti
- 10 ardei iuti rosii
-2 l de otet de mere sau de vin
- 2 linguri de zahar
-2 linguri de sare
-o capatana de usturoi
-hrean
-boabe de mustar, piper, o foaie de dafin busuioc verde si rozmarin proaspat
....spalam ardei, ii scugem de apa si ii lasam la zvantat...spalam borcanele si le sterilizam...
....acum sa pregatim otetul : punem otetul impreuna cu 2 l de apa la fiert in care punem mirodeniile, zaharul si sarea....le dam in fiert si lasam la racit circa 15 minute...
....in borcane asezam ardeii cat mai inghesuiti ....punem si usturoi si hrean printre ei... turnam otetul peste ei...lasam 15 minute sa respire si apoi sigilam capacele....
...la ciorbe, sarmale si la orice altceva doriti....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
miercuri, 31 august 2016
marți, 30 august 2016
vinete si dovlecei in sos de rosii
...va recomand o delicatesa din vinete si dovlecei in sos de rosii de va lingeti pe buze.....este un aperitiv demn de orice masa boiereasca....
ingrediente :
-3 vinete mici cat sa incapa intr-un borcan de 400 ml
-3 dovlecei la fel
-1500 ml de suc de rosii facut de mine in casa
-50 ml de ulei
-piper
- cimbru
-dafin
-3 capatani de usturoi
......spalam legumele in apa rece , le curatam ,,zebra,, de coaja si le taiem felii de 1 cm....le frigem pa gratar pe ambele parti si le lasam la zvantat....
....intre timp ne ocupam de sos : punem la fiert sucul de rosii cu piper, cimbru , dafin si ulei ....fierbem circa 15 minute....
....curatam usturoiul si il taiem marunt....
...luam borcanele sterilizate si incepem si punem cate o felie din fiecare, apoi usturoi si asa pana se umple borcanul ....turnam suc de rosii ...strangem caapacul si fierbem la bain marie...pofta buna....
ingrediente :
-3 vinete mici cat sa incapa intr-un borcan de 400 ml
-3 dovlecei la fel
-1500 ml de suc de rosii facut de mine in casa
-50 ml de ulei
-piper
- cimbru
-dafin
-3 capatani de usturoi
......spalam legumele in apa rece , le curatam ,,zebra,, de coaja si le taiem felii de 1 cm....le frigem pa gratar pe ambele parti si le lasam la zvantat....
....intre timp ne ocupam de sos : punem la fiert sucul de rosii cu piper, cimbru , dafin si ulei ....fierbem circa 15 minute....
....curatam usturoiul si il taiem marunt....
...luam borcanele sterilizate si incepem si punem cate o felie din fiecare, apoi usturoi si asa pana se umple borcanul ....turnam suc de rosii ...strangem caapacul si fierbem la bain marie...pofta buna....
gem de prune cu nuci si vin rosu
.....inca un gem nemaipomenit care se adauga la celelalte din camara....
ingrediente :
-2 kg de prune foarte coape
-1 kg de zahar
-250 gr de nuci
- o cana de vin rosu
.....prunele se spala bine , se taie in jumatati si se scot samburii....intr-o oala se pune zaharul si cana de vin si se pune la fiert pana se topeste zaharul ...se fierbe pana incepe sa se lege siropul sin apoi se adauga prunele...se fierbe....se fierbe...se va lasa o gramada de sirop pe care il scoatem, lasand prunele in mai putina zeama....cand a inceput scada si sa se ingroase se adauga nucile se stinge focul si se pune in borcanele sterilizate ....incercati-l cu clatite....nu o sa va mai saturati....
ingrediente :
-2 kg de prune foarte coape
-1 kg de zahar
-250 gr de nuci
- o cana de vin rosu
.....prunele se spala bine , se taie in jumatati si se scot samburii....intr-o oala se pune zaharul si cana de vin si se pune la fiert pana se topeste zaharul ...se fierbe pana incepe sa se lege siropul sin apoi se adauga prunele...se fierbe....se fierbe...se va lasa o gramada de sirop pe care il scoatem, lasand prunele in mai putina zeama....cand a inceput scada si sa se ingroase se adauga nucile se stinge focul si se pune in borcanele sterilizate ....incercati-l cu clatite....nu o sa va mai saturati....
luni, 29 august 2016
suc de rosii
....incet , incet vine toamna si trebuie sa pregatim conservele pentru la toamna....primul pe lista este sucul de rosii...
ingrediente :
- rosii coapte 2 kg...
-sare 1 lingura
-zahar 1 lingura
...spalam rosiile bine cu apa rece si apoi le curatam de cotoare...le taiem bucati si le dam prin blende....putetinfolosi masina de tocat speciala de rosii dar parerea mea ca munciti mai mult si rezultatul este acelasi....deci dupa ce le-am tocat le punem la fiert cu sare si zahar....le fierbem pana obtinem consistenta dorita....le punem in sticle sterilizate si le mai fierbem la bain marie ....este nemaipomenit de bun si de sanatos...
ingrediente :
- rosii coapte 2 kg...
-sare 1 lingura
-zahar 1 lingura
...spalam rosiile bine cu apa rece si apoi le curatam de cotoare...le taiem bucati si le dam prin blende....putetinfolosi masina de tocat speciala de rosii dar parerea mea ca munciti mai mult si rezultatul este acelasi....deci dupa ce le-am tocat le punem la fiert cu sare si zahar....le fierbem pana obtinem consistenta dorita....le punem in sticle sterilizate si le mai fierbem la bain marie ....este nemaipomenit de bun si de sanatos...
duminică, 28 august 2016
prajitura desteapta ....cu ciocolata
...pentru ca este duminica seara si ne este pofta de ceva dulce ne-am gandit la o prajitura desteapta. ..cu ciocolata.....
ingrediente :
- 7 oua
-7 linguri de zahar
-10 linguri de faina
-500 ml de lapte
-3 linguri de cacao
-ciocolata amaruie 200 gr
-100 gr de unt
-esenta de rom
...inainte sa ne apucam de prajitura ne asiguram ca avem destule provizii din lichiorul de menta pe care l-am facut cu ceva timp in urma.....pt acompaniament....deci separam ouale si mixam albusurile cu un praf de sare.....musai sa se intareasca.....dupa aceea ne ocupam de galbenusuri....le mixam impreuna cu zaharul....intre timp topim ciocolata si untul imprreuna cu cacaoa la bain marie....cand aceastea sau omogenizat si racit le amestecam cu ouale....mixam incet si adaugam si laptele si esenta....dupa omogenizare adaugam incet , incet si faina amestecand usor.....mai bem un shot de lichior de menta....dupa ce am incorporat faina adaugam si albusurile amestecand incet pt omogenizare cu o spatula...
....luam o tava de 20/30 pe care o tapetam cu hartie de copt...punem compozitia si bagam la cuptor....cca 25-30 de minute la foc mic....scoatemm si lasam la racit /////pudram cu zahar si servim.....o sa va placa.....
ingrediente :
- 7 oua
-7 linguri de zahar
-10 linguri de faina
-500 ml de lapte
-3 linguri de cacao
-ciocolata amaruie 200 gr
-100 gr de unt
-esenta de rom
...inainte sa ne apucam de prajitura ne asiguram ca avem destule provizii din lichiorul de menta pe care l-am facut cu ceva timp in urma.....pt acompaniament....deci separam ouale si mixam albusurile cu un praf de sare.....musai sa se intareasca.....dupa aceea ne ocupam de galbenusuri....le mixam impreuna cu zaharul....intre timp topim ciocolata si untul imprreuna cu cacaoa la bain marie....cand aceastea sau omogenizat si racit le amestecam cu ouale....mixam incet si adaugam si laptele si esenta....dupa omogenizare adaugam incet , incet si faina amestecand usor.....mai bem un shot de lichior de menta....dupa ce am incorporat faina adaugam si albusurile amestecand incet pt omogenizare cu o spatula...
....luam o tava de 20/30 pe care o tapetam cu hartie de copt...punem compozitia si bagam la cuptor....cca 25-30 de minute la foc mic....scoatemm si lasam la racit /////pudram cu zahar si servim.....o sa va placa.....
duminică, 14 august 2016
catina cu miere
...pentru ca este sezonul catinei si este cel mai plin de vitamine fruct care se gaseste in Romania il preparam si noi ....
ingrediente :
-1 kg de catina
-1 kg de miere de albine neaparat naturala de la prisaca.....
.....se pune in borcane in cantitati egale miere si catina ....se lasa la macerat 10 zile la rece....se consuma in fiecare dimineata cate o lingurita pe stomacul gol.....minune de la Dumnezeu pentru sanatate....
ingrediente :
-1 kg de catina
-1 kg de miere de albine neaparat naturala de la prisaca.....
.....se pune in borcane in cantitati egale miere si catina ....se lasa la macerat 10 zile la rece....se consuma in fiecare dimineata cate o lingurita pe stomacul gol.....minune de la Dumnezeu pentru sanatate....
luni, 1 august 2016
prajitura Tosca
....o prajitura care imi place foarte mult....
ingrediente :
pt blat 1 :
-6 albusuri
-un praf de sare
-8 linguri de zahar
-5 linguri de faina
-100 gr de seminte de mac
-40 gr de nuca de cocos rasa
pt crema :
-8 galbenusuri
-un praf de sare
-6 linguri de zahar
-600 ml de lapte
-2 plicuri de pudding de vanilie
-200 gr de unt
pt blat 2 :
-200 gr biscuiti populari
-o cana de cafea pregatita
pt glazura :
-200 ml frisca lichida
-200 gr de ciocolata amaruie
-50 gr de unt
-2 linguri de cacao
....sa incepem...
....facem blatul : batem albusurile cu praful de sare si apoi adaugam zaharul mixam pana se face spuma....adaugam macul si nuca de cocos si amestecam ...cand sau omogenizat adaugam faina si praful de copt...amestecam pana compozitia devine cremoasa....pregatim o tava acoperita cu hartie de copt si turnam compozitia....bagam la cuptorul incins circa 10-15 min pana se rumeneste usor....incercam cu scobitoarea si daca este gata o lasam la racit...
.... intre timp pregatim crema....mixam galbenusurile cu sarea si zaharul....adaugam laptele si pudinng-ul si punem pe foc pana incepe sa se incalzeasca laptele ....adaugam untul taiat cubulete si fierbem pana se topeste untul si se omogenizeaza compozitia....lasam un pic la racit si turnam peste blatul asezat in tava de data asta fara hartia de copt si bagam la racit....
....operatiunea nr 3 : facem 2 cafele ....una o bem si in cealalta inmuiem foarte putin biscuiti si ii punem peste creme unul langa altul pana acoperim toata suprafata tavii.....mai bagam iar la frigider....
.....facem si glazura :topim ciocolata la bain marie si apoi adaugam cacaoa....punem craticioara pe foc si adaugam si untul si amestecam pana se topeste si se omogenizeaza....punem si frisca lichida si omogenizam....luam de pe foc si lasam la racit....turnam peste stratul de biscuiti si bagam tava la frigider pentru 2-3 ore....sa aveti pofta....
ingrediente :
pt blat 1 :
-6 albusuri
-un praf de sare
-8 linguri de zahar
-5 linguri de faina
-100 gr de seminte de mac
-40 gr de nuca de cocos rasa
pt crema :
-8 galbenusuri
-un praf de sare
-6 linguri de zahar
-600 ml de lapte
-2 plicuri de pudding de vanilie
-200 gr de unt
pt blat 2 :
-200 gr biscuiti populari
-o cana de cafea pregatita
pt glazura :
-200 ml frisca lichida
-200 gr de ciocolata amaruie
-50 gr de unt
-2 linguri de cacao
....sa incepem...
....facem blatul : batem albusurile cu praful de sare si apoi adaugam zaharul mixam pana se face spuma....adaugam macul si nuca de cocos si amestecam ...cand sau omogenizat adaugam faina si praful de copt...amestecam pana compozitia devine cremoasa....pregatim o tava acoperita cu hartie de copt si turnam compozitia....bagam la cuptorul incins circa 10-15 min pana se rumeneste usor....incercam cu scobitoarea si daca este gata o lasam la racit...
.... intre timp pregatim crema....mixam galbenusurile cu sarea si zaharul....adaugam laptele si pudinng-ul si punem pe foc pana incepe sa se incalzeasca laptele ....adaugam untul taiat cubulete si fierbem pana se topeste untul si se omogenizeaza compozitia....lasam un pic la racit si turnam peste blatul asezat in tava de data asta fara hartia de copt si bagam la racit....
....operatiunea nr 3 : facem 2 cafele ....una o bem si in cealalta inmuiem foarte putin biscuiti si ii punem peste creme unul langa altul pana acoperim toata suprafata tavii.....mai bagam iar la frigider....
.....facem si glazura :topim ciocolata la bain marie si apoi adaugam cacaoa....punem craticioara pe foc si adaugam si untul si amestecam pana se topeste si se omogenizeaza....punem si frisca lichida si omogenizam....luam de pe foc si lasam la racit....turnam peste stratul de biscuiti si bagam tava la frigider pentru 2-3 ore....sa aveti pofta....