luni, 1 august 2016

prajitura Tosca

....o prajitura care imi place foarte mult....
ingrediente :
    pt blat 1 :
-6 albusuri
-un praf de sare
-8 linguri de zahar
-5 linguri de faina
-100 gr de seminte de mac
-40 gr de nuca de cocos rasa
     pt crema :
-8 galbenusuri
-un praf de sare
-6 linguri de zahar
-600 ml de lapte
-2 plicuri de pudding de vanilie
-200 gr de unt
      pt blat 2 :
-200  gr biscuiti populari
-o cana de cafea pregatita
    pt glazura :
-200 ml frisca lichida
-200 gr de ciocolata amaruie
-50 gr de unt
-2 linguri de cacao
....sa incepem...
....facem blatul : batem albusurile cu praful de sare si apoi adaugam zaharul mixam pana se face spuma....adaugam macul si nuca de cocos si amestecam ...cand sau omogenizat adaugam faina si praful de copt...amestecam pana compozitia devine cremoasa....pregatim o tava acoperita cu hartie de copt si turnam compozitia....bagam la cuptorul incins circa 10-15 min pana se rumeneste usor....incercam cu scobitoarea si daca este gata o lasam la racit...
.... intre timp pregatim crema....mixam galbenusurile cu sarea  si zaharul....adaugam laptele si pudinng-ul si punem pe foc pana incepe sa se incalzeasca laptele ....adaugam untul taiat cubulete si fierbem pana se topeste untul si se omogenizeaza compozitia....lasam un pic la racit si turnam peste blatul asezat in tava de data asta fara hartia de copt si bagam la racit....
....operatiunea nr 3 : facem 2 cafele ....una o bem si in cealalta inmuiem foarte putin  biscuiti si ii punem peste creme unul langa altul pana acoperim toata suprafata tavii.....mai bagam iar la frigider....
.....facem si glazura :topim ciocolata la bain marie si apoi adaugam cacaoa....punem craticioara pe foc si adaugam si untul si amestecam pana se topeste si se omogenizeaza....punem si frisca lichida si omogenizam....luam de pe foc si lasam la racit....turnam peste stratul de biscuiti si bagam tava la frigider pentru 2-3 ore....sa aveti pofta....



luni, 25 iulie 2016

dulceata de pere cu nuci si menta

....pentru ca perele din curte s-au copt si cad pe jos este pacat sa nu facem o dulceata cu nuci si iz de menta si binenteles un sirop racoros.....
ingrediente :
- 1,5 kg de pere....noi avem in curte din acelea mici care se coc repede....
-1 kg de zahar
-1 lamaie stoarsa
-o cana de apa
-200 gr de miez de nuca
- 2 fire de menta proaspata
.....ne punem pe treaba...spalam perele, le curatam de coaja si le taiem cubulete svand grija sa scoatem samburii si cotoarele.....intre timp punem o oala la fiert cu zaharul , apa, lamaia stoarsa si menta....cand se topeste zaharul , scoatem crenguta de menta si fierbem pana incepe sa se lege siropul....stiti metoda de verificare....cateva picaturi pe farfurie,,, daca este gros inseamna caa este gata.....adaugam perele si fierbem cam 25-30 de min...scoatem din sirop....cam 1 litru....mai fierbem cam 15 min ....stingem focul si lasam cam 15 min la racit .....adaugam nuca  si punem in borcanele sterilizate in prealabil...capace si intoarse cu fundul in sus pentru 15 min pentru etanseizare.....o sa va placa la nebunie......

miercuri, 20 iulie 2016

dulceata si sirop de mure

....pai nu facem si de mure ?....facem....la treaba...
 ingrediente :
2 kg de mure
-1, 2 kg de zahar
-o cana de apa
.....intr-o oala incapatoare punem zaharul si apa la fiert....cand fierbe si incepe sa se lege siropul adaugam murele ....fierbem cam 30-40 de minute...s-a lasat o gramada de sirop....scpatem din oala sirop in sticle atat cat sa ramana in oala cat sa accopere fructele....fierbem pana scade si se ingroasa zeama ....stingem focul, punem dulceata in borcanele sterilizate....o bunatate....sunt convins ca a-ti lasat un borcan pentru clatitele care se fac in tigaie....

lichior de mure

.....am inceput cu visinata si caisata si pana la afinata vom face ....nici nu stiu cum sa-i zic ,,murata " sau lichior de mure....
 ingrediente :
-1,5 kg de mure foarte coapte
- 1 kg de zahar
- 1 l de alcool rafinat
....intr-o damigeana punem murele si zaharul si lasam cam o saptamana ca sa se lase siropul....adaugam alcoolul si mai lasam circa 10 zile....apoi mai adaugati vodca peste....nebunie....

sirop si lichior de menta

....pentru ca sunt prajituri la care folosim sirop sau lichior de menta am decis sa fac si eu pentru ca am menta in curte si daca le facem in casa sunt si naturale....
  ingrediente :
- o legatura mare, mare de menta verde de gradina
-1 kg de zahar
-1 l de apa
-2 buc de lime
- 1 litru de alcool
.....intr-o oala punem apa la fiert si cand da in clocot punem menta asa cu tot cu tulpina....fierbem cam 20 de minute....o scoatem si strecuram zeama ....punem din nou la fiert zeama la care adugam zaharul, coaja rasa de la lime si binenteles si zeama ....fierbem pana incepe sa scada si sa se lege siropul....atentie...culoarea este de verde -galbui deschis un pic tulbure .....pune-ti in sticle dupa ce s-a racit...
 Pentru lichior puneti intr-o damigenuta de 1 l cam 250 -300 ml de sirop si pana la 1 l adaugati alcool si lasati  cateva zile sa se amestece aromele si alcoolul....

duminică, 17 iulie 2016

placinta cu iaurt si stafide

.....ce sa faci daca ai niste foi de placinta si niste iaurt gras de bivolita ?....o placinta nemaipomenit de buna....
ingrediente :
-iaurt  gras de bivolita sau de capra ....
-un pachet de foi de placinta
-8 oua
-150 gr de stafide
-150 gr de unt topit
-coaja de la o lamaie rasa
-250 gr de zahar
-o lingurita de esenta de lamaie
....la treaba...stati un pic...sa mai bem un paharel din caisata pe care am  facut-o...este nemaimpomenita ...credeti-ma...
....batem ouale cu zaharul si cu esenta de lamaie....adaugam coaja de lamie si iaurtul....mixam in continuare pana se omogenizeaza....adugam si stafidele....
....intr-o tava unsa cu unt topit incepem sa punem foile de placinta....una , unsa cu unt.doua, trei si patru....urmeaza compozitie....urmeaza sa repetam operatiunea....unu, doi, trei ,patru foi unse si apoi compozitie si asa pana terminam foile si compozitia....bagam la cuptor ....foc mediu....20-25 minute....foc iute csm 5-6 minute sa se rumeneasca....scoatem din cuptor si lasam la racit....pudram cu zahar pudra si servim alaturi de un pahar de vin rose....POFTA BUNA.....

marți, 12 iulie 2016

inghetata de mure si frisca

...sa facem ceva de vara , racoritor ....
ingrediente :
- 200 gr de mure de padure
-200 ml de lapte
-200 gr de frisca lichida
-150 gr de mascarpone
-6 oua -2 intregi si 4 galbenusuri
-6 linguri de zahar
....batem  ouale si galbenusurile spuma impreuna cu 4 linguri de zahar.....intr-un blender  mixam murele cu 2 linguri de zahar dupa care adaugam si laptele amestecand in continuare.....in alt bol mixam mascarpone si frisca ....amestecam oule cu mixul de lapte si mure....in aceasta compozitie adaugam crema de frisca si mascarpone amestecand usor cu o spatula pana se incorporeaza si se omogenizeaza....se baga la congelator...peste circa 2 ore se scoate si se amesteca usor pentru a impiedica formarea acelor de gheata si se baga din nou la congelator....peste aproximativ 2-3 ore se poate servi....POFTA BUNA....