sâmbătă, 10 septembrie 2016

pate din ficat de porc

...ni s-a facut pofta de tartine cu pate de ficat si nu stiam ce sa facem ....sa cumparam sau sa pregatim...sa pregatim  bineinteles....
    ingrediente :
- 500 gr de ficat de porc
- 50 gr de unt
- 2 cepe mari
-sare si piper
-cimbru
-5-6 catei de usturoi
-arrdei iute- optional
-2 lingurite de pasta de ardei kapia facuta de mine bineinteles...
....pasul 1 : spalam ficatul, il taiem bucatele si il punem la fiert impreuna cu cele 2 cepe....cand sau fiert le lasam la scurs ne uitand sa pastram o cana din zeama in care au fiert...
....pasul 2 ; cand sau racit cat de cat bucatile de ficat le blenduim impreuna cu ceapa, ardeiul iute, usturoiul, cimbrul, sarea si piperul adaugand neaparat si putina zeama...cand s-a facut o pasta destul de fina dar nu prea fina adaugam si untul si mai amestecam un pic sa se omogenizeze...paine prajita, ardei gras si felii de rosii....arunci cu cacciula dupa caini....


joi, 8 septembrie 2016

budinca de dovlecei

....am gasit o reteta care a sunat interesant si usor de facut asa ca....
  ingrediente : 
- un dovlecel mare ....cam 500 gr
- 150 gr de branza ....de care aveti prin frigider
-o lleg de ceapa verde
-2 oua
-1 pahar de lapte
- 1 borcanel mic de iaurt sau smantana
-1 pahar de faina
- 2-3 linguri de ulei de masline
-1 praf de copt
-sare si piper
-unt pt uns vasul de jena
....primul pas : dam dovlecelul si branza prin razuitoare....tocam ceapa marunt si amestecand totul intr-un castron si potrivind de sare si piper...
...pasul doi : intr-un alt castron amestecam faina cu praful de copt....turnam laptele si iaurtul si amestecam ca sa se omogenizeze....uleiul si oule  peste, amestecand  mai departe....
....pasul trei : luati un vas de jena si ungeti-l cu unt...puneti prima compozitie in vas si pe cea de a doua o turnati peste.....bagati la cuptor pana se rumeneste frumos....parmezan ras deasupra si inca 5 min la cuptor sa se topeasca parmezanul....gustos....

joi, 1 septembrie 2016

gogosari umpluti cu varza la otet

.....pentru ca am gasit pe vrejuri niste gogosari si ardei kapia deja rosii am decis sa ii umplu cu varza si sa-i pun la otet asa ca......la treaba....
     ingrediente :
- 2 kg de baby-gogosari si baby-kapia
- o varza mica alba
- o varza mica rosie
-3 morcovi mari
- 1,5 l otet de mere sau de vin
-1,5 l apa
- 2 lg sare
- 2 lg zahar
-o capatana de usturoi
-hrean
-frunze de telina
-piper si boabe de mustar
-ardei iute optional ( eu nun am pus pentru ca am nimerit cativa din gogosari iuti)
.....intai ne ocupam de gogosari si ardei ...trebuie sa scoateti cotoarele si samburi cu mare grijan sa nu ii rupeti ....foflositi un cutitas si o lingurita la operatiune....cand terminati spalati bine si lasa-ti la scurs...
-sa pregatim si umplutura : dati prin razatoare verzele si morcovii si frecatiile cu un praf de sare...
....incepeti si umpleti ardei si gogosarii cu grija sa nu ii spargeti...
...pregatim otetul....intr-o oala puneti la fiert otetul , apa, sarea si zaharul....cand a dat in clocot stingeti focul si lasa-ti la racit pana umpleti borcanele...
...in borcanele sterilizate incep sa punem bucatele de hrean si catei de usturoi....asezam ardei si gogosarii cat mai inghesuiti in borcane aruncand spre final in borcane si piper si boabe de mustar...cand borcanele sunt pline asezam deasupra frunze de telina.....turnam otetul si sigilam borcanele...
...POFTA BUNA....

miercuri, 31 august 2016

ardei iuti la otet

....sunt foarte gustosi si nu trebuie sa lipseasca din nici o camara de om gospodar....
    ingrediente :
-2 kg de ardei lungi bulgaresti
- 10 ardei iuti rosii
-2 l de otet de mere sau de vin
- 2 linguri de zahar
-2 linguri de sare
-o capatana de usturoi
-hrean
-boabe de mustar, piper, o foaie de dafin busuioc verde si rozmarin proaspat
....spalam ardei, ii scugem de apa si ii lasam la zvantat...spalam borcanele si le sterilizam...
....acum sa pregatim otetul : punem otetul impreuna cu 2 l de apa la fiert in care punem mirodeniile, zaharul si sarea....le dam in fiert si lasam la racit circa 15 minute...
....in borcane asezam ardeii cat mai inghesuiti ....punem si usturoi si hrean printre ei... turnam otetul peste ei...lasam 15 minute sa respire si apoi sigilam capacele....
...la ciorbe, sarmale si la orice altceva doriti....

marți, 30 august 2016

vinete si dovlecei in sos de rosii

...va recomand o delicatesa din vinete si dovlecei in sos de rosii de va lingeti pe buze.....este un aperitiv demn de orice masa boiereasca....
    ingrediente :
-3 vinete mici cat sa incapa intr-un borcan de 400 ml
-3 dovlecei la fel
-1500 ml de suc de rosii facut de mine in casa
-50 ml de ulei
-piper
- cimbru
-dafin
-3 capatani de usturoi
......spalam legumele in apa rece , le curatam ,,zebra,, de coaja si le taiem felii de 1 cm....le frigem pa gratar pe ambele parti si le lasam la zvantat....
....intre timp ne ocupam de sos : punem la fiert sucul de rosii cu piper, cimbru , dafin si ulei ....fierbem circa 15 minute....
....curatam usturoiul si il taiem marunt....
...luam borcanele sterilizate si incepem si punem cate o felie din fiecare, apoi usturoi si asa pana se umple borcanul ....turnam suc de rosii ...strangem caapacul si fierbem la bain marie...pofta buna....


gem de prune cu nuci si vin rosu

.....inca un gem nemaipomenit care se adauga la celelalte din camara....
     ingrediente :
-2 kg de prune foarte coape
-1 kg de zahar
-250 gr de nuci
- o cana de vin rosu
.....prunele se spala bine , se taie in jumatati si se scot samburii....intr-o oala se pune zaharul si cana de vin si se pune la fiert pana se topeste zaharul ...se fierbe pana incepe sa se lege siropul sin apoi se adauga prunele...se fierbe....se fierbe...se va lasa o gramada de sirop pe care il scoatem, lasand prunele in mai putina zeama....cand a inceput scada si sa se ingroase se adauga nucile  se stinge focul si se pune in borcanele sterilizate ....incercati-l cu clatite....nu o sa va mai saturati....

luni, 29 august 2016

suc de rosii

....incet , incet vine toamna si trebuie sa pregatim conservele pentru la toamna....primul pe lista este sucul de rosii...
      ingrediente :
- rosii coapte 2 kg...
-sare 1 lingura
-zahar 1 lingura
...spalam rosiile bine cu apa rece si apoi le curatam de cotoare...le taiem bucati si le dam prin blende....putetinfolosi masina de tocat speciala de rosii dar parerea mea ca munciti mai mult si rezultatul este acelasi....deci dupa ce le-am tocat le punem la fiert cu sare si zahar....le fierbem pana obtinem consistenta dorita....le punem in sticle sterilizate si le mai fierbem la bain marie ....este nemaipomenit de bun si de sanatos...