....a trecut iarna si primavara si-a intrat in rol.....cat de curand incep sa apara primele fructe .....deci incepe sezonul de dulceturi, siropuri si lichioruri.....ca sa nu ratam fructele de iarna care sunt pe trecute voi face o dulceata de citrice combinata cu ghimbir si menta proaspata din gradina....
ingrediente :
-3 portocale
-3 lamai
-menta proaspata din gradina
-ghimbir
-1 kg de zahar
- o cana mare de apa
....intr-o oala mare puneti zaharul, apa si legatura de menta la fiert.....fierbe-ti pana siropul este gros....scoate-ti frunzele de menta....
....fructele curatate de coaja si taiate cubulete.....puse in sirop si fierte....cand a scazut destul si este destul de consistenta stinge-ti focul....pusa fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil....pune-ti capacele si intoarce-ti borcanele cu fundul in sus pentru etanseizare....buna rau....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
joi, 13 aprilie 2017
duminică, 9 aprilie 2017
pulpe de rata cu ierburi aromate si portocala
....pentru ca am gasit niste pulpe de rata proaspete nu m-am putut abtine si le-am cumparat....o portocala, cateva cracute de ierburi aromate, 2-3 cartofi si....la treabas
ingrediente :
-4 pulpe de rata
-2-3 cartofi
-3-4 fire de usturoi verde cu capatana
-o portocala mare
-cracute de rozmarin si cimbru proaspat
-cateva fire de cepsoara (chivas)
-sare si piper
....sa incepem cu pulpele....spalate bine cu apa rece si parlite la flacara un pic daca au tulei.....cu un cutit bine ascutit sau cu o lama noua crestati DOAR pielea un pic asa fel cat sa NU ajungeti la carne....asezonati cu sare si piper pe ambele parti si stropitile cu zeama de portocala....intr-o tava faceti un pat de cartofi si asezati pulpele....tocati marunt ierburile si puneti-le peste pulpe si cartofi....usturoiul taiat in doua pus peste pulpe...apa pana la jumatea cartofilor....la cuptor...180 gr cca 120 de minute...la fiecare 30 de min intoarce-ti pulpele....curcubeu pe cerul gurii.....POFTA BUNA....
ingrediente :
-4 pulpe de rata
-2-3 cartofi
-3-4 fire de usturoi verde cu capatana
-o portocala mare
-cracute de rozmarin si cimbru proaspat
-cateva fire de cepsoara (chivas)
-sare si piper
....sa incepem cu pulpele....spalate bine cu apa rece si parlite la flacara un pic daca au tulei.....cu un cutit bine ascutit sau cu o lama noua crestati DOAR pielea un pic asa fel cat sa NU ajungeti la carne....asezonati cu sare si piper pe ambele parti si stropitile cu zeama de portocala....intr-o tava faceti un pat de cartofi si asezati pulpele....tocati marunt ierburile si puneti-le peste pulpe si cartofi....usturoiul taiat in doua pus peste pulpe...apa pana la jumatea cartofilor....la cuptor...180 gr cca 120 de minute...la fiecare 30 de min intoarce-ti pulpele....curcubeu pe cerul gurii.....POFTA BUNA....
miercuri, 29 martie 2017
salata aperitiv cu leurda
....pentru ca este vremea leurdei si eu sunt innebunit dupa ea m-am gandit sa fac o gustare...
ingrediente :
-o legatura de leurda proaspata
-o jumatate de castravete fabio
-200 ml de smantana
-sare si piper
....spalati bine leurda si o tocati marunt....pe urma o pisati intr-un mojar impreuna cu sare si piper....castravetele spalat si dat prin razuitoarea mare....stors de zeama si amestecat cu pasta de leurda....totul se amesteca cu smantana ...se serveste pe paine prajita....sau alaturi de scrumbie afumata si un paharel de parinca....
ingrediente :
-o legatura de leurda proaspata
-o jumatate de castravete fabio
-200 ml de smantana
-sare si piper
....spalati bine leurda si o tocati marunt....pe urma o pisati intr-un mojar impreuna cu sare si piper....castravetele spalat si dat prin razuitoarea mare....stors de zeama si amestecat cu pasta de leurda....totul se amesteca cu smantana ...se serveste pe paine prajita....sau alaturi de scrumbie afumata si un paharel de parinca....
luni, 20 martie 2017
clatite cu dulceata
....sa fac ceva dulce , repede si simplu....clatite ....
ingrediente :
- 3 oua
-100 ml de lapte
-100 ml de apa minerala carbogazoasa
-2 linguri de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
- un praf de sare
-coaja de lamaie sau portocala
-5-6 linguri de faina
....batem ouale cu sarea pana se omogenizeaza....adaugam zaharul si zaharul vanilat ....amestecam...punem si laptele si coaja de lamaie....batem cu telul ....adaugam si apa minerala si amestecam ....incet , incet adaugam cate o lingura de faina , una cate una pana obtinem o compozitie un pic ingrosata si omogena fara cocoloase.....in rest cum stiti....tigaie incinsa....copt pe o parte si pe cealalta.....la sfarsit umplute cu dulceata de care vreti ....POFTA MARE....
ingrediente :
- 3 oua
-100 ml de lapte
-100 ml de apa minerala carbogazoasa
-2 linguri de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
- un praf de sare
-coaja de lamaie sau portocala
-5-6 linguri de faina
....batem ouale cu sarea pana se omogenizeaza....adaugam zaharul si zaharul vanilat ....amestecam...punem si laptele si coaja de lamaie....batem cu telul ....adaugam si apa minerala si amestecam ....incet , incet adaugam cate o lingura de faina , una cate una pana obtinem o compozitie un pic ingrosata si omogena fara cocoloase.....in rest cum stiti....tigaie incinsa....copt pe o parte si pe cealalta.....la sfarsit umplute cu dulceata de care vreti ....POFTA MARE....
sâmbătă, 18 martie 2017
saramura de peste
.....as putea sa zic ca am fost la pescuit.....si am prins caras , biban , rosioara, regina .....si ce saramura este mai buna decat cea facuta din ,,marunt''....zis si facut....
ingrediente :
-peste proaspat....caras, biban, rosioara si ce a-ti mai prins.....sau cumparat...
-3 ardei kapia
- 6-7 catei de usturoi
-o legatura de usturoi verde
-o legatura de patrunjel proaspat
-suc de rosii facut in casa
-sare gronjoasa
-pasta de ardei iute....o lingurita
.....curatati pestele de mate...atentie cand il taiati pe burta ....ai mei au fost plin de icre.....lasatii cu solzi....
....pusi pe tabla cu sare gronjoasa......cand sunt fripti se curata singuri de solzi si pielita...dupa ce terminati cu pestele puneti si ardei...copti...curatati si taiati marunt....faceti mujdeiul din usturoiul vechi....intr-un castron mare punem 3-4 linguri de pasta de rosii, ardei tocati, pasta de ardei iute, piper....apa calda peste compozitie ....usturoiul proaspat si patrunjelul tocat marunt ...puse in castron....toata aceasra compozitie pusa peste peste ....acoperiti si lasati o ora ....daca mamaliga este gata serviti....o tuica inainte si un vin alb dupa...
ingrediente :
-peste proaspat....caras, biban, rosioara si ce a-ti mai prins.....sau cumparat...
-3 ardei kapia
- 6-7 catei de usturoi
-o legatura de usturoi verde
-o legatura de patrunjel proaspat
-suc de rosii facut in casa
-sare gronjoasa
-pasta de ardei iute....o lingurita
.....curatati pestele de mate...atentie cand il taiati pe burta ....ai mei au fost plin de icre.....lasatii cu solzi....
....pusi pe tabla cu sare gronjoasa......cand sunt fripti se curata singuri de solzi si pielita...dupa ce terminati cu pestele puneti si ardei...copti...curatati si taiati marunt....faceti mujdeiul din usturoiul vechi....intr-un castron mare punem 3-4 linguri de pasta de rosii, ardei tocati, pasta de ardei iute, piper....apa calda peste compozitie ....usturoiul proaspat si patrunjelul tocat marunt ...puse in castron....toata aceasra compozitie pusa peste peste ....acoperiti si lasati o ora ....daca mamaliga este gata serviti....o tuica inainte si un vin alb dupa...
duminică, 12 martie 2017
brownie cheesecake
....neaparat ceva dulce pentru ca este week end....ceva cu ciocolata ....
ingrediernte :
1. pentru crema de branza :
- 250 gr de ricotta
-150 gr de mascarpone
-1 galbenus de ou
-1 plic de zahar vanilat
-2 linguri de zahar pudra
2. pentru brownie :
5 oua + albusul ramas de la crema
-300 gr de ciocolata de menaj
-250 gr de unt
-4-5 linguri de zahar pudra
-100 ml de lapte
-1 plic de praf de copt
-100 gr de nuca pisata
-100 gr de stafide
-5-6 linguri de faina
-un praf de sare
....prima data pregatim crema de branza.....amestecam ingredientele si le mixam....in caz ca vi se pare prea moale adaugam o lingura de faina....dupa aceea o punem la frigider....
...sa pregatim si brownie ....topim untul si ciocolata la bain marie.....lasam la racit....intre timp mixam ouale si albusul impreuna cu zaharul si praful de sare....adaugam si laptele....cand ciocolata este RACITA adaugam si compozitia de oua....amestecam....adaugam nuca pisata si omogenizam.....dupa aceea adaugam praful de copt si faina....nu toata....cate o lingura, doua....omogenizam....faina se adauga pana obtinem un aluat ca de chec....nici prea moale , nici prea tare....adaugam intr-o tava in care am pus foaie de copt....punem si stafide din loc in loc.....scoatem crema de branza din frigider si cu o lingurita punem in aluat din loc in loc bilute de branza.....la cuptor ....180 gr circa 40 minute....nu ma mai satur....
ingrediernte :
1. pentru crema de branza :
- 250 gr de ricotta
-150 gr de mascarpone
-1 galbenus de ou
-1 plic de zahar vanilat
-2 linguri de zahar pudra
2. pentru brownie :
5 oua + albusul ramas de la crema
-300 gr de ciocolata de menaj
-250 gr de unt
-4-5 linguri de zahar pudra
-100 ml de lapte
-1 plic de praf de copt
-100 gr de nuca pisata
-100 gr de stafide
-5-6 linguri de faina
-un praf de sare
....prima data pregatim crema de branza.....amestecam ingredientele si le mixam....in caz ca vi se pare prea moale adaugam o lingura de faina....dupa aceea o punem la frigider....
...sa pregatim si brownie ....topim untul si ciocolata la bain marie.....lasam la racit....intre timp mixam ouale si albusul impreuna cu zaharul si praful de sare....adaugam si laptele....cand ciocolata este RACITA adaugam si compozitia de oua....amestecam....adaugam nuca pisata si omogenizam.....dupa aceea adaugam praful de copt si faina....nu toata....cate o lingura, doua....omogenizam....faina se adauga pana obtinem un aluat ca de chec....nici prea moale , nici prea tare....adaugam intr-o tava in care am pus foaie de copt....punem si stafide din loc in loc.....scoatem crema de branza din frigider si cu o lingurita punem in aluat din loc in loc bilute de branza.....la cuptor ....180 gr circa 40 minute....nu ma mai satur....
marți, 7 martie 2017
placinta cu branza de oaie, ceapa si leurda
....daca tot a mijit leurda si avem si niste branza de oaie din aceea veche si grasa de ce sa nu facem o placinta ca sa mearga vinul ?....ca tot mergem la o onomastica ....sa nu mergem cu mana goala.....
ingrediente :
- un pachet de foi de placinta
-250 gr de branza de oaie.....puteti folosi la fel de bine de capra.....grasa sa fie..
-2 oua
-100 gr de iaurt de bivolita
-o legatura de leurda
-2 fire de ceapa verde
....framantam branza, o amestecam cu iaurt si un ou....tocam ceapa si leurda marunt si adaugam peste compozzitia de branza....
....desfacem foile de placinta si punem din compozitie ....rulam cam trei foi....si asa pana terminam branza....bagam la cuptor si....intre timp puneti vinul la rece....POFTA MARE....
ingrediente :
- un pachet de foi de placinta
-250 gr de branza de oaie.....puteti folosi la fel de bine de capra.....grasa sa fie..
-2 oua
-100 gr de iaurt de bivolita
-o legatura de leurda
-2 fire de ceapa verde
....framantam branza, o amestecam cu iaurt si un ou....tocam ceapa si leurda marunt si adaugam peste compozzitia de branza....
....desfacem foile de placinta si punem din compozitie ....rulam cam trei foi....si asa pana terminam branza....bagam la cuptor si....intre timp puneti vinul la rece....POFTA MARE....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)