duminică, 14 mai 2017

sirop de soc

.....a venit varaaaaa...a inflorit socul......soacata am facut.....hai sa facem si un sirop de soc......toata vara vom face citronada .....dar putem face si un cocktail nemaipomenit cu acest sirop de soc.....
       ingrediente :
-2 kg de zahar
-cca 40 de florescente de soc
-3-4 frunze de mente proaspata
-un ghimbir mic
- 3  cani de apa
-3 lamai
.....punem intr-o oala zaharul si apa la fiert....fierbem pana se topeste zaharul si incepe sa se lege siropul....adaugam zeama de la 2 lamaii, ghimbirul razuit si frunzele de menta....dupa cca 10 min adaugam florile de soc....spalate bine inainte.....si cealalta lamaie taiata felii.....fierbem cam 20 de minute si scoatem florile de soc si feliile de lamaie....mai fierbem cam 20 de minute pana mai scade ...pus in sticlute sterilizate ....o nebunie pentru citronade....si cine stie.... un deosebit cocktail HUGO......

marți, 2 mai 2017

arpagic murat

......daca vrei sa faci o tocana de vitel sau de iepure ai nevoie si de arpagic murat si am facut si eu cateva borcanele pe care le dosim in camara cu minuni pentru a o folosi la nevoie...
     ingrediente :
- 1 kg de arpagic mai marisor
-200 ml de otet de mere
-200 ml de apa
-o linggurite de sare gronjoasa
-2 lingurite de zahar
-boabe de mustar si piper colorat
-2 frunze de menta proaspata
-2 frunze de busuioc proaspat
....intr-o oala pune-ti apa la fiert....cand da apa in clocot opariti arpagicul..30 de secunde...il puneti la scurs ....il veti curata foarte usor acum...curatati-l si puneti-l in borcanele....bineinteles sterilizate inainte..
....intr-o alta oala pune-ti la fiert otetul cu apa , boabele si frunzele, zaharul si sarea...aduceti-le la punctul de fierbere si apoi stingeti focul...turnati cu polnicul in borcanele si pune-ti capacele....trebuie sa le lasati cam 2-3 saptamani inainte sa le folositi .....

duminică, 23 aprilie 2017

gogosele pufoase....facute cu lingura

...a venit de undeva o aroma de gogosi de ne-a pus in cap.....deci ....sa fie gogosi....
     ingrediente :
-4 oua
-200 gr de iaurt
-100 gr de smantana
-4 linguri  zahar pudra + zahar pudra pentru pudrat
-zeama de la o lamaie mica +coaja rasa
-1 plic zahar vanilat
-1 plic praf de copt
- 10 lg de faina ....daca mai trebuie mai adaugati....
-ulei pt prajit
.....intr-un castron batem iaurtul, smantana, zaharul si ouale....cand sau omogenizat adaugam vanilatul, coaja si zeama de lamaie....le amestecam si pe acestea....incepem sa adaugam faina lingura cu lingura pana compozitia devine un pic mai groasa ca cea de chec....incingem uleiul in ceaun ....cand uleiul se va incinge dam focul mai incet ca gogosele sa nu se rumeneasca la interior si la mijloc sa ramana crude....luati cu lingura si pune-ti in uleiul incins...ar trebui sa se intoarca singure....scoate-ti pe servete ca sa absoarba surplusul de ulei....zahar pudra si....la treaba....


sâmbătă, 22 aprilie 2017

rata pe varza

.....ca in fiecare sambata cand nu sunt plecat la mosie in Hagiesti ma duc in piata la Obor pentru a ma aproviziona cu produse proaspete de la producatorii romani (nu ca 70 % dintre bucurestenii care isi cumpara legume si zarzavat, fructe din HYPERMARKET-uri....din acelea de plastic....din import....ma doare sufletul cand vad romani cumparand spanac din market in conditiile cand pietele sunt pline de produse romanesti proaspete si naturale )...bunatati proaspete....varza noua ..ceapa verde....marar si cimbru proaspat....in frigider pulpe de rata....ce crede-ti ca o sa iasa ?....
    ingrediente :
-4 pulpe de rata
-2 verze noi....daca una este rosie cu atat mai bine...
-o portocala zemoasa
-500 gr de  rosii cherry
-cimbru proaspat
-marar proaspat
- o legatura mare de ceapa verde
-sare si piper
-paste de ardei iute
...prima data ne apucam de facut pulpele....spalate bine si crestate putin cu o lama pe partea cu piele atat cat sa nu ajunje-ti la carne ....asezonate cu sare si piper, un pic  de cimbru proaspat si puse intr-un vas de jena...zeama de portocala peste ele si ...la cuptor...cam 60 de min la 160 gr.. intoarse la 20 de min pe cealalta parte...si iar la 20 de min...excesul de grasime pus in ceaun si calit ceapa in el...varza tocata si frecata cu sare peste ceapa calita....uff....pauza de spritz...cabernet sauvignon....ca doar facem rata....fierbem varza pana se inmoaie bine si este aproape fiarta....adaugam cimbru proaspat si rosiile taiate in doua....fierbem cam 20-25 de minute....potrivim de sare si piper si adaugam o lingurita de paste de ardei iute....5 minute si adaugam mararul tocat....luam vasul de jena in care am facut pulpele si punem varza....punem din grasimea de la pulpe peste si amestecam...pulpele deasupra si la cuptor...10 min....gata....ardei iute, mamaliga si....cabernet....ce vreti mai mult ?.....


joi, 20 aprilie 2017

rasol de macrou

....aveam pofta de peste si cum n-am mai facut de foarte mult un rasol am decis sa fac....
    ingrediente :
-3 buc de macrou
-3-4 cartofii medii
-3-4 morcovei
-o telina mica
-3 fire de usturoi verde cu capatana formata
-sare si piper
-cimbru proaspat
-patrunjel proaspat
-2 frunze de busuioc si 2 frunze de menta ambele proaspete
-o frunza de dafin
-2-3 linguri de ulei de masline
-o ceasca de vin alb
-cateva boabe de capere
-2-3 felii de lamaie ....puteti folosi lime pentru o aroma mai internsa
....curatati si spalati legumele, taiati-le cubulete si punetile la fiert impreuna cu sare, dafin, menta, busuiocul si usturoiul taiat in doua...
....intre timp curatam pestele sinil spalam bine, bine....il asezonam cu sare si piper si il asezam in tava....legumele fierte si zeama le aseza le punem in tava alaturi de peste...stropiti cu uleiul de masline si adaugati vinul si o cana de apa...adaugam si caperele....pune-ti si feliile de lamaie...tine-tila cuptorul incins la 150 gr circa 40 de minute...la jumatea timpului intoarce-ti pestele....serviti cu patrunjel tocat...neaparat alaturi de un pahar de vin alb....sa aveti pofta....


marți, 18 aprilie 2017

tocanita taraneasca de iepure

.....daca tot am facut rost de un iepure , ce sa fac din el ?....bineinteles ca o tocanita cu legume la ceaun....
   ingrediente :
-o jumatate de iepure + rinichi
-2 felii de afumatura....bacon sau costita
-ulei de masline
-4-5 fire de ceapa verde
-4-5 fire de usturoi verde cu capatana
-1 morcov
-1 ardei kapia
-1 pastarnac mic
- o telina mica, mica
-1/2 kg de cartofi noi mici
-mirodenii : o foaie de dafin, 2-3 frunze de busuioc proaspat, 2 frunze de menta proaspata, cimbru proaspat
-sare si piper
-marar si patrunjel proaspat
-o lingurite de pasta de ardei dulce
-o lingurit de pasta de ardei iute
-o cana de vin  rosu
- o cana de rosii taiate cubulete sau pasta de rosii
....in prima faza portionam iepurele in bucati mai mici si taiem afumatura bucatele....in ceaun incingem uleiul si prajim afumatura....cand s-a rumenit adaugam bucatile de iepure si le rumenim.....adaugam dafinul, busuiocul si menta...punem cele doua lingurite de pasta de ardei....cana de vin si o cana de apa si lasam sa fiarba innabusit...incepem sa adaugam telina si pastarnacul taiate cubulete....ceapa si usturoiul taiate grosolan....morcovul si ardeiul taiati felii....mai adaugati o cana de apa si cartofii...potriviti de sare si piper.....cand cartofii sunt aproape fierti adaugati rosiile....mai fierbeti pana scade si adaugati patrunjelul si mararul tocate marunt.....mai tineti 2 minute si stingeti focul....serviti alaturi de castraveti acri si neaparat un pahar de vin rosu....SA AVETI POFTA.....