joi, 25 mai 2017

cotlete de berbecut & garnitura de cartofi cu busuioc si arpagic caramelizat

...pentru ca astazi este Inaltarea Lui Hrisos si de obicei se mananca miel am scos cotletele de la congelator....cartofi avem....de ierburi nu ducem lipsa....la treaba....
    1. ingrediente pentru cotlete :
-cotlete de berbecut
-sare, piper, zeama de la o lamaie, usturoi granulat,cimbru si busuioc, 3 linguri de ulei de masline....
....asezonam cotletele cu mirodeniile si restul de ingrediente si le punem intr-o tava ....le bagam la cuptor....180 gr , 60 de minute.....din 15 in 15 minute le intoarcem....
     2. ingrediente pentru garnitura de cartofi :
-4 cartofi mari curatati ,spalati si taiati rondele
-zeama de la o lamaie
-sare si piper, cimbru si busuioc
-3 feliute de bacon subtiri si taiate bucatele
- 4 fire de usturoi verde cu capatana
-un borcanel de 200 ml de arpagic murat din camara proprie....daca nu aveti cumparati de la mine....
- o lingura de zahar
....cartofii taiati rondele asezonati cu sare si piper, cimbru si busuioc...pusi intr-un vas jena...
....cateii de usturoi noi si bucatelele de bacon rumenite in uleiul de masline....adaugati zeama de lamaie....arpagicul murat si lingura de zahar....cand sosul scade un pic turnati-l peste cartofi si amestecati.....bagati la cuptor....180 gr , 40-45 de minute....intorsi din cand in cand....
     3. pentru servit :
- o capatana de usturoi
-o lingurita de grean de la borcan
-4 linguri de smantana
- patrunjel tocat
.....pisati usturoiul in mojar, adaugati hreanul si un strop de ulei....frecati cu un pic de sare....cand s-a facut pasta adaugati smantana si amestecati...la sfarsit pineti patrunjelul tocat....
.....cand sunt gata toate montati farfuria si la masa....neaparat un pahar de vin rosu....POFTA BUNA .....

luni, 15 mai 2017

sirop si lichior de trandafiri

....este inca primavara si este sezonul dulceturilor si siropurilor...deci si sezonul....scurt.....al trandafirilor de dulceata...am profitat....
         ingrediente :
- 500gr petale de trandafir de dulceata
-1,5 kg de zahar
-2 lamai
-2 pahare de apa
- de vodca pentru lichior
....culegeti cu grija trandafirii....doar cei desfacuti...desfaceti petalele din parea verde si spalati bine...stoarceti bine de apa....
....intre timp puneti la fiert intr-o oala zaharul, apa si o lamaie stoarsa....cand siropul incepe sa se ingroase adaugati petalele si cealalta lamaie stoarsa....fierbeti cam 20 de minute si scoateti din sirop intr-o sticla ....dupa aceea mai fierbeti 10 minute si opriti focul....umpleti borcanele cu dulceata obtinuta si siropul ramas puneti in sticla ...eu am obtinut 4 borcanele de dulceata si 1 litru de sirop....ca sa obtineti lichior puneti intr-o sticla o jumatate de litru de sirop si aspoi umpleti sticla cu vodca sau alcool rafinat ....este mai bun...lasati cateva zile sa se intrepatrunda aromele ..cu siguranta o sa va placa......


duminică, 14 mai 2017

sirop de soc

.....a venit varaaaaa...a inflorit socul......soacata am facut.....hai sa facem si un sirop de soc......toata vara vom face citronada .....dar putem face si un cocktail nemaipomenit cu acest sirop de soc.....
       ingrediente :
-2 kg de zahar
-cca 40 de florescente de soc
-3-4 frunze de mente proaspata
-un ghimbir mic
- 3  cani de apa
-3 lamai
.....punem intr-o oala zaharul si apa la fiert....fierbem pana se topeste zaharul si incepe sa se lege siropul....adaugam zeama de la 2 lamaii, ghimbirul razuit si frunzele de menta....dupa cca 10 min adaugam florile de soc....spalate bine inainte.....si cealalta lamaie taiata felii.....fierbem cam 20 de minute si scoatem florile de soc si feliile de lamaie....mai fierbem cam 20 de minute pana mai scade ...pus in sticlute sterilizate ....o nebunie pentru citronade....si cine stie.... un deosebit cocktail HUGO......

marți, 2 mai 2017

arpagic murat

......daca vrei sa faci o tocana de vitel sau de iepure ai nevoie si de arpagic murat si am facut si eu cateva borcanele pe care le dosim in camara cu minuni pentru a o folosi la nevoie...
     ingrediente :
- 1 kg de arpagic mai marisor
-200 ml de otet de mere
-200 ml de apa
-o linggurite de sare gronjoasa
-2 lingurite de zahar
-boabe de mustar si piper colorat
-2 frunze de menta proaspata
-2 frunze de busuioc proaspat
....intr-o oala pune-ti apa la fiert....cand da apa in clocot opariti arpagicul..30 de secunde...il puneti la scurs ....il veti curata foarte usor acum...curatati-l si puneti-l in borcanele....bineinteles sterilizate inainte..
....intr-o alta oala pune-ti la fiert otetul cu apa , boabele si frunzele, zaharul si sarea...aduceti-le la punctul de fierbere si apoi stingeti focul...turnati cu polnicul in borcanele si pune-ti capacele....trebuie sa le lasati cam 2-3 saptamani inainte sa le folositi .....

duminică, 23 aprilie 2017

gogosele pufoase....facute cu lingura

...a venit de undeva o aroma de gogosi de ne-a pus in cap.....deci ....sa fie gogosi....
     ingrediente :
-4 oua
-200 gr de iaurt
-100 gr de smantana
-4 linguri  zahar pudra + zahar pudra pentru pudrat
-zeama de la o lamaie mica +coaja rasa
-1 plic zahar vanilat
-1 plic praf de copt
- 10 lg de faina ....daca mai trebuie mai adaugati....
-ulei pt prajit
.....intr-un castron batem iaurtul, smantana, zaharul si ouale....cand sau omogenizat adaugam vanilatul, coaja si zeama de lamaie....le amestecam si pe acestea....incepem sa adaugam faina lingura cu lingura pana compozitia devine un pic mai groasa ca cea de chec....incingem uleiul in ceaun ....cand uleiul se va incinge dam focul mai incet ca gogosele sa nu se rumeneasca la interior si la mijloc sa ramana crude....luati cu lingura si pune-ti in uleiul incins...ar trebui sa se intoarca singure....scoate-ti pe servete ca sa absoarba surplusul de ulei....zahar pudra si....la treaba....


sâmbătă, 22 aprilie 2017

rata pe varza

.....ca in fiecare sambata cand nu sunt plecat la mosie in Hagiesti ma duc in piata la Obor pentru a ma aproviziona cu produse proaspete de la producatorii romani (nu ca 70 % dintre bucurestenii care isi cumpara legume si zarzavat, fructe din HYPERMARKET-uri....din acelea de plastic....din import....ma doare sufletul cand vad romani cumparand spanac din market in conditiile cand pietele sunt pline de produse romanesti proaspete si naturale )...bunatati proaspete....varza noua ..ceapa verde....marar si cimbru proaspat....in frigider pulpe de rata....ce crede-ti ca o sa iasa ?....
    ingrediente :
-4 pulpe de rata
-2 verze noi....daca una este rosie cu atat mai bine...
-o portocala zemoasa
-500 gr de  rosii cherry
-cimbru proaspat
-marar proaspat
- o legatura mare de ceapa verde
-sare si piper
-paste de ardei iute
...prima data ne apucam de facut pulpele....spalate bine si crestate putin cu o lama pe partea cu piele atat cat sa nu ajunje-ti la carne ....asezonate cu sare si piper, un pic  de cimbru proaspat si puse intr-un vas de jena...zeama de portocala peste ele si ...la cuptor...cam 60 de min la 160 gr.. intoarse la 20 de min pe cealalta parte...si iar la 20 de min...excesul de grasime pus in ceaun si calit ceapa in el...varza tocata si frecata cu sare peste ceapa calita....uff....pauza de spritz...cabernet sauvignon....ca doar facem rata....fierbem varza pana se inmoaie bine si este aproape fiarta....adaugam cimbru proaspat si rosiile taiate in doua....fierbem cam 20-25 de minute....potrivim de sare si piper si adaugam o lingurita de paste de ardei iute....5 minute si adaugam mararul tocat....luam vasul de jena in care am facut pulpele si punem varza....punem din grasimea de la pulpe peste si amestecam...pulpele deasupra si la cuptor...10 min....gata....ardei iute, mamaliga si....cabernet....ce vreti mai mult ?.....