....pentru ca pe tarla avem si fasole lata galbena si verde, fideluta galbena si verde vom face cate conserve pentru la iarna...
ingrediente :
- fasole verde, galbena, lata , fideluata
-aspirine netamponabile
....rupeti capetele de la fasole si spalati-o bine....puneti apa la fiert si cand da in clocot opariti fasolea cam 5 minute....scoateti-o si lasati sa se scurga....in borcanele sterilizate puneti fasolea...indesati-o cat mai bine....luati din apa in care ati oparit fasolea cam cat credeti ca intra in borcane...cate o aspirina pt fiecare borcan dizolvata in apa fiarta...umpleti borcanele , sigilati borcanele si fierbetile la bain marie pana fierbe si apa din borcan....spor la treaba....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
luni, 27 iunie 2016
miercuri, 22 iunie 2016
castraveciori la saramura
....daca tot sau facut castraveciorii in solar de ce sa nu punem cativa la acrit ca sa avem la gratar....se acresc repede pentru ca este cald...
ingrediente :
-castraveciori
-sare gronjoasa
-boabe de piper si de mustar
-usturoi ,din acela scos acum din pamant
-hrean
-floare de marar, proaspat ca avem
- ardei iute proaspat
... castraveciori se spala si li se taie capetele...luam borcanele care au fost sterilizate inainte si asezam castraveti in ele pe lungime....punem boabe de piper si mustar, adaugam catei de usturoi si hrean printre....ardeiul rupt pus si el....facem saramura in felul urmator ;o lingura de sare la un litru de apa si fierbem pana se topeste sarea ....punem borcanele intr-o tava de tabla si se toarna sarmamura in ele ...lasati 10-15 min dupa care puneti caspacele....in cateva zile se vor acrii....inainte sa ii consumati bagati-i la rece....
ingrediente :
-castraveciori
-sare gronjoasa
-boabe de piper si de mustar
-usturoi ,din acela scos acum din pamant
-hrean
-floare de marar, proaspat ca avem
- ardei iute proaspat
... castraveciori se spala si li se taie capetele...luam borcanele care au fost sterilizate inainte si asezam castraveti in ele pe lungime....punem boabe de piper si mustar, adaugam catei de usturoi si hrean printre....ardeiul rupt pus si el....facem saramura in felul urmator ;o lingura de sare la un litru de apa si fierbem pana se topeste sarea ....punem borcanele intr-o tava de tabla si se toarna sarmamura in ele ...lasati 10-15 min dupa care puneti caspacele....in cateva zile se vor acrii....inainte sa ii consumati bagati-i la rece....
luni, 20 iunie 2016
visinata
....doar am cules visinele.....
ingrediente :
- 2 kg de visine
-1 kg de zahar
-1 l de alcool
....puneti visinele intr-o damigeana si adaugati si zaharul...amestecati si lasati 2 zile sa se lase siropul dupa care puneti alcoolul peste...lasati cam 10 zile sa se contopeasca alcoolul cu siropul si cu visinele...completati apoi cu ce aveti prin casa tuica , vodca....cam 2 l...si dupa aceea apucati- va de ea...
ingrediente :
- 2 kg de visine
-1 kg de zahar
-1 l de alcool
....puneti visinele intr-o damigeana si adaugati si zaharul...amestecati si lasati 2 zile sa se lase siropul dupa care puneti alcoolul peste...lasati cam 10 zile sa se contopeasca alcoolul cu siropul si cu visinele...completati apoi cu ce aveti prin casa tuica , vodca....cam 2 l...si dupa aceea apucati- va de ea...
prajitura cu visine
.....neaparat facem si prajitura cu visine...
ingrediente :
-7 oua
-7 linguri de zahar
-14 linguri de faina
- o cana de lapte
-o ceasca de ulei
-un praf de sare
-zahar vanilat si esenta de rom
-2 pliculete de praf de copt
-1/2 kg de visine fara samburi
....intr-un castron misam ouale cu un praf de sare....apoi adaugam zaharul...amestecam...un pic de esenta si zaharul vanilat...mixam...adaugam si laptele... amestecam ca sa incorporam si lapte dupa care adaugam si uleiul....omogenizam....incepem sa adaugam faina cate2-3 linguri si amestecam...punem si praful de copt ...continuam pana punem toata faina....luam o tava 20/30 in care punem foaie de copt ....punem compozitia....adaugam o parte din visine si bagam la cuptor la foc iute pt 10 minute....scoatem din cuptor si punem restul de visine deasupra....dam focul mic si coacem, coacem...cand a trecut testul cu scobitoarea inseamna ca este gata....sa aveti pofta....
ingrediente :
-7 oua
-7 linguri de zahar
-14 linguri de faina
- o cana de lapte
-o ceasca de ulei
-un praf de sare
-zahar vanilat si esenta de rom
-2 pliculete de praf de copt
-1/2 kg de visine fara samburi
....intr-un castron misam ouale cu un praf de sare....apoi adaugam zaharul...amestecam...un pic de esenta si zaharul vanilat...mixam...adaugam si laptele... amestecam ca sa incorporam si lapte dupa care adaugam si uleiul....omogenizam....incepem sa adaugam faina cate2-3 linguri si amestecam...punem si praful de copt ...continuam pana punem toata faina....luam o tava 20/30 in care punem foaie de copt ....punem compozitia....adaugam o parte din visine si bagam la cuptor la foc iute pt 10 minute....scoatem din cuptor si punem restul de visine deasupra....dam focul mic si coacem, coacem...cand a trecut testul cu scobitoarea inseamna ca este gata....sa aveti pofta....
duminică, 19 iunie 2016
dulceata si sirop de visine
....pai daca am fost la,, mosie'' la socrii mei unde s-au copt visinii , si daca tot am cules doua galetii nu trebuie sa le valorificam ?....deci dulceata, sirop, visinata si....o sa facem si o prajitura....
ingrediente :
-visine ..2 kg
-zahar 1,5 kg
-apa 250 ml
...visinele spalate, cu samburii scosi...ca de obicei zaharul cu apa puse la fiert si ....fierte pana se leaga siropul...visinele adaugate si fierte ...pane se inmoaie ....fierbem....scoatem siropul....sa ramana un pic de zeama ...main fierbem cca 10 minute sa mai scada....borcane sterilizate....si gata....
ingrediente :
-visine ..2 kg
-zahar 1,5 kg
-apa 250 ml
...visinele spalate, cu samburii scosi...ca de obicei zaharul cu apa puse la fiert si ....fierte pana se leaga siropul...visinele adaugate si fierte ...pane se inmoaie ....fierbem....scoatem siropul....sa ramana un pic de zeama ...main fierbem cca 10 minute sa mai scada....borcane sterilizate....si gata....
marți, 14 iunie 2016
dulceata si sirop de zmeura
....intorcandu-ma de la munte am gasit pe marginea drumului o batranica care avea un cosulet cu zmeura....tentant...si le-am cumparat....pai nu fac si eu o dulceata si un sirop din zmeura ?...bineinteles ca da...
ingrediente :
- cele 2 kg de zmeura pe care le-am cumparat
-2 kg de zahar
-zeama de la o lamaie si jumatete
- o cana de apa
...la treaba....zaharul pus in oala cu apa si zeama de lamaie si...pe foc cu ele...se fierbe pana se leaga siropul...zmeura spalata si curatata se adauga in siropul facut si se tine pe foc pana se fierbe zi zmeura...daca este coapta bine se va sparge la fiert...nu va speriati....borcanele pregatite...strecuram printr-o sita mare si ce ramane in sita mai tinem cca 15 la foc mic... punem in borcanele....restul ?....un sirop nemaipomenit...
ingrediente :
- cele 2 kg de zmeura pe care le-am cumparat
-2 kg de zahar
-zeama de la o lamaie si jumatete
- o cana de apa
...la treaba....zaharul pus in oala cu apa si zeama de lamaie si...pe foc cu ele...se fierbe pana se leaga siropul...zmeura spalata si curatata se adauga in siropul facut si se tine pe foc pana se fierbe zi zmeura...daca este coapta bine se va sparge la fiert...nu va speriati....borcanele pregatite...strecuram printr-o sita mare si ce ramane in sita mai tinem cca 15 la foc mic... punem in borcanele....restul ?....un sirop nemaipomenit...
duminică, 12 iunie 2016
dulceata de cirese....si sirop de cirese
...daca este sezonul cireselor , sa facem si noi o dulceata si un sirop de cirese.....
ingrediente :
-cirese , curatete de codite si cu samburi scosi.....1,5 kg
-zahar 1 kg... in functie de cat de coapte sunt ciresele
-zeama de la o lamaie
.....sa incepem....acum depinde de cantitatea de cirese curate aveti....la mine a fost vorba de 4 kg ....eu v-am dat proportia pt 1 kg...deci peste ciresele curatate am [us 1\2 kg se zahar si le-am lasat la frigider cam 2-3 ore ...intr-e timp am pus 41 kg de zahar in opala si 150 ml de apa la fiert...cand incepe sa fiarba si se leaga siropul adaugam ciresele si zeama de lamaie....fierbem atat cat fierb ciresele si incepe sa scada siropul....in rest procedura obisnuita...borcane sterilizate, dulceata in ele, capace puse si borcane intoarse....nebunieeee,,,,ce ramane , un sirop nemaipomenit...
ingrediente :
-cirese , curatete de codite si cu samburi scosi.....1,5 kg
-zahar 1 kg... in functie de cat de coapte sunt ciresele
-zeama de la o lamaie
.....sa incepem....acum depinde de cantitatea de cirese curate aveti....la mine a fost vorba de 4 kg ....eu v-am dat proportia pt 1 kg...deci peste ciresele curatate am [us 1\2 kg se zahar si le-am lasat la frigider cam 2-3 ore ...intr-e timp am pus 41 kg de zahar in opala si 150 ml de apa la fiert...cand incepe sa fiarba si se leaga siropul adaugam ciresele si zeama de lamaie....fierbem atat cat fierb ciresele si incepe sa scada siropul....in rest procedura obisnuita...borcane sterilizate, dulceata in ele, capace puse si borcane intoarse....nebunieeee,,,,ce ramane , un sirop nemaipomenit...
miercuri, 8 iunie 2016
caisata
...daca a inceput vara si au aparut fructrle de sezon sa facem o caisata....ca sa avem ,,stimulent" pentru alte delicatese...
ingrediente :
-caise coapte 1,5 kg
-zahar 1 kg
-alcool rafinat 90 gr-1 kg
....spalam caisele bine , le scoatem samburii si le taiem in sferturi. Le punem intr-o damigeana ....a mea are 5 l...exact cat trebuie...punem zaharul peste......lasam 2-3 zile sa se topeasca zaharul...s-a facut siropul...punem alcoolul si lasam cam 8-10 zile sa se ,,primeneasca''....apoi adaugam niste vodca de 40 gr...cat sa-i scadem gradele si sa o aducem la taria pe care o vrem...o sa va placa la nebunie....
ingrediente :
-caise coapte 1,5 kg
-zahar 1 kg
-alcool rafinat 90 gr-1 kg
....spalam caisele bine , le scoatem samburii si le taiem in sferturi. Le punem intr-o damigeana ....a mea are 5 l...exact cat trebuie...punem zaharul peste......lasam 2-3 zile sa se topeasca zaharul...s-a facut siropul...punem alcoolul si lasam cam 8-10 zile sa se ,,primeneasca''....apoi adaugam niste vodca de 40 gr...cat sa-i scadem gradele si sa o aducem la taria pe care o vrem...o sa va placa la nebunie....
marți, 7 iunie 2016
dulceata de nuci verzi
...pentru nucile sunt ca si marime exact cat sa putem face dulceata sa ne apucam de treaba.
ingrediente :
-nuci verzi de marimea unei mingi de ping-pong -cate reusiti sa culegeti
-zahar in functie de cantitatea de nuci curatate
-lamai
.....folosin niste manusi de cauciuc ne apucam sa curatam nucile de coaja....cu un cutitas de decojim atat cat sa ramana cat mai putin parte verde....dupa ce le curatam le cantarim....eu am strans 1,3 kg... le punem intr-un vas cu apa rece si punem zeama de la o lamaie ...le punem la frigider timp de 12 ore....mai schimbam apa de 2-3 ori....
....la aceasta cantitate am folosit 1 kg de zahar si zeama de la 2 lamai...deci zaharul si o cana de apa...punem la fiert ...se topeste zaharul, adaigam zeama de lamaie si fierbem pana incepe sa se lege siropul ... adaugam nucile care in prealabil au fost puse pe un prosop ca sa fie cat mai uscate....fierbem pana incepe sa scada zeama si nucile sunt fierte....este o delicatesa si este tocmai buna pt a servi alaturi de un pahar de apa rece musafirii ....
ingrediente :
-nuci verzi de marimea unei mingi de ping-pong -cate reusiti sa culegeti
-zahar in functie de cantitatea de nuci curatate
-lamai
.....folosin niste manusi de cauciuc ne apucam sa curatam nucile de coaja....cu un cutitas de decojim atat cat sa ramana cat mai putin parte verde....dupa ce le curatam le cantarim....eu am strans 1,3 kg... le punem intr-un vas cu apa rece si punem zeama de la o lamaie ...le punem la frigider timp de 12 ore....mai schimbam apa de 2-3 ori....
....la aceasta cantitate am folosit 1 kg de zahar si zeama de la 2 lamai...deci zaharul si o cana de apa...punem la fiert ...se topeste zaharul, adaigam zeama de lamaie si fierbem pana incepe sa se lege siropul ... adaugam nucile care in prealabil au fost puse pe un prosop ca sa fie cat mai uscate....fierbem pana incepe sa scada zeama si nucile sunt fierte....este o delicatesa si este tocmai buna pt a servi alaturi de un pahar de apa rece musafirii ....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)