sâmbătă, 16 decembrie 2017

IEPURE INABUSIT CU GHEBE

....am scos de la congelator patru pulpite de iepure...in piata am gasit niste ghebe ....trufandale...mici,mici...o canuta de vin rosu....mirodenii....leurda si ceapa verde....patrunjel proaspat...o lingurita de dulceata de ardei iute....daca aruncati si niste rosii cherry in tigaie este nebunie....neaparat 2 frunze de busuioc...
....prajiti bucatile de iepure...intr-o alta tigaie caliti ceapa si leurda...adaugati ghebele....inabusitile la foc mic cu un pahar de apa....dupa cca 15 min adaugati bucatile de iepure si celelalte ingrediente....o cana de apa si vinul si fierbeti la foc mic cu capacul pus....cand scade mai adaugati un pic de vin si o cana de apa .....la sfarsit adaugati patrunjel tocat.....puteti servi alaturi de mamaliguta si de vin rosu...POFTA BUNA...

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

SUPA CREMA DE DOVLEAC

....aceasta supa crema de dovleac nu trebuie sa lipseasca din meniul vostru de iarna.....
   ingrediente : 
- 500 gr de dovleac curatat
- o ceapa
-un morcov
- o felie de telina
- 100 gr de smantana
- 2 linguri de ulei de masline
-sare si piper
-3 catei de usturoi
-1/2 lingurite de dulceata de ardei iute
.....dovleacul si legumele se fierb....dupa ce sau fiert le pasam....punem compozitia intr-o craticioara pe foc..adaugam uleiul de masline...potrivim de sare si piper....adaugam smantana....fierbem incet la foc mic cam 2-3 min ....intre timp pisam usturoiul si il amestcam cu dulceata de ardei iute....adaugam in supa si amestecam ....mai lasam 2 minute si stimgem focul....
  ... se serveste cu bacon prajit si crutoane de paine prajita....puteti orna cu patrunjel tocat....SA AVETI POFTA....


TIGAIE PICANTA

.....alta mancare de suflet......
   ingrediente : 
- un antricot de porc dezosat
-o jumatate de piept de pui
-un cotlet de berbecut dezosat
- 350 gr de ghebe
-3 fire de ceapa verde
-3 frunze de leurda - din congelatorul propriu
-ardei gras .....rosu, galben...
-cateva rosii cherry
-un pahar de suc de rosii
-sare  si ulei de masline
-un ardei iute
-un pahar de vi alb
-patrunjel tocat
....carnea taiata cubulete si pusa la calit....la foc mic....intre timp tocam ceapa si leurda...ardeiul gras si cel iute taiat jullien....ciupercile....peste carnea lnnabusita  adaugam ceapa si leutda si calim impreuna....adaugam ardeii....peste cca 3 min adaugam ciupercile... hai si cu rosiile....3 min si... punem un pahar de vin si unul de apa....fierbem la foc mic cam 20 de minute....asezonam cu sare adaugam si sucul de rosii si mai fierbem cam 10 min....stingem focul si adaugam patreunjelul tocat....NU se serveste decat alaturi de o carafa de vin...


duminică, 12 noiembrie 2017

PLACINTA CU VARZA SI PRAZ

....a venit toamna si este timpul placintelor si al vinului neasezat...deci placinte ...cu varza si praz.....si daca tot facem aluat  mai mult , facem si cu branza de capra si praz.....si cu dovleac si scortisoara...
    ingrediente pt aluat :
-600 gr de faina
-3 linguri de untura
-1 ou
-100 ml de smantana
-un praf de sare
-1 pliculet de praf de copt
...intr-un recipient punem jumatate din faina impreuna cu toate celelalte ingrediente si framantam....incetul cu incetul adaugam si restul de faina si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de degete...il punem in folie alimentara si il punem la frigider....
   ingrediente pt umplutura 1 :
- un sfert de varza tocata marunt
-un fir de praz tocat marunt
-niste marar tocat
-sare si piper
...caliti ingredientele la foc mic pana se inmoaie ...
    ingrediente pt umplutura 2 :
-150 gr de branza de capra
-un ou
-100 ml de smantana
- un fir de praz tocat marunt
-marar tocat
-sare si piper
...framantati branza impreuna cu celelalte ingrediente...
    ingrediente pt umplutura nr 3 : 
- 350 gr de dovleac  deja curatat si dat prin razuitoare
-5-6 linguri de zahar
-un praf de scortisoara
-- un pic de esenta de rom
....caliti dovleacul impreuna cu celelalte ingrediente pana se inmoaie dovleacul.....
... scoateti aluatul de la frigider , impartiti-l in trei...intindeti fiecare bucata in parte si apoi intindeti peste el unpluturile....roluiti si puneti in tava....tava cu hartie de copt....cuptorul incalzit in prealabil.....bagati la cuptor 180 gr 45-50 minute....se serveste racita alaturi de un pahar de vin ....daca nu va place imi faceti reclamatie.....


 

marți, 7 noiembrie 2017

CHIFTELUTE DIN CARNE DE CURCAN SI SPANAC IN SOS DE ROSII

...imi aduc aminte cu placere de chiftelutele cu sos facute de mama mea si ....deja imi ploua in gura....fac si eu.....un pic reinterpretate....din carne de curcan in care am sa pun si spanac proaspat....un sos de rosii si vin....si bineinteles un piure....eu am zis de cartofi si mazare cu ceapa caramelizata si smantana.....
  ingrediente pt chiftelute :
- 500 gr de piept de curcan tocat
-o leg de ceapa verde
- 3-4 catri de usturoi
-o legatura de patrunjel verde
-o mana de spanac proaspat
-un ou
-sare si piper
- faina
....pregatiti chiftelele si prajitile.....intre timp desfatati-va cu o ciresata.....daca aveti...daca nu ....luati de la mine....
  imgrediente pt sos :
- o ceapa tocata
-4 catei de usturoi tocat
-o frunza de busuioc
- o foaie de dafin
-o felie de lamaie
-sare si piper
-150 ml de suc de rosii sau rosii pasate
-patrunjel tocat
-o lingurita de dulceata de ardei iute
-un pahar de vin rosu
.....caliti ceapa si usturoiul in putin ulei ...adaugati sucul de rosii si un paharel de apa si fierbeti la foc mic....puneti si frunza de busuioc si pe cea de dafin....dupa cca 3 minute adaugati  dulceata de ardei si vinul...puneti si lamaia...potriviti de sare si piper si apoi adaugati chiftelele prajite...lasati-le 3 minute si stingeti focul...puneti cateva frunze de patrunjel tocat....
   imgrdiente pt piure :
- 3 cartofi potriviti
-250 gr de mazare
- o ceapa mica
-50 gr de unt
-50 ml de smantana
-sae si piper
-um ptaf de cimbru uscat
....fierbeti carofii si mazarea...pasatiile cand sau fiert ...adaugati untul si smantana...asezomati cu sare si piper....caramelizati  ceapa si adaugati-o impreuna cu cimbrul in piure...o sa va placa la nebunie...montati farfuria si ...POFTA BUNA....nu uitati de un pahar de vin rosu...


 

luni, 6 noiembrie 2017

LIMBA DE PORC CU PRAZ SI MASLINE

.....pentru ca este o toamna tarzie si frumoasa m-am gandit sa va incant papilele gustative cu o mancare de ....toamna , frumoasa si gustoasa...limba de porc cu praz si masline acompaniata bineinteles de un tulburel , caci este timpul sau......
     ingrediente : 
- 2 bucati de limba de porc
-4 fire de praz
- 100 gr de masline
-rosii cherry
-120 ml de suc de rosii
- o legatura de leurda
-o portocala
-un pahar de tulburel
-o foaie de dafin
-sare si piper
- cimbru
-ulei
-dulceata de ardei iute
-2 frunze de busuioc
- si era sa uit cei mai important.....lichior de coarne ....din productia proprie.... pentru stimularea chef-ului bucatar....
....penteu inceput punem limba de porc la fiert si pana aceasta este fiarta ne intretinem cu cornata...cand aceata este fiarta si racita cat de cat o curatam de pielita si o taiem felii....
....taiem prazul....partea alba in bucati de 2-3 cm si partea verde tocata marunt...
....intr-o tigaie din acelea smekere care nu necesita mult ulei calim prazul cel tocat marunt, legatura de leuda tocata si frunzele de busuioc....
....adaugam si bucatile de limba si rosiile cherry...dupa circa 3 minute adaugam si prazul si cimbrul...stingem cu zeama de portocala si sucul de rosii....adaugam o lingurita de dulceata de ardei iute, foaia de dafin, tulburelul si o cana de apa si fierbem la foc mic....potrivim de sare si piper ....adaugam si maslinele si fierbem pma acestea s-au fiert....inainte sa stingem focul adaugam patrunjel tocat....eu am servit-o cu felii de paine prajita frecate cu usturoi ....si bineinteles acompaniata de un pahar de tulburel....POFTA  MARE....


sâmbătă, 24 iunie 2017

dulceata de caise cu lavanda si migdale

.....daca tot sau copt caisele si avem si niste migdale prajite vom face o dulceata romaneasca cu tenta orientala.....
      ingrediente :
-2 kg de caise....nu foarte moi, putintel mai tari.... spalate si curatate de samburi....ATENTIE....samburii ii spargeti si miezul il pastrati
-1 kg de zahar
-2 pahare de apa
-100 gr de migdale prajite
-3 fire de lavanda
......mai intai pregatim siropul...zaharul si apa puse in oala la fiert....cand incepe si fierbem adaugam lavanda ....o fierbem circa 2 minute si o scoatem...lasam siropul sa se inchege si adaugam caisele....fierbem cam 15 min si apoi scoatem siropul....mai fierbem 15 minute pana scade  si apoi oprim focul....adaugam in dulceata samburii si migdalele si amestecam.....punem dulceata in borcanele , punem capacele si le intoarcem borcanele cu fundul in sus....o sa va indragostiti de ea....

dulceata de cirese cu visine

.....daca am facut de cirese, cirese albe, cirese amare urmeaza cirese cu visine....
     ingrediente :
-1 kg de cirese albe fara samburi
-1 kg de visine fara samburi
-1 kg de zahar
- 2 fire de menta verde
-2 pahare de apa
.....punem zaharul si apa la fiert ca sa iasa siropul...cand fierbe adauga menta si o tinem in oala la fiert cca 3-4 minute si apoi o scoatem.....cand inepe sa se lege siropul adaugam fructele ....fierbem la foc mediu avand grija sa spumam.....dupa cca 15 -20 de minute de fierbere scoatem din sirop.....pentru ca este destul si  vom face niste citronade grozave toata vara.....mai fierbem tot asa cam 20 de minute pana se vor fierbe si fructele ....daca mai este sirop il scoatem ....daca sunt destul de scazute vom stinge focul si punem dulceata in borcanelele sterilizate....punem capacele dupa 10 minute si intoarcem borcanelele cu fundul in sus pt cca 10-15 minute ca sa se etanseizeze.....la camara cu ele.....

dulceata si sirop de cirese albe cu menta

....s-au copt ciresele de mai....cele pietroase albe- rozulii ...din povestea lui Creanga.....deci dulceata si sirop
     ingrediente :
-2 kg de cirese coapte fara samburi
-2 fire de menta verde
-1 kg de zahar
-o lamaie
-2 pahare de apa
....intr-o oala puneti zaharul si apa la fiert.....fierbeti pana se topeste zaharul si adaugati menta.....o fierbeti cam 3-4 minute apoi o scoateti....fierbem pana incepe siropul sa se lege si apoi adugam ciresele ..le fierbem la foc mediu cam 20 de minute  avand grija sa spumam din cand in cand...scoatem din sirop ....circa 0,75 ml.....apoi mai fierbem cam 20-25 de minute pana scade....SA FIE DULCEATA, NU GEM.....oprim focul....punem in borcanele sterilizate.....puse cu fundul in sus ca se ermetizeze....racit si in camara......

miercuri, 7 iunie 2017

vineri, 26 mai 2017

blinii cu mere ( oladii )

....un desert usor si foarte bun.....sa facem si noi....
   ingrediente :
- 5 mere spalate si date prin razuitoarea mare
-3 linguri de smantana
-2 oua
-o lingurita de bicarbonat de sodiu
- 5-6 linguri de faina
-ulei pentru prajit
- dulceata pentru servit
....merele rase le amestecam cu smantana si ouale....faina si bicarbonatul amestecate si puse peste compozitia  de mere.....omogenzati....compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantana groasa....incingem uleiul si punem cu o lingura din compozitie ....lasam cam un minut si intoarcem pe partea cealalta....le scoatem pe un servetel pentru a absorbi surplusul de ulei.....le servim cu dulceata de trandafiri bineinteles.....POFTA MARE ....

joi, 25 mai 2017

cotlete de berbecut & garnitura de cartofi cu busuioc si arpagic caramelizat

...pentru ca astazi este Inaltarea Lui Hrisos si de obicei se mananca miel am scos cotletele de la congelator....cartofi avem....de ierburi nu ducem lipsa....la treaba....
    1. ingrediente pentru cotlete :
-cotlete de berbecut
-sare, piper, zeama de la o lamaie, usturoi granulat,cimbru si busuioc, 3 linguri de ulei de masline....
....asezonam cotletele cu mirodeniile si restul de ingrediente si le punem intr-o tava ....le bagam la cuptor....180 gr , 60 de minute.....din 15 in 15 minute le intoarcem....
     2. ingrediente pentru garnitura de cartofi :
-4 cartofi mari curatati ,spalati si taiati rondele
-zeama de la o lamaie
-sare si piper, cimbru si busuioc
-3 feliute de bacon subtiri si taiate bucatele
- 4 fire de usturoi verde cu capatana
-un borcanel de 200 ml de arpagic murat din camara proprie....daca nu aveti cumparati de la mine....
- o lingura de zahar
....cartofii taiati rondele asezonati cu sare si piper, cimbru si busuioc...pusi intr-un vas jena...
....cateii de usturoi noi si bucatelele de bacon rumenite in uleiul de masline....adaugati zeama de lamaie....arpagicul murat si lingura de zahar....cand sosul scade un pic turnati-l peste cartofi si amestecati.....bagati la cuptor....180 gr , 40-45 de minute....intorsi din cand in cand....
     3. pentru servit :
- o capatana de usturoi
-o lingurita de grean de la borcan
-4 linguri de smantana
- patrunjel tocat
.....pisati usturoiul in mojar, adaugati hreanul si un strop de ulei....frecati cu un pic de sare....cand s-a facut pasta adaugati smantana si amestecati...la sfarsit pineti patrunjelul tocat....
.....cand sunt gata toate montati farfuria si la masa....neaparat un pahar de vin rosu....POFTA BUNA .....

duminică, 21 mai 2017

luni, 15 mai 2017

sirop si lichior de trandafiri

....este inca primavara si este sezonul dulceturilor si siropurilor...deci si sezonul....scurt.....al trandafirilor de dulceata...am profitat....
         ingrediente :
- 500gr petale de trandafir de dulceata
-1,5 kg de zahar
-2 lamai
-2 pahare de apa
- de vodca pentru lichior
....culegeti cu grija trandafirii....doar cei desfacuti...desfaceti petalele din parea verde si spalati bine...stoarceti bine de apa....
....intre timp puneti la fiert intr-o oala zaharul, apa si o lamaie stoarsa....cand siropul incepe sa se ingroase adaugati petalele si cealalta lamaie stoarsa....fierbeti cam 20 de minute si scoateti din sirop intr-o sticla ....dupa aceea mai fierbeti 10 minute si opriti focul....umpleti borcanele cu dulceata obtinuta si siropul ramas puneti in sticla ...eu am obtinut 4 borcanele de dulceata si 1 litru de sirop....ca sa obtineti lichior puneti intr-o sticla o jumatate de litru de sirop si aspoi umpleti sticla cu vodca sau alcool rafinat ....este mai bun...lasati cateva zile sa se intrepatrunda aromele ..cu siguranta o sa va placa......


duminică, 14 mai 2017

sirop de soc

.....a venit varaaaaa...a inflorit socul......soacata am facut.....hai sa facem si un sirop de soc......toata vara vom face citronada .....dar putem face si un cocktail nemaipomenit cu acest sirop de soc.....
       ingrediente :
-2 kg de zahar
-cca 40 de florescente de soc
-3-4 frunze de mente proaspata
-un ghimbir mic
- 3  cani de apa
-3 lamai
.....punem intr-o oala zaharul si apa la fiert....fierbem pana se topeste zaharul si incepe sa se lege siropul....adaugam zeama de la 2 lamaii, ghimbirul razuit si frunzele de menta....dupa cca 10 min adaugam florile de soc....spalate bine inainte.....si cealalta lamaie taiata felii.....fierbem cam 20 de minute si scoatem florile de soc si feliile de lamaie....mai fierbem cam 20 de minute pana mai scade ...pus in sticlute sterilizate ....o nebunie pentru citronade....si cine stie.... un deosebit cocktail HUGO......

marți, 2 mai 2017

arpagic murat

......daca vrei sa faci o tocana de vitel sau de iepure ai nevoie si de arpagic murat si am facut si eu cateva borcanele pe care le dosim in camara cu minuni pentru a o folosi la nevoie...
     ingrediente :
- 1 kg de arpagic mai marisor
-200 ml de otet de mere
-200 ml de apa
-o linggurite de sare gronjoasa
-2 lingurite de zahar
-boabe de mustar si piper colorat
-2 frunze de menta proaspata
-2 frunze de busuioc proaspat
....intr-o oala pune-ti apa la fiert....cand da apa in clocot opariti arpagicul..30 de secunde...il puneti la scurs ....il veti curata foarte usor acum...curatati-l si puneti-l in borcanele....bineinteles sterilizate inainte..
....intr-o alta oala pune-ti la fiert otetul cu apa , boabele si frunzele, zaharul si sarea...aduceti-le la punctul de fierbere si apoi stingeti focul...turnati cu polnicul in borcanele si pune-ti capacele....trebuie sa le lasati cam 2-3 saptamani inainte sa le folositi .....

duminică, 23 aprilie 2017

gogosele pufoase....facute cu lingura

...a venit de undeva o aroma de gogosi de ne-a pus in cap.....deci ....sa fie gogosi....
     ingrediente :
-4 oua
-200 gr de iaurt
-100 gr de smantana
-4 linguri  zahar pudra + zahar pudra pentru pudrat
-zeama de la o lamaie mica +coaja rasa
-1 plic zahar vanilat
-1 plic praf de copt
- 10 lg de faina ....daca mai trebuie mai adaugati....
-ulei pt prajit
.....intr-un castron batem iaurtul, smantana, zaharul si ouale....cand sau omogenizat adaugam vanilatul, coaja si zeama de lamaie....le amestecam si pe acestea....incepem sa adaugam faina lingura cu lingura pana compozitia devine un pic mai groasa ca cea de chec....incingem uleiul in ceaun ....cand uleiul se va incinge dam focul mai incet ca gogosele sa nu se rumeneasca la interior si la mijloc sa ramana crude....luati cu lingura si pune-ti in uleiul incins...ar trebui sa se intoarca singure....scoate-ti pe servete ca sa absoarba surplusul de ulei....zahar pudra si....la treaba....


sâmbătă, 22 aprilie 2017

rata pe varza

.....ca in fiecare sambata cand nu sunt plecat la mosie in Hagiesti ma duc in piata la Obor pentru a ma aproviziona cu produse proaspete de la producatorii romani (nu ca 70 % dintre bucurestenii care isi cumpara legume si zarzavat, fructe din HYPERMARKET-uri....din acelea de plastic....din import....ma doare sufletul cand vad romani cumparand spanac din market in conditiile cand pietele sunt pline de produse romanesti proaspete si naturale )...bunatati proaspete....varza noua ..ceapa verde....marar si cimbru proaspat....in frigider pulpe de rata....ce crede-ti ca o sa iasa ?....
    ingrediente :
-4 pulpe de rata
-2 verze noi....daca una este rosie cu atat mai bine...
-o portocala zemoasa
-500 gr de  rosii cherry
-cimbru proaspat
-marar proaspat
- o legatura mare de ceapa verde
-sare si piper
-paste de ardei iute
...prima data ne apucam de facut pulpele....spalate bine si crestate putin cu o lama pe partea cu piele atat cat sa nu ajunje-ti la carne ....asezonate cu sare si piper, un pic  de cimbru proaspat si puse intr-un vas de jena...zeama de portocala peste ele si ...la cuptor...cam 60 de min la 160 gr.. intoarse la 20 de min pe cealalta parte...si iar la 20 de min...excesul de grasime pus in ceaun si calit ceapa in el...varza tocata si frecata cu sare peste ceapa calita....uff....pauza de spritz...cabernet sauvignon....ca doar facem rata....fierbem varza pana se inmoaie bine si este aproape fiarta....adaugam cimbru proaspat si rosiile taiate in doua....fierbem cam 20-25 de minute....potrivim de sare si piper si adaugam o lingurita de paste de ardei iute....5 minute si adaugam mararul tocat....luam vasul de jena in care am facut pulpele si punem varza....punem din grasimea de la pulpe peste si amestecam...pulpele deasupra si la cuptor...10 min....gata....ardei iute, mamaliga si....cabernet....ce vreti mai mult ?.....


joi, 20 aprilie 2017

rasol de macrou

....aveam pofta de peste si cum n-am mai facut de foarte mult un rasol am decis sa fac....
    ingrediente :
-3 buc de macrou
-3-4 cartofii medii
-3-4 morcovei
-o telina mica
-3 fire de usturoi verde cu capatana formata
-sare si piper
-cimbru proaspat
-patrunjel proaspat
-2 frunze de busuioc si 2 frunze de menta ambele proaspete
-o frunza de dafin
-2-3 linguri de ulei de masline
-o ceasca de vin alb
-cateva boabe de capere
-2-3 felii de lamaie ....puteti folosi lime pentru o aroma mai internsa
....curatati si spalati legumele, taiati-le cubulete si punetile la fiert impreuna cu sare, dafin, menta, busuiocul si usturoiul taiat in doua...
....intre timp curatam pestele sinil spalam bine, bine....il asezonam cu sare si piper si il asezam in tava....legumele fierte si zeama le aseza le punem in tava alaturi de peste...stropiti cu uleiul de masline si adaugati vinul si o cana de apa...adaugam si caperele....pune-ti si feliile de lamaie...tine-tila cuptorul incins la 150 gr circa 40 de minute...la jumatea timpului intoarce-ti pestele....serviti cu patrunjel tocat...neaparat alaturi de un pahar de vin alb....sa aveti pofta....


marți, 18 aprilie 2017

tocanita taraneasca de iepure

.....daca tot am facut rost de un iepure , ce sa fac din el ?....bineinteles ca o tocanita cu legume la ceaun....
   ingrediente :
-o jumatate de iepure + rinichi
-2 felii de afumatura....bacon sau costita
-ulei de masline
-4-5 fire de ceapa verde
-4-5 fire de usturoi verde cu capatana
-1 morcov
-1 ardei kapia
-1 pastarnac mic
- o telina mica, mica
-1/2 kg de cartofi noi mici
-mirodenii : o foaie de dafin, 2-3 frunze de busuioc proaspat, 2 frunze de menta proaspata, cimbru proaspat
-sare si piper
-marar si patrunjel proaspat
-o lingurite de pasta de ardei dulce
-o lingurit de pasta de ardei iute
-o cana de vin  rosu
- o cana de rosii taiate cubulete sau pasta de rosii
....in prima faza portionam iepurele in bucati mai mici si taiem afumatura bucatele....in ceaun incingem uleiul si prajim afumatura....cand s-a rumenit adaugam bucatile de iepure si le rumenim.....adaugam dafinul, busuiocul si menta...punem cele doua lingurite de pasta de ardei....cana de vin si o cana de apa si lasam sa fiarba innabusit...incepem sa adaugam telina si pastarnacul taiate cubulete....ceapa si usturoiul taiate grosolan....morcovul si ardeiul taiati felii....mai adaugati o cana de apa si cartofii...potriviti de sare si piper.....cand cartofii sunt aproape fierti adaugati rosiile....mai fierbeti pana scade si adaugati patrunjelul si mararul tocate marunt.....mai tineti 2 minute si stingeti focul....serviti alaturi de castraveti acri si neaparat un pahar de vin rosu....SA AVETI POFTA.....

joi, 13 aprilie 2017

dulceata de citrice cu menta si ghimbir

....a trecut iarna si primavara si-a intrat in rol.....cat de curand incep sa apara primele fructe .....deci incepe sezonul de dulceturi, siropuri si lichioruri.....ca sa nu ratam fructele de iarna care sunt pe trecute voi face o dulceata de citrice combinata cu ghimbir si menta proaspata din gradina....
     ingrediente :
-3 portocale
-3 lamai
-menta proaspata din gradina
-ghimbir
-1 kg de zahar
- o cana mare de apa
....intr-o oala mare puneti zaharul, apa si legatura de menta la fiert.....fierbe-ti pana siropul este gros....scoate-ti frunzele de menta....
....fructele curatate de coaja si taiate cubulete.....puse in sirop si fierte....cand a scazut destul si este destul de consistenta stinge-ti focul....pusa fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil....pune-ti capacele si intoarce-ti borcanele cu fundul in sus pentru etanseizare....buna rau....

duminică, 9 aprilie 2017

pulpe de rata cu ierburi aromate si portocala

....pentru ca am gasit niste pulpe de rata proaspete nu m-am putut abtine si le-am cumparat....o portocala, cateva cracute de ierburi aromate, 2-3 cartofi si....la treabas
   ingrediente :
-4 pulpe de rata
-2-3 cartofi
-3-4 fire de usturoi verde cu capatana
-o portocala mare
-cracute de rozmarin si cimbru proaspat
-cateva fire de cepsoara (chivas)
-sare si piper
....sa incepem cu pulpele....spalate bine cu apa rece si parlite la flacara un pic daca au tulei.....cu un cutit bine ascutit sau cu o lama noua crestati DOAR pielea un pic asa fel cat sa NU ajungeti la carne....asezonati cu sare si piper pe ambele parti si stropitile cu zeama de portocala....intr-o tava faceti un pat de cartofi si asezati pulpele....tocati marunt ierburile si puneti-le peste pulpe si cartofi....usturoiul taiat in doua pus peste pulpe...apa pana la jumatea cartofilor....la cuptor...180 gr cca 120 de minute...la fiecare 30 de min intoarce-ti pulpele....curcubeu pe cerul gurii.....POFTA BUNA....

miercuri, 29 martie 2017

salata aperitiv cu leurda

....pentru ca este vremea leurdei si eu sunt innebunit dupa ea m-am gandit sa fac o gustare...
    ingrediente :
-o legatura de leurda proaspata
-o jumatate de castravete fabio
-200 ml de smantana
-sare si piper
....spalati bine leurda si o tocati marunt....pe urma o pisati intr-un mojar impreuna cu sare si piper....castravetele spalat si dat prin razuitoarea mare....stors de zeama si amestecat cu pasta de leurda....totul se amesteca cu smantana ...se serveste pe paine prajita....sau alaturi de scrumbie afumata si un paharel de parinca....


luni, 20 martie 2017

clatite cu dulceata

....sa fac ceva dulce , repede si simplu....clatite ....
    ingrediente :
- 3 oua
-100 ml de lapte
-100 ml de apa minerala carbogazoasa
-2 linguri de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
- un praf de sare
-coaja de lamaie sau portocala
-5-6 linguri de faina
....batem ouale cu sarea pana se omogenizeaza....adaugam  zaharul si zaharul vanilat ....amestecam...punem si laptele si coaja de lamaie....batem cu telul ....adaugam si apa minerala si amestecam ....incet , incet adaugam cate o lingura de faina , una cate una pana obtinem o compozitie un pic ingrosata si omogena fara cocoloase.....in rest cum stiti....tigaie incinsa....copt pe o parte si pe cealalta.....la sfarsit umplute cu dulceata de care vreti ....POFTA MARE....

sâmbătă, 18 martie 2017

saramura de peste

.....as putea sa zic ca am fost la pescuit.....si am prins caras , biban , rosioara, regina .....si ce saramura este mai buna decat cea facuta din ,,marunt''....zis si facut....
ingrediente :
-peste proaspat....caras, biban, rosioara si ce a-ti mai prins.....sau cumparat...
-3 ardei kapia
- 6-7 catei de usturoi
-o legatura de usturoi verde
-o legatura de patrunjel proaspat
-suc de rosii facut in casa
-sare gronjoasa
-pasta de ardei iute....o lingurita
.....curatati pestele de mate...atentie cand il taiati pe burta ....ai mei au fost plin de icre.....lasatii cu solzi....
....pusi pe tabla cu sare gronjoasa......cand sunt fripti se curata singuri de solzi si pielita...dupa ce terminati cu pestele puneti si ardei...copti...curatati si taiati marunt....faceti mujdeiul din usturoiul vechi....intr-un castron mare punem 3-4 linguri de pasta de rosii, ardei tocati, pasta de ardei iute, piper....apa calda peste compozitie ....usturoiul proaspat si patrunjelul tocat marunt ...puse in castron....toata aceasra compozitie pusa peste peste ....acoperiti si lasati o ora ....daca mamaliga este gata serviti....o tuica inainte si un vin alb dupa...

duminică, 12 martie 2017

brownie cheesecake

....neaparat ceva dulce pentru ca este week end....ceva cu ciocolata ....
     ingrediernte :
1. pentru crema de branza :
- 250 gr de ricotta
-150 gr de mascarpone
-1 galbenus de ou
-1 plic de zahar vanilat
-2 linguri de zahar pudra
2. pentru brownie :
5 oua + albusul ramas de la crema
-300 gr de ciocolata de menaj
-250 gr de unt
-4-5 linguri de zahar pudra
-100 ml de lapte
-1 plic de praf de copt
-100 gr de nuca pisata
-100 gr de stafide
-5-6 linguri de faina
-un praf de sare
....prima data pregatim crema de branza.....amestecam ingredientele si le mixam....in caz ca vi se pare prea moale adaugam o lingura de faina....dupa aceea o punem la frigider....
...sa pregatim si brownie ....topim untul si ciocolata la bain marie.....lasam la racit....intre timp mixam ouale si albusul impreuna cu zaharul  si praful de sare....adaugam si laptele....cand ciocolata este RACITA adaugam si compozitia de oua....amestecam....adaugam nuca pisata si omogenizam.....dupa aceea adaugam praful de copt si faina....nu toata....cate o lingura, doua....omogenizam....faina se adauga pana obtinem un aluat ca de chec....nici prea moale , nici prea tare....adaugam intr-o tava in care am pus foaie de copt....punem si stafide din loc in loc.....scoatem crema de branza din frigider si cu o lingurita punem in aluat din loc in loc bilute de branza.....la cuptor ....180 gr circa 40 minute....nu ma mai satur....


marți, 7 martie 2017

placinta cu branza de oaie, ceapa si leurda

....daca tot a mijit leurda si avem si niste branza de oaie din aceea veche si grasa de ce sa nu facem o placinta ca sa mearga  vinul ?....ca tot mergem la o onomastica ....sa nu mergem cu mana goala.....
    ingrediente :
- un pachet de foi de placinta
-250 gr de branza de oaie.....puteti folosi la fel de bine de capra.....grasa sa fie..
-2  oua
-100 gr de iaurt de bivolita
-o legatura de leurda
-2 fire de ceapa verde
....framantam branza, o amestecam cu iaurt si un ou....tocam ceapa si leurda marunt si adaugam peste compozzitia de branza....
....desfacem foile de placinta si punem din compozitie ....rulam cam trei foi....si asa pana terminam branza....bagam la cuptor si....intre timp puneti vinul la rece....POFTA MARE....

joi, 2 martie 2017

muffins cu ciocolata

....pentru ca este 1 Marie si trebuie sa o surprind pe Flori cu ceva gustos m-am gandit sa fac niste bunatati cu ciocolata si am gasit o reteta de muffins cu ciocolata....
    ingrediente :
-200 gr de ciocolata de menaj
-125 gr de unt
-3 oua
-100 ml de lapte
-1 plic praf de copt
-200 gr de nuca tocata
-zahar pudra.....in functie de cat de dulce doriti....3-4 linguri
-3-4 linguri de faina
-stafide sau fructe confiate taiate marunt...si/sau bucati de ciocolata alba
....pentru inceput topim ciocolata si untul la bain marie....lasam la racit....intre timp mixam ouale cu zaharul pudra....cand ciocolata s-a racit adaugam mixul de oua si zahar....ATENTIE....nu puneti ouale peste ciocolata calda pt ca se fac omleta....dupa ce mixam ouale si ciocolata adaugam laptele....apoi nuca....faina amestecata cu praful de copt peste ele....mixul trebuie sa fie un pic mai tare decat aluatul de chec....umplem  formele  de mufffins pana la jumate...adaugam stafide sau bucatele de fructe confiate....umplem forme cu crema si bagam la cuptor....sunt bestiale....

miercuri, 1 martie 2017

spanac cu orez... manastiresc

......a inceput postul Pastelui...detoxifiere...pai,  hai sa facem o reteta de la manastire...spanac cu orez....
   ingrediente :
-500 gr de spanac....gasiti in piata , trufanda....
-2 cesti de orez
-ceapa si usturoi verde....cate o legatura
-sare si piper
-ulei
-rosii pasate sau rosii cubulete...
-.....era sa uit ...o cana de vin....alb...pentru bucatar...
...puneti orezul la fiert....pana fierbe orezul spalati spanacul si opariti-l....punetil la scurs...cand s-a scurs si racit tocati-l....tocati si ceapa si usturoiul....intr-o tigaie pune-ti 2-3 linguri de ulein si caliti ceapa si usturoiul...adaugati sin spanacul....caliti-l si pe el cam 5 minute....adsugati orezul....sare si piper....rosiile.....un pahar de apa....fierbe-ti cam 15- 20 de minute...si POFTA BUNA...daca puteti sa il mancati asa este foarte bine....daca nu adaugati un gratar langa el....si cana de vin....

joi, 23 februarie 2017

bomboane din biscuiti si cirese

....imi aduc aminte cu placere de aceste bomboane facute de sora mea cand eram adolescenti...bineinteles ca am adaptat un pic reteta...
     ingrediente pentru bomboane :
500 gr de biscuiti
-200 gr de unt
-350 ml de lapte
-150 gr de nuci
-150 gr de zahar pudra
-esenta de rom
-4 linguri de cacao
-cirese sau visine din lichior
    ingrediente pentru glazura :
-fulgi de nuca de cocos
-pudra de cacao
-ciocolata topita
.....biscuitii si nuca dati prin masina....amestecati cu zaharul si cacaoa...untul topit in laptele cald....un pic de esenta de rom....lasati sa se raceasca si turnat peste amestecul de biscuiti...amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.....apoi faceti guguloaie in mijlocul carora puneti o cireasa sau visina....
.....glazura....tavalite prin cacao sau nuca de cocos....sau ciocolata topita si frisca lichida turnate peste ele (bomboanele puse pe un gratar )...puse la frigider cam o ora....AMINTIRI DIN COPILARIE....

sâmbătă, 18 februarie 2017

fudulii de curcan trase la tigaie

....nu am putut sa ma abtin cand le-am vazut....fudulii de curcan.....trase in tigaie cu usturoi si vin.....alaturi de un piure de spanac si cartofi....si innobilat cu un pahar de ALIGOTE....ce poti sa iti doresti mai mult...creatie divina....
     ingrediente pt preparat fuduliile :
-300-400 gr de fudulii de curcan
-2 legaturi de usturoi verde....tocate marunt
-un pahar de vin alb pt gatit si un pahar de ALIGOTE ....ca sa fie bine , sa nu fie rau....
-2 linguri de ulei
-50 gr de unt
- sare si piper ....din belsug....
    ingrediente pt piure :
3-4 cartofi medii curatati si taiati cubulete
-2 legaturi de baby-spanac....spalate ....
50 gr de unt
-3-4 linguri de smantana
-o leg de ceapa verde
- sare si piper
....in primul rand puneti piure-ul la fiert...apoi incepeti cu paharul de ALIGOTE..,si sa ne ,,apucam'' de fudulii....spalate bine cu apa rece, curatate cu ,,grija'' de pielite si lasate intr-un bol cu apa rece si o lingura de otet cca 10 min....tocam usturoiul marunt si il calim in tigaie in uleiul si untul incinse ....adaugam fuduliile si le calim si pe ele un pic...adaugam vinul si un pahar de apa si le lasam la inabusit cam 15 min cad scade sosul si se ,,sparg'' fuduliile....stingem focul...
...sa pregatim si piure-ul......simplu....blenduim cartofii si spanacul...cu sare si piper....untul si smantana....ceapa calita se adauga si ea....
.....montati farfuria....daca mai apucati....DAI CU CACIULA DUPA CAINI....nu uitati de paharul de ALIGOTE....

miercuri, 15 februarie 2017

rulouri din carne de porc

....am zis sa combin iarna cu primavara si am decis sa fac niste rulouri umplute cu carne tocata si verdeata  de primavara...
    ingrediente :
-cateva bucati de pulpa , taiate si batute ca pentru snitele
-350 gr de carne tocata
-o legatura de ceapa verde
-o legatura de usturoi verde
-( o legatura de leurda....cand o aparea)
-cateva frunze de spanac proaspat
-o legatura de patrunjel
-sare si piper
-cimbru
-o cana de vin alb + un pahar de ALIGOTE
-ulei
.....hai sa pregatim umplutura....incepem cu paharul de ALIGOTE....sa fie rece....asta este pt mine....apoi tocam zarzavatul.....asezonam carnea tocata cu sare , piper si cimbru si apoi amestecam cu vedeata tocata....
...luam cate o bucata de carne batuta ca pt snitele si punem la mijloc amestec de carne si verdeata....roluim ca pe sarma si le fixam cu scobitori de frigarui ca sa nu se desfaca ....le punem intr-o tava....la inceput ca pe friptura cu ulei si apa , sare si piper...usturoi tocat....200 grade cca 1 ora....le scoateti din cand in cand si le mai intoarceti....la a treia intoarcere turnati cana de vin....le lasati pana scade sosul si se rumenesc....sevitile alaturi de un piure ....poate fi de spanac....de mazare....de care va place...BON APETIT.....

duminică, 29 ianuarie 2017

trandafiri cu nuca

.....astazi am ales sa facem o reteta de cozonacei cu nuca si stafide pregatita de specialista casei in cozonaci Flori....
   ingrediente :
-500 gr de faina
-20 gr de drojdie proaspata
-2 oua
50 gr de margarina
-150 gr de lapte caldut
-100 gr de unt
-100 gr de zahar + 2 lg de zahar
-1 zahar vanilat
-coaja de portocala  si lamaie
-200 gr de nuca
-100 gr de stafide aurii
....in laptele caldut dizolvam drojdia si 2 lg de zahar....aceasta este maiaua si o lasam la dospit la caldura cam 20-25 de minute.....
....intr-un lighean cernem faina....cand maiaua este dospita o turnam peste faina impreuna cu margarina moale , ouale si coaja de lamaie si amestecati pana se obtine un aluat moale si foarte pufos.....il acoperim cu un prosop si il lasam la caldura ca sa creasca....
...intre timp frecam untul si zaharul si zaharul vanilat....
-aluatul dospit il mai framantam un pic si il intindem  in forma dreptunghiulara pe masa ....il ungem cu untul....il impaturim....il ungem iar...si asa cat se poate.....il lasam pe masa la caldura cam 20 de minute....
...se presara masa cu faina si se intinde aluatul cat de subtire se poate....se taie dreptunghiular , se unge cu unt , se presara nuca pisata pe toata suprafata si opoi se pune si stafide....se roluieste..asa se procedeaza pana se termina aluatul....cand terminam de roluit se taie bucati cam de grosimea unui deget....se unge tava cu unt...se aseaza feliile si se baga la cuptorul incins la 200 de gr ....cand sunt gata...POFTA BUNA....

joi, 26 ianuarie 2017

portokalopita

.....sa facem o prajitura greceasca cu iaurt si portocale un pic reinterpretata....
     ingrediente :
1. pt prajitura :
-1 pachet de foi de placinta- 400 gr
-5 oua
-400 gr de iaurt....nu vom folosi din cel grecesc ci unul pur romanesc ....de bivolita ...foarte gras si gustos...
-100 gr de unt
-100 ml de ulei
-un praf de sare
-5 linguri de zahar
- 2 pliculete de praf de copt
-coaja de portocala rasa
-zeama de la o portocala
-100 gr de stafide aurii
.....desfacem foile de placinta  si le rupem bucati.....le bagam cam 10 min la cuptor sa se usuce si le scoatem...duapa aceea pur si simplu le  zdobim cu mana cat sa se rupa bucatele mici....
...sa ne apucam de crema.....lusm iaurtul si punem in el praful de copt ca sa ,,lucreze''....intre timp batem spuma ouale impreuna cu un praf de sare....adaugam zaharul si untul topit si mixam  ca sa se omogenizeze....adaugam si uleiul si amestecam in continuare....adaugam si zeama si coaja de portocala urmate de iaurt....mixam pana devine o crema omogenizata....adaugam si stafidele si foile zdrobite amestecand incet cu o spatula......luam o tava si o ungem cu unt apoi turnam compozitia....bagam la cuptorul incins la 180 gr pt 45 de minute....
2. pt sirop ;
- 150 gr de zahar
-o cana de apa
-coaja de prtocala rasa
-zeam de la trei portocale
....pana se raceste prajitura hai sa facem siropul....punem la fiert zaharul si apa si fierbem pana siropul inepe sa se ingroase....apoi adaugam zeama si coaja de portocala si mai fierbem cam 15 minute....lasam sa se raceasca si insiropam prajitura.......POFTA BUNA ....

luni, 23 ianuarie 2017

supa crema de praz

...dupa cum v-ati dat seama sunt un fan supa-crema.....deci o sa facem si una de praz....
     ingrediente :
-5 fire de praz....ROMANESC.....din acela subtire.....ca pe deget.....
-5-6 cartofi mari
-3-4 catei de usturoi
-un morcov
-2 linguri de unt
-100 gr de smantana
-1 pahar de lapte
-sare si piper
-o foaie  de dafin, un praf de salvie si busuioc
....deci....incepem cu un pahar de vin....din productie proprie ....nea Vasile....Tancabesti......taiem partea alba de la praz si impreuna cu cartofii curatati si morcovul taiati  le punem la fiert....cu sare.....cand sau fiert scurgem de zeama si lasam deoaparte vand grija sa pastram zeama in care i-am fiert...
.....partea verde de la praz taiate fideluta si usturoiul tocat marunt le calim in unt....sare si piper....dafinul, salvia si busuiocul....punem legumele fierte....calim un pic si apoi turnam supa ramasa....fierbem cam 10 min.....oprim focul si separam legumele de supa..blenduim legumele si adaugam laptele pt a mixa mai bine compozitia ...adaugam smantana si omogenizam....potrivim de sare si piper....
.....ingrediente pt servit :
-bagheta cu ceapa
-ulei de masline
-busuioc si patrunjel proaspat
-sare si piper
-parmezan ras....
.....pregatim painea prajita.....taiem bagheta felii.....o punem intr-o tava si turnam ulei de masline in ploaie peste ele.....sare si piper......busuiocul si patrunjelul tocat deasupra....bagam la cuptor.....intre timp incalzim supa si punem intr-un castronel....parmezan ras deasupra...painea prajita.....hmmmmm .....nebunie.....POFTA MARE.....

vineri, 20 ianuarie 2017

prajitura ,,umeda'' cu fructe

....imi era ca de obicei pofta de ceva dulce si nu stiam ce sa mai fac...ma uit in fructiera si vad mere, pere si niste mango....in frigider am ce-mi trebuie...deci prajitura cu fructe....
    ingrediente :
-200 gr de unt
-3 oua
-200 gr de faina
-100 gr de iaurt sau smantana
-150 gr de lapte
-5 linguri de zahar
-1 plic de zahar vanilat
-2 plicuri de praf de copt
- 100 gr de stafide
- fructe
....mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat...adaugam si ouale....mixam ...punem si smantana....apoi si laptele.....omogenizam....adaugam faina si praful de copt in ploaie si amestecam....trebuie sa obtinem o compozitie ca de chec....intr-o tava de 20-30 punem hartie de copt si apoi turnam compozitia....punem stafidele in compozitie pe toata suprafata....
...ne ocupam acum de fructe....curatate si taiate felii....asezam in compozitia din tava feliile de fructe una in spatele celeilalte pana umplem tava....bagam la cuptor....50 min -180 gr.....o testam cu scobitoarea....cand este aproape coapta dam cuptorul 5 min la 200 gr sa o rumenim un pic.....o scoatem din cuptor si o acoperim cu un prosop....caand s-a racit bine o pudram ....am facut o gramada de prajituri dar asta m-a cucerit definitiv....POFTA BUNA.....