duminică, 19 iunie 2016

dulceata si sirop de visine

....pai daca am fost la,, mosie'' la socrii mei unde s-au copt visinii , si daca tot am cules doua galetii nu trebuie sa le valorificam ?....deci dulceata, sirop, visinata si....o sa facem si o prajitura....
ingrediente :
-visine ..2 kg
-zahar 1,5 kg
-apa 250 ml
...visinele spalate, cu samburii scosi...ca de obicei zaharul cu apa puse la fiert si ....fierte pana se leaga siropul...visinele adaugate si fierte ...pane se inmoaie ....fierbem....scoatem siropul....sa ramana un pic de zeama ...main fierbem cca 10 minute sa mai scada....borcane sterilizate....si gata....



marți, 14 iunie 2016

dulceata si sirop de zmeura

....intorcandu-ma de la munte am gasit pe marginea drumului o batranica care avea un cosulet cu zmeura....tentant...si le-am cumparat....pai nu fac si eu o dulceata si un sirop din zmeura ?...bineinteles ca da...
ingrediente : 
- cele 2 kg de zmeura pe care le-am cumparat
-2 kg de zahar
-zeama de la o lamaie si jumatete
- o cana de apa
...la treaba....zaharul pus in oala cu apa si zeama de lamaie si...pe foc cu ele...se fierbe pana se leaga siropul...zmeura spalata si curatata se adauga in siropul facut si se tine pe foc pana se fierbe zi zmeura...daca este coapta bine se va sparge la fiert...nu va speriati....borcanele pregatite...strecuram printr-o sita mare si ce ramane in sita mai tinem cca 15 la foc mic... punem in borcanele....restul ?....un sirop nemaipomenit...

duminică, 12 iunie 2016

dulceata de cirese....si sirop de cirese

...daca este sezonul cireselor , sa facem si noi o dulceata si un sirop de cirese.....
ingrediente :
-cirese , curatete de codite si cu samburi scosi.....1,5 kg
-zahar 1 kg... in functie de cat de coapte sunt ciresele
-zeama de la o lamaie
.....sa incepem....acum depinde de cantitatea de cirese curate aveti....la mine a fost vorba de 4 kg ....eu v-am dat proportia pt 1 kg...deci peste ciresele curatate am  [us 1\2 kg se zahar si le-am lasat la frigider cam 2-3 ore ...intr-e timp am pus 41 kg de zahar in opala si 150 ml de apa la fiert...cand incepe sa fiarba si se leaga siropul adaugam ciresele si zeama de lamaie....fierbem atat cat fierb ciresele si incepe sa scada siropul....in rest procedura obisnuita...borcane sterilizate,  dulceata in ele, capace puse si borcane intoarse....nebunieeee,,,,ce ramane , un sirop nemaipomenit...

miercuri, 8 iunie 2016

caisata

...daca a inceput vara si au aparut fructrle de sezon sa facem o caisata....ca sa avem ,,stimulent" pentru alte delicatese...
ingrediente :
-caise coapte 1,5 kg
-zahar 1 kg
-alcool rafinat 90 gr-1 kg
....spalam caisele bine , le scoatem samburii si le taiem in sferturi. Le punem intr-o damigeana ....a mea are 5 l...exact cat trebuie...punem zaharul peste......lasam   2-3 zile sa se topeasca  zaharul...s-a facut siropul...punem alcoolul si lasam cam 8-10 zile sa se ,,primeneasca''....apoi adaugam niste vodca de 40 gr...cat sa-i scadem gradele si sa o aducem la taria pe care o vrem...o sa va placa la nebunie....

marți, 7 iunie 2016

dulceata de nuci verzi

...pentru nucile sunt ca si marime  exact cat sa putem face dulceata sa ne apucam de treaba.
ingrediente :
-nuci verzi de marimea unei mingi de ping-pong -cate reusiti sa culegeti
-zahar in functie de cantitatea de nuci curatate
-lamai
.....folosin niste manusi de cauciuc ne apucam sa curatam nucile de coaja....cu un cutitas de decojim atat cat sa ramana cat mai putin parte verde....dupa ce le curatam le cantarim....eu am strans 1,3 kg... le punem intr-un vas cu apa rece si punem zeama de la o lamaie ...le punem la frigider timp de 12 ore....mai schimbam apa de 2-3 ori....
....la aceasta cantitate am folosit 1 kg de zahar si zeama de la 2 lamai...deci zaharul si o cana de apa...punem la fiert ...se topeste zaharul, adaigam zeama de lamaie si fierbem pana incepe sa se lege siropul ... adaugam nucile care in prealabil au fost puse pe un prosop ca sa fie cat mai uscate....fierbem pana incepe sa scada zeama si nucile sunt fierte....este o delicatesa si este tocmai buna pt a servi alaturi de un pahar de apa rece musafirii ....

marți, 31 mai 2016

dulceata de cirese amare

....este una din preferatele mele....
ingrediente :
-cirese negre amare 1 kg-fara samburi
-zahar 1 kg
-zeama de la o lamaie
....punem zaharul peste cirese si amestecam usor, ca sa nu distrugem ciresele....lasam peste noapte ca sa se lase zeama....punem la fiert....cand au inceput sa fiarba luam spuma cu o spumiera....adaugam zeama de lamaie...fierbem pana se inmoaie ciresele si scade zeama ...la foc potrivit...
  Borcanele se spala si se usuca in cuptor....dulceata se toarne fierbinte in borcanele , se pun capacele si se tin rasturnate cateva minute....una din delicatesele primaverii....

duminică, 22 mai 2016

socata

....este primavara..,a inflorit socul.....hai sa facem o socata...
ingrediente :
-flori de soc....se pun cam 3 flori de soc la 1 kg de apa....deci la un borcan de 5 l cam 15 flori de soc
-2 lamai
-zahar....1/2 kg
-drojdie proaspata cca 10 gr
...se pun florile in borcan si se toarna zaharul peste ele....se pun apoi si lamaile taiate felii....se adauga drojdia si se umple borcanul cam 3/4 cu apa....se lasa la fermentat....cam 2-3 zile ....p;ana devine acidulata...se strecoara si se baga la frigider ....NU ARE CUM SA NU VA PLACA....