vineri, 5 februarie 2016

salata de cartofi cu peste afumat

...ca sa mearga tuica de la socrul meu am sa fac o salata de cartofi  cu peste afumat si masline....

ingrediente :
-500 de grame de cartofi
-2 bucati de batog de macrou afumat
-masline 150 de grame
- o legatura de ceapa verde
- 7-8 ridichi
-sare si piper
 - maioneza ...dupa gustul fiecaruia...
- 2 oua fierte
...se fierb cartofii.... cu sare....o tuica, doua...cand sau racit se curata si se taie bucati, nici prea mari, nici prea mici...se macina niste piper deasupra....se pune pestele afumat rupt in bucatele mici...se amesteca ...ceapa tocata ...maslinele si ridichile taiate felii subtiri....ouale fierte si taiate felii....la sfarsit maioneza...optional putina zeama de lamaie....incercati.....O SA VA PLACA....

joi, 4 februarie 2016

galusti cu marmelada de caise

....veni si vremea desertului....galusti cu marmelada de caise....
ingrediente :
- un kg de cartofi
- 200 de gr de marmelada
-o esenta de rom
-400 de gr de faina
-ulei
-zahar
-sare
-scortisoara
-300 de gr de pesmet
- 2 oua
-zahar
...se pun cartofii la fiert ..cand sau fiert se lasa la racit , se curata de coaja si se dau prin masina de tocat,,.se amesteca cu faina, ouale , esenta si un praf de sare...se framanta pana nu se mai lipeste de degete....intre timp  se pune la fiert intr-o oala apa cu putin ulei...intr- o tigaie se pune pesmetul si un pic de scortisoara la incins cu un pic de ulei...cand amestecul a inceput sa isi culoarea se i-a dupa foc si se lasa la racit....se formeaza guguloaie din aluatul de cartofi in care se pune o lingurita de marmelada...se rotunje-te ca o bila...se pun la fiert cca 10 min in apa clocotita dupa care se scot si se tavalesc in pesmet...la sfarsit se mai tavalesc o data prin zahar tos...pofta buna la desert....

ghiveci de legume

....dupa cum v-am spus mai devreme am fost la socrii  mei la Hagiesti....aprovizionare....si vom gati un ghiveci de legume....

ingrediente : 
- o vanata
-un dovlecel
- doi cartofi
-doi ardei grasi ,, rosu si galben
-o felie de telina
- o albitura
-doua legaturi de ceapa verde
- o legatura de usturoi verde
- doi morcovi
-un ardei iute rosu
-sare si piper
-ulei de masline
- legatura de patrunjel
-rosii pasate
...neaparat o visinata mica inainte....se toaca ceapa, usturoiul si ardeiul iute marunt si se calesc intr-o cratita cu un pic de ulei...intre timp se taie  in bucati restul de legume si se pun peste zarzavatul calit ...se pun rosiile pasate si se acopera cu apa...se lasa la fiert cam 30 de minute..se asezoneaza cu sare si piper ....se pune intr-o tava , se pune patrunjelul tocat deasupra si se baga la cuptor ca sa scada...o nebunie de gusturi si culori...

...la tara , la hagiesti , ialomita..

.....am dat o fuga pana la socrii mei la casa lor din comuna Hagiesti, judetul Ialomita...la tara cum spunem noi romanii...o frumusete romaneasca....sa ii vad si binenteles sa mai aprovizionez camara cu bunatati...de prin curte, de prin camara....cu legumele pe care le-am luat voi face un ghiveci de o sa lingeti pe buze..si binenteles ca pe langa legume si fructe au fost si cateva bunatati si din beciul socrului meu...tuiculita de caise si corcoduse, visinata..un vinisor alb nemaipomenit si in sticlutele alea mici medicament...bitter facut din plante...genocid...


marți, 2 februarie 2016

muschi de vitel innabusit la cuptor

...si pentru ca vorbim de un vin rosu....CADARCA...vorbim de vitel..
ingrediente :
-muschi de vitel....1,5 kg
-rozmarin verde
-cimbru verde
-un morcov
-o felie de telina
-un pastarnac
-3 fire de ceapa verfe
-2 fire de usturoi verde
-sare si piper
- 2 frunze dafin
-ulei de masline
-neaparat 2 pahare de vin ALB.. CE CREDETI ? MUSTOASA...
....se toaca toate legumele marunt ....se pun peste carne ...cu vin, cu apa si se pun la frigider pt o noapte...a doua zi se scoate si se baga la cuptor....intre timp se pregateste garnitura...un piure de cartofi cu smantana si ceapa verde calita....dupa ce sau fiert cartofii ( cam 3-4 buc) se calesc 3 fire de ceapa verde ....se face piure-ul..la care se adauga smantana..dupa gust, untul si ceapa prajita....se monteaza
farfuria....POFTA BUNA.....

saramura de crap

...pai daca este MUSTOASA DE MADERAT...este saramura de crap....am fost in piata la Obor, in hala, in pescarie si am luat un ciortan ...aproape 2 kg..prajit?..saramura?....SARAMURA....

INGREDIENTE :

ciortanul acela de cca 2 kg
- o leg de usturoi verde
- doi ardei kapia (rosu si galben )
- doua rosii
- un ardei iute rosu
- sare si piper
- 2 frunze dafin
- o legatura de patrunjel tocat marunt
- ulei de masline
- o lamaie
....binenteles ca am desfacut sticla de vin si am gustat ....am curatat pestele si l-
am pus pe gratar...cu sare ...pe alt gratar am pus legumele...ardei, rosii, usturoi verde, ardei iute, ....dupa ce sau copt legumele le curatam si le taiem ...TEORETIC CUM AM VRUT...PRACTIC CUM MI-AU IESIT...le punem intr-un castron....cu apa fiarta inainte, ulei si o lamaie stoarsa....punem pestele intr-un castron  dupa care turnam compozitia peste el....
..o nebunie...flori este innebunita....saliveaza ....dupa saramura ?....dupa  MUSTOASA ?...

....prieteni vechi ...prieteni noi

....si dupa cum v-am spus in deschidere voi gati cu prietenii...asa ca azi voi gati cu prieteni buni din Minis, zona viticola a Aradului...doua din vinurile deosebite ale cramei ..CADARCA si MUSTOASA DE MADERAT...asa ca m-am gandit la o saramura de crap pentru MUSTOASA ...si pentru CADARCA ...un muschiulet de vitel inabusit la cuptor cu un piure  alaturi..