....este 1 Martie...incepe primavara....este martisorul....flori pentru Florentina mea si pentru toate prietenele mele...o primavara frumoasa...
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
marți, 1 martie 2016
duminică, 28 februarie 2016
dovleac copt si placinta cu dovleac
...m-am impiedicat de dovleacul asta pe balcon...daca nu ma apuc de el se strica... o felie de dovleac copt cu zahar si scortisoara si placinta de dovleac cu nuca si scortisoara...erau preferatele bunicii mele...o iubeam la nebunie...la treaba..
ingrediente :
-un dovleac (am folosit cam 2,5 kg pt placinta)
-foi de placinta
-200 gr nuca macinate
- 200 gr de zahar
-un plic de zahar vanilat
-o lingura de scortisoara
-ulei pt uns
....pana ne apucam de placinta propriu-zisa taiem o felie generoasa din dovleac , o presaram cu nitel zahar si scortisoara si o punem intr-o tava si bagam in cuptorul incins...tinem in cuptor pana se inmoaie si isi schimba culoarea...
...restul de dovleac curatat si dat prin razatoare...pus in tigaie, calit cu zaharul si scortisoara si zaharul vanilat...lasam la racit....
....punem intr-o tava unsa cu putin ulei patru din foile de placinta....punem un strat de dovleac...mai punem paru foi de placinta , inca un strat de dovleac si peste el nuca macinata....punem testul de foi deasupra si bagam la cuptor...circa 15 minute pana incepe sa se rumeneasca..scoatem din cuptor si stropim cu un pic de apa rece dupa care acoperim cu un prosop...cand s-a racit pudram cu zahar pudra, taiem si ....POFTA BUNA...alaturi de un pahar de vin....
ingrediente :
-un dovleac (am folosit cam 2,5 kg pt placinta)
-foi de placinta
-200 gr nuca macinate
- 200 gr de zahar
-un plic de zahar vanilat
-o lingura de scortisoara
-ulei pt uns
....pana ne apucam de placinta propriu-zisa taiem o felie generoasa din dovleac , o presaram cu nitel zahar si scortisoara si o punem intr-o tava si bagam in cuptorul incins...tinem in cuptor pana se inmoaie si isi schimba culoarea...
...restul de dovleac curatat si dat prin razatoare...pus in tigaie, calit cu zaharul si scortisoara si zaharul vanilat...lasam la racit....
....punem intr-o tava unsa cu putin ulei patru din foile de placinta....punem un strat de dovleac...mai punem paru foi de placinta , inca un strat de dovleac si peste el nuca macinata....punem testul de foi deasupra si bagam la cuptor...circa 15 minute pana incepe sa se rumeneasca..scoatem din cuptor si stropim cu un pic de apa rece dupa care acoperim cu un prosop...cand s-a racit pudram cu zahar pudra, taiem si ....POFTA BUNA...alaturi de un pahar de vin....
varza calita cu ciolan afumat
... pt ca mai aveam o varza in butoi si o jumatate din ciolanul afumat ramas de la fasole ce sa fac cu ele ?...varza calita cu ciolan...la treaba...stati un pic ...inainte sa ne apucam de varza asigurativa ca aveti langa voi o tuica buna...nu merge altfel...
ingrediente :
-acea varza ramasa...tocata marunt..
-ciolanul ramas de la fasole taiat grosolan
-cimbru verde
-cubulete de rosii
-piper
-ulei
-ceapa verde
-o foaie de dafin
-marar proaspat
o tigaie mare, incapatoare
....o tuica mica...punem in tigaie cu un pic de ulei ceapa tocata, piperul , foaia de dafin si cimbrul tocat marunt..calim frumos pana se inmoaie ceapa...adaugam varza tocata...lasam pana se lasa zeama in tigaie si adaugam rosiile cubulete...lasam la fiert...eventual mai punem un pahar de zeama de varza... si bucatile de ciolan..cand s-a fiert lasam sa scada si adaugam marar tocat....lasam pana se rumeneste frumos...ceapa rosie sau ardei iute. mamaliga ...ce vreti voi ?
ingrediente :
-acea varza ramasa...tocata marunt..
-ciolanul ramas de la fasole taiat grosolan
-cimbru verde
-cubulete de rosii
-piper
-ulei
-ceapa verde
-o foaie de dafin
-marar proaspat
o tigaie mare, incapatoare
....o tuica mica...punem in tigaie cu un pic de ulei ceapa tocata, piperul , foaia de dafin si cimbrul tocat marunt..calim frumos pana se inmoaie ceapa...adaugam varza tocata...lasam pana se lasa zeama in tigaie si adaugam rosiile cubulete...lasam la fiert...eventual mai punem un pahar de zeama de varza... si bucatile de ciolan..cand s-a fiert lasam sa scada si adaugam marar tocat....lasam pana se rumeneste frumos...ceapa rosie sau ardei iute. mamaliga ...ce vreti voi ?
vineri, 26 februarie 2016
pate de ficat cu mar copt si mascarpone
....am gasit o reteta interesanta pe care am decis sa o incerc...
-ingrediente :
-1 kg de ficat de pui
-1,5 l de lapte
-3 mere
-150 gr de mascarpone
- 50 gr unt
-2 leg de ceapa verde
-2 fire de usturoi verde
-25 ml de brandy
-sare si piper
-un ardei iute rosu
-25 gr de unt
...punem ficatei la oparit in apa fiarta ...spumam si lasam cca 10 min...scurgem de apa si punem la fiert in lapte...asezonam cu sare...intre timp tocam ceapa , usturoiul si ardeiul iute marunt si le calim in unt...punem la cuptor merele la copt...scoatem ficatei si ii dam prin blender..adaugam un pic din laptele ramas de la fiert in ceea ce am calit. si punem totul int-un castron .. amestecam cu mixer-ul...punem si merele coapte ...asezonam cu piper si sare dupa gust...punem si brandy-ul...mixam iar pana obtinem o pasta fina...si binenteles buna la gust........puteti servi pe felii de paine cu ceapa si dulceata de afine sau...mai romanesta cu ridichi, ceapa , rosii si ardei gras...neaparat langa un paharel de tuica sau palinca...
-ingrediente :
-1 kg de ficat de pui
-1,5 l de lapte
-3 mere
-150 gr de mascarpone
- 50 gr unt
-2 leg de ceapa verde
-2 fire de usturoi verde
-25 ml de brandy
-sare si piper
-un ardei iute rosu
-25 gr de unt
...punem ficatei la oparit in apa fiarta ...spumam si lasam cca 10 min...scurgem de apa si punem la fiert in lapte...asezonam cu sare...intre timp tocam ceapa , usturoiul si ardeiul iute marunt si le calim in unt...punem la cuptor merele la copt...scoatem ficatei si ii dam prin blender..adaugam un pic din laptele ramas de la fiert in ceea ce am calit. si punem totul int-un castron .. amestecam cu mixer-ul...punem si merele coapte ...asezonam cu piper si sare dupa gust...punem si brandy-ul...mixam iar pana obtinem o pasta fina...si binenteles buna la gust........puteti servi pe felii de paine cu ceapa si dulceata de afine sau...mai romanesta cu ridichi, ceapa , rosii si ardei gras...neaparat langa un paharel de tuica sau palinca...
ciorba de fasole cu ciolan afumat
...pai nu mai mancam romaneste ?...ce vreti mai mult decat ciorba romanului ?
ingrediente :
-un ciolan de porc afumat....fiert si taiat bucati mari
-2 cani de fasole ...noua mi-a zis ardeleanca la piata....fiarta pana incepe sa se zdrobeasca...
-2 leg de ceapa verde
-un pastarnac
-telina dupa gust
-un morcov mare
-un ardei gras rosu
-sare, piper si ulei
-o leg de patrunjel
-rosii pasate
- o cana de zeama de varza
....la treaba ...dupa ce s-au fiert fasolea si ciolanul ne apucam de ciorba propriu-zisa..legumele tocate marunt....calite in putin ulei ...adaugam apa in oala si rosiile pasate...fasolea fiarta...asezonam cu sare si piper....cand s-au fiert legumele punem si bucatile de ciolan....si binenteles zeama de varza...mai fierbem cca 20 de minute dupa care adaugam patrunjel tocat din belsug....cu o ceapa rosie sparta sau cu salata de varza acra cu ulei si boia deasupra...INCERCATI....
ingrediente :
-un ciolan de porc afumat....fiert si taiat bucati mari
-2 cani de fasole ...noua mi-a zis ardeleanca la piata....fiarta pana incepe sa se zdrobeasca...
-2 leg de ceapa verde
-un pastarnac
-telina dupa gust
-un morcov mare
-un ardei gras rosu
-sare, piper si ulei
-o leg de patrunjel
-rosii pasate
- o cana de zeama de varza
....la treaba ...dupa ce s-au fiert fasolea si ciolanul ne apucam de ciorba propriu-zisa..legumele tocate marunt....calite in putin ulei ...adaugam apa in oala si rosiile pasate...fasolea fiarta...asezonam cu sare si piper....cand s-au fiert legumele punem si bucatile de ciolan....si binenteles zeama de varza...mai fierbem cca 20 de minute dupa care adaugam patrunjel tocat din belsug....cu o ceapa rosie sparta sau cu salata de varza acra cu ulei si boia deasupra...INCERCATI....
joi, 25 februarie 2016
tort cu crema ciocolata cu menta, zmeura si ciocolata alba
....intotdeauna ne plac dulciurile asa ca pregatim ceva bun , racoritor...
ingrediente :
-pt blat ( diametru de 24 cm ) :
-200 gr de biscuiti pisati
-100 gr de nuca pisata
-100 gr de unt
-100 gr de ciocolata cu menta ( tablete din acelea mici )
-2 linguri de zahar pudra
- 100 ml lapte
...pregatim acum ca sa aiba timp sa stea la frigider...punem la topit ciocalata , untul si laptele ...cand sunt omogenizate punem si zaharul care se va topi repede....lasam la racit...turnam peste biscuitii amestecati cu nuca pisata....puneti compozitia in forma de tort cu perete detasabil si bagati la rece pana se intareste...
-pt crema nr 1 ( atentie se pregateste cind blatul s-a intarit ) :
-250 gr frisca lichida
-150 gr de ciocolata cu menta
-100 gr de mascarpone
-10 gr de gelatina
-20 ml de esenta de brandy sau 2 linguri de brandy
....topim ciocolata si frisca lihida si o lasam un pic la racit..cand s-a racit mixam pana se umfla si adaugam esenta si mascarpone....mixam in continuare ...adica amestecam nu mixam ca dj-eii..adaugam gelatina desfacuta in prealabil..in 50 ml de apa....mai amestecam un pic....turnam peste blat si bagam din nou la frigider...
- pt crema nr 2 :
- 300 gr zmeura
-200 ml frisca lichida
-15 gr gelatina
-2 linguri zahar pudra
...blenduim zmeura cu zaharul...batem frisca pana se intareste si amestecam cu spuma de zmeura....adaugam peste gelatina desfacuta in 70 ml de apa....mai mixam un pic si adaugam peste primul strat al tortului...bagam la frigider din nou...
-pt crema nr 3 :
-150 gr ciocolata alba
-200 gr de frisca lichida
-100 gr mascarpone
-2 linguri de zahar pudra
-25 ml de esenta de migdale
-10 gr de gelatina
....ca la prima crema...topit ciocolata cu frisca lichida si cu zaharul pudra ...racit...mixat cu mascarpone si esenta..la sfarsit gelatina pregatita...amestecat din nou...se aseaza peste al doilea strat al tortului si se baga la frigider ....lasati peste noapte...se orneaza cu ce va place : fulgi de ciocolata neagra , zmeura proaspata.....alaturi de un spumant dulce .....
ingrediente :
-pt blat ( diametru de 24 cm ) :
-200 gr de biscuiti pisati
-100 gr de nuca pisata
-100 gr de unt
-100 gr de ciocolata cu menta ( tablete din acelea mici )
-2 linguri de zahar pudra
- 100 ml lapte
...pregatim acum ca sa aiba timp sa stea la frigider...punem la topit ciocalata , untul si laptele ...cand sunt omogenizate punem si zaharul care se va topi repede....lasam la racit...turnam peste biscuitii amestecati cu nuca pisata....puneti compozitia in forma de tort cu perete detasabil si bagati la rece pana se intareste...
-pt crema nr 1 ( atentie se pregateste cind blatul s-a intarit ) :
-250 gr frisca lichida
-150 gr de ciocolata cu menta
-100 gr de mascarpone
-10 gr de gelatina
-20 ml de esenta de brandy sau 2 linguri de brandy
....topim ciocolata si frisca lihida si o lasam un pic la racit..cand s-a racit mixam pana se umfla si adaugam esenta si mascarpone....mixam in continuare ...adica amestecam nu mixam ca dj-eii..adaugam gelatina desfacuta in prealabil..in 50 ml de apa....mai amestecam un pic....turnam peste blat si bagam din nou la frigider...
- pt crema nr 2 :
- 300 gr zmeura
-200 ml frisca lichida
-15 gr gelatina
-2 linguri zahar pudra
...blenduim zmeura cu zaharul...batem frisca pana se intareste si amestecam cu spuma de zmeura....adaugam peste gelatina desfacuta in 70 ml de apa....mai mixam un pic si adaugam peste primul strat al tortului...bagam la frigider din nou...
-pt crema nr 3 :
-150 gr ciocolata alba
-200 gr de frisca lichida
-100 gr mascarpone
-2 linguri de zahar pudra
-25 ml de esenta de migdale
-10 gr de gelatina
....ca la prima crema...topit ciocolata cu frisca lichida si cu zaharul pudra ...racit...mixat cu mascarpone si esenta..la sfarsit gelatina pregatita...amestecat din nou...se aseaza peste al doilea strat al tortului si se baga la frigider ....lasati peste noapte...se orneaza cu ce va place : fulgi de ciocolata neagra , zmeura proaspata.....alaturi de un spumant dulce .....
miercuri, 24 februarie 2016
placinta cu carne, ciuperci si leurda
...m-am gandit sa combin iarna care este pe trecute cu primavara timpurie..si a iesit ceva deosebit..
ingrediente :
- pt foaie :
- am folosit reteta de la placinta cu branza si spanac....
-pt umplutura :
-carne tocata cca 400 gr
-ciuperci proaspete (sau conservate ) cca 400 gr
-2 oua
-ceapa verde 2 leg
-patrunjel proaspat o leg
-leurda proaspata cam trei legaturici
-sare si piper la greu ca asa este buna...
...la treaba ..ciupercile fierte si racite, tocate marunt...carnea amestecata cu sare si piper dupa gustul fiecaruia....ouale....
patrunjelul si leurda tocate marunt, marunt...se amesteca si apoi se adauga si ciupercile....amestecati...pregatim o tigaie cu putin ulei ....incinsa..calim totul...se simte aroma pana la vecina de deasupra...imi bate in teava....sunt convins ca pofteste...este si pt ea o bucata...este prietena noastra...
pt uns :
-2 oua batute
-seminte de chimen sau de mac
....luam cate o bucata din cele patru in care am impartit aluatul ...care intre timp a crescut..o intindem pe masa de lucru cu facaletul, cat mai subtire...punem din compozitie si roluim....o incovoiem in forma de potcoava si o punem in tava cu hartie...unsa cu ou si presarata cu seminte de chimen sau mac ....procedati la fel cu restul de aluat....dati la cuptor...pana se rumeneste deasupra...merge cu bere rece ...romaneasca...
ingrediente :
- pt foaie :
- am folosit reteta de la placinta cu branza si spanac....
-pt umplutura :
-carne tocata cca 400 gr
-ciuperci proaspete (sau conservate ) cca 400 gr
-2 oua
-ceapa verde 2 leg
-patrunjel proaspat o leg
-leurda proaspata cam trei legaturici
-sare si piper la greu ca asa este buna...
...la treaba ..ciupercile fierte si racite, tocate marunt...carnea amestecata cu sare si piper dupa gustul fiecaruia....ouale....
pt uns :
-2 oua batute
-seminte de chimen sau de mac
....luam cate o bucata din cele patru in care am impartit aluatul ...care intre timp a crescut..o intindem pe masa de lucru cu facaletul, cat mai subtire...punem din compozitie si roluim....o incovoiem in forma de potcoava si o punem in tava cu hartie...unsa cu ou si presarata cu seminte de chimen sau mac ....procedati la fel cu restul de aluat....dati la cuptor...pana se rumeneste deasupra...merge cu bere rece ...romaneasca...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)