joi, 3 martie 2016

orez cu lapte si prune uscate

...inca o reteta de la bunica mea....
 ingrediente sos de prune :
-300-400 gr de prune uscate...de preferabil fara samburi.
-un varf de cutit de scortisoara
-3-4 linguri de zahar
-un pahar de bere
-coaja de la o lamaie rasa
....le pregatim ..punem intr-o craticioara ingredientele si fierbem la foc mic pana scade si se formeaza un sirop  gros...
 ingrediente orez cu lapte :
- 1 l de lapte
- 150 gr de orez spalat in apa rece
-4-5 linguri de zahar
-o pastaie de vanilie
-un praf de sare
....fierbem orezul in lapte...cu praful de sare....pana se inmoaie bobul....adaugam si zaharul...si pastaia de vanilie....cand s-a fiert si a scazut punem in castronele si adaugan din compozitia de prune ....

hamsii prajite cu mujdei de usturoi

....daca am inceput cu peste sa continuam cu peste....
ingrediente ( pt 2 persoane ) :
-500 gr de hamsii proaspate
-faina si malai
-sare si ulei
-scobitori
....spalam si curatam pestele in apa rece...il asezonam cu sare dupa gustul fiecaruia...il insiram pe scobitoare ....csm 5-6 buc....il dam prin faina si malai si il prajim in ulei incins.....facem mujdei si mamaliga si...pofta buna....

scrumbie de dunare cu verdeturi la cuptor

...este vremea scrumbiei de Dunare.... facem si noi...mi s-a parut interesanta reteta cu ,,ierburi'' la cuptor...zis si facut...neaparat un vin alb langa ele...
ingrediente :
-2 buc de scrumbie de Dunare...frumoase...cam 250-300 gr buc
-o leg de ceapa verde
-2 fire de usturoi verde
-o leg mica de leurda
- rozmarin proaspat
-menta proaspata
-patrunjel proaspat
-ulei de masine
-sare si piper
-o lamaie
-o portocala
-un pahar de vin alb
...pregatim verdeturile...tocate marunt, marunt...amestecate cu sare si piper, ulei si vin , lamaie si portocala,...
...scrumbiile curatate si spalate....se umplu cu amestecul facut mai devreme...se invelesc in folie alimentara si se pun intr-o tava cu gratar...se baga la cuptor pt cca 25 de min ....se scot si se pun intr-un vas de jena...fara folie binenteles...se pune peste ele restul de verdeturi ramase , un pic de ulei de masline si un pahar e vin alb..se mai tin cam 25 de min pana scade si se rumeneste un pic...se monteaza pe farfurie cu felii de lamaie si patrunjel tocat deasupra...neaparat vin alb...

marți, 1 martie 2016

friganele

...cand eram mic ma rugam de mama mea sau de bunica mea sa imi faca ,,friganele''...
ingrediente :
-cateva felii de paine veche
-doua oua
- doua cani de lapte
-zahar dupa gust
-un pic de esenta de care aveti
-un plic de zahar vanilat
-ulei pt prajit
-zahar pudra optional
 Laptele pus intr-un castron cu zaharul, esenta si zaharul pudra...intr-un alt castron se bat ouale ....punem cate o felie de paine la inmiuiat in lapte (nu tinem prea mult ca sa nu se inmoaie prea tare)...dupa care punem in ouale batute ...ca pe snitele...prajim in ulei incins si scoatem pe un servetel ca sa absoarba uleiul...pudram cu zahar si....infulecati....


chiftelute din carne cu stevioara si leurda

...este ziua chiftelutelor...acum facem din carne ...cu stevie si leurda...

ingrediente :
-700 gr de carne de porc tocata....puteti folosi ce vreti ...porc, amestec cu vita...sau pui
-o leg de stevioara
-o leg de leurda
-o leg de ceapa verde
-o leg de patrunjel
- 2 oua de tara
-sare si piper
-faina si ulei pt prajit
...sa incepem....eu am inceput cu o feteasca neagra din zona Dealu Mare...buna rau...dai cu caciula dupa caini...tocam marunt ceapa, leurda, stevioara si patrunjelul...amestecam cu carnea tocata...sare si piper din belsug ca sa mearga vinul...ouale sparte si amestecate cu compiozitia...dupa gust puneti si un varf de cutit de boia de arde iute...ard in flacari...facem pat de faina pe o farfurie...formam chiftelele si le dam prin faina ...le aruncam in uleiul incins...rumenim pe o parte si pe alta...servim alaturi de un piure de cartofi si morcoci cu ceapa si leurda prajita...


chiftelute de dovlecei

....a venit primavara si au inceput sa apara trufandalele in gradina...am fost la piata dimineata ca sa fac ceva cumparaturi...legume si zarzavaturi proaspete...dovlecei ,leurda, cepa verde, patrunjel....flori ca este 1 Martie...
  Astazi este ziua chiftelutelor.....prima reteta cea din dovlecei si ...urmatoatea veti vedea..
ingrediente :
-4 buc de dovlecei mai maricei dati prin razatoare si storsi de zeama
-un morcov dat prin razatoare
-5-6 fire de ceapa verde tocata marunt
-o legatura de leurda tocata la fel de marunt
-2 oua de tara
-sare si piper
-ulei pt prajit
- cateva linguri de faina
....am inceput cu o tuica buna...amestecam dovlecei razuiti si storsi de zeama cu morcovul, ceapa, leurda, patrunjelul si ouale ...asezonam cu sare si piper...mie  imi plac sarate si piperate ca merg cu tuica...punem cateva linguri de faina ca sa ingrosam un pic compozitia...punem la incins tigaia cu ulei si punem cu lingura in tigaie...le rumenim pe o parte si pe alta...se servesc cu usturoi facut cu iaurt si castravete...neaparat cu om tuica ...


primavara

....este 1 Martie...incepe primavara....este martisorul....flori pentru Florentina mea si pentru toate prietenele mele...o primavara frumoasa...