....nu era normal sa facem si o prajitura.....
ingrediente :
-foi de cremsmit din comert....nu sunt inca la nivelul de a face foitajuri ...mai dureaza un pic
-3 oua
-amidon
-1 l de lapte
- zahar pudra cam 200 gr
-zahar vanilat
- ceva esente dupa gust
-zahar
-fructe confiate
-zahar pudra pt ornat
-nuca pisata
- 2 plicuri de budinca de vanilie
.....separam ouale....albusurile le batem spuma cu un praf de sare si un pic de esenta...la fel procedam si cu galbenusurile....la acestea adaugam si zaharul pudra si pe cel vanilat...
...intr-o oala punem 1/2 lapte rece cu amidonul...
...intr-o alta oala punem cealalta 1/2 de lapte pe foc si cand fierbe adaugam budica...cand s-a fiert adaugam galbenusurile si amestecam incet, incet la foc mic cand s-a omogenizat adaugam albusurile la fel de incet....
....intre timp punem intr-o tava din aceea de folie de aluminiu o foaie de cresmint ...eu am pus niste fructe confiate...turnam din compozitia de crema peste...peste mai putem pune obtional si frisca batuta...foaia ramasa o sfaramam si o punem peste compozitie....eu am pus si niste nuca pisata...punem la frigider peste noapte....pudram cu zahar ...
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
sâmbătă, 12 martie 2016
vineri, 11 martie 2016
ciorba de burta
....hmmm...pai nu mancam si noi o ciorba de burta....deja am cereri....
ingrediente :
-1 kg de burta ...eu am luat prefiarta , taiata fideluta
- un os cu sita de vita
-o copita de vita
-legume : 2 cepe, 2 morcovi, un pastarnac, o jumatate de telina, cateva fire de patrunjel
-2 gogosari murati
200 gr de smantana
-o capatana de usturoi
-sare, piper, ulei
-otet
-5 oua
.....punem la fiert burta....si in alta oala oasele...cand s-a fiert cat de cat burta punem peste cealalta oala in care se afla oasele...punem si legumele....fierbem....fierbem...circa si ceva....scoatem legumele si le mixam...le punem innapoi in oala....sare si piper....gogosari taiati felii....bineinteles ulei..usturoiul pisat si aruncat in oala...otet dupa gustul fiecaruia...intr-un castron....ouale batute, smantana, patrunjelul si un polonic din ciorba fierbinte.....stingem focul la oala si...turnam smacolina peste....ardei iute si....ce mai vreti voi langa....
ingrediente :
-1 kg de burta ...eu am luat prefiarta , taiata fideluta
- un os cu sita de vita
-o copita de vita
-legume : 2 cepe, 2 morcovi, un pastarnac, o jumatate de telina, cateva fire de patrunjel
-2 gogosari murati
200 gr de smantana
-o capatana de usturoi
-sare, piper, ulei
-otet
-5 oua
.....punem la fiert burta....si in alta oala oasele...cand s-a fiert cat de cat burta punem peste cealalta oala in care se afla oasele...punem si legumele....fierbem....fierbem...circa si ceva....scoatem legumele si le mixam...le punem innapoi in oala....sare si piper....gogosari taiati felii....bineinteles ulei..usturoiul pisat si aruncat in oala...otet dupa gustul fiecaruia...intr-un castron....ouale batute, smantana, patrunjelul si un polonic din ciorba fierbinte.....stingem focul la oala si...turnam smacolina peste....ardei iute si....ce mai vreti voi langa....
piept de pui cu doua feluri de branza si verdeturi
un preparat deosebit care poate fi acompaniat de un vin alb sau rose...v-as recomanda eu sau poate chiar cramele romanesti pot veni cu sugestii..
ingrediente :
-o leg de leurda
-o leg de spanac proaspat....cam 15-20 frunze potrivite
-2 buc de piept de pui
-unt
-cateva fire de leustean proaspat
-cateva fire de untisor proaspat
-cateva fire de menta proaspata
-150 gr de branza ricotta
-100 gr de branza de oaie
-1 pahar de vin
-zeama de lamaie si de portocala
ulei de masline
-piper
-tagliatelle proaspete
....curatam spanacul si il oparim...se raceste si il; tocam marunt impreuna cu leurda, untisorul, patrunjelul si menta proaspata....le calim intr-o tigaie in care am incins ulei si unt...cand sau calit adaugam cele doua feluri de branza....
....cei doua bucati de piept de pui se taie in doua si se bat un pic cu ciocanul de snitele...se intin pe rand si se pune din ccompozitia facuta mai devreme...se acopera cu celalta jumatate si se prinde cu scobitori...cele douya bucati pregatite se prajesc in tigaia in cate am calit mai devreme branza si verdeata....cand sau rumenit pe ambele parti se pun intr-un vas de jena impreuna cu ce a ramas din prajeala, zeama de lamaie si portocala , ulei de masline si un pic de vin alb....
....le tinem cam 25- 30 min intorcandu-le din cand in cand....le scoatem din cuptor....
....intre timp in tigaia in care am facut prajeala calim un pic de menta si patrunjel in unt cu 2 linguri de vin ....fierbem tagliatele sau spaghete si montam pe farfurie....vin ? alb sau rose...
ingrediente :
-o leg de leurda
-o leg de spanac proaspat....cam 15-20 frunze potrivite
-2 buc de piept de pui
-unt
-cateva fire de leustean proaspat
-cateva fire de untisor proaspat
-cateva fire de menta proaspata
-150 gr de branza ricotta
-100 gr de branza de oaie
-1 pahar de vin
-zeama de lamaie si de portocala
ulei de masline
-piper
-tagliatelle proaspete
....curatam spanacul si il oparim...se raceste si il; tocam marunt impreuna cu leurda, untisorul, patrunjelul si menta proaspata....le calim intr-o tigaie in care am incins ulei si unt...cand sau calit adaugam cele doua feluri de branza....
....cei doua bucati de piept de pui se taie in doua si se bat un pic cu ciocanul de snitele...se intin pe rand si se pune din ccompozitia facuta mai devreme...se acopera cu celalta jumatate si se prinde cu scobitori...cele douya bucati pregatite se prajesc in tigaia in cate am calit mai devreme branza si verdeata....cand sau rumenit pe ambele parti se pun intr-un vas de jena impreuna cu ce a ramas din prajeala, zeama de lamaie si portocala , ulei de masline si un pic de vin alb....
....le tinem cam 25- 30 min intorcandu-le din cand in cand....le scoatem din cuptor....
....intre timp in tigaia in care am facut prajeala calim un pic de menta si patrunjel in unt cu 2 linguri de vin ....fierbem tagliatele sau spaghete si montam pe farfurie....vin ? alb sau rose...
miercuri, 9 martie 2016
limba cu masline
....era si timpul sa va prezint specialitatea casei...limba cu masline...
ingrediente :
-3 buc de limba de porc
-o leg de ceapa verde
-100 gr de masline de care va plac
-rosii pasate ...cam o cana
-sare si piper
-o cana de vin
-2 felii de lamaie
-o foaie de dafin
-patrunjel tocat
....am fost la macelarie sa cumpar ingredientul principal..am avut o dilema...cum sa cer vanzatoarei ingredientul principal....''-vreau si eu 3 limbi....de porc "...daca era mai tanara nu aveam nici o problema....pana la urma am rezolvat...problema....
...deci punem la fiert cele trei limbi pe care le-am luat...cand sunt fierte si racite le curatam de pielita si le taiem felii...
.....ceapa tocata si calita in tigaie...limba peste....eu am pus si un pic de pasta de atdei...rosiile pasate..maslinele si 2 cani de apa...foaia de dafin si feliile de lamaie....sare si piper.....fierbem, fierbem..adaugam si cana de vin....cand a scazut indeajuns si sau fiert maslinele adaugam patrunjelul....merge cu un vin rosu...
ingrediente :
-3 buc de limba de porc
-o leg de ceapa verde
-100 gr de masline de care va plac
-rosii pasate ...cam o cana
-sare si piper
-o cana de vin
-2 felii de lamaie
-o foaie de dafin
-patrunjel tocat
....am fost la macelarie sa cumpar ingredientul principal..am avut o dilema...cum sa cer vanzatoarei ingredientul principal....''-vreau si eu 3 limbi....de porc "...daca era mai tanara nu aveam nici o problema....pana la urma am rezolvat...problema....
...deci punem la fiert cele trei limbi pe care le-am luat...cand sunt fierte si racite le curatam de pielita si le taiem felii...
.....ceapa tocata si calita in tigaie...limba peste....eu am pus si un pic de pasta de atdei...rosiile pasate..maslinele si 2 cani de apa...foaia de dafin si feliile de lamaie....sare si piper.....fierbem, fierbem..adaugam si cana de vin....cand a scazut indeajuns si sau fiert maslinele adaugam patrunjelul....merge cu un vin rosu...
chec aperitiv cu branza si spanac
o reteta nemaipomenita pt un aperitiv.....
ingrediente :
-spanac proaspat cam o mana...200-300 gr
-branza de oaie...capra..de care va place...cam 200 gr
-150 gr faina
-100 gr lapte caldut
-100 gr smantana
-un pliculet praf de copt...10 gr
-3 oua
-ulei de masline cam 80 de ml
-o leg de marar
-piper
-o leg de leurda
-un fir de ceapa verde
-50 gr de unt
...animat de al doilea...sau al treilea pahar de feteasca regala de la Balla Geza m-am apucat de treaba...am spalat spanacul si l-am oparit...lasat la racit si tocat...am pregatit o tigaie in care am incins untul...calim in el ceapa, leurda si spanacul si cand sunt gata lasam la racit...
...intr-e timp...faina, praful de copt si sarea...amestecam...urmeaza ouale..unul cate unul...laptele caldut...branza faramitata...piper...smantana...mararul tocat...amestecat...urmeaza si uleiul..
....peste aceasta compozitie adaugam zarzavatul calit in unt....amestecam....pregatim o forma ...eu am folosit un vas rotund de jena pe care l-am uns in prealabil cu unt....turnam compozitia si bagam la cuptor...cand s-a rumenit pe margini scoatem din cuptor....O NEBUNIEEEEE.....
duminică, 6 martie 2016
pranz ca la romani
....pastrama de berbecut pe gratar....mujdei de usturoi...mamaliga si branza de burduf....tuica...vin rosu....POFTA MARE...
vineri, 4 martie 2016
chec de ciocolata
....hai sa facem un chec delicios de ciocolata....seara la culcare cu un pahar de lapte....
ingrediente :
- 100 gr de unt la temperatura camerei
-150 gr faina
-150 gr zahar pudra
-100 gr ciocolata neagra
-100 ml lapte
-3 oua
-esenta de rom
-1/2 pliculet de praf de copt
-un praf de sare
-3 linguri de cacao
-portocala confiata taiata bucatele mici
-nuca pisata
....amestecam untul topit cu zaharul pana obtinem o crema...adaugam pe rand laptele, ouale si esenta de rom mixand continuu.
....amestecam in alt vas ingredientele uscate : faina, cacaoa, praful de copt si sarea si ciocolata rasa....adaugam crema facuta mai devreme peste amestecul pe care tocmai l-am facut...eu am pus si portocale confiate...
...luam o forma de chec in care punem hartie de copt si turnam compozitia...presaram nuca pisata deasupra si bagam la cuptor....incercam testul scobitorii, ...cand nu se mai ia nimic pe deget de pe scobitoare insemna ca s-a copt ...scoatem din cuptor si lasam la racit...facem repede o glazura buna si frumoasa din 100 gr de ciocolata , 50 gr de frisca lichida si doua linguri de cacao topite pe foc...cand sa omogenizat compozitia turnam peste chec....bestial....o sa va placa....
ingrediente :
- 100 gr de unt la temperatura camerei
-150 gr faina
-150 gr zahar pudra
-100 gr ciocolata neagra
-100 ml lapte
-3 oua
-esenta de rom
-1/2 pliculet de praf de copt
-un praf de sare
-3 linguri de cacao
-portocala confiata taiata bucatele mici
-nuca pisata
....amestecam untul topit cu zaharul pana obtinem o crema...adaugam pe rand laptele, ouale si esenta de rom mixand continuu.
....amestecam in alt vas ingredientele uscate : faina, cacaoa, praful de copt si sarea si ciocolata rasa....adaugam crema facuta mai devreme peste amestecul pe care tocmai l-am facut...eu am pus si portocale confiate...
...luam o forma de chec in care punem hartie de copt si turnam compozitia...presaram nuca pisata deasupra si bagam la cuptor....incercam testul scobitorii, ...cand nu se mai ia nimic pe deget de pe scobitoare insemna ca s-a copt ...scoatem din cuptor si lasam la racit...facem repede o glazura buna si frumoasa din 100 gr de ciocolata , 50 gr de frisca lichida si doua linguri de cacao topite pe foc...cand sa omogenizat compozitia turnam peste chec....bestial....o sa va placa....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)