vineri, 25 martie 2016

supa de rosii cu galuste

....ce sa mai servim la felul 1 ?..supa de rosii cu galuste.....
ingrediente :
-o leg de ceapa verde
- doi morcovi
- telina
-ardei gras
-pastarnac
-patrunjel proaspat din belsug
-2 oua
-gris
-sare si ulei
-suc de rosii sau rosii pasate
....zarzavatul  si legumele tocate si calite un pic in ulei ...apa peste ....dat in fiert...sucul de rosii....intre timp pregatim galustele.....doua oua separate albus de galbenus.....albusul mixat cu sare pana se intareste...galbenusurile mixate cu ulei si apoi amestecate cu albusurile...peste ele adaugam gris in ploaie pana obninem o pasta .....fierbem apa separat si cand da in clocot punem cu lingura din compozitia de galuste....cand sau umflat le luam si le adaugam in supa fierbinte....le mai fierbem cam 15 minute si apoi adaugam patrunjel tocat din belsug.....stingem focul.... mie imi place rece din frigider.....


duminică, 20 martie 2016

saratele

...aveam niste branza veche in frigider pe care nu o mai foloseam si am decis sa fac niste saratele....zis si facut....
ingrediente :
-500 gr branza veche faramitata sau razuita
-2 oua
-faina 500...600 gr sau cat inghite
-smantana 4-5 linguri
-untura cam 4-5 linguri
-seminte de mac si chimen
-sare dupa gust
-cascaval ras
-2 oua pt uns
....branza framantata cu untura, ouale, smantana si sare daca mai trebuie ....incepem si punem faina putin cate putin si framantam pane se obtine un aluat care se desprinde dupa degete...il acoperim cu folie si il bagam la frigider pentru o ora....dupa ce a stat la frigider scoatem , taiem cate o bucata din aluat si intindem cu facaletul....nici prea groasa , nici prea subtire....ungem cu ou si presaram deasupra seminte si cascaval ras ....taiem fasii si punem in tava...cu hartie de copt....bagam la cuptor si tinem cam 10 min pana se rumenesc pe margini....procedam la fel pana terminam coca....sunt excelenta langa o bere...binenteles romaneasca....

sâmbătă, 19 martie 2016

bors de peste

...o capatana de crap....trei somotei cat palma...o mana de rosioara...o coada de novac si doi carasei....BORS DE PESTE....
INGREDIENTE :
-neaparat trebuie niste rachie pt inceput
-pestele pe care l-am enumerat la inceput
-o leg de ceapa verde
-un morcov maricel
-telina si albitura
-ardei kapia rosu, galben
-o ceasca de orez
-rosii cubulete
-bors facut in casa de mama soacra
-sare si ulei
- patrunjel proaspat din gradina mamei soacre , din belsug
.....fiti atenti cum faceti....luati neaparat viteza cu o rachie mica....puneti pestele la fiert , pana da in clocot dupa care il scoateti....tocam legumele si zarzavatul si le calim in ulei ....punem si ceasca de orez si calim impreuna cca 2-3 minute....adaugam apa cat credem ca vrem ciorba....punem si rosiile ...cand fierbe zeama adaugam si pestele....peste circa 5-6 minute adaugam bors dupa gustul fieruia...cine vrea mai acra poate adauga o lingura de otet..cand s-a fiert si borsul adaugam leustean tocat din belsug si stingem focul...rachie....bors de peste...ardei iute...vin alb...ce vreti mai mult...sa aveti pofta....


marți, 15 martie 2016

fursecuri cu nuca, ciocolata si stafide

...ceva dulce pentru seara la culcare sau dimineata la cafea...
ingrediente :
-4 oua de tara
-100 gr de unt
-4 linguri de zahar
-5-6 linguri de faina
-2 linguri de smantana
-1 praf de copt
-1 zahar vanilat
-esenta de care vreti
-100 gr de nuca macinata
-fulgi de ciocolata un pliculet de 100 gr
-stafide 150 gr
....mixam ouale cu zaharul, esenta, zaharul vanilat....adaugam untul topit si racit...mixam...peste ele adaugam si smantana....incet , incet adaugam  faina lingura cu lingura si praful de copt....pana se ingroasa cat de cat....punem  nuca si fulgi de ciocolata...daca luati cu lingurita si curge greut insemna ca este gata.....o tava , hartie de copt ....cateva stafide pe fiecare...la cuptor....


vinete cu carne si legume la cuptor

....mai incercam si altceva...
ingrediente :
-4 buc de vinete
-300 gr de carne tocata...de care vreti
-o leg de ceapa verde
- 2 fire ceapa verde
-cateva frunze de leurda
-patrunjel proaspat
-ardei capia galben si rosu 2 buc
-3 frunze de menta
-150 gr de ricotta
-o rotita mica de cascaval
-ulei de masline si 25 gr de unt
-sare si piper dupa gust
-bineinteles rosii pasate
-rosii cherry
....pregatim compozitia...tocam ceapa, ardeiul, usturoiul si leurda....incingem in tigaie uleiul si untul...calim zarzavatul....punem ricotta peste...sare si piper...adaugam carnea...calim impreuna....adaugam o ceasca de rosii pasate si patrunjel si menta tocata....calim in continuare....
...intre timp spalam vinetele, le taiem in jumatati si le scobim cu o lingurita....le punem in tava sau intr-un vas jena....umplem scobiturile cu compozitia facuta mai devreme...stropim cu ulei de masline si suc de rosii....punem si rosiile cherry taiate in doua peste jumatatile de vinete umplute si bagam la cuptor...cand incepe sa se rumeneasca razuim deasupra cascavalul si bagam iar la cuptor...cand s-a topit cascavalul punem deasupra patrunjel tocat si mai tinem circa 10 minute la cuptor....serviti alaturi de un vin alb sec....


duminică, 13 martie 2016

bors de stevie

...pt ca s-a terminat ciorba de burta si aveam in frigider 3 legaturele de stevie ramase facem bors de stevie....
ingrediente :
-3 leg de stevie
-1 leg de ceapa verde
-1 morcov
-1 pastarnac mic
-putina telina tocata marunt
-1 ardei kapia rosu
-sare si ulei
-bors proaspat
-2 oua
-suc de rosii
-leustean proaspat
-o ceasca de orez pe care o fierbem in prealabil
...eu am oparit stevia si am tocat-o nici prea mica, nici prea mare...morcovul, ceapa, albitura si telina.ardeiul tocate marunt si calite in ulei in oala in care facem ciorba....adaugam apa si cand incepe sa dea in clocot adaugam stevia si sucul de rosii...fierbem..nu prea mult...adugam si borsul...punem si orezul fiert...mai fierbem cam 15 minute ...batem cele doua oua si le punem pitin cate putin in oala fierbinte ca sa formam zdrentele....dupa 5-6 minute adaugam si leusteanul tocat si....pofta buna....


sâmbătă, 12 martie 2016

cremes a la cluj.....a la Sorin

....nu era normal sa facem si o prajitura.....
ingrediente :
-foi de cremsmit din comert....nu sunt inca la nivelul de a face foitajuri ...mai dureaza un pic
-3 oua
-amidon
-1 l de lapte
- zahar pudra cam 200 gr
-zahar vanilat
- ceva esente dupa gust
-zahar
-fructe confiate
-zahar pudra pt ornat
-nuca pisata
- 2 plicuri de budinca de vanilie
.....separam ouale....albusurile le batem spuma cu un praf de sare si un pic de esenta...la fel procedam si cu galbenusurile....la acestea adaugam si zaharul pudra si pe cel vanilat...
...intr-o oala punem 1/2 lapte rece cu amidonul...
...intr-o alta oala punem cealalta 1/2 de lapte pe foc si cand fierbe adaugam budica...cand s-a fiert adaugam galbenusurile si amestecam incet, incet la foc mic cand s-a omogenizat adaugam albusurile la fel de incet....
....intre timp punem intr-o tava din aceea de folie de aluminiu o foaie de cresmint ...eu am pus niste fructe confiate...turnam din compozitia de crema peste...peste mai putem pune obtional si frisca batuta...foaia ramasa o sfaramam si o punem peste compozitie....eu am pus si niste nuca pisata...punem la frigider peste noapte....pudram cu zahar ...