miercuri, 20 iulie 2016

sirop si lichior de menta

....pentru ca sunt prajituri la care folosim sirop sau lichior de menta am decis sa fac si eu pentru ca am menta in curte si daca le facem in casa sunt si naturale....
  ingrediente :
- o legatura mare, mare de menta verde de gradina
-1 kg de zahar
-1 l de apa
-2 buc de lime
- 1 litru de alcool
.....intr-o oala punem apa la fiert si cand da in clocot punem menta asa cu tot cu tulpina....fierbem cam 20 de minute....o scoatem si strecuram zeama ....punem din nou la fiert zeama la care adugam zaharul, coaja rasa de la lime si binenteles si zeama ....fierbem pana incepe sa scada si sa se lege siropul....atentie...culoarea este de verde -galbui deschis un pic tulbure .....pune-ti in sticle dupa ce s-a racit...
 Pentru lichior puneti intr-o damigenuta de 1 l cam 250 -300 ml de sirop si pana la 1 l adaugati alcool si lasati  cateva zile sa se amestece aromele si alcoolul....

duminică, 17 iulie 2016

placinta cu iaurt si stafide

.....ce sa faci daca ai niste foi de placinta si niste iaurt gras de bivolita ?....o placinta nemaipomenit de buna....
ingrediente :
-iaurt  gras de bivolita sau de capra ....
-un pachet de foi de placinta
-8 oua
-150 gr de stafide
-150 gr de unt topit
-coaja de la o lamaie rasa
-250 gr de zahar
-o lingurita de esenta de lamaie
....la treaba...stati un pic...sa mai bem un paharel din caisata pe care am  facut-o...este nemaimpomenita ...credeti-ma...
....batem ouale cu zaharul si cu esenta de lamaie....adaugam coaja de lamie si iaurtul....mixam in continuare pana se omogenizeaza....adugam si stafidele....
....intr-o tava unsa cu unt topit incepem sa punem foile de placinta....una , unsa cu unt.doua, trei si patru....urmeaza compozitie....urmeaza sa repetam operatiunea....unu, doi, trei ,patru foi unse si apoi compozitie si asa pana terminam foile si compozitia....bagam la cuptor ....foc mediu....20-25 minute....foc iute csm 5-6 minute sa se rumeneasca....scoatem din cuptor si lasam la racit....pudram cu zahar pudra si servim alaturi de un pahar de vin rose....POFTA BUNA.....

marți, 12 iulie 2016

inghetata de mure si frisca

...sa facem ceva de vara , racoritor ....
ingrediente :
- 200 gr de mure de padure
-200 ml de lapte
-200 gr de frisca lichida
-150 gr de mascarpone
-6 oua -2 intregi si 4 galbenusuri
-6 linguri de zahar
....batem  ouale si galbenusurile spuma impreuna cu 4 linguri de zahar.....intr-un blender  mixam murele cu 2 linguri de zahar dupa care adaugam si laptele amestecand in continuare.....in alt bol mixam mascarpone si frisca ....amestecam oule cu mixul de lapte si mure....in aceasta compozitie adaugam crema de frisca si mascarpone amestecand usor cu o spatula pana se incorporeaza si se omogenizeaza....se baga la congelator...peste circa 2 ore se scoate si se amesteca usor pentru a impiedica formarea acelor de gheata si se baga din nou la congelator....peste aproximativ 2-3 ore se poate servi....POFTA BUNA....

luni, 11 iulie 2016

pasta de ardei

...pentru ca mi-au ramas destui ardei de la zacusca ....si destula bere am decis sa fac o pasta de ardei pe care o sa o folosesc  deobicein la paste pentrun ca am pus anumite mirodenii...
ingrediente :
-1,5 kg de ardei capia
-2 rosii foarte coapte
-o capatana de usturoi proaspat
-cimbru verde
-busuioc verde
-menta verde
- sare si piper
.....spalam ardei , ii taiem bucatele....curatam cele doua rosii de pielita si impreuna cu ardeii ii dam prin blender....impreuna cu menta, cimbrul si busuiocul....punem la fiert...asezonam cu sare si piper....cand este fiarta compozitia bagam cratita la cuptor si fierbem pana scade....in rest ca de obicei....borcane sterilizate, umplute , capace puse si apoi cu ,,fundul''  in sus pentru etanseizare...o sa fie nemaipomenita cand faceti paste ...si nu numai....


zacusca

....incet, incet incepe sezonul conservelor pentru iarna....rosiile sunt coapte, ceapa este uscata, vinetele sunt si ele mari pe vrej si ardei kapia sunt mari si rosii....ce se poate gati cu ele ?...zacusca de vinete....deci la treaba...
ingrediente :
- 2 kg de vinete
-1,5 kg ardei capia rosii
-1 kg de ceapa
-1 kg de rosii foarte coapte
-ulei
-sare si piper
....vinetele sunt coapte, curatate si tocate marunt....intre timp am spalat ardei si i-am tocat in bucatele mici, mici....ii punem la fiert cam 15 min dupa care ii punem la scurs....rosiile le-am curatat de pielita si le-am dat prin blender....ceapa o tocam cat mai marunt....
....int-o cratita mare, mare punem ulei la incins....punem ceapa si o calim 6-7 minute pana incepe sa se schimbe un pic la culoare....adaugam si ardeii peste ea si calim  si pe acestia un pic...adaugam vinetele peste si amestecam...cand s-au omogenizat bine adaugam si sucul de rosii...asezonam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia....fierbem , fierbem....intre timp mai bem o bere  RECE pentru ca este foarte cald si afara si in bucatarie....cand este indeajuns de fiarta bagam cratita la cuptor si tinem acolo pana scade ....trebuie sa fie destul de ,,tare" cat sa nu alunece dupa felia de paine....pusa in borcanele sterilizate intre timp si intoarse cu capacul in jos ca se etanseizeze ....servit pe felii de paine prajita este o nebunie....

duminică, 10 iulie 2016

compot de piersici

....daca tot avem niste piersici ROMANESTI coapte , de ce sa nu facem niste compot sa avem pentru zile ,,negre" de iarna....
ingrediente :
- piersici semi-coapte cam 2 kg
-zahar cca 500 gr
-zeama de la o lamaie
....sunt 2 variante de lucru : in amandoua cazurile trebuie sa spalam, sa taiem piersicile si sa scoatem samburii....in prima varianta punem zahar peste fructe si le punem la fiert cca 15 min dupa care le punem in borcane si le fierbem la bain marie.....sau incercam cealalta varianta : taiem fructele in felii si le asezam in borcane...punem cate 1-2 linguri de zahar peste ele in borcan, apa , inchidem borcanele si le fiebem la bain marie....la iarna o sa va placa....

miercuri, 6 iulie 2016

inghetata de ciocolata

....este sezonul estival.....in afara de bere , care este produsul consumat in cantitati foarte mari ?...,INGHETATA....va propun o reteta de inghetata de ciocolata DELICIOASA....
ingrediente :
-2 oua
-2 galbenusuri
-100 gr de ciocolata neagra
- 200 ml de lapte
-50 gr de cacao
-150 gr de zahar pudra
-150 ml de frisca lichida
-150 gr de mascarpone
-esenta de rom
.....sa incepem....mixam oula si galbenusurile impreuna cu zaharul si cateva picaturi de esenta.....le batem pana se face spuma....intre timp topim ciocolata la bain marie si o lasam la racit.....desfacem cacaoa in 4-5 linguri de lapte ca sa nu se faca cocoloase si apoi turnam restul de lapte....cand s-a racit ciocolata  turnam concomitent peste spuma de oua si ciocolata si laptele cu cacao putin cate putin pana omogenizam compozitia si apoi o punem la frigider... mixam crema de branza cu un pic de zahar si apoi punem frisca lichida si mixam pana se intareste....o punem 5 minute la frigider ca sa se raceasca....in crema de oua si ciocolata incorporam incet cu lingura si amestecand cu telul crema de frisca si mascarpone....punem in caserole si bagam la congelator.....peste 2 ore scoatem si amestecam compozitia pt a evita formarea acelor de gheata....peste alte 2 ore este gata....se poate servi asociata cu ce va place...eu am ales pepene galben....NU ARE CUM SA NU VA PLACA....