.....daca tot am facut rost de un iepure , ce sa fac din el ?....bineinteles ca o tocanita cu legume la ceaun....
ingrediente :
-o jumatate de iepure + rinichi
-2 felii de afumatura....bacon sau costita
-ulei de masline
-4-5 fire de ceapa verde
-4-5 fire de usturoi verde cu capatana
-1 morcov
-1 ardei kapia
-1 pastarnac mic
- o telina mica, mica
-1/2 kg de cartofi noi mici
-mirodenii : o foaie de dafin, 2-3 frunze de busuioc proaspat, 2 frunze de menta proaspata, cimbru proaspat
-sare si piper
-marar si patrunjel proaspat
-o lingurite de pasta de ardei dulce
-o lingurit de pasta de ardei iute
-o cana de vin rosu
- o cana de rosii taiate cubulete sau pasta de rosii
....in prima faza portionam iepurele in bucati mai mici si taiem afumatura bucatele....in ceaun incingem uleiul si prajim afumatura....cand s-a rumenit adaugam bucatile de iepure si le rumenim.....adaugam dafinul, busuiocul si menta...punem cele doua lingurite de pasta de ardei....cana de vin si o cana de apa si lasam sa fiarba innabusit...incepem sa adaugam telina si pastarnacul taiate cubulete....ceapa si usturoiul taiate grosolan....morcovul si ardeiul taiati felii....mai adaugati o cana de apa si cartofii...potriviti de sare si piper.....cand cartofii sunt aproape fierti adaugati rosiile....mai fierbeti pana scade si adaugati patrunjelul si mararul tocate marunt.....mai tineti 2 minute si stingeti focul....serviti alaturi de castraveti acri si neaparat un pahar de vin rosu....SA AVETI POFTA.....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
marți, 18 aprilie 2017
sâmbătă, 15 aprilie 2017
joi, 13 aprilie 2017
dulceata de citrice cu menta si ghimbir
....a trecut iarna si primavara si-a intrat in rol.....cat de curand incep sa apara primele fructe .....deci incepe sezonul de dulceturi, siropuri si lichioruri.....ca sa nu ratam fructele de iarna care sunt pe trecute voi face o dulceata de citrice combinata cu ghimbir si menta proaspata din gradina....
ingrediente :
-3 portocale
-3 lamai
-menta proaspata din gradina
-ghimbir
-1 kg de zahar
- o cana mare de apa
....intr-o oala mare puneti zaharul, apa si legatura de menta la fiert.....fierbe-ti pana siropul este gros....scoate-ti frunzele de menta....
....fructele curatate de coaja si taiate cubulete.....puse in sirop si fierte....cand a scazut destul si este destul de consistenta stinge-ti focul....pusa fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil....pune-ti capacele si intoarce-ti borcanele cu fundul in sus pentru etanseizare....buna rau....
ingrediente :
-3 portocale
-3 lamai
-menta proaspata din gradina
-ghimbir
-1 kg de zahar
- o cana mare de apa
....intr-o oala mare puneti zaharul, apa si legatura de menta la fiert.....fierbe-ti pana siropul este gros....scoate-ti frunzele de menta....
....fructele curatate de coaja si taiate cubulete.....puse in sirop si fierte....cand a scazut destul si este destul de consistenta stinge-ti focul....pusa fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil....pune-ti capacele si intoarce-ti borcanele cu fundul in sus pentru etanseizare....buna rau....
duminică, 9 aprilie 2017
pulpe de rata cu ierburi aromate si portocala
....pentru ca am gasit niste pulpe de rata proaspete nu m-am putut abtine si le-am cumparat....o portocala, cateva cracute de ierburi aromate, 2-3 cartofi si....la treabas
ingrediente :
-4 pulpe de rata
-2-3 cartofi
-3-4 fire de usturoi verde cu capatana
-o portocala mare
-cracute de rozmarin si cimbru proaspat
-cateva fire de cepsoara (chivas)
-sare si piper
....sa incepem cu pulpele....spalate bine cu apa rece si parlite la flacara un pic daca au tulei.....cu un cutit bine ascutit sau cu o lama noua crestati DOAR pielea un pic asa fel cat sa NU ajungeti la carne....asezonati cu sare si piper pe ambele parti si stropitile cu zeama de portocala....intr-o tava faceti un pat de cartofi si asezati pulpele....tocati marunt ierburile si puneti-le peste pulpe si cartofi....usturoiul taiat in doua pus peste pulpe...apa pana la jumatea cartofilor....la cuptor...180 gr cca 120 de minute...la fiecare 30 de min intoarce-ti pulpele....curcubeu pe cerul gurii.....POFTA BUNA....
ingrediente :
-4 pulpe de rata
-2-3 cartofi
-3-4 fire de usturoi verde cu capatana
-o portocala mare
-cracute de rozmarin si cimbru proaspat
-cateva fire de cepsoara (chivas)
-sare si piper
....sa incepem cu pulpele....spalate bine cu apa rece si parlite la flacara un pic daca au tulei.....cu un cutit bine ascutit sau cu o lama noua crestati DOAR pielea un pic asa fel cat sa NU ajungeti la carne....asezonati cu sare si piper pe ambele parti si stropitile cu zeama de portocala....intr-o tava faceti un pat de cartofi si asezati pulpele....tocati marunt ierburile si puneti-le peste pulpe si cartofi....usturoiul taiat in doua pus peste pulpe...apa pana la jumatea cartofilor....la cuptor...180 gr cca 120 de minute...la fiecare 30 de min intoarce-ti pulpele....curcubeu pe cerul gurii.....POFTA BUNA....
miercuri, 29 martie 2017
salata aperitiv cu leurda
....pentru ca este vremea leurdei si eu sunt innebunit dupa ea m-am gandit sa fac o gustare...
ingrediente :
-o legatura de leurda proaspata
-o jumatate de castravete fabio
-200 ml de smantana
-sare si piper
....spalati bine leurda si o tocati marunt....pe urma o pisati intr-un mojar impreuna cu sare si piper....castravetele spalat si dat prin razuitoarea mare....stors de zeama si amestecat cu pasta de leurda....totul se amesteca cu smantana ...se serveste pe paine prajita....sau alaturi de scrumbie afumata si un paharel de parinca....
ingrediente :
-o legatura de leurda proaspata
-o jumatate de castravete fabio
-200 ml de smantana
-sare si piper
....spalati bine leurda si o tocati marunt....pe urma o pisati intr-un mojar impreuna cu sare si piper....castravetele spalat si dat prin razuitoarea mare....stors de zeama si amestecat cu pasta de leurda....totul se amesteca cu smantana ...se serveste pe paine prajita....sau alaturi de scrumbie afumata si un paharel de parinca....
luni, 20 martie 2017
clatite cu dulceata
....sa fac ceva dulce , repede si simplu....clatite ....
ingrediente :
- 3 oua
-100 ml de lapte
-100 ml de apa minerala carbogazoasa
-2 linguri de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
- un praf de sare
-coaja de lamaie sau portocala
-5-6 linguri de faina
....batem ouale cu sarea pana se omogenizeaza....adaugam zaharul si zaharul vanilat ....amestecam...punem si laptele si coaja de lamaie....batem cu telul ....adaugam si apa minerala si amestecam ....incet , incet adaugam cate o lingura de faina , una cate una pana obtinem o compozitie un pic ingrosata si omogena fara cocoloase.....in rest cum stiti....tigaie incinsa....copt pe o parte si pe cealalta.....la sfarsit umplute cu dulceata de care vreti ....POFTA MARE....
ingrediente :
- 3 oua
-100 ml de lapte
-100 ml de apa minerala carbogazoasa
-2 linguri de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
- un praf de sare
-coaja de lamaie sau portocala
-5-6 linguri de faina
....batem ouale cu sarea pana se omogenizeaza....adaugam zaharul si zaharul vanilat ....amestecam...punem si laptele si coaja de lamaie....batem cu telul ....adaugam si apa minerala si amestecam ....incet , incet adaugam cate o lingura de faina , una cate una pana obtinem o compozitie un pic ingrosata si omogena fara cocoloase.....in rest cum stiti....tigaie incinsa....copt pe o parte si pe cealalta.....la sfarsit umplute cu dulceata de care vreti ....POFTA MARE....
sâmbătă, 18 martie 2017
saramura de peste
.....as putea sa zic ca am fost la pescuit.....si am prins caras , biban , rosioara, regina .....si ce saramura este mai buna decat cea facuta din ,,marunt''....zis si facut....
ingrediente :
-peste proaspat....caras, biban, rosioara si ce a-ti mai prins.....sau cumparat...
-3 ardei kapia
- 6-7 catei de usturoi
-o legatura de usturoi verde
-o legatura de patrunjel proaspat
-suc de rosii facut in casa
-sare gronjoasa
-pasta de ardei iute....o lingurita
.....curatati pestele de mate...atentie cand il taiati pe burta ....ai mei au fost plin de icre.....lasatii cu solzi....
....pusi pe tabla cu sare gronjoasa......cand sunt fripti se curata singuri de solzi si pielita...dupa ce terminati cu pestele puneti si ardei...copti...curatati si taiati marunt....faceti mujdeiul din usturoiul vechi....intr-un castron mare punem 3-4 linguri de pasta de rosii, ardei tocati, pasta de ardei iute, piper....apa calda peste compozitie ....usturoiul proaspat si patrunjelul tocat marunt ...puse in castron....toata aceasra compozitie pusa peste peste ....acoperiti si lasati o ora ....daca mamaliga este gata serviti....o tuica inainte si un vin alb dupa...
ingrediente :
-peste proaspat....caras, biban, rosioara si ce a-ti mai prins.....sau cumparat...
-3 ardei kapia
- 6-7 catei de usturoi
-o legatura de usturoi verde
-o legatura de patrunjel proaspat
-suc de rosii facut in casa
-sare gronjoasa
-pasta de ardei iute....o lingurita
.....curatati pestele de mate...atentie cand il taiati pe burta ....ai mei au fost plin de icre.....lasatii cu solzi....
....pusi pe tabla cu sare gronjoasa......cand sunt fripti se curata singuri de solzi si pielita...dupa ce terminati cu pestele puneti si ardei...copti...curatati si taiati marunt....faceti mujdeiul din usturoiul vechi....intr-un castron mare punem 3-4 linguri de pasta de rosii, ardei tocati, pasta de ardei iute, piper....apa calda peste compozitie ....usturoiul proaspat si patrunjelul tocat marunt ...puse in castron....toata aceasra compozitie pusa peste peste ....acoperiti si lasati o ora ....daca mamaliga este gata serviti....o tuica inainte si un vin alb dupa...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)