duminică, 27 noiembrie 2016

icre de crap cu ceapa si peste afumat

.....pentru ca imi place foarte foarte mult voi face o salata de icre cu peste afumat....
      ingrediente :
-100 gr de icre de crap
-200 ml de ulei
- zeama de la o lamaie
-sare dupa gust
-apa minerala
-o legatura de ceapa verde
-un peste afumat
.....intr-un castron punem icrele si o lingura de ulei si frecam cu o lingura de lemn....INTOTDEAUNA intr-un singur SENS.... nu schimbati sensul pentru ca se vor taia...frecam....adaugam ulei....frecam.....sare si ulei ....frecam....tot asa pana icrele incep sa se umple....adaugam zeama de lamaie....mai frecam un pic ...adaugam apa minerala ....cam o cescuta....frecam in continuare....icrele se vor albi si vor avea o textura spumoasa....daca vi se par prea moi puteti adauga un pic de miez de paine udat si apoi stors bine sau o lingura de gris fiert si racit...
....curatam pestele afumat de pielita si de oase si il rupem bucatele, bucatele mici....le amestecam cu icrele...
...ceapa verde o curatam si o tocam marunt ....o punem peste icre si amestecam..
....paine prajita pe gratar....ridichi proaspete....si bineinteles o tuiculita buna ....
...POFTA BUNA....

vineri, 25 noiembrie 2016

supa crema de spanac

....pentru ca a venit anotimpul friguros supele sunt vedetele...am ales o supa-crema de spanac ....satioasa si in acelasi timp gustoasa....
     ingrediente :
- 1 kg de spanac ...proaspat.....spalat bine....
-4 cartofi medii
-1 morcov potrivit
-o ceapa medie
- o telina mica
-o lingura ulei de masline
-2-3 linguri de smantana consistenta
-un paharel de lapte
-sare si piper
.....punem la fiert legumele.....cam la jumatatea duratei de fierbere adaugam si spanacul...cand sau fiert le scoatem si le punem la scurs....
....le punem in blender si le mixam.....adaugam laptele ca sa se poate mixa mai usor.....asezonam cu sare si piper....adaugam si smantana pentru ai da o textura fina....se serveste cu crutoane de paine si bacon prajit....o sa va placa la nebunie....

vineri, 18 noiembrie 2016

creier pane

...pentru ca incet, incet se aproprie sezonul de iarna si vedeta este purcelul incepem si noi cu un preparat delicios .....creier pane.
    ingrediente :
- 750 gr de creier de porc
-2-3 oua
-faina si pesmet
- sare si piper
...sa ne apucam de lucru....stati asa ca am uitat de parinca....circa 200 de ml....pentru bucatar...ca sa mearga treaba....
...punem creierul in apa rece pentru circa 15 minute....ii curatam de pielite si vinisoare, si bucatele de oscioare....cand terminam operatiunea ii punem la fiert cam 10 minute spumand din cand in cand.....ii scoatem si ii punem la scurs...
...ne apucam de prajit ....ca pe snitele....dati prin faina, oua ( in ouale batute puneti o lingura de smantana , sare si piper ) si pesmet ......prajiti in ulei incins...
....se pot servi  cu ce garnitura doriti ....noi am ales sa le mancam doar cu paine cu ceapa si muraturi.....POFTA MARE....


duminică, 6 noiembrie 2016

vinars (brandy)

....dupa ce sau copt strugurii si am facut mustul am pregatit intr-un butoias mic struguri zdrobiti si lasati pana fermenteaza....ca sa facem un vinars sa avem in zilele friguroase de iarna....cand boasca a fermentat trecem la distilat....trebuie  sa obtinem un distilat de 40 grade....il punem la invechit in butoiase de stejar timp de 1-2 ani....bineinteles ca nu avem rabdare atata timp si vom pregati o reteta care dureaza mult mai putin...
     ingrediente :
-2 litri de distilat la 40 gr
-200 gr de stafide negre
-100 gr de boabe de cafea
-1 sticluta de esenta de brandy
- un pahar de sirop de zahar ars
...punem toate ingredientele intr-o damigenuta si lasam 1luna amestecand din cand in cand...ce sa zic.....NOROC....

duminică, 30 octombrie 2016

marmelada de mere si pere

....a venit toamna....merele  si perele sau facut in exces....atunci hai sa facem o marmelada pentru ca imi este pofta si imi aduc aminte cu placere de vremurile din coplilarie ....
    ingrediente :
-2 kg de mere foarte coapte
-2 kg de pere la fel de coapte
-1,5 kg zahar
-1 lamaie
-200 ml de apa
.....curatam si taiem fructele cubulete....le tinem in apa rece ca sa nu oxideze pana face siropul....punem zaharul si apa in oala sin punem la fiert pana se leaga siropul.....adaugam fructele si lamaia si fierbem.....fierbem pana se inmoaie fructele...scoatem siropul din oala si pasam fructele.....adaugam un pic din sirop si fierbem in continuare pana incepe sa scada...din cand in cand mai adaugam cate un pic de sirop.....fierbem pana ajungem la consistenta dorita....

duminică, 16 octombrie 2016

dulceata de gutui cu nuci

....toamna s-a asternut ,vinul este la butoi,  gutuile s-au copt deci hai sa facem si o dulceata de gutui.....
   ingrediente :
-3 kg de gutui coapte
-1 kg de zahar
-150 gr de nuci
-un pahar de apa
....intai ne ocupam de gutui....spalate, curatate si taiate cubulete , cubulete...puteti sa le dati prin razuitoare dar mie imi place sa le tai cubulete cat mai mici....munca multa , dar fiecare cu nebunia lui....
....punem zaharul in oala impreuna cu un pahar de apa si punem pe foc....facem siropul....cand acesta este gata punem si cubuletele de gutui si fierbem....cand consideram ca s-a fiert gutuia si a scazut destul oprim focul....aruncam nucile in oala si amestecam....umplem borcanele, sigilam si ....gata ...faceti niste clatite si ....POFTA BUNA...

sâmbătă, 15 octombrie 2016

dulceata de ardei iute

.....pentru ca ne place sa mancam iute si alaturi de o friptura buna merge si un sos de ardei iute vom face si acest sos hot...
    ingrediente :
- 1 kg de ardei iute din acela rosu
-1 kg de gogosari
-1 kg de rosii prunisoare
-o cana de zahar
-o cana de otet de mere
-frunze de busuioc si menta proaspata
-o lingura de sare
...pasul 1 ; se taie ardei iuti si se curata de seminte....la del se procedeaza si cu gogosarii....rosiile se spala si ele si toate la un loc se blenduiesc....
...pasul 2 : se pune la fiert acest amestec impreuna cu sarea, zaharul si otetul...menta si busuiocul se adauga si ele...se fierbe pana la consistenta dorita de fiecare....se pune in borcanele si se pune la camara....scoate-ti cand faceti un gratar bun.....