....indiferent daca sunt facute pe gratar sau pregatite in cuptor coastele de porc sunt pe placul tuturor....cel putin Flori este inebunita dupa ele....si eu....dar daca mai adaug si niste ciupercute sotate langa ele efectrul este MAXIM.....
1. ingrediente pt coaste :
-coaste de porc ....cate aveti....21-2 kg....oricum cand o sa le mancati nu sunt de ajuns....
-ulei de masline
-sos de soia
-zeama de lamaie sau portocala
-sare si piper
-boia dulce
-cimbru, salvie, busuioc, menta.....proaspete sau uscate....depinde de anotimp
-miere
- mustar .....de preferinta de dijon
- dulceata de ardei iute
- vin alb
....sa facem marinata.....intr-un castron punem toate ingredientele.....dupa gustul fiecaruia si in functie de cantitatea de coaste....pregatim coaste cu sare si piper, boia dulce si un pic de cimbru....le punem intr-o tava si punem stropim cu ulei de masline.....un pic de apa si unse cu baitul pe care l-am facut ....bagam la cuptor 200 gr , 60 de minute....la 20 de min scoatem, ungem cu bait si bagam la cuptor din nou ,,, si tot asa....dupa prima ora scoatem si stropim cu vin ssi bait si din nou la cuptor .... tot asa 200 cu 60....sau mai putin....
2. ingrediente sote :
-400 gr de ciuperci champignon ( din acelea foarte mici )...daca este sezonul ciupercilor romanesti (luate din surse sigure )...galbiori sau ghebe....folositi di acestea....
-unt pt sotat
-ceapa verde- 1 leg
-usturoi verde - 2 leg
-marar si patrunjel verde
-cimbru, busuios si salvie proaspata
-un pahar de vin fortifiant....porto, marsala sau madeira....daca nu aveti puteti folosi cu succes un paharel de coniac
- frisca lichida sau smantana de gatit
-sare si piper
.....curatam ciupercutele si le dam prin jet de apa....la lasam la scurs....avem nevoie de o tigaie larga sau un wok mare....topim 50-60 gr de unt in tigaie si punem ciupercutele.....dupa 5 minute adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt....mai lasam 2-3 minute si adaugam vinul sau coniacul....stingem flacara si fierbem un pic....frisca lichida ....sare si piper....plantele aromate.....lasam un pic la fiert si apoi adaugam mararul si patrunjelul tocate marunt....
....montati farfuria ....ciupercute si coasta de porc ....hrean ....vin....POFTA MARE , MARE.....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu