vineri, 29 ianuarie 2016

salam de biscuiti

....desertul copilariei mele...si nu numai....sunt la a patra felie...in 10 minute...

ingrediente :
-400 gr de biscuiti populari
-150 de unt
- o cana de lapte
-zahar pudra cam 150 gr
-cacao 4 linguri
- o esenta de rom
- rahat 150 gr
-un pliculet de zahar vanilat
- 150 gr de nuci macinate
....se rup biscuiti in bucati mici...peste care see adauga nucile macinate si rahatul taiat bucatele...intr-o craticioara se topeste untul ....se adauga laptele, zaharul,.. se pune si cacaoa si se lasa la racit ....dupa ce s-a racit se adauga  esenta si zaharul vanilat...dupa aceea se toarna peste amestecul de biscuiti , nuca si rahat....dupa ce s-a amestecat usor se modeleaza in forma de salam si se inpatureste in folie de aluminiu si se baga la frigider pentru 2-3 ore....POFTA BUNA...



piept de porc cu rozmarin si cimbru verde... fiert in vin cu garnitura de varza calita

....si pentru cupajul de CABERNET SAUVIGNON/MERLOT de la CORCOVA am ales acest fel de preparat....
ingrediente :
pt varza ;
-una bucata varza cam de un kg
-o leg de ceapa verde
-o leg de marar
-nelipsitele cubulete de rosii
...se toaca varza ...si ceapa....se pun la calit pe rand....ceapa ...varza....rosiile...se fierbe ..fierbe..dupa care se baga la cuptor...sunt convins ca le-ati asezonat cu sare si piper...intre timp un pahar de vin rosu ...CORCOVA...
....sa trecem la friptura...
ingrediente :
- una bucata piept de porc cu coasta si sorici neaparat
-usturoi
-rozmarin
-cimbru verde
- nelipsitul ulei de masline
- sare si piper
- 200 de ml de vin...binenteles ....CORCOVA ...
...se cresteaza pieptul de porc in dreptul coastelor si se pun cateii de usturoi...cimbru verde si rozmarin....se asezoneaza cu ulei, sare si piper...se pun doua cani de apa si se baga la cuptor...cand este aproape fiert se pun cele 200 de ml ce vin...se mai tine la cuptor cam 30 de min...
...sa montam preparatul....varza calita...o bucata de friptura, ardei iute ..si binenteles CORCOVA CABERNET SAUVIGNON/MERLOT....



supa crema de conopida si telina

....deci cum va spuneam mai devreme am asociat  CORCOVA SAUVIGNON BLANC cu o supa crema de conopida si telina ....

ingrediente :
-conopida cca 1 kg
-telina  o buc  de 250 gr
-un cartof mai mare
-4 catei de usturoi
-un morcov
-un pastarnac
-o leg de patrunjel
-o leg de ceapa verde
-sare
- ulei de masline
- 100 de gr de smantana
se incepe neaparat cu un pahar de  CORCOVA SAUVIGNON BLANC....se pune la fiert conopida taiata bucati, telina , pastarnacul si cartoful....intre timp cat se fierb legumele,  se taie marunt ceapa, se da morcovul prin razatoare si se pun la calit intr-o oala impreuna cu 2-3 linguri de ulei de masline si usturoiul zdrobit...cand legumele sau fiert le zdrobim in blender impreuna cu sare si piper si un pic din zeama in care sau fiert...mai bem din vinul de la CORCOVA...un pahar...le amestecam impreuna cu legumele calite...mai adaugam din fiertura....se fierb in continuare ...se adauga smantana...se mai fierbe un pic...se serveste cu patrunjel tocat marunt, crutoane de paine prajita....si NEAPARAT alaturi de un pahar de  SAUVIGNON BLANC de la CRAMA CORCOVA....
....dupa cum am spus si in prezentarea de inceput gatesc pentru prieteni  si impreuna cu prietenii,....am cca 15 ani de vanzari bauturi alcoolice si vinuri si prima crama romaneasca pe care eu am inceput sa o promovez a fost crama Corcova...si de aceea a ramas vinul meu de suflet...NISTE VINURI ROMANESTI DEOSEBITE.....deci cum era si normal va fi primul meu prieten cu care gatesc ...si de aceea am ales pt Sauvignon Blanc o supa crema de conopida si telina ....si pentru cupajul de Cabernet Sauvignon/Merlot am ales piept de porc cu cimbru verde si razmarin fiert in vin la cuptor cu garnitura de varza dulce calita...

miercuri, 27 ianuarie 2016

musaca de cartofi

....nu are nimeni chef de o musaca de cartofi ?....cine ?....cine ?....

ingrediente :
-600 gr de carne de porc tocata
-o legatura de ceapa
-o legatura de patrunjel
-3 oua
-3-4 cartofi
-sare si piper
- o lingura de pasta de ardei (sau boia dulce )
- 100 de gr de smantana
-rosii pasate de la soacra mea din pivnita
...pregatim carnea...se amesteca cu ceapa si patrunjelul tocat, un ou, pasta de ardei, sare si piper...intr-o craticioara se pune un pic de ulei si un strat de rondele de cartofi...se pune amestecul de carne si ingrediente  dupa care se mai pune un strat de cartofi deasupra..se pun rosiile pasate peste si doua cani de apa...se da la fiert...cand carnea este fiarta se baga la cuptor... intre timp se bat celelalte doua oua cu smantana....cand este suficient de fiarta se toarna deasupra ouale batute si se mai tine la cuptor pana se prinde o crusta rumena deasupra...stinge-ti focul...se serveste cu smantana deasupra si neaparat alaturi de un vin alb...


orez cu legume si cocosel de tara

....la ceas de dimineata ma trezii cu un prieten din zona Pitesti-ului...avea in traista printre altele un cocosel de tara proaspat taiat si o tuica " galbina" de-ti ramane gustul de pruna in gura...ne apucaram de ea....o sa ni se faca foame dupa tuiculita..si ma apuc de gatit...
ingrediente :
-cocoselul de tara de la prietenul meu
-o legatura de ceapa verde
-o legatura de patrunjel
-ardei kapia unul rosu, unul galben si unul portocaliu
-un morcov mic
- cateva rosii cherry
-sare si piper
-ulei
-doua cesti de orez
....se pune la fiert cocoselul ...si se fierbe...se fierbe...ca este de tara si fierbe mai greu...cand este gata se scoate si se taie bucati...ATENTIE nu aruncati apa in care s-a fiert...ii dam cu tuica in continuare...tocam ceapa, ardeiul , morcovul...le punem in tigaie cu 2 linguri de ulei la calit..adaugam si bucatile de cocosel...la tragem un pic la tigaie cum se spune si apoi adaugam orezul....calim cam 2-3 minute dupa care adaugam cu polonicul din zeama in care am fiert carnea....fierbem...fierbem...punem sare si piper dupa gustul fiecarui...mai adaugam din fiertura...cand credeti ca s-a fiert orezul adaugati rosiile cherry taiate...dupa cca 3 minute adaugati si patrunjelul tocat ...mai lasa-ti putin si stinge-ti focul....VA LINGE-TI PE DEGETE...

duminică, 24 ianuarie 2016

gogosi pufoase


....doar v-am spus ca fac gogosi...

ingrediente :
-700 gr de faina
-5 galbenusuri de ou
-3 linguri de zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
-125 gr de unt
- o cana de lapte
-un praf de sare
-50 gr de drojdie proaspata
- coaja de la o lamaie rasa
-o esenta de rom
-untura pt prajit
....se dizolva drojdia intr-o ceasca cu trei linguri de lapte incalzit...se freaca galbenusurile cu un praf de sare...laptele incalzit se amesteca cu  cele trei linguri  de zahar , zaharul vanilat, esenta de rom , coaja de lamaie apoi se adauga galbenusurile frecate  si drojdia dizolvata...intr-un lighean se pune faina care se amesteca cu untul inmuiat la temperatura camerei...urmand a se amesteca si compozitia facuta mai devreme...se framanta pana se desprinde de pe mana...se acopera cu un prosop si se lasa la crescut timp de o ora intr-un loc CALD...cand a crescut se intinde coca pe un blat presarat cu faina si se decupeaza cu un pahar...se pune untura la incins si se prajesc pana se rumenesc...le puteti face simple sau umplute cu branza sau gem...ies destule pt toata lumea..
MERG ALATURI DE UN PAHAR DE VIN ROSU