....pana la Sfintele Pasti mai este ceva timp...dar ne este pofta de miel...asa ca am fost in hala la Obor si am cumparat coaste de berbecut...ciorba si prajite in ceaun...hmmm...o nebunie...sa incepem cu ciorbita....
ingrediente :
-coaste de berbecut....eu am luat 2 kg si am ales din ele pe cele mai mici (cam un kg)....spalate si puse la fiert ..cu sare ...spumate din cand in cand si cand s-au fiert pastrati zeama neaparat....
-un morcov mare
- un ardei gras de care culoare vreti
-o legatura de ceapa verde
-pastarnac
-telina
-2 oua
-sare
- ulei
- 2 legaturi de leustean proaspat.
-rosii cubulete
-bors de casa
..se taie marunt zarzavatul dupa care se pune un pic la calit in oala....se pune zeama in care s-au fiert coastele si se adauga si acestea ..sare si rosii....se fierbe...cand s-unfiert legumele se adauga borsul...se mai fierbe...se pun cele doua oua batute zdrente ...se mai fierbe cca 5 minute ...se stinge focul si se pune leusteanul tocat...dsaca nu va place trimite-ti reclamatii...
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
miercuri, 10 februarie 2016
marți, 9 februarie 2016
prajitura cu mere
....pentru ca niste mere zaceau prin camara si se stricau am zis ca este timpul pentru o prajitura dulce-acrisoara cu iz de scortisoara ...zis si facut....
ingrediente :
- pt blat :
-faina 600 de gr
-300 gr de unt inmuiat la temperatura camerei
-doua galbenusuri de ou
-zahar vanilat 2 pliculete
-zahar 100 gr
-un praf de sare
- o lingurita praf de copt
-o lingura de smantana
-pt umplutura :
- mere 1,5 kg razuite
-zahar 4 linguiri
-un plic de zahar vanilat
-o lingurita de scotisoara
Sa ne apucam de aluat...amestecam ingredientele mai putin galbenusurile sin smantana ...framantam un pic si apoi adaugam si restul..framantam pana se desprinde dupa degete...o punem intr-o folie si o dam la frigider pt o ora..
Pregatim compozitia : amestecam merele rase cu zahar, zaharul vanilat si scortisoara si le calim un pic la foc mic...le lasam la racit .
Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua ...le intindem pe rand cu facaletul....pregatim tava : punem hartie de copt in tava , un strat de aluat dedesupt dupa care punem compozitia deasupra...punem si celalalt aluat deasupra si bagam la cuptor circa 30 de minute.
Se scoate si se lasa la racit dupa care se pudreaza...daca o servim la pranz merge alaturi de un pahar de vin rosu....seara la culcare cu lapte sau ceai....
ingrediente :
- pt blat :
-faina 600 de gr
-300 gr de unt inmuiat la temperatura camerei
-doua galbenusuri de ou
-zahar vanilat 2 pliculete
-zahar 100 gr
-un praf de sare
- o lingurita praf de copt
-o lingura de smantana
-pt umplutura :
- mere 1,5 kg razuite
-zahar 4 linguiri
-un plic de zahar vanilat
-o lingurita de scotisoara
Sa ne apucam de aluat...amestecam ingredientele mai putin galbenusurile sin smantana ...framantam un pic si apoi adaugam si restul..framantam pana se desprinde dupa degete...o punem intr-o folie si o dam la frigider pt o ora..
Pregatim compozitia : amestecam merele rase cu zahar, zaharul vanilat si scortisoara si le calim un pic la foc mic...le lasam la racit .
Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua ...le intindem pe rand cu facaletul....pregatim tava : punem hartie de copt in tava , un strat de aluat dedesupt dupa care punem compozitia deasupra...punem si celalalt aluat deasupra si bagam la cuptor circa 30 de minute.
Se scoate si se lasa la racit dupa care se pudreaza...daca o servim la pranz merge alaturi de un pahar de vin rosu....seara la culcare cu lapte sau ceai....
ciuperci pleurotus pane
...pana se face prajitura cu mere am sa fac repede niste ciuperci pane ca sa mearga tuica...
ingrediente :
-ciuperci pleurotus cam 500 de gr
-oua 2 buc
-sare si piper dupa gust
-faina
-ulei pt prajit
se spala ciupercile si se asezoneaza cu sare si piper...se tavalesc prin faina si ou ca pe snitele si se prajeesc...se consuma ca aperitiv la o tuica alaturi de usturoi crud sau mujdei...incercati-le...
ingrediente :
-ciuperci pleurotus cam 500 de gr
-oua 2 buc
-sare si piper dupa gust
-faina
-ulei pt prajit
se spala ciupercile si se asezoneaza cu sare si piper...se tavalesc prin faina si ou ca pe snitele si se prajeesc...se consuma ca aperitiv la o tuica alaturi de usturoi crud sau mujdei...incercati-le...
duminică, 7 februarie 2016
urzici cu mamaliga
...am dat peste o tigancusa la piata cu tri gramezi de urzici....binenteles ca le-am luat numaidecat....la treaba....
ingrediente :
-urzici cam 500 de gr
-o legatura de ceapa de verde
- 6 -7 catei de usturoi romanesc neaparat
-500 de ml de lapte
- 2 linguri si jumatate de faina
-ulei
-sare si piper
...dupa ce am curatat urzicile de cotoare si ne-am urzicat destul pe maini le dam intr-o apa rece...punem o oala cu apa pe foc si cand clocoteste , oparim urzicile..le scurgem si le tocam marunt...peste ele punem faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase...intr-o cratita punem la calit ceapa verde cu putin ulei si cand s-a calit turnam lapte cald..fierbem un pic dupa care adaugam urzicile....fierbem, fierbem...sare si piper si usturoiul pisat....cand a scazut suficient stingem....intre timp se face si mamaliga...
ingrediente :
-urzici cam 500 de gr
-o legatura de ceapa de verde
- 6 -7 catei de usturoi romanesc neaparat
-500 de ml de lapte
- 2 linguri si jumatate de faina
-ulei
-sare si piper
...dupa ce am curatat urzicile de cotoare si ne-am urzicat destul pe maini le dam intr-o apa rece...punem o oala cu apa pe foc si cand clocoteste , oparim urzicile..le scurgem si le tocam marunt...peste ele punem faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase...intr-o cratita punem la calit ceapa verde cu putin ulei si cand s-a calit turnam lapte cald..fierbem un pic dupa care adaugam urzicile....fierbem, fierbem...sare si piper si usturoiul pisat....cand a scazut suficient stingem....intre timp se face si mamaliga...
sâmbătă, 6 februarie 2016
mancare de spanac
...sa facem si un spanac cu oua...greu de curatat dar nemaipomenit cand il mananci...si am dat cu vin cand l-am curatat ca sa termin mai repede...
ingrediente :
-spanac cam 2 kg
-o leg de ceapa verde
-4 catei de usturoi
-rosii cubulete cam 200 de gr
sare si piper
- ulei
-doua felii de lamaie
...spanacul curatat de cotoare si spalat FOARTE BINE... cand l-ati terminat voi pe si el pe voi opariti-l in apa clocotita...se scurge si se taie mai mare cu cutitul ...
Se toaca ceapa marun si se caleste intr-un pic de ulei in cratita...se adauga spanacul, rosiile , catei de usturoi si se acopera cu apa...lasati-l sa fiarba ...asezonati cu sare si piper dupa gustul fiecaruia...dupa circa 30 de min pune-ti si feliile de lamaie..mai fierbeti pana scade si ...in farfurie cu el peste care puneti oua ochiuri prajite deasupra...o nebunie..
ingrediente :
-spanac cam 2 kg
-o leg de ceapa verde
-4 catei de usturoi
-rosii cubulete cam 200 de gr
sare si piper
- ulei
-doua felii de lamaie
...spanacul curatat de cotoare si spalat FOARTE BINE... cand l-ati terminat voi pe si el pe voi opariti-l in apa clocotita...se scurge si se taie mai mare cu cutitul ...
Se toaca ceapa marun si se caleste intr-un pic de ulei in cratita...se adauga spanacul, rosiile , catei de usturoi si se acopera cu apa...lasati-l sa fiarba ...asezonati cu sare si piper dupa gustul fiecaruia...dupa circa 30 de min pune-ti si feliile de lamaie..mai fierbeti pana scade si ...in farfurie cu el peste care puneti oua ochiuri prajite deasupra...o nebunie..
budinca cu branza dulce si stafide
...binenteles ca si ceva dulce....
ingrediente :
- 400 de gr de paste...eu am avut disponibile niste penne pe care le-am fiert si racit
-500 de gr de branza de vaci
-trei cutiute de smantana de cate 100 de gr fiecare
-100 gr de stafide pe care le puneti la inmuiat in 50 ml de brandy
- o esenta de rom
-un zahar vanilat
-4 linguri de zahar
- trei oua
...facem compozitia...intre timp un pahar de vin alb....se pune intr-un castron branza de vaci , doua cutii de smantana , doua oua, zaharul normal si cel vanilat, esenta de rom si binenteles stafidele....se amesteca pana devine o pasta omogena....se toarna peste pastele fierte ssi racite....intr-un vas de jena care se unge in prealabil cu unt se toarna compozitia si se baga la cuptor...se tine pana incepe sa se rumeneasca...se scoate si se pune deasupra oul si smantana ramase si batute in prealabil....se mai tine la cuptor pana va place cum arata crusta de deasupra...cand este gata se lasa ra racit si se pudreaza cu zahar...POFTA BUNA
ingrediente :
- 400 de gr de paste...eu am avut disponibile niste penne pe care le-am fiert si racit
-500 de gr de branza de vaci
-trei cutiute de smantana de cate 100 de gr fiecare
-100 gr de stafide pe care le puneti la inmuiat in 50 ml de brandy
- o esenta de rom
-un zahar vanilat
-4 linguri de zahar
- trei oua
...facem compozitia...intre timp un pahar de vin alb....se pune intr-un castron branza de vaci , doua cutii de smantana , doua oua, zaharul normal si cel vanilat, esenta de rom si binenteles stafidele....se amesteca pana devine o pasta omogena....se toarna peste pastele fierte ssi racite....intr-un vas de jena care se unge in prealabil cu unt se toarna compozitia si se baga la cuptor...se tine pana incepe sa se rumeneasca...se scoate si se pune deasupra oul si smantana ramase si batute in prealabil....se mai tine la cuptor pana va place cum arata crusta de deasupra...cand este gata se lasa ra racit si se pudreaza cu zahar...POFTA BUNA
praz cu masline
...este un sfarsit de saptamana plin de verdeturi ...spanac, praz si ...urzici...sa ne detoxifiem....
ingrediente :
- un kg de praz...eu am gasit subtire ca pe deget..fraged
-100 de gr de masline
-200 de gr de rosii cubulete
-sare si piper
- 3-4 linguri de ulei de masline
- doua foi de dafin
- doua felii de lamaie
....eu am inceput cu niste tescovina de la nea Vasile....de antrenament...se taie un fir de praz feliute-feliute si restul se taie in bucati cam de 2 cm...se pune uleiul intr-o cratita si se caleste prazul tocat marunt...cand s-a inmuiat se pune restul de praz si rosiile in cratita si se acopera cu apa...se lasa la fiert pana da in clocot...se asezoneaza cu sare si piper...merge si o jumatate de ardei rosu iute tocat marunt ..foile de dafin si maslinele ...se mai fierbe inca 15-20 de minute pana se inmoaie prazul...se pun doua felii de lamaie si inca 10 min pe foc..stingeti focul si la masa...
ingrediente :
- un kg de praz...eu am gasit subtire ca pe deget..fraged
-100 de gr de masline
-200 de gr de rosii cubulete
-sare si piper
- 3-4 linguri de ulei de masline
- doua foi de dafin
- doua felii de lamaie
....eu am inceput cu niste tescovina de la nea Vasile....de antrenament...se taie un fir de praz feliute-feliute si restul se taie in bucati cam de 2 cm...se pune uleiul intr-o cratita si se caleste prazul tocat marunt...cand s-a inmuiat se pune restul de praz si rosiile in cratita si se acopera cu apa...se lasa la fiert pana da in clocot...se asezoneaza cu sare si piper...merge si o jumatate de ardei rosu iute tocat marunt ..foile de dafin si maslinele ...se mai fierbe inca 15-20 de minute pana se inmoaie prazul...se pun doua felii de lamaie si inca 10 min pe foc..stingeti focul si la masa...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)