joi, 18 februarie 2016

cartofi boieresti

....cand o sa descoperiti reteta o sa va placa...

ingrediente : 
-5 cartofi medii, fierti, decojiti si taiati in bucati...
-un carnat de mistret taiat felii subtiri
-3 felii de costita afumata
-un ardei kapia rosu
- o leg generoasa de usturoi verde si una de ceapa verde
-o mana de spanac verde...cca 10 frunze...
-patrunjel proaspat
-sare, piper si ulei de masline
  Costita afumata taiata fideluta si carnatul feliat subtire se trage la tigaie cu ulei de masline...se pune si ceapa si usturoiul deasupra...se rumenesc un pic dupa care se pune ardeiul taiat felii si spanacul tocat marunt...se calesc impreuna...cartofii peste ...amestecati...sa prinda gust...patrunjel tocat deasupra...se monteaza langa o friptura dupa gustul fiecaruia....porc...vita...si nu uitati de vin...neaparat...


macrou la cuptor cu rosii si vin

....nu va este pofta de niste peste ?...la cuptor cu rosii si vin ?...

ingrediente :
-macrou 4 buc spalate , curatate , sarate si piperate...
-2 legaturi frumoase de usturoi verde
-2 fire de ceapa verde
-un ardei rosu sau galben dupa cum va place
- neaparat o leg de patrunjel
-500 gr de rosii pasate...eu am de la Hagiesti...pregatite de asta toamna....
-un pahar de vin alb
-sare si piper
- ulei de masline
   ....luam o tava si o punem pe aragaz pe un ochi aprins ....binenteles ca punem ulei de masline in tava si lasam sa se incinga uleiul...punem pestele in tava si rumenim pe ambele parti pestele...cand este rumenit il scoatem pe o farfurie...in uleiul ramas calim ceapa , usturoiul si ardeiul tocate marunt...punem peste peste si adaugam rosiile pasate si apa deasupra...bagam la cuptor...cam 30 de minute...punem paharul de vin peste....mai lasam 10 minute...scoatem din cuptor si adaugam mult patrunjel tocat deasupra...neaparat vin alb langa...ce spune-ti ?


marți, 16 februarie 2016

ardei si dovlecei umpluti

....ce sa fac ?...ce sa fac ?..am gasit

ingrediente ;
-400 gr de carne tocata ...de care vreti...
-6 ardei kapia de diferite culori
-3 dovlecei
-2 rosii
- o leg de ceapa
-un ou
-2 leg de patrunjel
-sare si piper
-boia ...de care vreti....dulce sau iute.
-o ceasca de orez
-rosii pasate
 Sa ne apucam de treaba...pregatim carnea....carne...sare si piper....ceapa si o leg de patrunjel tocate marunt....un ou....ceasca de orez...boia....iute am pus eu...pregatim legumele....scobim dovlecei...ardei si rosiile...pastram cotoarele....ii umplem cu carnea pregatita....punem capacele...intr-o oala punem ulei si punem pe foc...punem legumele le prjim pe toate partile...punem apa si rosii pasate deasupra ....fierbem ....fierbem....cand s-a fiert carnea  bagam la cuptor pt cca 20-25 de min pana scade...adaugam leg de patrunjel ramasa ...peste cca 10 min stingem....POFTA MARE....merge cu un vin rosu demisec....


ciorba de loboda rosie

....incet -incet apare si primavara...incep sa apara si zarzavaturile...pai daca am gasit la piata loboda rosie nu este pacat sa nu fac o ciorba ...cu de toate....leustean proaspat...zdrente de ou si ...daca vreti si dreasa cu smantana grasa de la prieteni mei sibienii din piata...la treaba....sa nu uitam si o tuiculita la inceput...
  ingrediente :
-6 leg de loboda rosie , spalata si tocata grosier
-o leg de ceapa verde
-ardei gras rosu, galben...dupa plac
-un dovlecel mic
-un cartof mai mare
un morcov
- un pastarnac
- un pic de telina
-sare si ulei
-2 oua
-bors
- o ceasca de rosii pasate pt gust
-si binenteles o leg de patrunjel si una de leustean proaspat...
 La treaba ...o tuica mica in nas ...morcovul, pastarnacul, telina se dau prin razatoare...ceapa tocata....ardeiul taiat ....oala ...un pic de ulei ...calite...se toarna apa peste ele si se lasa la fiert....se adauga si ceasca de rosii...sare..lasam sa dea in clocot dupa care se adauga loboda, cartoful si dovlecelul taiate bucati...se asezoneaza cu sare...se fierbe pana incepe sa se inmoaie cartoful si dovlecelul....urmeaza borsul...dupa gust....mai mult sau mai putin....cand va place la gust adaugati ouale batute zdrente....mai fierbeti cca 5 minute dupa care adaugati leusteanul si patrunjelul tocate marunt si stingeti focul....daca nu va place nu stiti sa mancati romaneste...


vineri, 12 februarie 2016

negresa cu mascarpone

....pentru ca se apropie Valentine`s Day si lui Florentina mea ii place negresa am sa ii fac una cu mascarpone...

ingrediente :
-pt blat :
-250 gr de unt
-200 gr zahar pudra
-cacao 50 gr
-mascarpone 150 gr
- 2 linguri de cointreau
-3 oua
-150 gr faina
-pt crema :
-frisca lichida 200 gr
-mascarpone 350 gr
-zahar pudra 100 gr
- o lingura de cointreau
-un plic de gelatina
 - pt glazura :
-200 gr de ciocolata de menaj
-200 gr de frisca lichida
-50 gr de unt
-un pliculet de gelatina
....ne apucam de blat : untul topit si racit la temperatura camerei amestecat cu zaharul si cacaoa...dupa aceea incorporam mascarpone si cele trei oua pe rand...adaugati apoi faina in ploaie..se pregateste forma de prajitura rotunda ...se unge cu unt si se presara cu faina...se toarna compozitia si se baga la cuptor...se verifica cu metoda scobitoarei...cand s-a copt se scoate si se lasa la racit.
 Sa ne apucam de crema ; batem crema cu mixer-ul si apoi incorporam mascarpone si zaharul pudra...mixam....punem si pliculetul de gelatina pregatit anterior....
 Punem partea detasabila in jurul blatului si turnam deasupra compozitia...bagam la frigider...
  Sa trecem la glazura :topim ciocolata cu untul pe foc si adaugam frisca lichida...amestecam pana se omogenizeaza... cand se raceste adaugam si pliculetul de gelatina ...mai amestecam..cand s-a racit complet turnam deasupra cremei ...bagam la frigider pentru o noapte...dscs aveti rabdare....rezultatul este urmatorul...va trebuie neaparat un prosseco bun...

fasole batuta

...nu stiu voi dar noua ne este tare pofta de fasole batuta cu carnati prajiti....

ingrediente :
-fasole cam 600 de gr
-3 morcovi
-un pastarnac
-un ardei gras rosu..
-2 leg de ceapa verde
-o capatana de usturoi
-sare si ulei
....se fierbe fasolea ...se fierbe ...se pun morcovii, pastarnacul si ardeiul...cand s-au fiert se scurg si se lasa la racit...se zdrobesc cum vreti voi :blender sau prin masina de tocat cum facea mama pe vremuri..cu sare si ulei...cu putina zeama de la fiert ca sa fie moale....se adauga usturoiul  pisat...se pune intr-un castron...intre timp se caleste ceapa in ulei si se adauga bulion deasupra...cand va place cum arata puneti peste fasole ...cu ulei cu tot...prajiti carnatii si ii puneti alaturi...acritura ? ....ce va place....muraturi....castraveti murati...noi  am alea salata de varza alba...merge cu ce vin aveti prin casa....O NEBUNIE....


miercuri, 10 februarie 2016

coaste de berbecut la gratar

....si pt ca mi-au ramas destule coaste trebuie sa facem si un gratar....
ingrediente:
-coaste de berbecut ....cate vreti sa mancati voi si familia voastra.....eu am un kg
-condimente  : sare, piper, rozmarin si cimbru proaspat, 8 catei de usturoi tocati marunt, ulei de masline, un pahar de vin alb, o jumatate de lamaie si portocala stoarsa....
 Se pun la marinat coastele cu cele mentionate mai sus si se baga la frigider pana vine sotia de la servici....se pun pe gratar ..cand sunt gata faceti mamaliga si mujdeiul si scoate-ti vinul de la rece....ce poate fi mai bun...