joi, 12 mai 2016

dulceata de trandafiri

am in gradina din fata blocului o tufa de trandafiri de dulceata....am cules si ma apuc de treaba.....
ingrediente :
-200 gr de petale de trandafiri....neaparat din cei din care se face dulceata...
-300 gr de zahar
-apa 2 cani
....punem la fiert ingredientele....cand incepe sa scada mai adaugam apa...fierbem la foc mic pana petalele sa inmoaie si nu prea mai ,,scartaie'' in dinti.....cand a devenit destul de consistenta se opreste focul....se pune in borcanele mici ,spalate si uscate in cuptor, se pune capacul si se tine cu fundul in sus ca sa se etanseizeze borcanul....cu siguranta ca o sa va placa....

mancare de fasole lata galbena

....dupa ce am prins viteza de la o caisata gasita intr-o camara pe la mosie m-am apucat sa fac o mancarica din pastaile de fasole galbena gasite in piata....trufandale ...din sera....
ingrediente :
-fasole lata galbena 1 kg
-4 fire de ceapa verde
-3 fire de usturoi verde
-marar verde proaspat 1 leg
-vestitele rosii cubulete pe care le folosesc de fiecare data
-ulei,sare si piper
....calim intr-o cratita ceapa si usturoiul tocate marunt....dupa ce am spalat tecile de fasole le rupem capetele si apoi le facem in doua sau trei bucati ca sa nu fie prea mari in cratita....le punem in cratita peste zarzavatul calit si apoi venim repede si cu rosiile cubulete....mestecam cam 2-3 minute dupa cre acoperim cu apa si lasam la fiert....cand aproape sau fiert asezonam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia si mai lasam la fiert cam 15 min....cand a fiert pastaia punem mararul tocat marunt . amestecam si stingem focul.....o nebunie...POFTA BUNA....

sâmbătă, 30 aprilie 2016

PASTE FERICIT

.....HRISTOS A INVIAT.....PASTE FERICIT...






tiramisu

...doar nu credeati ca nu fac si o prajitura ?....
ingrediente :
-piscoturi ....un pachet...sunt cam 24 de piscoturi...
-mascarpone 500 gr
-frisca lichida... 4 cutii de 100 gr
-esenta de care vreti
-zahar pudra cam 100 gr
-cacao pt ornat
-ciocolata de menaj pt ornat
-4 galbenusuri de oua
-cafea sau ness
coniac ccva 25 ml
....mixam galbenusurile de oua cu 60 gr de zahar pudra....punem un pic de esenta de care aveti pofta....mixam in continuare....adaugam mascarpone si coniac ..mixam....cand devine o compozitie omogena cu o textura fina adaugam frisca lichida o cutie si jumatate  cam 150 gr...mixam....
...luam o tava din folie de aluminiu din acelea de unica folosinta....inmuiem un pic piscoturile in cafea si le punem pe fundul tavii....turnam din compozitia de mai sus peste piscoturi...bagam la frigider....intre timp facem frisca....restul de frisca lichida frecata cu mixerul si zaharul pudra..pana se intareste...punem in tava peste compozitia dinainte....pudram cu cacao si ciocolata rasa pe deasupra....
merge la ceas de seara  cu un frizante de la prietenii de la Carastelec ..Vinca....

drob de miel in foitaj

....sa ne apucam de preparatul nostru....
ingrediente :
-organe de miel ....1 kg
-un pachet de foitaj de placinta
-ceapa verde 1 leg mare
-marar verde 1 leg
-patrunjel verde 1 leg
-oua de gaina 2 buc
-oua de prepelite  7-8 buc
-sare si piper dupa gustul fiecaruia
-unt pt uns tava
....punem la fiert organele....cand sunt fierte le scoatem si le lasam la racit....cand s-au racit le taiem bucatele mici cu cutitul....puteti sa le dati prin masina de tocat dar veti pierde textura ....punem intr-un castron si potrivim de sare si piper....verdeata si ceapa tocate marunt, marunt si amestecate cu organele taiate marunt....peste ele cele 2 oua sparte....amestecam....intre timp fierbem ousoarele de prepelita si le decojim cand sau racit....
....ungem tava cu unt si punem foitaj in tava de cozonac...punem din compozitie in tava si apoi din loc in loc ouale de prepelite...compozitie deasupra ....acoperim cu foitajul de pe margini si bagam la cuptor....

vineri, 29 aprilie 2016

friptura de miel

.....vine Pastele.....asta inseamna friptura de miel......
ingrediente :
-100 ml de tuica galbena de pruna
-o pulpa de miel
-verdeturi : ceapa verde 2 fire, usturoi verde 1 leg mare, cateva fire de cimbru proaspat, 2 cracute de rozmarin verde, trei frunzulite de menta verde....
-3 capatani de usturoi uscat neaparat din acela mic ROMANESC....
-ulei de masline
-sare si piper
-o cana de vin alb
-500 gr de cartofi noi din aceeia mici,mici
....se ia tuica si se bea un pic...pe urma luam pulpa de miel si o spalam....o crestam din loc in loc cu varful de la cutit....o frecam cu sare si piper si bagam in crestaturile facute catei de usturoi....o ungem cu ulei de masline....nu uitati sa mai luati o tuica mica....tocam marunt cimbrul, rozmarinul si menta....frecam pur si simplu pulpa de miel cu ele....punem in tava si turnam ulei de masline....nu foarte mult....tocam ceapa si usturoiul verde si le punem in tava...punem apa si acoperim cu folie alimentara...bagam la cuptor....circa 20-25 de minute....foc potrivit...scoateem , indepartam folia si intoarcem pulpa...iar cuptor cca 15 min....scoatem, intoarcem si punem vinul....cuptor....15 min...scoatem...sa nu uitam de tuica...punem cartofii de jur imprejurul pulpei si bagam la cuptor din nou...peste 20 de minute scoatem....este gata....si cu ce crede-ti ca se potriveste ?...balla geza cabernet sauvignon/cabernet franc.....

duminică, 17 aprilie 2016

tort kodrit kadir

....am vazut reteta , mi s-a parut interesanta si am zis sa incerc....a-si spune ca este o combinatie intre crema de zahar ars si o prajitura inteligenta...
       ingrediente :
-pt blat :
-2 oua
-100 gr de zahar
-100 gr de faina
-100 ml de ulei
-100 de ml de lapte
-esenta de brandy sau chiar un pic de coniac
-4 linguri de cacao
-un praf de copt
- pt crema :
-5 oua
-800 ml de lapte
-200 gr de zahar
-esenta de ce vreti voi...eu am pus de portocale
- pt caramel :
-5 linguri de zahar
...sa ne apucam de treaba...eu am folosit un vas de yena rotund ...punem cele 5 linguri de zahar la topit in vas si cand incepe sa se topeasca il intindem pe peretii vasului si lasam la racit....
...pregatim blatul : mixam cele 2 oua cu un praf de sare...adaugam cacaoa..laptele...esenta...mixam....punem in continuare uleiul....mai mixam...adugam si faina impreuna cu praful de copt....omogenizam...
....hai sa facem si crema :mixam cele 5 oua cu zaharul...adugam laptele si esenta....omogenizam...
...in vasul in care am facut caramelul turnam crema....in mijloc turnam blatul....nu va speriati ca se amesteca....o bagam la cuptor....180 grade cam 25-30 minute....cand o scoateti veti vedea ca sau separat com[pozitiile....lasam sa se raceasca si rasturnam pe un platou....