joi, 19 mai 2016

dulceata de capsuni

....sa continuam cu dulceturile....a venit randul capsunilor....
ingrediente :
-capsuni, NEAPARAT ROMANESTI...1 kg. mici ca si dimensiuni...si bineinteles COAPTE...
-zahar...1 kg
-lamaie 1/2...stoarsa
-apa...200 de ml
...intr-o oala punem zaharul si apa sin facem un sirop ....il punem la fiert....adaugam lamaia stoarsa si fierbem pana se dizolva zaharul si incepe sa se ingroase....cand incepe sa mai scada adaugam capsunile....le fierbem pana se ingroasa si scade ....amestecam INCET ca sa nu se prinda si sa nu zdrobim capsunile....cand sau fiert capsunile oprim focul...am strecurat printr-o sita mai mare ca sa ramana cat mai putina compozitie si am pus la borcanele...ce ramane din strecurat iese un sirop gros pe care il putem prepara cu apa minerala si este nemaipomenit....

mancare de marar

...am mancat o data si mi-a placut...am zis sa fac si eu o data si sa va prezint si voua reteta....
ingrediente : 
-marar proaspat din gradina....cam 4-5 legaturi mari
-ceapa verde 2 fire
-usturoi verde 2 fire
-cateva aripioare de pui ( se poate face la fel de bine si cu carne de porc )...
-ulei , sare si piper
-rosii cubulete
....intr-o tigaie prajim bine aripioarele....dupa care calim si ceapa si usturoiul tocate marunt.....se adauga un pic de apa si se pune capacul ca sa fiarba innabusit ...tocam mararul mai mare si il adaugam peste pui....lasam un pic la fiert....adaugam rosiile , asezonam cu sare si piper si lasam sa fiarba....cam 20 de minute...pofta buna...

joi, 12 mai 2016

dulceata de trandafiri

am in gradina din fata blocului o tufa de trandafiri de dulceata....am cules si ma apuc de treaba.....
ingrediente :
-200 gr de petale de trandafiri....neaparat din cei din care se face dulceata...
-300 gr de zahar
-apa 2 cani
....punem la fiert ingredientele....cand incepe sa scada mai adaugam apa...fierbem la foc mic pana petalele sa inmoaie si nu prea mai ,,scartaie'' in dinti.....cand a devenit destul de consistenta se opreste focul....se pune in borcanele mici ,spalate si uscate in cuptor, se pune capacul si se tine cu fundul in sus ca sa se etanseizeze borcanul....cu siguranta ca o sa va placa....

mancare de fasole lata galbena

....dupa ce am prins viteza de la o caisata gasita intr-o camara pe la mosie m-am apucat sa fac o mancarica din pastaile de fasole galbena gasite in piata....trufandale ...din sera....
ingrediente :
-fasole lata galbena 1 kg
-4 fire de ceapa verde
-3 fire de usturoi verde
-marar verde proaspat 1 leg
-vestitele rosii cubulete pe care le folosesc de fiecare data
-ulei,sare si piper
....calim intr-o cratita ceapa si usturoiul tocate marunt....dupa ce am spalat tecile de fasole le rupem capetele si apoi le facem in doua sau trei bucati ca sa nu fie prea mari in cratita....le punem in cratita peste zarzavatul calit si apoi venim repede si cu rosiile cubulete....mestecam cam 2-3 minute dupa cre acoperim cu apa si lasam la fiert....cand aproape sau fiert asezonam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia si mai lasam la fiert cam 15 min....cand a fiert pastaia punem mararul tocat marunt . amestecam si stingem focul.....o nebunie...POFTA BUNA....

sâmbătă, 30 aprilie 2016

PASTE FERICIT

.....HRISTOS A INVIAT.....PASTE FERICIT...






tiramisu

...doar nu credeati ca nu fac si o prajitura ?....
ingrediente :
-piscoturi ....un pachet...sunt cam 24 de piscoturi...
-mascarpone 500 gr
-frisca lichida... 4 cutii de 100 gr
-esenta de care vreti
-zahar pudra cam 100 gr
-cacao pt ornat
-ciocolata de menaj pt ornat
-4 galbenusuri de oua
-cafea sau ness
coniac ccva 25 ml
....mixam galbenusurile de oua cu 60 gr de zahar pudra....punem un pic de esenta de care aveti pofta....mixam in continuare....adaugam mascarpone si coniac ..mixam....cand devine o compozitie omogena cu o textura fina adaugam frisca lichida o cutie si jumatate  cam 150 gr...mixam....
...luam o tava din folie de aluminiu din acelea de unica folosinta....inmuiem un pic piscoturile in cafea si le punem pe fundul tavii....turnam din compozitia de mai sus peste piscoturi...bagam la frigider....intre timp facem frisca....restul de frisca lichida frecata cu mixerul si zaharul pudra..pana se intareste...punem in tava peste compozitia dinainte....pudram cu cacao si ciocolata rasa pe deasupra....
merge la ceas de seara  cu un frizante de la prietenii de la Carastelec ..Vinca....

drob de miel in foitaj

....sa ne apucam de preparatul nostru....
ingrediente :
-organe de miel ....1 kg
-un pachet de foitaj de placinta
-ceapa verde 1 leg mare
-marar verde 1 leg
-patrunjel verde 1 leg
-oua de gaina 2 buc
-oua de prepelite  7-8 buc
-sare si piper dupa gustul fiecaruia
-unt pt uns tava
....punem la fiert organele....cand sunt fierte le scoatem si le lasam la racit....cand s-au racit le taiem bucatele mici cu cutitul....puteti sa le dati prin masina de tocat dar veti pierde textura ....punem intr-un castron si potrivim de sare si piper....verdeata si ceapa tocate marunt, marunt si amestecate cu organele taiate marunt....peste ele cele 2 oua sparte....amestecam....intre timp fierbem ousoarele de prepelita si le decojim cand sau racit....
....ungem tava cu unt si punem foitaj in tava de cozonac...punem din compozitie in tava si apoi din loc in loc ouale de prepelite...compozitie deasupra ....acoperim cu foitajul de pe margini si bagam la cuptor....