marți, 7 iunie 2016

dulceata de nuci verzi

...pentru nucile sunt ca si marime  exact cat sa putem face dulceata sa ne apucam de treaba.
ingrediente :
-nuci verzi de marimea unei mingi de ping-pong -cate reusiti sa culegeti
-zahar in functie de cantitatea de nuci curatate
-lamai
.....folosin niste manusi de cauciuc ne apucam sa curatam nucile de coaja....cu un cutitas de decojim atat cat sa ramana cat mai putin parte verde....dupa ce le curatam le cantarim....eu am strans 1,3 kg... le punem intr-un vas cu apa rece si punem zeama de la o lamaie ...le punem la frigider timp de 12 ore....mai schimbam apa de 2-3 ori....
....la aceasta cantitate am folosit 1 kg de zahar si zeama de la 2 lamai...deci zaharul si o cana de apa...punem la fiert ...se topeste zaharul, adaigam zeama de lamaie si fierbem pana incepe sa se lege siropul ... adaugam nucile care in prealabil au fost puse pe un prosop ca sa fie cat mai uscate....fierbem pana incepe sa scada zeama si nucile sunt fierte....este o delicatesa si este tocmai buna pt a servi alaturi de un pahar de apa rece musafirii ....

marți, 31 mai 2016

dulceata de cirese amare

....este una din preferatele mele....
ingrediente :
-cirese negre amare 1 kg-fara samburi
-zahar 1 kg
-zeama de la o lamaie
....punem zaharul peste cirese si amestecam usor, ca sa nu distrugem ciresele....lasam peste noapte ca sa se lase zeama....punem la fiert....cand au inceput sa fiarba luam spuma cu o spumiera....adaugam zeama de lamaie...fierbem pana se inmoaie ciresele si scade zeama ...la foc potrivit...
  Borcanele se spala si se usuca in cuptor....dulceata se toarne fierbinte in borcanele , se pun capacele si se tin rasturnate cateva minute....una din delicatesele primaverii....

duminică, 22 mai 2016

socata

....este primavara..,a inflorit socul.....hai sa facem o socata...
ingrediente :
-flori de soc....se pun cam 3 flori de soc la 1 kg de apa....deci la un borcan de 5 l cam 15 flori de soc
-2 lamai
-zahar....1/2 kg
-drojdie proaspata cca 10 gr
...se pun florile in borcan si se toarna zaharul peste ele....se pun apoi si lamaile taiate felii....se adauga drojdia si se umple borcanul cam 3/4 cu apa....se lasa la fermentat....cam 2-3 zile ....p;ana devine acidulata...se strecoara si se baga la frigider ....NU ARE CUM SA NU VA PLACA....


prajitura cu capsuni

....daca tot au inceput sa apara fructele primavaratice de ce sa nu facem si o prajitura cu capsuni ?
ingrediente :
-capsuni....dar puteti face si cu visine, caise, piersici sau cu ce va place....200-300 gr...
-7 oua
-zahar... dupa gust....eu am folosit 5-6 linguri
-zahar vanilat
-zahar pudra
-ulei ...100 ml
-lapte...cam tot atat
-praf de copt -2 pliculete
- faina ...cat cuprinde
-cacao cam 2 lingurite
-un praf de sare
....incepem...ouale mixate cu un praf de sare....adaugam zaharul si mixam....punem si uleiul si iar mixam.....turnam si laptele....omogenizam....incet -incet adaugam 2-3 linguri de faina...amestecam....punem si praful de copt....si iar faina...pana se ingroase ca pt un chec....turnam intr-o cana cam 150 gr din compozitie si amestecam cu cacao....
 Luam o tava si punem hartie de copt...turnam compozitia....dupa care turnam si pe cea cu cacao in zigzag...punem din loc in loc o parte din capsunile taiate....bagam la cuptor pt cca 15 min cat sa prinda o crusta...adaugam capsuni iar....si lasam pana se coace....cam 25 de minute....scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca....indepartam hartia de copt si o taiem ....pudram cu zahar ...merge cu un vin alb usor de vara sau cu un rose....sper ca o sa va placa....

mazare cu pui

...daca este primavara si avem trufandale ....sa gatim....mazare noua....cub pui
ingrediente :
-aligote 1 kg +apa minerala...adica spritz
- mazatre noua ...in teaca....1,5 kg
-ceapa verde...2-3 fire
-marar verde 1 leg generoasa
-piept de pui ...cam jumatate de bucata...
-sare si piper
-rosii cubulete
.....ne apucam de curatat mazarea ...neaparat cu un spritz ..dupa ce am curatat-o, o spalam si o lasam in sita la scurs...
 Taiem pieptul de pui in bucatele mici si il calim in ulei pana prinde crusta....adaugam ceapa tocata marunt si o calim impreuna cu puiul...cand s-a inmuiat si ceapa adaugam mazarea....adaugam apa si lasam la fiert...sare si piper dupa gust....cand apa incepe sa fiarba adaugam rosii cubulete....fierbem pana carnea este fiarta ...adaugam mararul tocat....stingem focul...senzatie....

joi, 19 mai 2016

dulceata de capsuni

....sa continuam cu dulceturile....a venit randul capsunilor....
ingrediente :
-capsuni, NEAPARAT ROMANESTI...1 kg. mici ca si dimensiuni...si bineinteles COAPTE...
-zahar...1 kg
-lamaie 1/2...stoarsa
-apa...200 de ml
...intr-o oala punem zaharul si apa sin facem un sirop ....il punem la fiert....adaugam lamaia stoarsa si fierbem pana se dizolva zaharul si incepe sa se ingroase....cand incepe sa mai scada adaugam capsunile....le fierbem pana se ingroasa si scade ....amestecam INCET ca sa nu se prinda si sa nu zdrobim capsunile....cand sau fiert capsunile oprim focul...am strecurat printr-o sita mai mare ca sa ramana cat mai putina compozitie si am pus la borcanele...ce ramane din strecurat iese un sirop gros pe care il putem prepara cu apa minerala si este nemaipomenit....

mancare de marar

...am mancat o data si mi-a placut...am zis sa fac si eu o data si sa va prezint si voua reteta....
ingrediente : 
-marar proaspat din gradina....cam 4-5 legaturi mari
-ceapa verde 2 fire
-usturoi verde 2 fire
-cateva aripioare de pui ( se poate face la fel de bine si cu carne de porc )...
-ulei , sare si piper
-rosii cubulete
....intr-o tigaie prajim bine aripioarele....dupa care calim si ceapa si usturoiul tocate marunt.....se adauga un pic de apa si se pune capacul ca sa fiarba innabusit ...tocam mararul mai mare si il adaugam peste pui....lasam un pic la fiert....adaugam rosiile , asezonam cu sare si piper si lasam sa fiarba....cam 20 de minute...pofta buna...