miercuri, 14 septembrie 2016

muraturi ....speciale

....am pregatit niste muraturi speciale din niste ,,resturi,, gasite prin camara...de aceea nu va pot da niste cantitati exacte....
   ingrediente :
-castraveciori mici ...cat degetul mic...
-hrean
-frunze de busuioc si menta
-usturoi
-ardei iute
-cateva boabe de struguri
-o mana de arpagic
-piper si boabe de mustar
-sare si otet de mere
- zahar
....in borcane asezati castraveciori, hrean, struguri, usturoi si mirodenii...frunzele bineinteles si ele....arpagicul fiert, curatat si pus deasupra...
....pregatim zeama...otet de mere si apa in aceeasi proportie, sare si zahar cate o lingurita...puse pe foc si fierte....racita si pusa in borcan....capace si....produs finit....


castrsveti murati in saramura

pentru ca este toamna si furnica strangem pentru la iarna , punem si castraveti murati in saramura....
    ingrediente :
-6 kg de castraveciori mici si proaspeti....cand ii cumparati aveti grija sa aiba floarea in capat si sa va intepe la atingere....
-2 capatani de usturoi
-2 buc de hrean
-3-4 ardei iuti
-sare gronjoasa
-piper, boabe de mustar, boabe de ienibahar
-frunze de visin, busuioc proaspat, menta proaspata
- marar uscat

....spalam bine castraveciorii si ii taiem la capete.....ne apucam de montat in borcane....eu am folosit borcane de 3 l....punem pe fundul borcanului o cracuta de visin si o cracuta de marar uscat....usturoi, hrean....incepem si punem castraveciorii in picioare unul langa altul....un ardei iute si asa mai departe pana se umple borcanul...bineinteles nu uita-ti de piper, boabele de mustar si ienibahar, frunze de menta si busuioc proaspat....la sfarsit din nou marar si crenguta de visin...
....sa pregatim saramura :o lingura de sare gronjoasa la  1 litru de apa , la 3 litri de apa nca o lingura de sare....se pune la fiert....se raceste si se toarna in borcane....se lasa un pic la respirat si apoi se sigileaza capacele...o nebunie ....


                                                                                                                                                      

luni, 12 septembrie 2016

mancarica de bame

....a venit toamna si nu avem cum sa nu facem o delicatesa .....mancarica de bame cu pui....
   ingrediente :
- 500 gr de bame....eu am cules din gradina si verzi si rosii..


-o jumatate de piept de pui
-o ceapa mare
-1 morcov potrivit
-2 rosii mari taiate cubulete
-o lingurita de pasta de ardei
-sare si piper
-patrunjel tocat
-cimbru verde
-ulei
....primul pas : taiati coditele la bame si spalati-le bine , bine
....pasul doi ; carnea de pui taiata , calita in oala pana se rumeneste un pic si apoi adaugata ceapa tocata si morcovul ras si se calesc usor...
pasul trei ; adaugam bamele si le calim si pe ele putin impreuna cu carnea si zarzavatul....adaugam apa si lasam la fiert....atentie ca se fierb repede....

....adaugam rosiile si pasta de ardei, sare si piper, cimbru....la sfarsit patrunjelul tocat si....pofta buna....

sâmbătă, 10 septembrie 2016

pate din ficat de porc

...ni s-a facut pofta de tartine cu pate de ficat si nu stiam ce sa facem ....sa cumparam sau sa pregatim...sa pregatim  bineinteles....
    ingrediente :
- 500 gr de ficat de porc
- 50 gr de unt
- 2 cepe mari
-sare si piper
-cimbru
-5-6 catei de usturoi
-arrdei iute- optional
-2 lingurite de pasta de ardei kapia facuta de mine bineinteles...
....pasul 1 : spalam ficatul, il taiem bucatele si il punem la fiert impreuna cu cele 2 cepe....cand sau fiert le lasam la scurs ne uitand sa pastram o cana din zeama in care au fiert...
....pasul 2 ; cand sau racit cat de cat bucatile de ficat le blenduim impreuna cu ceapa, ardeiul iute, usturoiul, cimbrul, sarea si piperul adaugand neaparat si putina zeama...cand s-a facut o pasta destul de fina dar nu prea fina adaugam si untul si mai amestecam un pic sa se omogenizeze...paine prajita, ardei gras si felii de rosii....arunci cu cacciula dupa caini....


joi, 8 septembrie 2016

budinca de dovlecei

....am gasit o reteta care a sunat interesant si usor de facut asa ca....
  ingrediente : 
- un dovlecel mare ....cam 500 gr
- 150 gr de branza ....de care aveti prin frigider
-o lleg de ceapa verde
-2 oua
-1 pahar de lapte
- 1 borcanel mic de iaurt sau smantana
-1 pahar de faina
- 2-3 linguri de ulei de masline
-1 praf de copt
-sare si piper
-unt pt uns vasul de jena
....primul pas : dam dovlecelul si branza prin razuitoare....tocam ceapa marunt si amestecand totul intr-un castron si potrivind de sare si piper...
...pasul doi : intr-un alt castron amestecam faina cu praful de copt....turnam laptele si iaurtul si amestecam ca sa se omogenizeze....uleiul si oule  peste, amestecand  mai departe....
....pasul trei : luati un vas de jena si ungeti-l cu unt...puneti prima compozitie in vas si pe cea de a doua o turnati peste.....bagati la cuptor pana se rumeneste frumos....parmezan ras deasupra si inca 5 min la cuptor sa se topeasca parmezanul....gustos....

joi, 1 septembrie 2016

gogosari umpluti cu varza la otet

.....pentru ca am gasit pe vrejuri niste gogosari si ardei kapia deja rosii am decis sa ii umplu cu varza si sa-i pun la otet asa ca......la treaba....
     ingrediente :
- 2 kg de baby-gogosari si baby-kapia
- o varza mica alba
- o varza mica rosie
-3 morcovi mari
- 1,5 l otet de mere sau de vin
-1,5 l apa
- 2 lg sare
- 2 lg zahar
-o capatana de usturoi
-hrean
-frunze de telina
-piper si boabe de mustar
-ardei iute optional ( eu nun am pus pentru ca am nimerit cativa din gogosari iuti)
.....intai ne ocupam de gogosari si ardei ...trebuie sa scoateti cotoarele si samburi cu mare grijan sa nu ii rupeti ....foflositi un cutitas si o lingurita la operatiune....cand terminati spalati bine si lasa-ti la scurs...
-sa pregatim si umplutura : dati prin razatoare verzele si morcovii si frecatiile cu un praf de sare...
....incepeti si umpleti ardei si gogosarii cu grija sa nu ii spargeti...
...pregatim otetul....intr-o oala puneti la fiert otetul , apa, sarea si zaharul....cand a dat in clocot stingeti focul si lasa-ti la racit pana umpleti borcanele...
...in borcanele sterilizate incep sa punem bucatele de hrean si catei de usturoi....asezam ardei si gogosarii cat mai inghesuiti in borcane aruncand spre final in borcane si piper si boabe de mustar...cand borcanele sunt pline asezam deasupra frunze de telina.....turnam otetul si sigilam borcanele...
...POFTA BUNA....

miercuri, 31 august 2016

ardei iuti la otet

....sunt foarte gustosi si nu trebuie sa lipseasca din nici o camara de om gospodar....
    ingrediente :
-2 kg de ardei lungi bulgaresti
- 10 ardei iuti rosii
-2 l de otet de mere sau de vin
- 2 linguri de zahar
-2 linguri de sare
-o capatana de usturoi
-hrean
-boabe de mustar, piper, o foaie de dafin busuioc verde si rozmarin proaspat
....spalam ardei, ii scugem de apa si ii lasam la zvantat...spalam borcanele si le sterilizam...
....acum sa pregatim otetul : punem otetul impreuna cu 2 l de apa la fiert in care punem mirodeniile, zaharul si sarea....le dam in fiert si lasam la racit circa 15 minute...
....in borcane asezam ardeii cat mai inghesuiti ....punem si usturoi si hrean printre ei... turnam otetul peste ei...lasam 15 minute sa respire si apoi sigilam capacele....
...la ciorbe, sarmale si la orice altceva doriti....