sâmbătă, 8 octombrie 2016

gogosari la otet

...a venit si timpul lor asa ca hai sa umplem borcanele...
    ingrediente :
....neaparat un litru de vin ...de tara, de anul trecut, ramas in damigeana la nea Vasile...ca sa avem spor...
-6 kg de gogosari mari si frumosi, spalati si cu cotoarele scoase
- 3 litri de otet
-sare si zahar cam trei linguri din fiecare
-boabe de mustar, piper si coriandru
-morcovi, hrean, usturoi, ardei iute
-frunze de telina si crenguta de visin
-cateva frunzulite de busuioc praspat
...spalam bine legumele si le taiem fasii...curatam usturoiul....incepem sa asezam gogosari in borcane alternand si morcovii si hreanul...boabele si ele aruncate in borcan....frunze printre gogosari si la sfarsit crenguta de visin....
....ia stai ma asa ca era sa uit....un pahar de vin ca ne racorim....sa facem si otetul...3 litri de otet si 3 litri de apa puse la fiert...zaharul si sarea....fierte 10 minute , racite o leaca si turnate in borcane....capacele si ...la camara cu ele...


joi, 15 septembrie 2016

castraveciori in otet

....daca am pus la saramura asta nu inseamna ca nu punem si la otet cateva borcanele....
      ingrediente :
-3 kg de cstraveciori din aceea mici , mici...spalati si cu capetele taiate
- 2-3 morcovi taiati rondele
-2 capatani de usturoi
- 2 cepe rosii taiata rondele
-ardei iuti
-hrean taiat fasii
-2-3 frunze de busuioc proaspat
-2-3 frunze de menta proaspata
-mirodenii : boabe de piper, mustar si ienibahar
-sare si zahar
-otet de mere si apa
....primul pas : ne apucam sa asezam  castraveciorii in borcane....in picioare...inghesuiti....printre ei punem usturoi, felii de morcov, hrean, ardei iute, felii de ceapa si bineinteles mirodeniile...la sfarsit frunzele de busuioc si menta....cate doua din fiecare in borcan....
...pasul doi : pregatim otetul....1 litru de otet si doi litrii de apa....o lingura de sare si trei linguri de zahar....fierte pana aproape sa dea in clocot....racit cat de cat si turnat in borcane....capace puse si apoi fierte 25-30 de minute la bain-marie....o sa va placa cu siguranta....

miercuri, 14 septembrie 2016

muraturi ....speciale

....am pregatit niste muraturi speciale din niste ,,resturi,, gasite prin camara...de aceea nu va pot da niste cantitati exacte....
   ingrediente :
-castraveciori mici ...cat degetul mic...
-hrean
-frunze de busuioc si menta
-usturoi
-ardei iute
-cateva boabe de struguri
-o mana de arpagic
-piper si boabe de mustar
-sare si otet de mere
- zahar
....in borcane asezati castraveciori, hrean, struguri, usturoi si mirodenii...frunzele bineinteles si ele....arpagicul fiert, curatat si pus deasupra...
....pregatim zeama...otet de mere si apa in aceeasi proportie, sare si zahar cate o lingurita...puse pe foc si fierte....racita si pusa in borcan....capace si....produs finit....


castrsveti murati in saramura

pentru ca este toamna si furnica strangem pentru la iarna , punem si castraveti murati in saramura....
    ingrediente :
-6 kg de castraveciori mici si proaspeti....cand ii cumparati aveti grija sa aiba floarea in capat si sa va intepe la atingere....
-2 capatani de usturoi
-2 buc de hrean
-3-4 ardei iuti
-sare gronjoasa
-piper, boabe de mustar, boabe de ienibahar
-frunze de visin, busuioc proaspat, menta proaspata
- marar uscat

....spalam bine castraveciorii si ii taiem la capete.....ne apucam de montat in borcane....eu am folosit borcane de 3 l....punem pe fundul borcanului o cracuta de visin si o cracuta de marar uscat....usturoi, hrean....incepem si punem castraveciorii in picioare unul langa altul....un ardei iute si asa mai departe pana se umple borcanul...bineinteles nu uita-ti de piper, boabele de mustar si ienibahar, frunze de menta si busuioc proaspat....la sfarsit din nou marar si crenguta de visin...
....sa pregatim saramura :o lingura de sare gronjoasa la  1 litru de apa , la 3 litri de apa nca o lingura de sare....se pune la fiert....se raceste si se toarna in borcane....se lasa un pic la respirat si apoi se sigileaza capacele...o nebunie ....


                                                                                                                                                      

luni, 12 septembrie 2016

mancarica de bame

....a venit toamna si nu avem cum sa nu facem o delicatesa .....mancarica de bame cu pui....
   ingrediente :
- 500 gr de bame....eu am cules din gradina si verzi si rosii..


-o jumatate de piept de pui
-o ceapa mare
-1 morcov potrivit
-2 rosii mari taiate cubulete
-o lingurita de pasta de ardei
-sare si piper
-patrunjel tocat
-cimbru verde
-ulei
....primul pas : taiati coditele la bame si spalati-le bine , bine
....pasul doi ; carnea de pui taiata , calita in oala pana se rumeneste un pic si apoi adaugata ceapa tocata si morcovul ras si se calesc usor...
pasul trei ; adaugam bamele si le calim si pe ele putin impreuna cu carnea si zarzavatul....adaugam apa si lasam la fiert....atentie ca se fierb repede....

....adaugam rosiile si pasta de ardei, sare si piper, cimbru....la sfarsit patrunjelul tocat si....pofta buna....

sâmbătă, 10 septembrie 2016

pate din ficat de porc

...ni s-a facut pofta de tartine cu pate de ficat si nu stiam ce sa facem ....sa cumparam sau sa pregatim...sa pregatim  bineinteles....
    ingrediente :
- 500 gr de ficat de porc
- 50 gr de unt
- 2 cepe mari
-sare si piper
-cimbru
-5-6 catei de usturoi
-arrdei iute- optional
-2 lingurite de pasta de ardei kapia facuta de mine bineinteles...
....pasul 1 : spalam ficatul, il taiem bucatele si il punem la fiert impreuna cu cele 2 cepe....cand sau fiert le lasam la scurs ne uitand sa pastram o cana din zeama in care au fiert...
....pasul 2 ; cand sau racit cat de cat bucatile de ficat le blenduim impreuna cu ceapa, ardeiul iute, usturoiul, cimbrul, sarea si piperul adaugand neaparat si putina zeama...cand s-a facut o pasta destul de fina dar nu prea fina adaugam si untul si mai amestecam un pic sa se omogenizeze...paine prajita, ardei gras si felii de rosii....arunci cu cacciula dupa caini....


joi, 8 septembrie 2016

budinca de dovlecei

....am gasit o reteta care a sunat interesant si usor de facut asa ca....
  ingrediente : 
- un dovlecel mare ....cam 500 gr
- 150 gr de branza ....de care aveti prin frigider
-o lleg de ceapa verde
-2 oua
-1 pahar de lapte
- 1 borcanel mic de iaurt sau smantana
-1 pahar de faina
- 2-3 linguri de ulei de masline
-1 praf de copt
-sare si piper
-unt pt uns vasul de jena
....primul pas : dam dovlecelul si branza prin razuitoare....tocam ceapa marunt si amestecand totul intr-un castron si potrivind de sare si piper...
...pasul doi : intr-un alt castron amestecam faina cu praful de copt....turnam laptele si iaurtul si amestecam ca sa se omogenizeze....uleiul si oule  peste, amestecand  mai departe....
....pasul trei : luati un vas de jena si ungeti-l cu unt...puneti prima compozitie in vas si pe cea de a doua o turnati peste.....bagati la cuptor pana se rumeneste frumos....parmezan ras deasupra si inca 5 min la cuptor sa se topeasca parmezanul....gustos....