joi, 12 ianuarie 2017

prajitura cu gem si nuca si coca razuita deasupra

.....o amintire din copilarie....
    ingrediente :
-faina....cam 500 gr .....mai mult sau mai putin.....vedeti la fata locului.....
-250 gr de unt
-3 galbenusuri
-150 gr de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
-esenta de rom
-100 gr de smantana
-2 pliculete de praf de copt
-un praf de sare
-un borcan de dulceata...de care aveti.....eu am pus de prune....
-150 gr de nuca pisata....puneti cat va place
-3 linguri de cacao
...sa ne apucam de coca.....amestecam untul (incalzit la temperatura camerei) cu zaharul, zaharul pudra, esenta , smantana si galbenusurile.....amestecam.....dupa omogenizare  incepem si punem faina si praful de copt.....framantam si adaugam faina pana aluatul nu se mai lipeste de degete.....cand este gata a treia parte din aluat il punem la congelator.... restul il intindem intr-o tava in care am pus in prealabil hartie e copt....
...hai sa pregatim si ,,crema''....pisam nuca sin o amestecam cu cacaoa si dulceata.....o intindem peste coca din tava....
.....dupa ce am intins compozitia de dulceata luam coca din congelator si o razuim peste ea.....punem la cuptor.....

duminică, 8 ianuarie 2017

prajitura cu branza de vaci si piersici

....este duminica si vrem ceva dulce....
     ingrediente :
-500 gr de branza de vaci
-2 cutiute de iaurt cu piersici
-piscoturi...depinde de cat de mare este tava de cozonac..
-400 ml de frisca lichida
-50 ml de frisca pt ornat
-zahar pudra....cam 150 gr
-100 gr de stafide
-2 pliculete de gelatina
-un borcan de compot de piersici felii ( din acela care am pus asta vara )...
...hidratam gelatina in 200 ml de apa si o incalziti pana aproape de punctul de fierbere...o lasati la racit...
....intre timp ne apucam de crema....mixam branza de vaci cu zaharul si iaurtul....mixam separat frisca....o adugam peste branza impreuna cu stafidele...la sfarsit adaugam si gelatina si amestecam....
...pregatim tava ...punem folie de aluminiu pe interior....inmuiem piscoturile si le lipim unul langa altul pe pereti tavii....pe fundul tavii punem felii de piersici...adaugam o parte din crema ....mai punem un rand de piersici si apoi restul de crema....la sfarsit mai puneti un strat de piscoturi...acoperim cu surplusul de folie de pe margini si bagam la frigider pt o noapte...
...a doua zi scoateti tava . o descoperiti. ... pe un platou dreptunghiular rasturnati tava si indepartati folia....o ornati cu frisca si ...POFTA BUNA...

joi, 5 ianuarie 2017

iahnie de fasole

....dupa atata carne sa facem si o fasole.....iahnie.....cu ceva carnati de casa prajiti.....cu castraveti si gogosari acri......
   ingrediente :
-.2 cani de fasole....spalate si lasate de cu seara la inmuiat....
-o ceapa marte
-1 morcov
-1 ardei gras
-1/4 telina mica si 1/4pastarnac l fel de mic
-o legatura de patrunjel proaspat
-sare si piper
-2 foi de dafin
-ulei
-4-5 catei de usturoi
-rosii cubulete sau suc de rosii....ce aveti la indemana...
-o lingurita de dulceata de ardei iute....pt cine vrea mai picant.....
....punem fasolea la fiert......in acest timp ne ocupam de altceva....bem un pahar....pregatim altceva....mai bem un pahar.....cand s-a fiert o punem la scurs....
....pregatim zarzavatul.....ceapa, ardeiul, telina si pastarnacul , morcovul.....tocate marunt....calite in cratita cu putin ulei....adaugam fasolea .....un pahar de apa....foi de dafin ....sare si piper....fierbem cam 20 minute....suc de rosii si sosul picant....mai fierbem 15 min si apoi adaugam usturoiul toacat feliute....dupa 10 min adaugam patrunjelul tocat marunt si mai tinem 5 min...la sfarsit prajim carnatii pregatim castravetii si....POFTA BUNA....

sâmbătă, 31 decembrie 2016

cheesecake de mure

.....pentru ca este Revelion si avem nevoie de un tort m-am gandit sa fac ceva usor , racoritor si castigator a fost.....cheesecake de mure
     ingrediente :
1. pt blat :
-250 gr de biscuiti popular
-150 gr de nuca pisata
-150 gr de unt
-esenta ....de brandy sau chiar 2 lg de coniac
2. pt crema :
-500 gr de mascarpone
-200 ml de frisca lichida
-3 linguri de zahar pudra
-sirop de mure (FACUT DE MINE)...o cescuta
-optional mure ramase de la lichiorul facut asta vara....
-gelatina 2 pliculete
3. pt glazura ;
-2 cesti de sirop de mure
-2 plicuri de gelatina
....ah! ....uitasem....un pahar de vin ....pt cofetar....
....primul pas ....pregatim blatul.....biscuitii si nuca pisate....amestecate cu untul topit....si coniacul...compozitia obtinuta o intindem intr-o tava cu peretii detasabili si bagam la frigider....
....pasul doi ....crema ....mixam mascarpone impreuna cu zaharul si siropul de mure.....adaugam si frisca lichida si mixam pana compozitia se omogenizeaza si are o textura de cat de cat de spuma....intre timp am hidratat gelatina si am amestecat-o cu crema ....punem peste blatul scos din frigider cateva mure si apoi adaugam crema.....bagam la frigider pentru 2-3 ore
....pasul trei....inainte de a scoate tava di frigider pregatim glazura.....gelatina hidratata in apa si amestecata cu siropul de mure....o lasam sa se hidrateze si apoi o turnam peste crema intarita....o lasam pesstte n oapte la frigider ....LA MULTI ANI......

sâmbătă, 24 decembrie 2016

tort dobos

.....trebiue sa facem si o prajitura....se cere....la repezeala....printre carnati si toba, salata de boef si friptura, cozonaci...intre o tuica si un pahar de vin.....doar este Ajunul Craciunului......
    ingrdiente :
-un pachet de foi de prajituri
-300 gr de unt
-300 gr de ciocolata de menaj
-200 ml de frisca lichida
-4 linguri de zahar pudra
-3 linguri de cacao
-100 gr de nuca pisata + 100 gr pt ornat
-100 ml de brandy
....topim ciocolata la bain marie sau la microunde....untul moale il mixam cu zaharul pudra si cacaoa....adaugam ciocolata topita si racita si mixam....la sfarsit adaugam frisca lichida si mixam pana se omogenizeaza compozitia.....cand am terminat o punem la frigider pana portionam foile si le insiropam....
...taiem foile in jumatate, punem cate una pe platou, o insiropam foarte putin si punem crema....si asa pana terminam....foile sau crema....la sfarsit acoperim pe toate partile cu crema si ornam cu nuca pisata.....si frisca dupa bunul plac....sa aveti pofta.....


toba de casa

....este vremea ,,porcariilor'' asa ca .....facem si noi toba de casa....
    ingrediente :
-stomac sau cecum de porc
-2 picioare de porc
-o ureche de porc
-un rasol de porc
-2 rinichi
-o limba de porc
-o inima de porc
-o bucata de ficat de porc
-sare , piper, foi de dafin, ienibahar, boia dulce de ardei, un ardei iute rosu, piper boabe si pisat
- 2 capatani de usturoi
.....punem la fiert separat organele, cu un praf de sare,  pentru ca acestea la fiert dau o culoare inchisa la zeama si nu vrem....
....in alta oala punem la fiert celelalte :picioarele, urechea si rasolul....luam spuma de deasupra....cand nu mai face spuma adaugam sare, piper boabe, ienibahar, foi dde dafin, boiaua si ardeiul iute.....fierbem pana cade carnea dupa oase....
...cand sunt fierte scoatem si lasam la racit....dupa aceea le taiem bucatele, bucatele atat carnea cat si organele.....
...ATENTIE ....zeama de la carne sa nu o aruncati....pisati usturoiul si puneti-l in ea si mai fierbeti cca 15 minute
...peste bucatile taiate punem sare si piper dupa gustul fiecaruia....incepem si umplem stomacul de porc.....la sfarsit adaugam din zeama cu usturoi si coasem la capat cu ata stomacul.....punem toba in zeama ramasa si punem la fiert cca 15 minute avand grija sa intepati cu un ac din loc in loc ca sa nu plesneasca.....scoatem toba, o punem intr-o tava, punem un fund de lemn deasupra si ceva greu deasupra cand s-a racit o punerm in frigider .... POFTA MARE....


sâmbătă, 10 decembrie 2016

carnati de casa

.....sa incepem sezonul de Craciun.....zic sa incepem cu carnatii.....sa aiba timp sa stea la uscat si apoi la afumat.....
     ingrediente :
-4 kg de pulpa de porc
-1,5 kg de carne de vita
-1 kg de slanina de porc
-15 m de mate de porc
-sare ...dupa gust
- mirodenii : piper, cimbru, boia dulce si iute, ienibahar si coriandru....tot asa dupa gustul fiecaruia....
-usturoi.....cam 200 gr .....ROMANESC....
.....sa incepem .....taiem carnea bucati si apoi o tocam.....o amestecam....punem sarea si amestecam din nou.....gustam....dace ne place adaugam mirodeniile....pe rand si dupa gustul fiecaruia....cum va place......

....pisam usturoioul si facem un mujdei mai gros,,,,,il punem peste carne....omogenizam....
....pregatim matele ....puse in apa rece si cu putin otet.....15 min...le clatim in apa calduta si .....la umplut.....puse pe palnie si la treaba....
....cand a-ti terminat de umplut ii intinde-ti pe sarma la geam la aer....2 zile in ger....sa se usuce...apoi daca aveti posibilitatea ii duceti la afumat...daca nu la frigider....asteptam CRACIUNUL....