...o bunatate pe care mi-o facea mama mea....
ingrediente :
-o cana de fasole boabe
-o leg de ceapa verde
-o lamaie mare
-sare
- ulei
...punem o cana de fasole la fiert.....cand s-a fiert si s-a racit cat de cat o frecam cu ulei ca pe icre....sare si lamaie dupa gust....dupa ce o potrivim dupa gustul nostru adaugam o legatura de ceapa verde tocata marunt....paine prajita, ridichi proaspete si binenteles alaturi de o tuica ....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
marți, 29 martie 2016
piept de pui kiev
...am gustat si mi-a placut.....veni, vidi, vici.....am facut acest preparat un pic adaptat....
ingrediente :
-piept de pui doua buc mari
-unt 100 gr
-felii de cascaval afumat
-ceapa verde 3 fire
-usturoi verde o leg
-untisor cateva fire
- menta 3-4 frunze proaspate
-sare si piper
-zeama de lamaie
-faina si pesmet
-ulei pt prajit
....sa pregatim compozitia de verdeata....tocam verdeturile marunt, marunt...le amestecam cu untul ...punem intr-o folie alimentara compozitia roluita subtire cam de grosimea unui carnacior si bagam la congelator pt cca 15 minute....
...luam pieptul de pui si il taiem astfel incat sa obtinem o suprafata cat mai mare...il batem cu batatorul de snitel ca sa il mai subtiem...asezonam cu sare si piper...punem deasupra felii de cascaval afumat si felii din compozitia de la congelator....roluim si prindem cu scobitori de frigarui....dam prin faina si pesmet si prajim in ulei incins....garnitura ce doriti....piure de brocoli cu unt si ceapa prajita.....tagliatele trase in unt si menta....ce doriti....neaparat cu un vin alb romanesc....pofta buna....
ingrediente :
-piept de pui doua buc mari
-unt 100 gr
-felii de cascaval afumat
-ceapa verde 3 fire
-usturoi verde o leg
-untisor cateva fire
- menta 3-4 frunze proaspate
-sare si piper
-zeama de lamaie
-faina si pesmet
-ulei pt prajit
....sa pregatim compozitia de verdeata....tocam verdeturile marunt, marunt...le amestecam cu untul ...punem intr-o folie alimentara compozitia roluita subtire cam de grosimea unui carnacior si bagam la congelator pt cca 15 minute....
...luam pieptul de pui si il taiem astfel incat sa obtinem o suprafata cat mai mare...il batem cu batatorul de snitel ca sa il mai subtiem...asezonam cu sare si piper...punem deasupra felii de cascaval afumat si felii din compozitia de la congelator....roluim si prindem cu scobitori de frigarui....dam prin faina si pesmet si prajim in ulei incins....garnitura ce doriti....piure de brocoli cu unt si ceapa prajita.....tagliatele trase in unt si menta....ce doriti....neaparat cu un vin alb romanesc....pofta buna....
vineri, 25 martie 2016
sarmalute in foi de stevie fierte in vin
...este o mancare care imi place la nebunie si asociata cu un vin alb demisec este nemaipomenita.....incercati-o....
ingrediente :
-500 gr de carne tocata de porc
-o leg de ceapa verde
-o ceasca de orez
-sare sin piper
-patrunjel proaspat
-stevie ....foi cat mai mari....eu am folosit 4 leg mari.....este bine sa aveti suficiente la indemana....
- suc de rosii sau rosii pasate
- o cana de vin alb
....pregatim carnea.....ceapa tocata, sare si piper....patrunjel tocat....orez......
Sa ne apucam de foi....taiate cu grija din tija groasa....spalate si apoi oparite..puse in apa rece pt a-si pastra culoarea si fragezimea....pe urma procedam ca la sarmalele de foi de vita, varza , tei....le infasuram cat mai mici posibil....puse in oala cu un pic de ulei si apa la fiert...suc de rosii peste ele....cand a trecut circa 20-30 de minute adaiugam si vinul....cand sau fiert le bagam la cuptor pana scad....smantana deasupra si un pahar de vin...alb sau rosu ...depinde de carnea folosita...porc sau vita.....curcubeu pe cerul gurii....
ingrediente :
-500 gr de carne tocata de porc
-o leg de ceapa verde
-o ceasca de orez
-sare sin piper
-patrunjel proaspat
-stevie ....foi cat mai mari....eu am folosit 4 leg mari.....este bine sa aveti suficiente la indemana....
- suc de rosii sau rosii pasate
- o cana de vin alb
....pregatim carnea.....ceapa tocata, sare si piper....patrunjel tocat....orez......
Sa ne apucam de foi....taiate cu grija din tija groasa....spalate si apoi oparite..puse in apa rece pt a-si pastra culoarea si fragezimea....pe urma procedam ca la sarmalele de foi de vita, varza , tei....le infasuram cat mai mici posibil....puse in oala cu un pic de ulei si apa la fiert...suc de rosii peste ele....cand a trecut circa 20-30 de minute adaiugam si vinul....cand sau fiert le bagam la cuptor pana scad....smantana deasupra si un pahar de vin...alb sau rosu ...depinde de carnea folosita...porc sau vita.....curcubeu pe cerul gurii....
supa de rosii cu galuste
....ce sa mai servim la felul 1 ?..supa de rosii cu galuste.....
ingrediente :
-o leg de ceapa verde
- doi morcovi
- telina
-ardei gras
-pastarnac
-patrunjel proaspat din belsug
-2 oua
-gris
-sare si ulei
-suc de rosii sau rosii pasate
....zarzavatul si legumele tocate si calite un pic in ulei ...apa peste ....dat in fiert...sucul de rosii....intre timp pregatim galustele.....doua oua separate albus de galbenus.....albusul mixat cu sare pana se intareste...galbenusurile mixate cu ulei si apoi amestecate cu albusurile...peste ele adaugam gris in ploaie pana obninem o pasta .....fierbem apa separat si cand da in clocot punem cu lingura din compozitia de galuste....cand sau umflat le luam si le adaugam in supa fierbinte....le mai fierbem cam 15 minute si apoi adaugam patrunjel tocat din belsug.....stingem focul.... mie imi place rece din frigider.....
ingrediente :
-o leg de ceapa verde
- doi morcovi
- telina
-ardei gras
-pastarnac
-patrunjel proaspat din belsug
-2 oua
-gris
-sare si ulei
-suc de rosii sau rosii pasate
....zarzavatul si legumele tocate si calite un pic in ulei ...apa peste ....dat in fiert...sucul de rosii....intre timp pregatim galustele.....doua oua separate albus de galbenus.....albusul mixat cu sare pana se intareste...galbenusurile mixate cu ulei si apoi amestecate cu albusurile...peste ele adaugam gris in ploaie pana obninem o pasta .....fierbem apa separat si cand da in clocot punem cu lingura din compozitia de galuste....cand sau umflat le luam si le adaugam in supa fierbinte....le mai fierbem cam 15 minute si apoi adaugam patrunjel tocat din belsug.....stingem focul.... mie imi place rece din frigider.....
duminică, 20 martie 2016
saratele
...aveam niste branza veche in frigider pe care nu o mai foloseam si am decis sa fac niste saratele....zis si facut....
ingrediente :
-500 gr branza veche faramitata sau razuita
-2 oua
-faina 500...600 gr sau cat inghite
-smantana 4-5 linguri
-untura cam 4-5 linguri
-seminte de mac si chimen
-sare dupa gust
-cascaval ras
-2 oua pt uns
....branza framantata cu untura, ouale, smantana si sare daca mai trebuie ....incepem si punem faina putin cate putin si framantam pane se obtine un aluat care se desprinde dupa degete...il acoperim cu folie si il bagam la frigider pentru o ora....dupa ce a stat la frigider scoatem , taiem cate o bucata din aluat si intindem cu facaletul....nici prea groasa , nici prea subtire....ungem cu ou si presaram deasupra seminte si cascaval ras ....taiem fasii si punem in tava...cu hartie de copt....bagam la cuptor si tinem cam 10 min pana se rumenesc pe margini....procedam la fel pana terminam coca....sunt excelenta langa o bere...binenteles romaneasca....
ingrediente :
-500 gr branza veche faramitata sau razuita
-2 oua
-faina 500...600 gr sau cat inghite
-smantana 4-5 linguri
-untura cam 4-5 linguri
-seminte de mac si chimen
-sare dupa gust
-cascaval ras
-2 oua pt uns
....branza framantata cu untura, ouale, smantana si sare daca mai trebuie ....incepem si punem faina putin cate putin si framantam pane se obtine un aluat care se desprinde dupa degete...il acoperim cu folie si il bagam la frigider pentru o ora....dupa ce a stat la frigider scoatem , taiem cate o bucata din aluat si intindem cu facaletul....nici prea groasa , nici prea subtire....ungem cu ou si presaram deasupra seminte si cascaval ras ....taiem fasii si punem in tava...cu hartie de copt....bagam la cuptor si tinem cam 10 min pana se rumenesc pe margini....procedam la fel pana terminam coca....sunt excelenta langa o bere...binenteles romaneasca....
sâmbătă, 19 martie 2016
bors de peste
...o capatana de crap....trei somotei cat palma...o mana de rosioara...o coada de novac si doi carasei....BORS DE PESTE....
INGREDIENTE :
-neaparat trebuie niste rachie pt inceput
-pestele pe care l-am enumerat la inceput
-o leg de ceapa verde
-un morcov maricel
-telina si albitura
-ardei kapia rosu, galben
-o ceasca de orez
-rosii cubulete
-bors facut in casa de mama soacra
-sare si ulei
- patrunjel proaspat din gradina mamei soacre , din belsug
.....fiti atenti cum faceti....luati neaparat viteza cu o rachie mica....puneti pestele la fiert , pana da in clocot dupa care il scoateti....tocam legumele si zarzavatul si le calim in ulei ....punem si ceasca de orez si calim impreuna cca 2-3 minute....adaugam apa cat credem ca vrem ciorba....punem si rosiile ...cand fierbe zeama adaugam si pestele....peste circa 5-6 minute adaugam bors dupa gustul fieruia...cine vrea mai acra poate adauga o lingura de otet..cand s-a fiert si borsul adaugam leustean tocat din belsug si stingem focul...rachie....bors de peste...ardei iute...vin alb...ce vreti mai mult...sa aveti pofta....
INGREDIENTE :
-neaparat trebuie niste rachie pt inceput
-pestele pe care l-am enumerat la inceput
-o leg de ceapa verde
-un morcov maricel
-telina si albitura
-ardei kapia rosu, galben
-o ceasca de orez
-rosii cubulete
-bors facut in casa de mama soacra
-sare si ulei
- patrunjel proaspat din gradina mamei soacre , din belsug
.....fiti atenti cum faceti....luati neaparat viteza cu o rachie mica....puneti pestele la fiert , pana da in clocot dupa care il scoateti....tocam legumele si zarzavatul si le calim in ulei ....punem si ceasca de orez si calim impreuna cca 2-3 minute....adaugam apa cat credem ca vrem ciorba....punem si rosiile ...cand fierbe zeama adaugam si pestele....peste circa 5-6 minute adaugam bors dupa gustul fieruia...cine vrea mai acra poate adauga o lingura de otet..cand s-a fiert si borsul adaugam leustean tocat din belsug si stingem focul...rachie....bors de peste...ardei iute...vin alb...ce vreti mai mult...sa aveti pofta....
marți, 15 martie 2016
fursecuri cu nuca, ciocolata si stafide
...ceva dulce pentru seara la culcare sau dimineata la cafea...
ingrediente :
-4 oua de tara
-100 gr de unt
-4 linguri de zahar
-5-6 linguri de faina
-2 linguri de smantana
-1 praf de copt
-1 zahar vanilat
-esenta de care vreti
-100 gr de nuca macinata
-fulgi de ciocolata un pliculet de 100 gr
-stafide 150 gr
....mixam ouale cu zaharul, esenta, zaharul vanilat....adaugam untul topit si racit...mixam...peste ele adaugam si smantana....incet , incet adaugam faina lingura cu lingura si praful de copt....pana se ingroasa cat de cat....punem nuca si fulgi de ciocolata...daca luati cu lingurita si curge greut insemna ca este gata.....o tava , hartie de copt ....cateva stafide pe fiecare...la cuptor....
ingrediente :
-4 oua de tara
-100 gr de unt
-4 linguri de zahar
-5-6 linguri de faina
-2 linguri de smantana
-1 praf de copt
-1 zahar vanilat
-esenta de care vreti
-100 gr de nuca macinata
-fulgi de ciocolata un pliculet de 100 gr
-stafide 150 gr
....mixam ouale cu zaharul, esenta, zaharul vanilat....adaugam untul topit si racit...mixam...peste ele adaugam si smantana....incet , incet adaugam faina lingura cu lingura si praful de copt....pana se ingroasa cat de cat....punem nuca si fulgi de ciocolata...daca luati cu lingurita si curge greut insemna ca este gata.....o tava , hartie de copt ....cateva stafide pe fiecare...la cuptor....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)