luni, 4 aprilie 2016

pui la cuptor facut cu sticla & piure de brocoli, morcov, pastarnac cu ceapa prajita

ingrediente pt friptura de pui :
-un pui
-o legatura de usturoi verde
- o legatura mica de leurda
-cimbru proaspat
-rozmarin proaspat
-2 frunze de menta
-sare si piper
- zeama de lamaie si portocala
-mustar de dijon
-ulei de masline
- bere , o sticla
-miere, o lingura
....pregatim marinata ; tocam zarzavatul....amestecam cu celelalte ingrediente...luam puiul intreg dupa ce l-am spalat si il ungem cu marinata....il punem intr-o tava si bagam o sticla umpluta cu apa in fundul lui....restul de marinata il turnam peste el impreuna cu berea....acoperim cu folie alimentara si bagam la cuptorul incins.....dupa circa 25-30 de minute scoatem folia si il lasam in continuare in cuptor pana se rumeneste frumos....
 ingrediente pt piure :
-un broccoli mic
-doi morcovei
-un pastarnac mic
- un cartof
-2 fire de ceapa verde
-o lingura de unt
-o lingura de iaurt de bivolita
-sare si piper
....facem piure-ul....fierbem legumele...le pasam cu sare si piper, unt ssi iaurt....adaugam ceapa prajita peste....

duminică, 3 aprilie 2016

baclava

...nu va tenteaza ?
ingrediente :
-foi de placinta...eu am folosit proaspete , nu congelate...le gasiti la raionul de paste proaspete, parmezan, drojdie proaspata....
-nuca macinata circa 350-400 gr
-400 gr de miere
-unt 200 gr pt uns foile
-un baton de scortisoara
-zeama de la o lamaie sau portocala
....pregatim intai siropul....300 ml de apa pusa pe foc impreuna cu scortisoara....adaugam si lamaia si mai apoi mierea si fierbem cam 5-6 minute sa se omogenizeze compozitia...daca nu vi se pare dulce mai adaugam zahar....o lasam la racit si apoi o bagam la frigider...
....pregatim baclavaua.;...intr-o tava 25/35 cm unsa cu unt punem 4 foi de placinta...punem nuca macinata...continuam la fel punand doar 2 foi...si asa mai  departe pana se umple tava...o bagam la cuptor....o scoatem cand s-a rumenit deasupra....o insiropam cu siropul racit.....

sâmbătă, 2 aprilie 2016

salate aperitiv cu maioneza

...specialista in maioneza Flori a preparat din 2 oua niste maioneza  si eu voi face 2 salate aperitiv ....
ingrediente 1 :
-maioneza
-o conopida mica
-sare si piper
-o capatana de usturoi romanesc
-doi cartofi fierti si taiati marunt
...fierbem conopida cu sare si apoi o lasam la racit...o rupem bucatele mici...curatam usturoiul , il pisam si il frecam cu un pic de ulei...amestecam conopida cu usturoiul si cu 2-3 linguri de maioneza....paine prajita si ...credeti-ma ca o sa mai faceti...acest preparat poate fi folosit ca si sos alaturi de un snitel si cartofi wedges....
ingrediente 2 :
-maioneza
-ton maruntit scurs de ulei
-ceapa verde o legatura
-patrunjel proaspat tocat
-zeama de lamaie
-sare si piper
....tonul scurs de ulei si cartofii  amestecati cu maioneza... dupa gust....sare si piper dupa acelasi gust...ceapa tocata si zeama de lamaie...un pic de patrunjel tocat....paine prajita si....mai vorbim....

tuslama

...nu am mai mancat de cand eram mic....sincer  am uitat si gustul...
ingrediente :
-1 kg de burta de vaca
-un rasol de vita
-2 capatani de usturoi din acela mic romanesc
-2 morcovi
-o ceapa mare
-un pastarnc
-o jumatate de telina
-sare si piper dupa gust
-iaurt de bivolita 200gr
-unt cam 2 -3 linguri
-1 lingura de faina
... punem la fiert rasolul si burta....cu sare,,.cand sunt aproape fierte adaugam legumele....cand sau fiert  blenduim legumele si le amestecam cu zeama in care au fiert...taiem carnea si burta fideluta...intr-o tigaie  incingem untul si calim burta....adaugam o lingura de faina.... adaugam legumele blenduite si zeama peste....in  timp ce fierbe pregatim usturoiul....pisat, frecat cu sare si un pic de ulei si amestecat cu iaurtul de bivolita....adaugam in tigaie ...sare si piper....lasam pana scade...o tuica si ardei iute...senzatie...

marți, 29 martie 2016

icre de fasole

...o bunatate pe care mi-o facea mama mea....
ingrediente : 
-o cana de fasole boabe
-o leg de ceapa verde
-o lamaie mare
-sare
- ulei
...punem o cana de fasole la fiert.....cand s-a fiert si s-a racit cat de cat o  frecam cu ulei ca pe icre....sare si lamaie dupa gust....dupa ce o  potrivim dupa gustul nostru adaugam o legatura de ceapa verde tocata marunt....paine prajita, ridichi proaspete si binenteles alaturi de o tuica ....


piept de pui kiev

...am gustat si mi-a placut.....veni, vidi, vici.....am facut acest preparat un pic adaptat....
 ingrediente :
-piept de pui doua buc mari
-unt 100 gr
-felii de cascaval afumat
-ceapa verde 3 fire
-usturoi verde o leg
-untisor cateva fire
- menta 3-4 frunze proaspate
-sare si piper
-zeama de lamaie
-faina si pesmet
-ulei pt prajit
....sa pregatim compozitia de verdeata....tocam verdeturile marunt, marunt...le amestecam cu untul ...punem intr-o folie alimentara compozitia roluita subtire cam de grosimea unui carnacior si bagam la congelator pt cca 15 minute....
...luam pieptul de pui si il taiem astfel incat sa obtinem o suprafata cat mai mare...il batem cu batatorul de snitel ca sa il mai subtiem...asezonam cu sare si piper...punem deasupra felii de cascaval afumat si felii din compozitia de la congelator....roluim si prindem cu scobitori de frigarui....dam prin faina si pesmet si prajim in ulei incins....garnitura ce doriti....piure de brocoli cu unt si ceapa prajita.....tagliatele trase in unt si menta....ce doriti....neaparat cu un vin alb romanesc....pofta buna....


vineri, 25 martie 2016

sarmalute in foi de stevie fierte in vin

...este o mancare care imi place la nebunie si asociata cu un vin alb demisec este nemaipomenita.....incercati-o....
ingrediente :
-500 gr de carne tocata de porc
-o leg de ceapa verde
-o ceasca de orez
-sare sin piper
-patrunjel proaspat
-stevie ....foi cat mai mari....eu am folosit 4 leg mari.....este bine sa aveti suficiente la indemana....
- suc de rosii sau rosii pasate
- o cana de vin alb
....pregatim carnea.....ceapa tocata, sare si piper....patrunjel tocat....orez......
 Sa ne apucam de foi....taiate cu grija din tija groasa....spalate si apoi oparite..puse in apa rece pt a-si pastra culoarea si fragezimea....pe urma procedam ca la sarmalele de foi de vita, varza , tei....le infasuram cat mai mici posibil....puse in oala cu un pic de ulei si apa la fiert...suc de rosii peste ele....cand a trecut circa 20-30 de minute adaiugam si vinul....cand sau fiert le bagam la cuptor pana scad....smantana deasupra si un pahar de vin...alb sau rosu ...depinde de carnea folosita...porc sau vita.....curcubeu pe cerul gurii....