luni, 11 iulie 2016

pasta de ardei

...pentru ca mi-au ramas destui ardei de la zacusca ....si destula bere am decis sa fac o pasta de ardei pe care o sa o folosesc  deobicein la paste pentrun ca am pus anumite mirodenii...
ingrediente :
-1,5 kg de ardei capia
-2 rosii foarte coapte
-o capatana de usturoi proaspat
-cimbru verde
-busuioc verde
-menta verde
- sare si piper
.....spalam ardei , ii taiem bucatele....curatam cele doua rosii de pielita si impreuna cu ardeii ii dam prin blender....impreuna cu menta, cimbrul si busuiocul....punem la fiert...asezonam cu sare si piper....cand este fiarta compozitia bagam cratita la cuptor si fierbem pana scade....in rest ca de obicei....borcane sterilizate, umplute , capace puse si apoi cu ,,fundul''  in sus pentru etanseizare...o sa fie nemaipomenita cand faceti paste ...si nu numai....


zacusca

....incet, incet incepe sezonul conservelor pentru iarna....rosiile sunt coapte, ceapa este uscata, vinetele sunt si ele mari pe vrej si ardei kapia sunt mari si rosii....ce se poate gati cu ele ?...zacusca de vinete....deci la treaba...
ingrediente :
- 2 kg de vinete
-1,5 kg ardei capia rosii
-1 kg de ceapa
-1 kg de rosii foarte coapte
-ulei
-sare si piper
....vinetele sunt coapte, curatate si tocate marunt....intre timp am spalat ardei si i-am tocat in bucatele mici, mici....ii punem la fiert cam 15 min dupa care ii punem la scurs....rosiile le-am curatat de pielita si le-am dat prin blender....ceapa o tocam cat mai marunt....
....int-o cratita mare, mare punem ulei la incins....punem ceapa si o calim 6-7 minute pana incepe sa se schimbe un pic la culoare....adaugam si ardeii peste ea si calim  si pe acestia un pic...adaugam vinetele peste si amestecam...cand s-au omogenizat bine adaugam si sucul de rosii...asezonam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia....fierbem , fierbem....intre timp mai bem o bere  RECE pentru ca este foarte cald si afara si in bucatarie....cand este indeajuns de fiarta bagam cratita la cuptor si tinem acolo pana scade ....trebuie sa fie destul de ,,tare" cat sa nu alunece dupa felia de paine....pusa in borcanele sterilizate intre timp si intoarse cu capacul in jos ca se etanseizeze ....servit pe felii de paine prajita este o nebunie....

duminică, 10 iulie 2016

compot de piersici

....daca tot avem niste piersici ROMANESTI coapte , de ce sa nu facem niste compot sa avem pentru zile ,,negre" de iarna....
ingrediente :
- piersici semi-coapte cam 2 kg
-zahar cca 500 gr
-zeama de la o lamaie
....sunt 2 variante de lucru : in amandoua cazurile trebuie sa spalam, sa taiem piersicile si sa scoatem samburii....in prima varianta punem zahar peste fructe si le punem la fiert cca 15 min dupa care le punem in borcane si le fierbem la bain marie.....sau incercam cealalta varianta : taiem fructele in felii si le asezam in borcane...punem cate 1-2 linguri de zahar peste ele in borcan, apa , inchidem borcanele si le fiebem la bain marie....la iarna o sa va placa....

miercuri, 6 iulie 2016

inghetata de ciocolata

....este sezonul estival.....in afara de bere , care este produsul consumat in cantitati foarte mari ?...,INGHETATA....va propun o reteta de inghetata de ciocolata DELICIOASA....
ingrediente :
-2 oua
-2 galbenusuri
-100 gr de ciocolata neagra
- 200 ml de lapte
-50 gr de cacao
-150 gr de zahar pudra
-150 ml de frisca lichida
-150 gr de mascarpone
-esenta de rom
.....sa incepem....mixam oula si galbenusurile impreuna cu zaharul si cateva picaturi de esenta.....le batem pana se face spuma....intre timp topim ciocolata la bain marie si o lasam la racit.....desfacem cacaoa in 4-5 linguri de lapte ca sa nu se faca cocoloase si apoi turnam restul de lapte....cand s-a racit ciocolata  turnam concomitent peste spuma de oua si ciocolata si laptele cu cacao putin cate putin pana omogenizam compozitia si apoi o punem la frigider... mixam crema de branza cu un pic de zahar si apoi punem frisca lichida si mixam pana se intareste....o punem 5 minute la frigider ca sa se raceasca....in crema de oua si ciocolata incorporam incet cu lingura si amestecand cu telul crema de frisca si mascarpone....punem in caserole si bagam la congelator.....peste 2 ore scoatem si amestecam compozitia pt a evita formarea acelor de gheata....peste alte 2 ore este gata....se poate servi asociata cu ce va place...eu am ales pepene galben....NU ARE CUM SA NU VA PLACA....

luni, 4 iulie 2016

tocanita de pui si cartofi

...facea bunica mea o tocanita de pui cu cartofi de mancam pana ,,cade-am pe spate "....pai nu fac si eu ?....
ingrediente :
-ciocanele de pui dezosate....sau orice altceva de la pui....
- 3 cepe
-3 ardei grasi rosii
-3 ciuperci mari
-4 cartofi
-o capatana mare de usturoi proaspat
-o legatura de patrunjel generoasa
-o cutie de rosii cubulete sau daca este toamna rosii coapte din gradina
-sare, piper si ulei
.....toata ,, lucrarea '' se face intr-o tigaie mare ....intiai prajim puiul in tigaie....intre timp folositi ce aveti la indemana....eu am avut visinata pe care tocmai am ,,tras-o "....dupa ce am prajit puiul in uleiul ramas pcalim ceapa si ardeiul....adaugam si ciupercile taiate marunt....adaugam rosiile si o cana de apa...adaugam si cartofii taiati cubulete....fierbem cam 10 minute si adaugam carnea....asezonam cu sare si piper.....acoperim cu apa si fierbem la foc mic pana fierb legumele....cand sunt aproape fierte adaugam si usturoiul si peste 5 minute si patrunjelul tocat marunt ....amestecati si stinge-ti focul...ce sa spun...POFTA MARE....


luni, 27 iunie 2016

fasole la borcan

....pentru ca  pe tarla avem si fasole  lata galbena si verde, fideluta galbena si verde vom face cate conserve pentru la iarna...
ingrediente :
- fasole verde, galbena, lata , fideluata
-aspirine netamponabile
....rupeti capetele de la fasole si spalati-o bine....puneti apa la fiert si cand da in clocot opariti fasolea cam 5 minute....scoateti-o si lasati sa se scurga....in borcanele sterilizate puneti fasolea...indesati-o cat mai bine....luati din apa in care ati oparit fasolea cam cat credeti ca intra in borcane...cate o aspirina pt fiecare borcan dizolvata in apa fiarta...umpleti borcanele , sigilati borcanele si fierbetile la bain marie pana fierbe si apa din borcan....spor la treaba....

miercuri, 22 iunie 2016

castraveciori la saramura

....daca tot sau facut castraveciorii in solar de ce sa nu punem cativa la acrit ca sa avem la gratar....se acresc repede pentru ca este cald...
ingrediente :
-castraveciori
-sare gronjoasa
-boabe de piper si de mustar
-usturoi ,din acela scos acum din pamant
-hrean
-floare de marar, proaspat ca avem
- ardei iute proaspat
... castraveciori se spala si li se taie capetele...luam borcanele care au fost sterilizate inainte si asezam castraveti in ele pe lungime....punem boabe de piper si mustar, adaugam catei de usturoi si hrean printre....ardeiul rupt pus si el....facem saramura  in felul urmator ;o lingura de sare la un litru de apa si fierbem pana se topeste sarea ....punem borcanele intr-o tava de tabla si se toarna sarmamura in ele ...lasati 10-15 min dupa care puneti caspacele....in cateva zile se vor acrii....inainte sa ii consumati bagati-i la rece....