marți, 6 decembrie 2016

placinta taraneasca cu praz si branza

....o combinatie bestiala : doua feluri de branza si praz.....o nebunie.....
    ingrediente :
1. pentru aluat :
-faina 400 gr
-1 ou
-drojdie 25 gr
-un praf de sare
-o lingurita de zahar
-ulei 4 linguri
-o cana de apa
.....amestecam faina cu drojdia uscata, cu sarea si cu zaharul.....punem si uleiul si oul si framantam....adaugam apa cate putin pana obtinem un aluat .....il lasam la caldura pana pregatim umplutura.....
2. pentru umplutura :
- 800 gr de praz tocat marunt
-350 gr branza de oaie sarata
-250 gr de urda dulce
-4 oua
-piper
-2 legaturi de marar proaspat tocat marunt
-4 linguri de ulei pt calit
.....calim prazul in ulei cu un praf de sare si piper....il lasam la racit  dupa care adaugam peste el cele doua feluri de branza razuite sau rupte bucatele mici....punem si ouale batute.....adaugam si mararul tocat si amestecam ....
....luam aluatul si il impartim in patru bucati.....intindem fiecare bucata  cat mai subtire si punem o parte din compozitie....roluim ca pe strudel.....procedam la fel cu fiecare bucata de aluat si compozitie....dupa ce am uns tava cu unt  le asezam in tava,m ,  le ungem cu ou.....punem la cuptorul incins 200 grade 40 minute....
...recomand  alaturi de un pahar de bere rece....


vineri, 2 decembrie 2016

ciorba taraneasca de curcan cu loboda

....nu sunt un fan carne de curcan dar cand am vazut cat de bine aratau aripile de curcan m-am gandit sa fac o ciorba acra....zis si facut.....
     ingrediente :
- 2 aripi de curcan taiate bucati
-6-7 inimi de curcan


-o telina mica
-o ceapa mare
-2 morcovi
-un pastarnac
-un ardei gras mare
-2 legaturi de loboda rosie
-o legatura mare de leustean proaspat
-suc de rosii
-sare
-2 linguri de ulei
- 1 litru de bors
....punem la fiert carnea intr-o oala .....-spumam din cand in cand....punem si sare ...intre timp taiem in cubulete mici legumele.....cand carnea este fiarta adaugam si legumele ...fierbem, fierbem...cand si legumele sunt fierte adaugm loboda taiata marunt si sucul de rosii...mai fierbem circa 10 minute si adaugam si borsul ....mai fiebem 15 minute si stingem focul....adaugam  leusteanul tocat si acoperim cu un capac....sa aveti pofta.....



joi, 1 decembrie 2016

crap prajit cu mujdei si mamaliguta

...sa continuam festinul romanesc de Ziua Nationala a Romaniei cu urmatorul preparat.....peste prajit cu mujdei si mamaliguta.....
     ingrediente :
1. pentru peste prajit :
- crap romanesc.....eu am luat file....cat doriti sa mancati sau depinde de cati invitati aveti....
-sare  si piper pt asezonat
--faina si malai
-ulei pentru prajit
...spalati bine pestele si il portionati....asezonati-l cu sare si piper...dat prin faina si malai....in tigaie cu el si l-a prajit....cand este rumenit pe ambele parti il scoatem si il punem pe servetele pentru ca sa absoarba uleiul...
2. pentru mujdei :
- doua capatani de usturoi neaparat din acela mic romanesc
-un praf de sare
-un strop de ulei
-o lingura de zeama de lamaie
....curatam usturoiul si il taiem marunt....il punem in mojar si il pisam bine , bine....punem un praf de sare si un strop de ulei si frecam in continuare pana obtinem o pasta....adaugam zeama de lamaie si apa cam 150 ml ....
3. pentru mamaliga :
-3 cani de malai
-un praf de sare
.....punem la fiert ceaunul cu 3-4 cani de apa , sare si o lingura de malai...cand incepe sa fiarba apa adaugam incet, in ploaie, malaiul , amestecand continuu cu lingura de lemn....fierbeti si amestecati pana sta lingura ,,dreapta''...puteti pune o lingura de unt ....
....ce sa zic....o tuica inainte si POFTA MARE.....


duminică, 27 noiembrie 2016

icre de crap cu ceapa si peste afumat

.....pentru ca imi place foarte foarte mult voi face o salata de icre cu peste afumat....
      ingrediente :
-100 gr de icre de crap
-200 ml de ulei
- zeama de la o lamaie
-sare dupa gust
-apa minerala
-o legatura de ceapa verde
-un peste afumat
.....intr-un castron punem icrele si o lingura de ulei si frecam cu o lingura de lemn....INTOTDEAUNA intr-un singur SENS.... nu schimbati sensul pentru ca se vor taia...frecam....adaugam ulei....frecam.....sare si ulei ....frecam....tot asa pana icrele incep sa se umple....adaugam zeama de lamaie....mai frecam un pic ...adaugam apa minerala ....cam o cescuta....frecam in continuare....icrele se vor albi si vor avea o textura spumoasa....daca vi se par prea moi puteti adauga un pic de miez de paine udat si apoi stors bine sau o lingura de gris fiert si racit...
....curatam pestele afumat de pielita si de oase si il rupem bucatele, bucatele mici....le amestecam cu icrele...
...ceapa verde o curatam si o tocam marunt ....o punem peste icre si amestecam..
....paine prajita pe gratar....ridichi proaspete....si bineinteles o tuiculita buna ....
...POFTA BUNA....

vineri, 25 noiembrie 2016

supa crema de spanac

....pentru ca a venit anotimpul friguros supele sunt vedetele...am ales o supa-crema de spanac ....satioasa si in acelasi timp gustoasa....
     ingrediente :
- 1 kg de spanac ...proaspat.....spalat bine....
-4 cartofi medii
-1 morcov potrivit
-o ceapa medie
- o telina mica
-o lingura ulei de masline
-2-3 linguri de smantana consistenta
-un paharel de lapte
-sare si piper
.....punem la fiert legumele.....cam la jumatatea duratei de fierbere adaugam si spanacul...cand sau fiert le scoatem si le punem la scurs....
....le punem in blender si le mixam.....adaugam laptele ca sa se poate mixa mai usor.....asezonam cu sare si piper....adaugam si smantana pentru ai da o textura fina....se serveste cu crutoane de paine si bacon prajit....o sa va placa la nebunie....

vineri, 18 noiembrie 2016

creier pane

...pentru ca incet, incet se aproprie sezonul de iarna si vedeta este purcelul incepem si noi cu un preparat delicios .....creier pane.
    ingrediente :
- 750 gr de creier de porc
-2-3 oua
-faina si pesmet
- sare si piper
...sa ne apucam de lucru....stati asa ca am uitat de parinca....circa 200 de ml....pentru bucatar...ca sa mearga treaba....
...punem creierul in apa rece pentru circa 15 minute....ii curatam de pielite si vinisoare, si bucatele de oscioare....cand terminam operatiunea ii punem la fiert cam 10 minute spumand din cand in cand.....ii scoatem si ii punem la scurs...
...ne apucam de prajit ....ca pe snitele....dati prin faina, oua ( in ouale batute puneti o lingura de smantana , sare si piper ) si pesmet ......prajiti in ulei incins...
....se pot servi  cu ce garnitura doriti ....noi am ales sa le mancam doar cu paine cu ceapa si muraturi.....POFTA MARE....


duminică, 6 noiembrie 2016

vinars (brandy)

....dupa ce sau copt strugurii si am facut mustul am pregatit intr-un butoias mic struguri zdrobiti si lasati pana fermenteaza....ca sa facem un vinars sa avem in zilele friguroase de iarna....cand boasca a fermentat trecem la distilat....trebuie  sa obtinem un distilat de 40 grade....il punem la invechit in butoiase de stejar timp de 1-2 ani....bineinteles ca nu avem rabdare atata timp si vom pregati o reteta care dureaza mult mai putin...
     ingrediente :
-2 litri de distilat la 40 gr
-200 gr de stafide negre
-100 gr de boabe de cafea
-1 sticluta de esenta de brandy
- un pahar de sirop de zahar ars
...punem toate ingredientele intr-o damigenuta si lasam 1luna amestecand din cand in cand...ce sa zic.....NOROC....