marți, 17 ianuarie 2017

papanasi cu dulceata si smantana

....a scazut rau glicemia si aveam nevoie de ceva dulce .....ce sa fie ?....ce sa fie ?
....bineinteles ca papanasi ....cu dulceata si smantana
   ingrediente :
-250 gr de branza dulce de vaci
-2 oua
-300- 400 gr de faina
-2 pliculete zahar vanilat
-un praf de sare
-o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
-coaja de lamaie rasa
-ulei pt prajit
-dulceata si smantana pt decor
....intr-un castron amestecam branza, ouale,zaharul vanilat, sarea, bicarbonatul si coaja de lamaie......dupa ce s-au amogenizat venim si cu faina in ploaie, putin cate putin, pana aluatul se ia dupa degete....formam niste gogosele ,,inelus'' si niste bilute...
....incingem ulei in tigaie si ne apucam de prajit....lasam la racit si apoi le montam....cu dulceata si smantana....un desert deosebit....

duminică, 15 ianuarie 2017

coaste de porc cu ciupercute sotate

....indiferent daca sunt facute pe gratar sau pregatite in cuptor coastele de porc sunt pe placul tuturor....cel putin Flori este inebunita dupa ele....si eu....dar daca mai adaug si niste ciupercute sotate langa ele efectrul este MAXIM.....
    1. ingrediente pt coaste :
-coaste de porc ....cate aveti....21-2 kg....oricum cand o sa le mancati nu sunt de ajuns....
-ulei de masline
-sos de soia
-zeama de lamaie sau portocala
-sare si piper
-boia dulce
-cimbru, salvie, busuioc, menta.....proaspete sau uscate....depinde de anotimp
-miere
- mustar .....de preferinta de dijon
- dulceata de ardei iute
- vin alb
....sa facem marinata.....intr-un castron punem toate ingredientele.....dupa gustul fiecaruia si in functie de cantitatea de coaste....pregatim coaste cu sare si piper, boia dulce  si un pic de cimbru....le punem intr-o tava si punem stropim cu ulei de masline.....un pic de apa si unse cu baitul pe care l-am facut ....bagam la cuptor 200 gr , 60 de minute....la 20 de min scoatem, ungem cu bait si bagam la cuptor din nou ,,, si tot asa....dupa prima ora scoatem si stropim cu vin ssi bait si din nou la cuptor .... tot asa 200 cu 60....sau mai putin....
    2. ingrediente sote :
-400 gr de ciuperci champignon ( din acelea foarte mici )...daca este sezonul ciupercilor romanesti (luate din surse sigure )...galbiori sau ghebe....folositi di acestea....
-unt pt sotat
-ceapa verde- 1 leg
-usturoi verde - 2 leg
-marar si patrunjel verde
-cimbru, busuios  si salvie proaspata
-un pahar de vin fortifiant....porto, marsala sau madeira....daca nu aveti puteti folosi cu succes un paharel de coniac
- frisca lichida sau smantana  de gatit
-sare si piper
.....curatam ciupercutele si le dam prin jet de apa....la lasam la scurs....avem nevoie de o tigaie larga sau un wok mare....topim 50-60 gr de unt in tigaie si punem ciupercutele.....dupa 5 minute adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt....mai lasam 2-3 minute si adaugam vinul sau coniacul....stingem flacara si fierbem un pic....frisca lichida ....sare si piper....plantele aromate.....lasam un pic la fiert si apoi adaugam mararul si patrunjelul tocate marunt....
....montati farfuria ....ciupercute si coasta de porc ....hrean ....vin....POFTA MARE , MARE.....



joi, 12 ianuarie 2017

prajitura cu gem si nuca si coca razuita deasupra

.....o amintire din copilarie....
    ingrediente :
-faina....cam 500 gr .....mai mult sau mai putin.....vedeti la fata locului.....
-250 gr de unt
-3 galbenusuri
-150 gr de zahar pudra
-1 plic de zahar vanilat
-esenta de rom
-100 gr de smantana
-2 pliculete de praf de copt
-un praf de sare
-un borcan de dulceata...de care aveti.....eu am pus de prune....
-150 gr de nuca pisata....puneti cat va place
-3 linguri de cacao
...sa ne apucam de coca.....amestecam untul (incalzit la temperatura camerei) cu zaharul, zaharul pudra, esenta , smantana si galbenusurile.....amestecam.....dupa omogenizare  incepem si punem faina si praful de copt.....framantam si adaugam faina pana aluatul nu se mai lipeste de degete.....cand este gata a treia parte din aluat il punem la congelator.... restul il intindem intr-o tava in care am pus in prealabil hartie e copt....
...hai sa pregatim si ,,crema''....pisam nuca sin o amestecam cu cacaoa si dulceata.....o intindem peste coca din tava....
.....dupa ce am intins compozitia de dulceata luam coca din congelator si o razuim peste ea.....punem la cuptor.....

duminică, 8 ianuarie 2017

prajitura cu branza de vaci si piersici

....este duminica si vrem ceva dulce....
     ingrediente :
-500 gr de branza de vaci
-2 cutiute de iaurt cu piersici
-piscoturi...depinde de cat de mare este tava de cozonac..
-400 ml de frisca lichida
-50 ml de frisca pt ornat
-zahar pudra....cam 150 gr
-100 gr de stafide
-2 pliculete de gelatina
-un borcan de compot de piersici felii ( din acela care am pus asta vara )...
...hidratam gelatina in 200 ml de apa si o incalziti pana aproape de punctul de fierbere...o lasati la racit...
....intre timp ne apucam de crema....mixam branza de vaci cu zaharul si iaurtul....mixam separat frisca....o adugam peste branza impreuna cu stafidele...la sfarsit adaugam si gelatina si amestecam....
...pregatim tava ...punem folie de aluminiu pe interior....inmuiem piscoturile si le lipim unul langa altul pe pereti tavii....pe fundul tavii punem felii de piersici...adaugam o parte din crema ....mai punem un rand de piersici si apoi restul de crema....la sfarsit mai puneti un strat de piscoturi...acoperim cu surplusul de folie de pe margini si bagam la frigider pt o noapte...
...a doua zi scoateti tava . o descoperiti. ... pe un platou dreptunghiular rasturnati tava si indepartati folia....o ornati cu frisca si ...POFTA BUNA...

joi, 5 ianuarie 2017

iahnie de fasole

....dupa atata carne sa facem si o fasole.....iahnie.....cu ceva carnati de casa prajiti.....cu castraveti si gogosari acri......
   ingrediente :
-.2 cani de fasole....spalate si lasate de cu seara la inmuiat....
-o ceapa marte
-1 morcov
-1 ardei gras
-1/4 telina mica si 1/4pastarnac l fel de mic
-o legatura de patrunjel proaspat
-sare si piper
-2 foi de dafin
-ulei
-4-5 catei de usturoi
-rosii cubulete sau suc de rosii....ce aveti la indemana...
-o lingurita de dulceata de ardei iute....pt cine vrea mai picant.....
....punem fasolea la fiert......in acest timp ne ocupam de altceva....bem un pahar....pregatim altceva....mai bem un pahar.....cand s-a fiert o punem la scurs....
....pregatim zarzavatul.....ceapa, ardeiul, telina si pastarnacul , morcovul.....tocate marunt....calite in cratita cu putin ulei....adaugam fasolea .....un pahar de apa....foi de dafin ....sare si piper....fierbem cam 20 minute....suc de rosii si sosul picant....mai fierbem 15 min si apoi adaugam usturoiul toacat feliute....dupa 10 min adaugam patrunjelul tocat marunt si mai tinem 5 min...la sfarsit prajim carnatii pregatim castravetii si....POFTA BUNA....

sâmbătă, 31 decembrie 2016

cheesecake de mure

.....pentru ca este Revelion si avem nevoie de un tort m-am gandit sa fac ceva usor , racoritor si castigator a fost.....cheesecake de mure
     ingrediente :
1. pt blat :
-250 gr de biscuiti popular
-150 gr de nuca pisata
-150 gr de unt
-esenta ....de brandy sau chiar 2 lg de coniac
2. pt crema :
-500 gr de mascarpone
-200 ml de frisca lichida
-3 linguri de zahar pudra
-sirop de mure (FACUT DE MINE)...o cescuta
-optional mure ramase de la lichiorul facut asta vara....
-gelatina 2 pliculete
3. pt glazura ;
-2 cesti de sirop de mure
-2 plicuri de gelatina
....ah! ....uitasem....un pahar de vin ....pt cofetar....
....primul pas ....pregatim blatul.....biscuitii si nuca pisate....amestecate cu untul topit....si coniacul...compozitia obtinuta o intindem intr-o tava cu peretii detasabili si bagam la frigider....
....pasul doi ....crema ....mixam mascarpone impreuna cu zaharul si siropul de mure.....adaugam si frisca lichida si mixam pana compozitia se omogenizeaza si are o textura de cat de cat de spuma....intre timp am hidratat gelatina si am amestecat-o cu crema ....punem peste blatul scos din frigider cateva mure si apoi adaugam crema.....bagam la frigider pentru 2-3 ore
....pasul trei....inainte de a scoate tava di frigider pregatim glazura.....gelatina hidratata in apa si amestecata cu siropul de mure....o lasam sa se hidrateze si apoi o turnam peste crema intarita....o lasam pesstte n oapte la frigider ....LA MULTI ANI......

sâmbătă, 24 decembrie 2016

tort dobos

.....trebiue sa facem si o prajitura....se cere....la repezeala....printre carnati si toba, salata de boef si friptura, cozonaci...intre o tuica si un pahar de vin.....doar este Ajunul Craciunului......
    ingrdiente :
-un pachet de foi de prajituri
-300 gr de unt
-300 gr de ciocolata de menaj
-200 ml de frisca lichida
-4 linguri de zahar pudra
-3 linguri de cacao
-100 gr de nuca pisata + 100 gr pt ornat
-100 ml de brandy
....topim ciocolata la bain marie sau la microunde....untul moale il mixam cu zaharul pudra si cacaoa....adaugam ciocolata topita si racita si mixam....la sfarsit adaugam frisca lichida si mixam pana se omogenizeaza compozitia.....cand am terminat o punem la frigider pana portionam foile si le insiropam....
...taiem foile in jumatate, punem cate una pe platou, o insiropam foarte putin si punem crema....si asa pana terminam....foile sau crema....la sfarsit acoperim pe toate partile cu crema si ornam cu nuca pisata.....si frisca dupa bunul plac....sa aveti pofta.....