....este primavara..,a inflorit socul.....hai sa facem o socata...
ingrediente :
-flori de soc....se pun cam 3 flori de soc la 1 kg de apa....deci la un borcan de 5 l cam 15 flori de soc
-2 lamai
-zahar....1/2 kg
-drojdie proaspata cca 10 gr
...se pun florile in borcan si se toarna zaharul peste ele....se pun apoi si lamaile taiate felii....se adauga drojdia si se umple borcanul cam 3/4 cu apa....se lasa la fermentat....cam 2-3 zile ....p;ana devine acidulata...se strecoara si se baga la frigider ....NU ARE CUM SA NU VA PLACA....
A inceput din pasiune si incet-incet am trecut la lucruri mai serioase, a inceput sa-mi placa si imi place din ce in ce mai mult. Atunci mi-a venit ideea cu acest blog, am povestit la cativa prieteni care m-au incurajat si asa s-a nascut „Mancare si ...vin pentru prieteni ". Este un blog de gatit si trebuie luat ca atare vreau sa gatesc cat mai multe retete romanesti si cat mai sanatoase pe care vreau sa le asociez cu VINURI ROMANESTI. Vreau sa gatesc pentru prieteni si impreuna cu prietenii.
duminică, 22 mai 2016
prajitura cu capsuni
....daca tot au inceput sa apara fructele primavaratice de ce sa nu facem si o prajitura cu capsuni ?
ingrediente :
-capsuni....dar puteti face si cu visine, caise, piersici sau cu ce va place....200-300 gr...
-7 oua
-zahar... dupa gust....eu am folosit 5-6 linguri
-zahar vanilat
-zahar pudra
-ulei ...100 ml
-lapte...cam tot atat
-praf de copt -2 pliculete
- faina ...cat cuprinde
-cacao cam 2 lingurite
-un praf de sare
....incepem...ouale mixate cu un praf de sare....adaugam zaharul si mixam....punem si uleiul si iar mixam.....turnam si laptele....omogenizam....incet -incet adaugam 2-3 linguri de faina...amestecam....punem si praful de copt....si iar faina...pana se ingroase ca pt un chec....turnam intr-o cana cam 150 gr din compozitie si amestecam cu cacao....
Luam o tava si punem hartie de copt...turnam compozitia....dupa care turnam si pe cea cu cacao in zigzag...punem din loc in loc o parte din capsunile taiate....bagam la cuptor pt cca 15 min cat sa prinda o crusta...adaugam capsuni iar....si lasam pana se coace....cam 25 de minute....scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca....indepartam hartia de copt si o taiem ....pudram cu zahar ...merge cu un vin alb usor de vara sau cu un rose....sper ca o sa va placa....
ingrediente :
-capsuni....dar puteti face si cu visine, caise, piersici sau cu ce va place....200-300 gr...
-7 oua
-zahar... dupa gust....eu am folosit 5-6 linguri
-zahar vanilat
-zahar pudra
-ulei ...100 ml
-lapte...cam tot atat
-praf de copt -2 pliculete
- faina ...cat cuprinde
-cacao cam 2 lingurite
-un praf de sare
....incepem...ouale mixate cu un praf de sare....adaugam zaharul si mixam....punem si uleiul si iar mixam.....turnam si laptele....omogenizam....incet -incet adaugam 2-3 linguri de faina...amestecam....punem si praful de copt....si iar faina...pana se ingroase ca pt un chec....turnam intr-o cana cam 150 gr din compozitie si amestecam cu cacao....
Luam o tava si punem hartie de copt...turnam compozitia....dupa care turnam si pe cea cu cacao in zigzag...punem din loc in loc o parte din capsunile taiate....bagam la cuptor pt cca 15 min cat sa prinda o crusta...adaugam capsuni iar....si lasam pana se coace....cam 25 de minute....scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca....indepartam hartia de copt si o taiem ....pudram cu zahar ...merge cu un vin alb usor de vara sau cu un rose....sper ca o sa va placa....
mazare cu pui
...daca este primavara si avem trufandale ....sa gatim....mazare noua....cub pui
ingrediente :
-aligote 1 kg +apa minerala...adica spritz
- mazatre noua ...in teaca....1,5 kg
-ceapa verde...2-3 fire
-marar verde 1 leg generoasa
-piept de pui ...cam jumatate de bucata...
-sare si piper
-rosii cubulete
.....ne apucam de curatat mazarea ...neaparat cu un spritz ..dupa ce am curatat-o, o spalam si o lasam in sita la scurs...
Taiem pieptul de pui in bucatele mici si il calim in ulei pana prinde crusta....adaugam ceapa tocata marunt si o calim impreuna cu puiul...cand s-a inmuiat si ceapa adaugam mazarea....adaugam apa si lasam la fiert...sare si piper dupa gust....cand apa incepe sa fiarba adaugam rosii cubulete....fierbem pana carnea este fiarta ...adaugam mararul tocat....stingem focul...senzatie....
ingrediente :
-aligote 1 kg +apa minerala...adica spritz
- mazatre noua ...in teaca....1,5 kg
-ceapa verde...2-3 fire
-marar verde 1 leg generoasa
-piept de pui ...cam jumatate de bucata...
-sare si piper
-rosii cubulete
.....ne apucam de curatat mazarea ...neaparat cu un spritz ..dupa ce am curatat-o, o spalam si o lasam in sita la scurs...
Taiem pieptul de pui in bucatele mici si il calim in ulei pana prinde crusta....adaugam ceapa tocata marunt si o calim impreuna cu puiul...cand s-a inmuiat si ceapa adaugam mazarea....adaugam apa si lasam la fiert...sare si piper dupa gust....cand apa incepe sa fiarba adaugam rosii cubulete....fierbem pana carnea este fiarta ...adaugam mararul tocat....stingem focul...senzatie....
joi, 19 mai 2016
dulceata de capsuni
....sa continuam cu dulceturile....a venit randul capsunilor....
ingrediente :
-capsuni, NEAPARAT ROMANESTI...1 kg. mici ca si dimensiuni...si bineinteles COAPTE...
-zahar...1 kg
-lamaie 1/2...stoarsa
-apa...200 de ml
...intr-o oala punem zaharul si apa sin facem un sirop ....il punem la fiert....adaugam lamaia stoarsa si fierbem pana se dizolva zaharul si incepe sa se ingroase....cand incepe sa mai scada adaugam capsunile....le fierbem pana se ingroasa si scade ....amestecam INCET ca sa nu se prinda si sa nu zdrobim capsunile....cand sau fiert capsunile oprim focul...am strecurat printr-o sita mai mare ca sa ramana cat mai putina compozitie si am pus la borcanele...ce ramane din strecurat iese un sirop gros pe care il putem prepara cu apa minerala si este nemaipomenit....
ingrediente :
-capsuni, NEAPARAT ROMANESTI...1 kg. mici ca si dimensiuni...si bineinteles COAPTE...
-zahar...1 kg
-lamaie 1/2...stoarsa
-apa...200 de ml
...intr-o oala punem zaharul si apa sin facem un sirop ....il punem la fiert....adaugam lamaia stoarsa si fierbem pana se dizolva zaharul si incepe sa se ingroase....cand incepe sa mai scada adaugam capsunile....le fierbem pana se ingroasa si scade ....amestecam INCET ca sa nu se prinda si sa nu zdrobim capsunile....cand sau fiert capsunile oprim focul...am strecurat printr-o sita mai mare ca sa ramana cat mai putina compozitie si am pus la borcanele...ce ramane din strecurat iese un sirop gros pe care il putem prepara cu apa minerala si este nemaipomenit....
mancare de marar
...am mancat o data si mi-a placut...am zis sa fac si eu o data si sa va prezint si voua reteta....
ingrediente :
-marar proaspat din gradina....cam 4-5 legaturi mari
-ceapa verde 2 fire
-usturoi verde 2 fire
-cateva aripioare de pui ( se poate face la fel de bine si cu carne de porc )...
-ulei , sare si piper
-rosii cubulete
....intr-o tigaie prajim bine aripioarele....dupa care calim si ceapa si usturoiul tocate marunt.....se adauga un pic de apa si se pune capacul ca sa fiarba innabusit ...tocam mararul mai mare si il adaugam peste pui....lasam un pic la fiert....adaugam rosiile , asezonam cu sare si piper si lasam sa fiarba....cam 20 de minute...pofta buna...
ingrediente :
-marar proaspat din gradina....cam 4-5 legaturi mari
-ceapa verde 2 fire
-usturoi verde 2 fire
-cateva aripioare de pui ( se poate face la fel de bine si cu carne de porc )...
-ulei , sare si piper
-rosii cubulete
....intr-o tigaie prajim bine aripioarele....dupa care calim si ceapa si usturoiul tocate marunt.....se adauga un pic de apa si se pune capacul ca sa fiarba innabusit ...tocam mararul mai mare si il adaugam peste pui....lasam un pic la fiert....adaugam rosiile , asezonam cu sare si piper si lasam sa fiarba....cam 20 de minute...pofta buna...
joi, 12 mai 2016
dulceata de trandafiri
am in gradina din fata blocului o tufa de trandafiri de dulceata....am cules si ma apuc de treaba.....
ingrediente :
-200 gr de petale de trandafiri....neaparat din cei din care se face dulceata...
-300 gr de zahar
-apa 2 cani
....punem la fiert ingredientele....cand incepe sa scada mai adaugam apa...fierbem la foc mic pana petalele sa inmoaie si nu prea mai ,,scartaie'' in dinti.....cand a devenit destul de consistenta se opreste focul....se pune in borcanele mici ,spalate si uscate in cuptor, se pune capacul si se tine cu fundul in sus ca sa se etanseizeze borcanul....cu siguranta ca o sa va placa....
ingrediente :
-200 gr de petale de trandafiri....neaparat din cei din care se face dulceata...
-300 gr de zahar
-apa 2 cani
....punem la fiert ingredientele....cand incepe sa scada mai adaugam apa...fierbem la foc mic pana petalele sa inmoaie si nu prea mai ,,scartaie'' in dinti.....cand a devenit destul de consistenta se opreste focul....se pune in borcanele mici ,spalate si uscate in cuptor, se pune capacul si se tine cu fundul in sus ca sa se etanseizeze borcanul....cu siguranta ca o sa va placa....
mancare de fasole lata galbena
....dupa ce am prins viteza de la o caisata gasita intr-o camara pe la mosie m-am apucat sa fac o mancarica din pastaile de fasole galbena gasite in piata....trufandale ...din sera....
ingrediente :
-fasole lata galbena 1 kg
-4 fire de ceapa verde
-3 fire de usturoi verde
-marar verde proaspat 1 leg
-vestitele rosii cubulete pe care le folosesc de fiecare data
-ulei,sare si piper
....calim intr-o cratita ceapa si usturoiul tocate marunt....dupa ce am spalat tecile de fasole le rupem capetele si apoi le facem in doua sau trei bucati ca sa nu fie prea mari in cratita....le punem in cratita peste zarzavatul calit si apoi venim repede si cu rosiile cubulete....mestecam cam 2-3 minute dupa cre acoperim cu apa si lasam la fiert....cand aproape sau fiert asezonam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia si mai lasam la fiert cam 15 min....cand a fiert pastaia punem mararul tocat marunt . amestecam si stingem focul.....o nebunie...POFTA BUNA....
ingrediente :
-fasole lata galbena 1 kg
-4 fire de ceapa verde
-3 fire de usturoi verde
-marar verde proaspat 1 leg
-vestitele rosii cubulete pe care le folosesc de fiecare data
-ulei,sare si piper
....calim intr-o cratita ceapa si usturoiul tocate marunt....dupa ce am spalat tecile de fasole le rupem capetele si apoi le facem in doua sau trei bucati ca sa nu fie prea mari in cratita....le punem in cratita peste zarzavatul calit si apoi venim repede si cu rosiile cubulete....mestecam cam 2-3 minute dupa cre acoperim cu apa si lasam la fiert....cand aproape sau fiert asezonam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia si mai lasam la fiert cam 15 min....cand a fiert pastaia punem mararul tocat marunt . amestecam si stingem focul.....o nebunie...POFTA BUNA....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)